Sammenhenger mellom psykisk helse og unge mennesker som hverken er i utdanning, arbeid eller opplæring (NEETS)

Psykiske lidelser er sterkt relatert til NEET-status, inkludert å slutte på skolen i ung alder.

Sammenhenger mellom psykisk helse og unge mennesker som hverken er i utdanning, arbeid eller opplæring (NEETS)
Ill. foto: Pixabay
Ellen Gabrielsen Hjelle
Publisert 26. september 2024

Norsk sammendrag og kvalitetsvurdering: Ellen Gabrielsen Hjelle

Denne studien inngår i en rapport som består av fire systematiske litteraturgjennomganger, som går i dybden på de psykologiske, somatiske, geografiske og sosiale faktorene som påvirker fullføringen av utdannelse eller deltakelse i arbeidsmarkedet blant unge. Unge mennesker som verken er i utdanning, arbeid eller opplæring, refereres ofte til som NEETs (Not in Education, Employment or Training). Denne systematiske oversikten fokuserer på å spesifisere psykiske helsefaktorer som øker risikoen for å havne utenfor utdanning og arbeid.

Totalt ble 41 kvantitative studier, som evaluerer sammenhengen mellom mental helse og risikoen for å få NEET-status, inkludert. Disse studiene kom fra Belgia, Danmark, Finland, Nederland, Norge, Storbritannia, Sverige og Sveits. Flere faktorer trekkes frem som potensielle sårbarhetsfaktorer. Den første faktoren som beskrives, er å ha ADHD. En annen faktor, spesielt knyttet til det å falle utenfor skolesystemet, er personer med autisme. Depresjon og sosial angst er diagnoser som forskerne spesielt setter i sammenheng med skoleavbrudd. Personer med alvorlige psykiske lidelser, som schizofreni, har en svært høy risiko for å falle ut av skole og ikke komme inn i arbeidslivet. Det samme gjelder personer med flere andre sykdommer i tillegg til de psykiske utfordringene, særlig om de også bor usentralt. Studien peker også på at enkelte mer sammensatte og til dels diffuse faktorer, som personlighetstrekk, lett utviklingshemninger og psykososiale problemer, bidrar til at personen lettere faller utenfor.

Hovedfunnet som forskerne fremhever er at psykiske lidelser er sterkt relatert til NEET -status, inkludert å slutte på skolen i ung alder. Til tross for at konsekvensene av depresjon for skole og jobb er velkjent, mener forskerne at det mangler rutiner både for å oppdage dette og for tidlig intervensjon. Det påpekes også at lav selvtillit, mangel på motivasjon og dårlig fysisk form er faktorer som påvirker situasjonen.

Konklusjon

Det anbefales å innføre tiltak i skolen som både retter seg mot å forebygge mentale helseproblemer og psykososiale utfordringer, og som generelt fokuserer på god psykisk og fysisk helse. Dette mener forskerne kan være faktorer som også er nyttige for å støtte unge i overgangen fra skole til jobb.

Av mulige svakheter ved studien trekker forskerne frem at det, som i denne typen studier, alltid kan være studier som kan ha blitt oversett. Heterogeniteten til utfallsmålene vanskeliggjorde sammenstilling og sammenlikning av funn, og en metaanalyse var derfor ikke mulig.

Kvalitetsvurdering

Sjekklisten PRISMA-ScR er brukt. Det er imidlertid ikke beskrevet om en studieprotokoll er registrert i noen database. Det er heller ikke beskrevet om de inkluderte studiene har gjennomgått noen form for kvalitetsvurdering. Av de totalt 41 inkluderte studiene, er det derfor grunn til å spørre om alle faktisk har tilstrekkelig kvalitet til at vi kan stole på resultatene.

Referanse

Lindblad, V., Ravn, R. L., Gaardsted, P. S., Hansen, L. E. M., Lauritzen, F. F. & Melgaard, D. (2024). Beyond the mind: Understanding the influence of mental health on youth NEET status in Europe—A systematic literature review. Journal of Adolescence, n/a(n/a). https://doi.org/10.1002/jad.12374 

Klikk her for artikkel i fulltekst

Relevante søkeord: Arbeidsledighet, Barn og unge, Psykisk helse