Kompetansebasert psykisk helselovgivning ved tvangsbehandling (Sykepleien forskning)

Studien utforsker erfaring med nytt selvstendig vilkår om manglende samtykkekompetanse for bruk av tvang i psykisk helsevern.  Studien viser at lovendringen bidrar til dialog og samarbeid mellom helsepersonell og pasienter med en alvorlig psykisk lidelse og pasientene opplever økt selvbestemmelse og respekt. 

Kompetansebasert psykisk helselovgivning ved tvangsbehandling (Sykepleien forskning)
Helsepersonell erfarer økt bevissthet på pasienters autonomi, skriver forfatterne. Ill. foto: Colourbox.
Publisert 22. oktober 2024 | Sist oppdatert 21. oktober 2024

Last ned pdf

“Experiences with Capacity-based Mental Health Legislation in Norway. A qualitative interview study among patients who have come off a community treatment order, their health professionals, and their family caregivers”.

Sykepleier Nina Camilla Wergeland har i sin doktorgradsavhandling undersøkt pasienter, helsepersonell og pårørendes erfaringer med kompetansebasert psykisk helselovgivning.

Doktorand: Nina Camilla Wergeland

Disputas: 26.april 2024

Utgått fra: Universitetet i Tromsø

3 svar fra Wergeland

  1. Hva tilfører denne forskningen av ny innsikt? Studien viser at endringen av psykisk helsevernloven 1. september 2017 fremmer dialog og samarbeid mellom pasienter med alvorlige psykiske lidelser og helsepersonell. Ett nytt vilkår om manglende samtykkekompetanse for bruk av tvang ble innført. Pasienter som fikk opphevet vedtak om tvunget vern uten døgnopphold etter å være vurdert som samtykkekompetent i spørsmål om egen behandling og oppfølging erfarte mer dialog og økt selvbestemmelse og respekt. Helsepersonell erfarer økt bevissthet på pasienters autonomi, på ansvaret for å legge til rette for pasienters selvbestemmelse og de erfarer vurdering av samtykkekompetanse som utfordrende. Studien viser at pårørende visste lite eller ingenting om lovendringen og at de er lite inkludert i samarbeid med helsepersonell, samtidig som det kom frem at de opplevde den de er pårørende for som mer selvstendig og med større innflytelse på egen behandling og oppfølging enn tidligere.

Les hele artikkelen: Erfaringer med kompetansebasert psykisk helselovgivning: en kvalitativ studie blant pasienter som har vært tvangsbehandlet og deres helsepersonell og pårørende (Sykepleien Forskning)