Nytt verktøy kan bidra til å integrere personer med psykisk helse- og rusutfordringer i vanlige nabolag (NAPHA)

HelsA har utarbeidet en prosessveileder for nabodialog, sammen med fire samarbeidskommuner. Veilederen ble lansert på den nasjonale konferansen «Why not in my backyard»  i Trondheim i dag.

Nytt verktøy kan bidra til å integrere personer med psykisk helse- og rusutfordringer i vanlige nabolag (NAPHA)
Verktøyet skal være til hjelp i arbeidet med å fremme nabodialog. Ill. foto: Colourbox.
Publisert 17. desember 2024

Anne Kristiansen Rønning

– Hva er grunnen til at dere i Geminisenteret HelsA har laget et slikt verktøy, og hva er det basert på, Melina Røe?

– Vi hadde samtaler med kommuner som er en del av samarbeidet i Geminisenteret HelsA, om hva som er tema de ønsker å jobbe mer med. Kommunene snakka om at det særlig er viktig å skaffe gode boliger for personer med samtidige rus- og psykiske utfordringer. De sa de kunne tenkt seg en praktisk veileder som kan hjelpe dem i arbeidet i hverdagen for å bedre kommunikasjonen med nabolagene.

– Vi besluttet å søke tilskudd fra Husbanken på dette temaet og fikk det!

– Vi har hatt tett kontakt og workshops med fire kommuner, Verdal, Tromsø, Stavanger og Trondheim, og kommet fram til grep som nå inngår i denne veilederen.

– Hva er de viktigste grepene i verktøyet?

– Verktøyet tilbyr en tidslinje som handler om før – under – og etter, med punkter og sjekklister for å minne kommunen på at de må involvere naboer, bruke dialog og være tilgjengelige. Og at innspill må få komme til tidlig, slik at naboer kan bli hørt.

– Hva er de største konfliktene som er knyttet til NIMBY?

– Det er sammensatt, og mye handler om en skepsis og en redsel fra naboer, særlig ved bygging av samlokaliserte boliger, og gjerne der det er rus inn i bildet. Mange er redd for uro og uforutsigbarhet og ser for seg det verste.

– Mye kan handle om manglende tillit til at beboerne får god nok oppfølging fra tjenesteapparatet. Så tidlig dialog er viktig.

– Hva håper dere dette verktøyet kan bidra til?

– Vi håper at det kan være en start mot en større systematikk i arbeidet med nabodialog, ut over lovpålagt medvirkning. Kommunene må jobbe med innbyggerinvolvering tidligere.

– Er verktøyet egnet for alle typer kommuner, uavhengig av størrelse og plassering?

– Ja. Vi tenker at dette verktøyet er egnet for alle typer kommuner, uavhengig av størrelse og hvor i landet man befinner seg.

Geminisenteret HelsA har fått midler til å evaluere verktøyet det kommende året. En rapport om hvordan det går, er forventet til neste høst. 

Kilde: Nytt verktøy kan bidra til å integrere personer med psykisk helse- og rusutfordringer i vanlige nabolag (NAPHA Nasjonalt kompetansesenter for psykisk helsearbeid)