Nye kilder i Helsebibliotekets søkemotor skal gi bedre norske svar
Helsebibliotekets søkemotor blir utviklet fortløpende. Det siste året har motoren fått nye kilder. Dette skal gi bedre svar på spørsmål som ikke gjelder diagnoser eller legemidler.
Før vi la til nye kilder, analyserte Helsebiblioteket hva brukere søker mest på. Informasjonskilder, skåringsverktøy, psykiske problemer, diagnoser, symptomer og legemidler var som forventet vanlige søk. Her ga søkemotoren gode resultater.
Mange spørsmål gjaldt også behandlinger som ikke er legemidler, samt helseproblemer eller tiltak som vi ikke fant i de generelle engelskspråklig medisinske oppslagsverkene. Noen av søkene gjaldt også særnorske forhold. Her ga ikke søkemotoren så gode svar, og derfor valgte vi å ta med flere gode norske kilder. Disse kildene var:
- Store medisinske leksikon
- Oversiktsartiklene til Tidsskrift for Den norske legeforening
- Bestemte typer dokumenter fra Helsedirektoratet.no
Dokumentene fra Helsedirektoratet omfatter:
- Retningslinjer
- Faglige råd
- Pakkeforløp
- Rapporter
- Rundskriv
- Statistikk
- Veiledere
Hensikten er at søkemotoren skal gi relevante svar til flere brukergrupper. Store medisinske leksikon vil kunne gi bedre svar til den som vil ha forklaringer og definisjoner av begreper. Tidsskriftets oversiktsartikler gir klinisk relevante svar på problemstillinger.
Ettersom de aller fleste brukere av Helsebiblioteket søker på norsk, var det viktig å få inn norske kilder. Søkemotoren oversetter de enkle men ikke de kompliserte søkene til engelsk. Norskspråklige kilder vil derfor kunne gi bedre svar så lenge brukeren har søkt på norsk.
Her er noen eksempler på søk som skal gi bedre svar etter at nye kilder nå er inkludert:
- pakkeforløp psykisk helse og rus fra helsedirektoratet (Helsedirektoratet)
- rundskriv om samtykkekompetanse (Helsedirektoratet)
- generell artikkel om om kommunehelsetjeneste (Helsedirektoratet)
- langvarig bronkitt hos barn (Tidsskriftet)
- epilepsi og angst (Tidsskriftet)
Å inkludere flere kilder gir brukeren mer å velge mellom, men kan gjøre søkemotoren litt vanskeligere å bruke. Vi tror imidlertid dette oppveies av at Helsebiblioteket nå kan peke til gode svar på flere spørsmål enn før.
Relevante søkeord: søkemotor, helsebiblioteket
Artikkelen har tidligere vært publisert i nyhetsbloggen PsykNytt.
Les mer om ikt, eller gå til siste nummer av PsykNytt.