Denguefeber
Denguefeber er en virusinfeksjon som spres av mygg i noen deler av verden. De fleste blir helt bra av seg selv, men noen får alvorlige symptomer og trenger sykehusbehandling.
Hva er denguefeber?
Denguefeber er forårsaket av et virus som spres av Aedes-myggen. Denne myggen lever i områder med tropiske og subtropiske klimaer, inkludert Sørøst-Asia, Vest-Stillehavsområdet, Karibia, Latin-Amerika, Afrika, Midtøsten og noen deler av USA (som Texas og Hawaii).
Denguefeber er sjelden i de fleste vestlige land, men du kan bli smittet i regioner der denguefeber er "endemisk" (endemisk betyr at den ofte finnes der).
Det er fire typer eller "stammer" av denguefeber-virus.
Forebygging
De fleste som får denguefeber blir helt friske uten varig mén, men det beste er å unngå myggstikk . Aedes-myggen stikker om dagen, gjerne i skyggen.
Forebyggende råd:
- Dekk deg til så mye som mulig
- Bruk myggstift eller myggolje på de områder av huden som ikke er dekket av klær
- Bruk myggnetting på vinduer og rundt senger når det er mulig
- Bruk elektrisk myggjager og andre midler mot mygg innendørs
- Bruk myggnett rundt folk som er syke med denguefeber for å hindre at mygg stikker dem og sprer viruset.
- Hold deg unna stillestående vann som dammer og tjern. Sørg for at vann ikke blir stående i gryter og kar der du bor.
Det er utviklet en vaksine mot denguefeber (Qdanga), som ble godkjent i Norge i 2022. FHI vurderer at bruk kan overveies for reisende til områder hvor denguefeber er utbredt. Vaksinen bør især vurderes for personer som tidligere har hatt denguefeber. Vaksinen inneholder svekket levende virus og to doser gis med tre måneders mellomrom. Den skal ikke gis til gravide eller pasienter med HIV eller immunsvikt.
Symptomer
Symptomene på denguefeber likner på mange av symptomene du får av bakterie- og virusinfeksjoner. Dette kan gjøre det vanskelig å stille en riktig diagnose uten blodprøve. Har du vært i et område hvor dengue er endemisk i løpet av de siste to ukene, og du blir syk med febersymptomer, er det viktig å fortelle dette til legen.
De vanligste symptomene på denguefeber er:
- Feber, som vanligvis varer mellom fem til sju dager
- Utslett eller rødme i huden
- Ryggsmerter og andre typer smerter, for eksempel hodepine på forsiden av hodet eller ømme knokler
- Symptomer i fordøyelsessystemet, som for eksempel liten matlyst, kvalme, oppkast og magesmerter.
De fleste blir friske av denguefeber uten behandling, men noen pasienter får alvorlige symptomer og trenger sykehusbehandling. Symptomer som kan trenge behandling på sykehus er:
- Tretthet og rastløshet
- Besvimelse
- Blødning fra nese eller tannkjøtt
- Små eller større blødninger i huden
- Blødning fra underlivet, blodig oppkast eller blødning fra tarmen
Behandling
Det er ingen spesifikk behandling som dreper dengueviruset, men du kan trenge væsketilførsel med intravenøst (IV) drypp. Behandlingene for denguefeber er den samme for voksne og barn.
Mild infeksjon
Dersom symptomene er milde, bør du kunne være hjemme i sykdomsperioden, men følges opp av lege og ta regelmessige blodprøver.
Det er viktig å få i seg rikelig med væske. Klare supper, fruktjuice og spesielle rehydreringsprodukter er bedre enn vann, siden de inneholder næring og salter.
Røde og brune væsker kan forveksles med blod eller kamuflere tilstedeværelsen av blod hvis du kaster opp. Du bør derfor unngå væsker med disse fargene.
Andre råd ved milde symptomer er å:
- Hvile til du er bra igjen
- Lindre feber ved å dynke deg med kjølig vann
- Ta paracetamol for smerte eller feber ved behov. Unngå ikke‑steroide antiinflammatoriske midler (NSAIDs) fordi de øker blødningsfaren. Eksempler på NSAIDs er Ibumetin og naproksen.
- Kontakt sykehus straks ved symptomforverring eller hvis du får nye symptomer
Alvorlig infeksjon
Har du alvorlige symptomer, må du behandles på sykehus. Du vil sannsynligvis få væske med intravenøst (IV) drypp, i tillegg til regelmessige blod- og urintester for å kontrollere hvor godt kroppen bekjemper infeksjonen. Noen trenger blodoverføring.
Infeksjon i svangerskapet
Denguefeber under graviditet kan forårsake alvorlige problemer, som for eksempel lav fødselsvekt for barnet. Denguefeber hos gravide skal alltid behandles på sykehus.
Hvis du besøker et område der dengue er endemisk mens du er gravid, er det spesielt viktig å ta alle forholdsregler du kan mot myggstikk. Aedesmyggen som smitter med denguefeber, kan også inneholde andre virus som zika og chikungunia.
Prognose
De fleste bli friske av denguefeber uten å få varig mén. Noen får utslett når de blir bedre, men dette varer ikke lenge.Du vil kanskje få testet blodet de første ukene etter at du har blitt frisk, for å sjekke at alt er bra.
Unngå anstrengende trening og alkohol i noen uker etter at du er blitt frisk. Dette skåner leveren som kan ha blitt svekket av sykdommen.
Det er sjelden noen dør av denguefeber med mindre de har en alvorlig infeksjon. Omtrent 3 av 100 dør av sykdommen. Alvorlig infeksjon er vanligere hos barn enn hos voksne. Annen gangs sykdom kan ofte bli verre enn første gangs sykdom. Derfor bør disse vurdere vaksinering før innreise i utsatt område. Dessuten blir det enda viktigere å fortsette å ta forholdsregler mot myggstikk.
For mer informasjon, se smittevernveilederen "Denguefeber - veileder for helsepersonell" på fhi.no.
Originalbrosjyren er utgitt av BMJ Publishing Group som en del av oppslagsverket BMJ Best Practice. Teksten er oversatt og noe tilpasset norske forhold av Helsebiblioteket.no. Brosjyren må ikke erstatte kontakt med, undersøkelse hos eller behandling av kvalifisert helsepersonell.
For å lage denne informasjonen har BMJ samlet den beste og mest oppdaterte forskningen om hva slags behandling som virker. Du kan bruke den når du snakker med helsepersonell og apotek. Legemidler er oppgitt med navn på innholdsstoffet i preparatet, og ikke med salgsnavn. Salgsnavn kan variere, snakk derfor med apotekansatte eller legen din dersom du har spørsmål om navn på legemidler.