Brystkreft - kunnskapskilder på Helsebiblioteket
Brystkreft er den hyppigste krefttypen hos kvinner. Her er noen gode kilder til kunnskap om kreftformen.
Oppslagsverk:
BMJ Best Practice er et kunnskapsbasert oppslagsverk som er gratis tilgjengelig for alle innbyggere i Norge. Oppslagsverket gir presise svar ved søk på symptom eller diagnose, og de enkelte kapitlene omfatter blant annet diagnostiske kriterier, trinnvis behandlingsveiledning og de mest vanlige eller uvanlige differensialdiagnosene. Legemiddelinformasjon blir hentet fra oppslagverket Micromedex. BMJ Best Practice inneholder illustrasjoner, medisinske kalkulatorer og prosedyrevideoer, og finnes også som en nedlastbar app.
I BMJ Best Practice finner du kapitler som:
UpToDate er et kunnskapsbasert oppslagsverk som gir rask informasjon om diagnoser, behandling og prognoser. Oppslagsverket inneholder verktøyet «Drug Interactions» og annen legemiddelinformasjon fra oppslagsverket Lexicomp. Du finner også «Practice changling updates» med forskning som forventes å kunne få betydning for klinisk praksis, og «What’s new» hvor man kan sette seg inn det aller nyeste oppdateringene innen de enkelte disiplinene.
Les mer om hvordan du får tilgang til UpToDate.
I UpToDate finner du en oversikt over alle kapitler om brystkreft:
Retningslinjer
Nasjonalt handlingsprogram med retningslinjer for diagnostikk, behandling og oppfølging av pasienter med brystkreft som publiseres av Helsedirektoratet skal bidra til at det offentlige tilbudet i kreftomsorgen blir av god kvalitet og likeverdig over hele landet. Retningslinjen inneholder informasjon om forekomst og overlevelse, oversikt over mammografiscreening og pakkeforløp samt diagnostikk, utredning, behandling og oppfølging.
I Norge er det tre nasjonale kreftscreeningprogram, og kvinner mellom 50 og 69 år inviteres til screening for brystkreft hvert annet år. Mammografiprogrammet drives av Kreftregisteret.
Pasientinformasjon
God pasientinformasjon om brystkreft finnes på Helsenorge, som er det offentlige nettstedet for informasjon om helsetjenestene i landet.
Pyramidesøket
Pyramidesøket fra McMaster University i Canada er en søkemotor hvor du kan søke i flere ledende, kvalitetsvurderte kilder samtidig. Søketreffene blir presentert ut fra de enkelte kildenes plassering i kunnskapspyramiden – det vil si at graden av oppsummering blir høyere jo lenger opp i pyramiden treffene ligger. Tanken bak pyramidesøket er at når du leter etter svar på kliniske spørsmål, skal du begynne med den mest oppsummerte forskningen først.
McMaster har også et nyhetsbrev du kan melde deg på for å få tilsendt omtaler av nye, kvalitetsvurderte studier. Innholdet i studiene blir vurdert etter kriteriene pålitelighet, klinisk relevans og nyhetsverdi, og du kan velge brystkreft som den spesialiteten du er interessert i å følge med på. Du kan også velge hvor ofte du får disse nyhetsbrevene.