Bruk av antipsykotika under graviditet (RELIS)
Resultater fra de fleste studiene tyder ikke på at bruk av første- og andregenerasjons antipsykotika i graviditet øker risikoen for misdannelser.
Det anbefales ikke å seponere psykofarmaka hos gravide uten at behandlende lege konsulteres.
Antipsykotika foreskrives til 1 % av alle gravide, hovedsakelig for bipolar lidelse og schizofreni. De fleste studier om sikkerhet ved bruk av antipsykotika hos gravide gjelder eldre legemidler, såkalte førstegenerasjons antipsykotika. Likevel brukes andregenerasjons antipsykotika i større grad enn førstegenerasjons antipsykotika hos gravide.
Ikke-medikamentelle tiltak som samtaleterapi og kognitiv terapi er førstelinjebehandling ved psykisk sykdom av mild til moderat alvorlighetsgrad. Når legemiddelbehandling er indisert, bør dette alltid kombineres med ikke-farmakologisk behandling. Det anbefales ikke å seponere psykofarmaka hos gravide uten at behandlende lege konsulteres.
Valg av legemiddel bør gjøres ut fra sikkerhetsprofil og eventuelt tidligere god respons. For kvinner med alvorlig psykisk sykdom som bruker legemidler når de blir gravide, anbefales det å fortsette med behandlingen etter en grundig nytte-risikovurdering. Ubehandlet psykisk sykdom kan føre til alvorlige konsekvenser for både mor og foster. I studier kan det derfor være vanskelig å avgjøre om mulige utfall skyldes legemiddelbruk eller mors underliggende sykdom. Bytte fra et psykofarmakum til et annet kan være problematisk, og kvinner som blir gravide anbefales vanligvis å fortsette behandling med samme legemiddel som før graviditeten.
Les mer: Bruk av antipsykotika under graviditet (RELIS)
Kilde: Bruk av antipsykotika under graviditet Publisert: 15.02.2021 Kilde: Norvik M, Eriksen AK. Bruk av antipsykotika under graviditet. Nor Farmaceut Tidsskr 2021; 129(1): 26-7.
Artikkelen har tidligere vært publisert i nyhetsbloggen PsykNytt.
Les mer om kjønn og seksualitet og rus og avhengighet, eller gå til siste nummer av PsykNytt.