Les hva Helsebibliotekets oppslagsverk sier om behandling av personlighetsforstyrrelser
Les hvilke behandlinger som er anbefalt, i Helsebibliotekets oppslagsverk for folk med personlighetsforstyrrelser.
BMJ Best Practice
Oppslagsverket BMJ Best Practice har egne kapitler for forebygging, diagnostikk, behandling og oppfølging ved personlighetsforstyrrelser. Tjenesten har et eget kapittel om differensialdiagnostikk. Oppslagsverket gir også en trinn-for-trinn-beskrivelser av diagnostikk. Angstlidelser, stemningslidelser og psykotiske lidelser kan alle gi liknende symptomer som ved personlighetsforstyrrelser. Det samme kan stoffmisbruk, hodeskader, endokrine lidelser eller sykdommer som rammer sentralnervestystemet.
Behandlingen avhenger av type personlighetsforstyrrelse.
UpToDate
UpToDate har forskjellige kapitler for diagnostikk av forskjellige personlighetsforstyrrelser. Oppslagsverket bruker DSM-IV-kriteriene for å definere personlighetsforstyrrelser.
De ulike personlighetsforstyrrelsene sorteres i tre grupper eller “clustere”:
- Cluster A kjennetegnes av at pasienten kan virke merkelig eller eksentrisk.
- Cluster B kjennetegnes av at pasienten ofte virker dramatisk, emosjonell eller “feilreagerer” emosjonelt eller i handlinger.
- Cluster C kjennetegnes av at pasienten ofte virker engstelig eller fryktsom.
Pasienter med personlighetsforstyrrelser kan være vanskelige og tidkrevende å behandle, og UpToDate anbefaler henvisning til spesialist.
Helsebibliotekets søk
Helsebibliotekets søkemotor leter i mange kilder samtidig, og treff i oppslagsverkene framheves øverst i trefflisten. Du kan søke på norsk og få treff på engelsk. Oversettelsen bygger på ei ordbok som blir vedlikeholdt og videreutviklet ved Helsebiblioteket. Når du søker i Helsebiblioteket på personlighetsforstyrrelse, vil du ved siden av treffene fra Best Practice og UpToDate se at det finnes skåringsverktøy, SIPP og IPDS, som du kan bruke gratis. Dessuten får du treff i RELIS-databasen, som registrerer spørsmål om behandling av virkelige pasienter.
Dette er en revidert utgave av en artikkel som først stod i PsykNytt 09.06.2014