Ny kunnskapsportal for helsestasjons- og skolehelsetjenesten på Helsebiblioteket
Folkehelseinstituttet opprettet i 2023 et nasjonalt kompetansemiljø for helsestasjons- og skolehelsetjenesten (NASKO) i Levanger. Nå inngår NASKO og Helsebiblioteket et samarbeid om å bringe relevant, praksisrettet og kunnskapsbasert informasjon ut til de ansatte i tjenestene.
– Vi er nå i gang med å etablere en kunnskapsportal for helsestasjons- og skolehelsetjenesten som kommer til å ligge på Helsebiblioteket. Målet er å produsere forskning som grunnlag for kunnskapsbaserte, helsefremmende og forebyggende tjenester for barn, unge og deres foreldre, samt å støtte kommunene med å ta i bruk beste tilgjengelige kunnskap i fag- og tjenesteutvikling, sier Marit Dromnes Manvik og Tonje Lervold, som begge er helsesykepleiere og ansatte som rådgivere i NASKO.
Omfattende mandat
Kompetansemiljøet i Levanger, som offisielt ble åpnet 6. desember 2023, er en tverrfaglig gruppe bestående av helsesykepleiere, jordmødre, fysioterapeuter, og forskere. Bakgrunnen for opprettelsen er å styrke kompetansen, fagutviklingen og forskningen i miljøene.
– Det er et stort mandat som det blir krevende å oppfylle. Dette er omfattende tjenester som dekker alt fra svangerskapsomsorg til helsestasjon for ungdom.
Relevante, kvalitetsvurderte ressurser samlet på ett sted
I vår gjennomførte NASKO en spørreundersøkelse for å finne ut av kunnskapsbehovet i målgruppa.
– Her nevnte kun en av fire Helsebiblioteket som en foretrukken kunnskapskilde. Dette har vi tenkt å gjøre noe med. Vi ønsker å tilby målgruppa relevante, kvalitetsvurderte ressurser samlet på ett sted slik at man slipper å lete rundt på nettet for å finne det man er ute etter, og er glade for at vi skal gjøre det sammen med Helsebiblioteket.
Lik kunnskapstilgang for alle
I tillegg til å utvikle denne kunnskapsportalen er miljøet godt i gang med arbeid på en rekke andre områder. Dette inkluderer både søknadsprosesser til forskningsprosjekter og etablering av et nettverk for forskning om, med og for helsestasjons- og skolehelsetjenesten.
– Først og fremst ønsker vi å lage ett foretrukket nettsted for tjenesten. Vi ønsker å kartlegge det som allerede finnes av kunnskapsbasert materiale, verktøy og tiltak. I tillegg vil vi forske på, validere og utvikle ny kunnskap. Med dette håper vi på å være med på å utjevne forskjeller i tilgang til kunnskap – tilgangen til gode kunnskapsressurser skal være lik uansett hvor i landet man bor, sier Manvik.
Målet er at den første versjonen av kunnskapsportalen skal være klar til lansering på slutten av året.
Les også hvordan Folkehelseforeningen bidrar i utviklingen av Helsebiblioteket.