Hodelus
Hodelus er ufarlig, men kan gi kløe i hodebunnen. Tilstanden er enkel å behandle.
Hva er hodelus?
Hodelus er små insekter som lever på hår inne ved hodebunnen. De sprer seg som regel fra én person til en annen via kontakt fra hode til hode. Håret må berøre en annens hår i for at lusene skal smitte siden de krabber fra hårstrå til hårstrå Hodelus er vanligst hos barneskolebarn. Undersøkelser fra norske barneskoler fra 2008 og 2018 viste at 1,6 % av barneskolebarn hadde lus i et øyeblikksbilde, mens hele 36% av deres husstander over tid hadde hatt hodelus minst en gang.
Hodelusen lever ikke lenge uten å være i kontakt med hodebunnen. Det er derfor usannsynlig at du får hodelus av å bruke andres lue eller pute.
Hvordan oppdage hodelus?
Det vanligste symptomet på hodelus er kløe, men mange kan ha hodelus også uten å klø Man kan da over tid gå uforvarende rundt med hodelus og smitte andre. Det er derfor viktig at lusesjekk utføres med lusekam regelmessig hos flest mulig for å redusere smittefaren i et nærmiljø. Et godt råd er å gjennomføre lusesjekk minst en gang i måneden hos barnefamilier. I tillegg bør man intensivere lusesjekken ytterligere dersom andre i omgangskretsen får påvist smitte.
Luseeggene ser man ganske lett. De er avlange små egg som sitter limt skrått til hårstrået. Den sikreste måten å vite at du har hodelus på, er å finne en levende lus i håret ved å kjemme med lusekam. Man kjemmer da systematisk gjennom alt håret fra hodebunnen og ut til spissen med lusekam som kan kjøpes på apotek. Lusesjekk kan utføres både i fuktig og tørt hår, men trolig er det best å fukte håret og gjerne tilsette hårbalsam ved greing. Man kan gjerne stryke av kammen etter hvert drag på et hvitt håndklepapir for å se om det er noe lus der. Hodelus trives best bak ørene, i nakken og oppå hodet.
En fullvoksen hodelus er flat og 2-3 mm lang, omtrent på størrelse med et sesamfrø. Den nyklekkede nymfen som kommer ut av egget er 1 mm. Noen tror at hodelus kan fly eller hoppe, men de har ikke vinger eller hoppebein. Føttene deres er i stedet tilpasset til å krype raskt opp og ned samt mellom hårstrå. Hodelus kan være lyse, brune eller svarte. Dersom de nylig har sugd blod kan de ha et rødlig skjær.
Behandling
Det er tre måter å kvitte seg med hodelus på. Du kan enten prøve å fjerne dem ved å kjemme dem ut, eller du kan bruke et insektmiddel for å drepe dem. Man kan også klippe håret kort (5 mm), men de fleste barn liker ikke denne løsningen. Alle metodene kan fungere godt om du gjør det riktig. Den minst arbeidskrevende måten å drepe lus på er med lusemiddel.
Hodelusbehandlinger er trygge hvis du følger bruksanvisningen. Spør lege eller apotek om råd.
Å kjemme bort lusa
Å kjemme vått hår grundig med lusekam kan fjerne lus.
Lusekammen kan du kjøpe på apotek. Tanken er å fjerne lus og slik hindre dem i å legge egg. Etter ca. to uker burde alle lusene være fjernet. Du må kjemme håret nøye hver andre eller tredje dag (kalles en kammesesjon) i minst to uker for å fange eventuelle nyklekte lus og fortsette med dette til du ikke har funnet noen lus i kammen minst tre ganger på rad. Kommer det nye egg må behandlingen fortsette.
Lusemiddelbehandling
De fleste lusemidlene på det norske markedet inneholder virkestoffene dimetikon og/eller planteoljer. Dimetikon er et silikonstoff som rent mekanisk tar livet av lusene. Det finnes dokumentasjon på at dimetikonprodukter har god effekt på hodelus, og disse foretrekkes derfor framfor midler med planteoljer der effekten er mindre godt dokumentert. Midler som inneholder virkestoffet permetrin, har ofte dårlig effekt siden hodelus i stor grad er blitt resistente mot dette stoffet.
Lusemidler er mindre effektive mot luseegg, og det er derfor behov for å gjenta behandlingen etter 7-10 dager, avhengig av hvilket lusemiddel man bruker. I dette tidsrommet vil overlevende egg ha klekket, men de nye lusene har ennå ikke rukket å bli kjønnsmodne og har dermed ikke lagt nye egg.
Prognose
Hodelus er sjelden et alvorlig problem, men kan være irriterende. Uten behandling formerer lusene seg. Hvis du ikke blir kvitt dem, kan de spre seg til andre.
Av og til kan man få en hudinfeksjon av lus når den biter, men dette er sjelden.
Hodelus vil ikke gå over av seg selv. Sjekk hele familien og si ifra til foreldre til venner som barnet ditt har tett kontakt med. Hvis du ikke sier ifra, vil lusa spre seg videre.
Hvis det oppdages hodelus på barn i barnehagen eller på skolen, er det unødvendig å sende barnet hjem. Sannsynligvis har barnet hatt lus i lang tid, så noen timer fra eller til har liten smittemessig betydning. Barnets foresatte bør varsles om at det er funnet lus. Når barnet kommer hjem, utføres første del av behandlingen, helst samme dag. Barnet kan gå i barnehagen eller på skolen som normalt.
Det er ikke nødvendig med rengjøring av klær, møbler og huset selv om noen i husstanden har hodelus. Etter en lusebekjempelse kan eventuelt sengetøy vaskes for å fjerne døde lus og avføring fra lusene.
Originalbrosjyren er utgitt av BMJ Publishing Group som en del av oppslagsverket BMJ Best Practice. Teksten er oversatt og noe tilpasset norske forhold av Helsebiblioteket.no. Brosjyren må ikke erstatte kontakt med, undersøkelse hos eller behandling av kvalifisert helsepersonell.
For å lage denne informasjonen har BMJ samlet den beste og mest oppdaterte forskningen om hva slags behandling som virker. Du kan bruke den når du snakker med helsepersonell og apotek. Legemidler er oppgitt med navn på innholdsstoffet i preparatet, og ikke med salgsnavn. Salgsnavn kan variere, snakk derfor med apotekansatte eller legen din dersom du har spørsmål om navn på legemidler.