COVID-19-vaksiner – typer og teknologier
Vaksinemekanismer, hovedtyper
Nukleinsyre – RNA eller DNA
Nukleinsyrevaksiner tilfører genkoden (produksjonskoden) i form av mRNA eller DNA for spike-proteinet, slik at kroppen selv kan lage det rene og ufarlige antigenet som utløser immunresponsen og dermed produksjon av antistoffer. Dette er en ny vaksineteknologi som er raskere og mer fleksibel enn tidligere metoder. Det er til nå to godkjente mRNA-vaksiner: Comirnaty fra Pfizer-BioNTech og Spikevax Moderna. DNA-vaksiner virker på tilsvarende måte, men her må koden komme inn i cellekjernen for å bli oversatt til mRNA. En ulempe ved DNA-vaksiner kan være at immunresponsen ikke er så god som for RNA-vaksiner og at de kan kreve spesialutstyr ved tilførsel. Flere mRNA- og DNA-vaksiner er i utprøvingsfasen, blant annet en mRNA-vaksine fra CureVac
Virusvektor, replikerende eller ikke-replikerende
Virusvektorvaksiner inneholder ikke SARS-CoV-2-viruset, men et annet virus som er genmodifisert ved at DNA for spike-proteinet er bygd inn i dette virusets arveanlegg. Den innebygde DNA-biten fører til produksjon av spike-protein, som så utløser den ønskede immunresponsen. Ikke-replikerende virusvektorvaksiner er bl.a den nå godkjente Vaxzevria AstraZeneca, dessuten COVID-19 Vaccine (JCOVDEN) Janssen og Sputnik (Russland). Replikerende (dvs. bærerviruset kan reprodusere seg selv i vertscellene) virusvektorvaksiner er under utprøving.
Inaktiverte viruspartikler
Disse vaksinene inneholder inaktiverte (drepte) SARS-CoV-2-viruspartikler inkludert spike-proteinet. De kombineres ofte med stoffer som forsterker immunresponsen (adjuvans). Vaksiner av denne typen utprøves bl a. i Kina og India.
Proteinsubenhet (spike)
Dette er vaksiner som stimulerer immunresponsen ved å tilføre selve spike-proteinet direkte. Den lovende vaksinen fra Novavax er av denne typen, se studien Covid-19 Novavax vaccine efficacy is 86% against UK variant and 60% against South African variant (BMJ februar 2021). En lignende vaksine fra Sanofi er under utprøving.
Viruslignende partikler
Partiklene i slike vaksiner har tilstrekkelig stor likhet i kjemisk oppbygning med SARS-CoV-2-viruset til å gi immunrespons, men kan ikke gi infeksjon. Vaksiner med viruslignende partikler utprøves bl. a. i Canada.
Informasjonskilder
Som eksemplene ovenfor viser, er et stort antall vaksinekandidater med ulike virkemåter under utvikling og testing. De fleste virker etter en av de nevnte mekanismene, men også andre typer utforskes. Informasjonskilder som gir et mer fullstendig bilde av typer, status og teknologier, er:
- Folkehelseinstituttets COVID-19-sider – Utvikling og godkjenning av koronavaksine – FHI
- DMP – Hvordan virker de forskjellige koronavakseinene
- Tidsskriftet – Den norske legeforening – Status for vaksineutvikling mot covid-19
- UpToDate (Helsebiblioteket) – Coronavirus disease 2019 (COVID-19): Vaccines to prevent SARS-CoV-2 infection
- New England Journal of Medicine (Helsebiblioteket) – Covid-19 Vaccine Resource Center
- Vaksinestudier som er registrert i ClinicalTrials.gov
- Oversikt over kliniske utprøvninger (Lægemiddelstyrelsen.dk) – Overview of planned and ongoing clinical studies of vaccines COVID-19 – Lægemiddelstyrelsen.dk
- World Health Organization (WHO) – COVID-19 vaccines