Det er ikke høy tidsbruk som er kilde til bekymring på sosiale medier (FHI)
Ungdom som oftere føler at andre overvåker dem på sosiale medier for å se hva de gjør, hvor de er, eller hvem de er sammen med, har også oftere symptomer på angst og depresjon enn andre ungdommer. Det viser en studie fra FHI.
Forskere ved FHI har spurt 2000 ungdommer på videregående skoler i Bergen om livet deres på sosiale medier, og om ungdommenes psykiske helse. Forskerne fant at ungdommer som hadde symptomer på angst og depresjon, oftere svarte bekreftende på disse tre utsagnene:
- Det skjer så mye på sosiale medier at jeg ofte føler meg overveldet.
- Jeg skulle ønske vi kunne lære mer om hvordan sosiale medier påvirker oss.
- Noen ganger føler jeg at jeg blir overvåket på sosiale medier (fordi det jeg gjør/hvor jeg er/hvem jeg er sammen med, er synlig).
– Det er altså noe annet enn høy tidsbruk som er problematisk med sosiale medier, sier Turi Reiten Finserås, forsker ved Folkehelseinstituttet.
Forskerne ga de tre utsagnene samlebetegnelsen «kilde til bekymring».
– Selv om vi har funnet sammenhenger her, kan vi likevel ikke konkludere med at sosiale medier forårsaker psykiske problemer hos noen ungdommer. Psykiske problemer kan skyldes andre forhold som vi ikke har undersøkt. Vi kan altså slå fast at det er en samvariasjon her, men for å slå fast om det er en årsakssammenheng trenger vi ytterligere forskning, sier Finserås.