Sure oppstøt og halsbrann hos gravide

Sure oppstøt og halsbrann er vanlig blant gravide. Her får du noen råd du kan forsøke mot slike plager.

Sure oppstøt og halsbrann hos gravide
Redaksjonen, Helsebiblioteket.no
Publisert 05. mai 2021 | Sist oppdatert 05. mai 2021

Halsbrann er en brennende følelse og/eller ubehag i øvre del av magen, brystet eller halsen. Sure oppstøt, kvalme, problemer med å svelge og vond smak i munnen kan også forekomme. Årsaken til halsbrann er at det sure mageinnholdet kommer opp i spiserøret og irriterer slimhinnen. Gravide er utsatte for halsbrann grunnet hormonelle endringer og det voksende barnet som trykker mot magesekken.

Tiltak

  • Spis hyppige og små måltider, og ikke spis store kveldsmåltider. Unngå fettrike matvarer. Sjokolade, kaffe, løk, paprika, sterkt krydret mat, tomater, tomatsauser, sitrusfrukter og fruktjuice kan også gi halsbrann. I tillegg kan alkohol og tobakk øke risikoen for halsbrann.
  • Forsøke å heve hodeenden av sengen ca. 15 cm. Hvis du trenger hvile i løpet av dagen, prøv å hvile sittende i en stol, heller enn å ligge flatt.
  • Bøy deg minst mulig fremover og unngå hard fysisk aktivitet rett etter at du har spist.

Medisiner

Medisiner brukes hvis rådene over ikke hjelper nok.

Det finnes flere typer medisiner mot halsbrann og sure oppstøt. Gravide anbefales å forsøke alginat eller syrenøytraliserende midler først. Bruk dosene som er anbefalt i pakningsvedlegget.

Alginat legger seg som et lokk over mageinnholdet, og hindrer at det kommer opp i spiserøret. Medisinen tas ikke opp i kroppen, og påvirker derfor ikke fosteret. Alginat tas ved behov en halvtime etter måltidet, ved ubehag og rett før leggetid. Noen midler med alginat inneholder syrenøytraliserende midler i tillegg.

Syrenøytraliserende midler lindrer symptomene ved å nøytralisere magesyren, og tas ved behov. De virker lokalt i magesekken, og tas i svært liten grad opp i kroppen. Av syrenøytralisende midler anbefales de som inneholder salter av aluminium og magnesium.

Syrehemmende midler hemmer produksjon av magesyre. De har sterkere virkning og lengre varighet enn alginat og syrenøytraliserende midler. Dersom alginat eller syrenøytraliserende midler ikke gir god nok effekt, kan syrehemmende midler av typen ranitidin forsøkes. Ranitidin fås kjøpt reseptfritt i små pakninger for kortvarig bruk og kan brukes av gravide.

Kontakt lege

• hvis du trenger å bruke medisiner av typen ranitidin i mer enn 2 uker
• hvis du ikke blir bedre etter å ha prøvd rådene og medisinene nevnt her

Hvis du også er plaget med kvalme, kan du lese brosjyren om svangerskapskvalme.

Har du spørsmål om graviditet og medisiner?

Spør gjerne farmasøyten på apoteket.

Trygg Mammamedisin (www.tryggmammamedisin.no) er en gratis, offentlig tjeneste der farmasøyter og leger svarer på spørsmål om bruk av medisiner ved graviditet og amming. Gravide og ammende kan enten sende inn spørsmål via nettsiden eller ringe telefon 22 92 11 00. Telefontjenesten er betjent hverdager mellom kl. 9.00-11.30.

PDF-versjon for utskrift

"Gode råd"-serien er brosjyrer beregnet på gravide og sped- og småbarnsforeldre. Brosjyrene er utarbeidet av en tverrfaglig gruppe helsepersonell og utgitt av Foreldrebrosjyrer/Farmasøytisk institutt, UiO, www.mn.uio.no/farmasi Gruppen møtes ca. 4 ganger i året, hvor gamle brosjyrer gjennomgås og oppdateres, og nye brosjyrer ser dagens lys. Brosjyren må ikke erstatte kontakt med, undersøkelse hos eller behandling av kvalifisert helsepersonell.

Brosjyren er utarbeidet på grunnlag av tilgjengelig litteratur og ressurser på publiseringstidspunktet i samråd med eksterne sakkyndige. Det kan siteres fra brosjyren dersom kilden oppgis.

Du finner fordypningsstoffet til de ulike GODE RÅD-brosjyrene på Farmasøytisk institutt, UiO

Illustratør: Elisabeth Moseng, Illustratørene