Slik kan du finne open access-artikler i PubMed
Selv om Norge nylig har undertegnet avtaler med de fire største forskningsforlagene om open access-publisering, er det langt fram til alle forskningsartikler blir fritt tilgjengelige. Her er to «triks» for å finne det som faktisk er fritt tilgjengelig.
Av Runar Eggen
Bakgrunn
Norge undertegnet nylig avtaler med de fire største forskningsforlagene om open access-publisering. De fire er Elsevier, Wiley, Springer Nature og Taylor & Francis.
Det betyr at forskningsartikler med norsk førsteforfatter, altså som norske forskningsinstitusjoner har betalt for, blir fritt tilgjengelige for alle i hele verden å lese. Mange av de største tidsskriftene inneholder nå en blanding av open access-artikler og artikler man må betale for å kunne lese. Det er imidlertid langt fram til at alle forskningsartikler blir fritt tilgjengelige. Men etter hvert som flere land får tilsvarende avtaler, vil mange nye artikler bli tilgjengelige for alle.
I mellomtiden finnes det noen enkle triks du kan bruke.
Første triks – open access
Søk i PubMed og velg fulltekst. I eksempelet vårt (se bilde) søker vi på depresjon. Vi kan selvfølgelig gjøre et mer presist søk, men siden dette er et eksempel for å illustrere framgangsmåten, holder vi det enkelt. Etter å ha søkt på depresjon, klikker vi på Free fulltext i venstremargen. Vi får da se kun de artiklene som er gratis å lese.
Andre triks – oversiktsartikler
Siden ikke all forskning er av høy kvalitet, kan det være nyttig å begrense søket til oversiktsartikler. Vi klikker derfor på Reviews i venstremargen. Da får vi oversiktsartikler om depresjon, og alle artiklene er fritt tilgjengelige.
PubMed har flere filtre en kan bruke. I tillegg til filtrene for artikkeltyper, tilgjengelighet, publiseringsdato og art (mennesket/andre dyrearter) kan man velge Show additional filters.
Relevante søkeord: artikkelsøk, litteratursøk, PubMed, databaser, Helsebiblioteket
Artikkelen har tidligere vært publisert i nyhetsbloggen PsykNytt.
Les mer om depresjon og mani, ikt, oppsummert forskning og tidsskrifter, eller gå til siste nummer av PsykNytt.