E-sigaretter svært lite utbredt blant ungdom (FHI)

På oppdrag fra Nasjonalt kompetansemiljø for helsestasjons- og skolehelsetjenesten ved Folkehelseinstituttet (NASKO) har forskere fra avdeling for rusmidler og tobakk, med bistand fra avdeling for Luft og støy ved Folkehelseinstituttet (FHI) skrevet en litteraturoppsummering om e-sigaretter, med spesielt søkelys på ungdom og unge voksne i alderen 16 til 30 år.

E-sigaretter svært lite utbredt blant ungdom (FHI)
Få ungdommer og unge voksne kan i dag beskrives som avhengige av e-sigaretter. Ill. foto: Colourbox.
Publisert 12. november 2024

Hovedbudskap

Resultater fra representative undersøkelser viser at andelen som har brukt e-sigaretter noen gang har økt blant ungdom. Når det gjelder skadeligheten av e-sigaretter, viser en gjennomgang av tilgjengelige studier som er gjort på mennesker, samt dyre- og cellestudier, at det er grunnlag for å hevde at bruk av e-sigaretter med nikotin kan utgjøre en helsefare for luftveiene, hjerte-karsystemet, svangerskap og utvikling.

Imidlertid, økningen i bruk av e-sigaretter skyldes først og fremst økning i uregelmessig bruk, som gjerne er tidsavgrenset og eksperimentell. Økningen ser også ut til å inntreffe blant ungdom som fra før bruker andre tobakksprodukter.

Regelmessig, og særlig daglig bruk blant ungdom og unge voksne som ikke bruker andre tobakksprodukter er foreløpig svært lite utbredt, og legger man til grunn kriterier for avhengighetspreget atferd, er det få ungdommer og unge voksne som i dag kan beskrives som avhengige av e-sigaretter.

Det gjenstår å se om økningen i bruk vil forplante seg til regelmessig bruk og til ungdom som ikke fra før røyker eller bruker snus, det vil i så fall være mer alvorlig.

Last ned oppsummeringen:

E-sigaretter – Produktegenskaper, lovgivning, bruksmønstre, avhengighet og helsekonsekvenser (FHI)