Farmakogenetikk – noen informasjonskilder
Farmakogenetikk er læren om hvordan genetiske faktorer påvirker omsetningen av legemidler i kroppen. Genene påvirker opptak, distribusjon, effekt på virkestedet og nedbrytning. Farmakogenetikken bidrar til å forklare individuelle variasjoner i virkningen av legemidler.
Publisert 04. november 2021
|
Sist oppdatert 20. oktober 2023
Informasjonskilder om farmakogenetikk:
- Farmakogenetikk (Store medisinske leksikon) – definisjon og eksempler samt forklaring av det beslektede begrepet farmakogenomikk. Farmakogenetikk handler mest om enkeltgener, farmakogenomikk tar for seg hele arvematerialet.
- Om farmakogenetikk (Oslo universitetssykehus) – data om enzymer som kan bli påvirket, hvilke legemidler som er involvert og tilgjengelige analysemetoder.
- Overview of pharmacogenomics og Personalized medicine (oppslagsverket UpToDate) – omfattende og grundige oversikter over fagfeltet og hvilke muligheter vi har til å individualisere legemiddelbehandling.
- Farmakogenetikk i persontilpasset legemiddelbehandling (Tidsskrift for Den norske legeforening 8/2019) – oversikt, erfaringer og praktiske eksempler fra klinisk praksis i Norge.
- Farmakogenetikk i praksis og En 60 år gammel mann med hjertesvikt, tørrhoste og høye INR-verdier (Tidsskrift for Den norske legeforening 15/2008) – en kasuistikk som belyser genetisk påvirkning av warfarin-effekt.
- Gener knyttet til legemiddelomsetning (Norsk portal for medisinsk-genetiske analyser) – oversikt over tilgjengelige analyser og hvor de utføres.
- Legemiddelanalyser, rusmiddelanalyser og farmakogenetiske analyser – kapittel G16 i Norsk legemiddelhåndbok.
Artikkelen har tidligere vært publisert i nyhetsbloggen Legemiddelaktuelt.
Les mer om individualisering, informasjonskilder og legemiddelbehandling.