Familieverntjenesten – lavterskeltilbud med høy og spesialisert kompetanse
Familieverntjenesten er et lavterskeltilbud for familier med samarbeidsvansker, konflikter og kriser. De ansatte har høy og spesialisert kompetanse, og de arbeider bredt.
Det skriver FHI i en fersk rapport, utarbeidet på oppdrag fra Barne- ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir). Den er basert på data fra studien Familier i Norge : Foreldreskap, Samliv og Konflikt (FamilieForSK).
Barnas perspektiv
Et av de viktigste bidragene fra rapporten er at den løfter barn og unges eget perspektiv. Rapporten inkluderer barns syn på foreldrekonflikter og hvordan barna opplever samtaler i familievernet. Barn helt ned til syv år deltok som informanter i studien.
De fleste barna (66,3 prosent) svarte at de opplevde det som bra å være med i mekling, 32,5 prosent svarte at det verken var bra eller dårlig å delta, mens kun en veldig liten andel (1,2 prosent) sa at de opplevde det å være med i mekling som dårlig. Barna var fornøyde med deltakelsen uavhengig av alder, kjønn, tilknytning til foreldrene og konfliktintensiteten mellom foreldrene.
Rapporten beskriver også hva som kjennetegner familier som praktiserer ulike bostedsordninger. Den tar dessuten for seg familievernets håndtering av saker med vold i familien.
Helsebiblioteket har samlet rapporter som er aktuelle for psykisk helsearbeid i kommunene.