«Ikke til å bære»: en kvalitativ studie om utvikling av kriser hos eldre (Sykepleien)
Kriser er en vanlig årsak til akutte innleggelser i institusjon blant eldre. Imidlertid er det lite kunnskap om endringer som skjer i forkant av kriser.
Elena H. Finbråten, Bjørn Lichtwarck og Berit Arnesveen Bronken
Det blir stadig flere eldre mennesker, og med økende alder stiger også antallet syke og skrøpelige eldre. Skrøpelighet øker sårbarheten for å kunne utvikle en krise. Økt forståelse og kunnskap om hva som kjennetegner utviklingen av en krise, kan bidra til et bedre helsetilbud og forebygging av kriser for denne pasientgruppen.
Hensikt: Å undersøke kjennetegn ved utviklingen av en krise hos eldre med økt skrøpelighet som legges inn akutt på alderspsykiatrisk avdeling på sykehus. Metode: En kvalitativ dokumentstudie basert på analyse ved hjelp av stegvis deduktiv-induktiv metode (SDI) av tekstutdrag fra seks pasientjournaler med hovedvekt på beskrivelser av pasienterfaringer.
Resultat: Analysen av journalnotatene viste tre hovedkjennetegn på utvikling av en krise sett fra et pasientperspektiv: 1) «Lidelsen ble uutholdelig», som beskriver hvordan særlig fysiske plager innvirket på de eldre, 2) «Livet ble meningsløst – ikke verdt å leve», som viser til hvordan livsmotet sviktet da man ikke lenger hadde krefter og mulighet til å fylle roller som tidligere hadde gitt livet mening, og 3) «Traumatiske hendelser» både av nyere og eldre dato, som førte til bekymringer og påkjenninger som hadde betydning for at krisen utviklet seg.
Konklusjon: Utviklingen av en krise er kompleks og sammenflettet av flere prosesser, der omfattende lidelse, tap av mening og nyere og gamle hendelser påvirket hverandre. Funnene i studien viste at de eldre opplevde at belastningen ved å utvikle en krise var så stor at den «ikke var til å bære».
Last ned studien (pdf, 774.13 KB)
Les hele artikkelen: «Ikke til å bære»: en kvalitativ studie om utvikling av kriser hos eldre (Sykepleien)