Herpes simplex øyeinfeksjon
Herpes simplex øyeinfeksjon oppstår når øyet er infisert av herpes simplex-viruset. Infeksjonen krever rask behandling hos lege. Infeksjonen vil sannsynligvis forsvinne i løpet av et par uker, men det er en liten risiko for at dyp hornhinnebetennelse kan skade synet.
Hva er herpes simplex øyeinfeksjon?
Mange er bærere av herpes simplex-viruset. Vanligvis skaper ikke viruset noen problemer, men blir øyet infisert kan det bli rødt og ubehagelig. En sjelden gang kan det gi problemer med synet.
Vanligvis er herpes øyeinfeksjon forårsaket av herpes simplex type 1. Dette er det samme viruset som forårsaker forkjølelsessår på leppene. Hos enkelte kan herpes simplex øyeinfeksjon være forårsaket av herpes simplex type 2. Dette viruset forårsaker også genital herpes som oftest forekommer på kjønnsorganene.
Herpes øyeinfeksjon rammer vanligvis øyets fremre del, kalt hornhinnen. Hornhinnen er gjennomsiktig og mindre enn en millimeter tykk, og den beskytter resten av øyet.
Vanligvis rammes det øverste laget av hornhinnen (epitelet) og små sår kan oppstå. En sjelden gang kan infeksjonen påvirke det midtre laget av hornhinnen, og dette er mer alvorlig. Hos noen rammer infeksjonen bare øyelokket eller slimhinnen i øyet (konjunktiva).
Symptomer på herpes simplex øyeinfeksjon?
Vanlige symptomer kan være:
- Hovent øyelokk
- Rødhet, smerter eller ubehag i øyet
- Smerter når du ser på skarpt lys
- Rennende øyne eller uklart syn
Det er ikke alle som opplever ubehag, spesielt ikke ved første gangs utbrudd. Det er imidlertid viktig å oppsøke lege hvis du får symptomer. Mistenker legen at du kan ha fått en herpesinfeksjon, vil du bli henvist til en øyelege.
Behandling av herpes simplex øyeinfeksjon?
Det finnes god behandling for herpes øyeinfeksjon, men behandlingen vil avhenge av hvilken del av hornhinnen som er rammet.
Behandling med øyesalve
Hvis infeksjonen rammer det øverste laget av hornhinnen, vil antiviral øyesalve være effektivt. De fleste blir bedre i løpet av noen uker, selv uten behandling. For å hindre at infeksjonen sprer seg anbefaler ofte leger behandling.
Øyeinfeksjonen behandles vanligvis med medisinen aciklovir. Når du bruker øyesalve kan øyet renne mer enn vanlig, og du kan oppleve kløe eller ubehag. Noen leger fjerner det infiserte vevet fra hornhinnen før de starter behandling med øyesalven, såkalt debridement.
Behandling med tabletter og øyedråper
Har du en infeksjon i det midtre laget av hornhinnen, er en kombinasjon av antivirale tabletter og kortisonholdige øyedråper den mest effektive behandlingen. Kortisonholdige øyedråper virker betennelsesdempende.
Det finnes mange ulike typer kortisonøyedråper. Medisinen prednisolon er ett eksempel.
Kortisonøyedråper kan gi bivirkninger, som for eksempel at infeksjonen sprer seg til det øvre laget av hornhinnen og forårsaker sår. Du bør derfor gå til regelmessige kontroller mens du bruker disse øyedråpene.
Behandling for å hindre tilbakefall
Dersom du får gjentatte infeksjoner, øker sannsynligheten for permanent synssvekkelse. Daglig inntak av antivirale tabletter kan forhindre tilbakefall av herpesinfeksjon i øyet.
Laserbehandling
Om infeksjonen har gitt arrdannelse i hornhinnen som svekker synet, kan laserbehandling hjelpe.
Hornhinnetransplantasjon
Dersom synet har blitt alvorlig nedsatt, kan legen gjøre en hornhinnetransplantasjon. Da fjerner kirurgen den skadde delen av hornhinnen og erstatter den med en bit av en hornhinne fra et donorøye. Du vil sannsynligvis kunne se bedre i løpet av et par måneder.
Prognose
Infeksjonen vil mest sannsynlig forsvinne i løpet av et par uker, men det er en viss risiko for arrdannelse på hornhinnen. Dette kan svekke synet ditt.
En studie av folk med herpes øyeinfeksjon som ble fulgt opp over 30 år, viste at mindre enn 10 av 100 fikk svekket syn. Det er usannsynlig at synet ditt skades første gang du får en herpes øyeinfeksjon. Dersom du har hatt en eller flere infeksjoner kan du risikere flere i fremtiden. Desto flere ganger du rammes, desto større er risikoen for å få arrdannelse i hornhinnen.
Originalbrosjyren er utgitt av BMJ Publishing Group som en del av oppslagsverket BMJ Best Practice. Teksten er oversatt og noe tilpasset norske forhold av Helsebiblioteket.no. Brosjyren må ikke erstatte kontakt med, undersøkelse hos eller behandling av kvalifisert helsepersonell.
For å lage denne informasjonen har BMJ samlet den beste og mest oppdaterte forskningen om hva slags behandling som virker. Du kan bruke den når du snakker med helsepersonell og apotek. Legemidler er oppgitt med navn på innholdsstoffet i preparatet, og ikke med salgsnavn. Salgsnavn kan variere, snakk derfor med apotekansatte eller legen din dersom du har spørsmål om navn på legemidler.