KUDOS samler viktige rapporter med relevans for psykisk helse
KUDOS er et relativt nytt statlig nettsted, og har som formål å samle alle beslutnings- og kunnskapsdokumenter produsert av forvaltningen, på ett sted. Nettstedet skal gjøre det lettere å finne dokumenter og ta bedre beslutninger.
Databasen omfatter i skrivende stund over 34 000 dokumenter, og den skal omfatte hele den offentlige forvaltningen. Det er gjort enkelt for utgiverne å melde dokumenter inn i basen.
Mye om psykisk helse
KUDOS omfatter også psykisk helse, og basen inneholder også dokumenter som er viktige for klinisk praksis. KUDOS har en søkemotor som er enkel å bruke. Her er et enkelt søk for å finne ut hva de har om psykisk helse.
I trefflisten finner vi for eksempel disse rapportene:
- Hvem skal jeg snakke med nå – rapport om psykisk helsetilbud til barn og unge i kommunene. Rapporten er utgitt av Barneombudet.
- Vold begått av personer med alvorlige psykiske lidelser. Denne rapporten er utgitt av Politiet, men Helsedirektoratet og FHI er også godt representerte utgivere i KUDOS.
- Individuell jobbstøtte for personer med moderate til alvorlige psykiske lidelser eller rusmiddelavhengighet: en systematisk oversikt. Denne oversikten er utgitt av FHI.
Stabile nettadresser og ett sted å lete
På de enkelte offentlige utgivernes nettsteder blir dokumenter ofte flyttet på, slik at lenkene til dem brytes. På KUDOS er derimot URL-ene stabile, slik at brukeren alltid vil finne dokumentene på den nettadressen de først fikk.
For forvaltningen (og alle andre)
KUDOS ble til som et samarbeid mellom DFØ (Direktoratet For Økonomistyring), DSS Departementenes Sikkerhets- og Serviceorganisasjon) og Nasjonalbiblioteket. Slagordet var «Av forvaltningen – for forvaltningen», og meningen var at det skulle bli lettere for utredere, forskere og politikere å finne godt beslutningsgrunnlag eller finne ut om noe var utredet tidligere. Dersom noe er utredet eller forsket på fra før, skal man ikke behøve å gjøre det på nytt.
Men KUDOS kan være nyttig for mange flere, både for ansatte i helsetjenesten, journalister og den engasjerte borger. Prøv selv, på https://kudos.dfo.no. En video fra den offisielle åpningen av KUDOS forklarer godt både formålet med nettstedet og hvordan det virker.