Tre verktøy som hjelper leger å kutte ut medisiner
De fleste legemidler har bivirkninger, og det kan derfor være klokt å begrense antallet medisiner som en pasient står på. Norsk geriatrisk forening har publisert tre verktøy som skal hjelpe legen med å vurdere om alle pasientens legemidler er nødvendige, og om pasienten får de legemidlene han trenger. To av verktøyene heter START og STOPP. De ble begge oversatt til norsk i 2011. Det tredje verktøyet heter NORGEP. Akronymene står for:
- START : S creening T ool to A lert doctors to the R ight T reatment
- STOPP : S creening T ool of O lder P eople’s inappropriate P rescriptions
- NORGEP : The Nor wegian Ge neral P ractice criteria
START er en hjelp for å undersøke om pasienten får anbefalte legemidler ved lidelser som ofte ikke er tilstrekkelig behandlet hos eldre.
STOPP advarer for eksempel mot trisykliske antidepressiver ved demens (risiko for forverring av kognitiv svikt). Langtidsbehandling (mer enn en måned) med nevroleptika som sovemiddel blir også frarådet (risiko for konfusjon, hypotensjon, ekstrapyramidale bivirkninger, fall). Langtidsbehandling med nevroleptika (mer enn en måned) hos pasienter med parkinsonisme kan forverre ekstrapyramidale symptomer, ifølge STOPP .
I NORGEP er antidepressiver, antipsykotika og benzodiazepiner spesielt nevnt. Tre eksempler: Amitriptylin kan gi forstyrret kognitiv funksjon og kan være hjertetoksisk. Proklorperazin som forordnes mot svimmelhet, har ingen dokumentert effekt hos eldre. Benzodiazepiner har lang halveringstid hos gamle mennesker, så de kan gi økt fare for fall.
NORGEP er utviklet mest for allmennpraksis, mens STOPP også er egnet for sykehus. Du finner alle tre verktøyene på Norsk geriatrisk forenings sider for tester og registreringsskjemaer .
Du finner en mer utfyllende beskrivelse av problemstillinger ved legemiddelbehandling hos eldre i artikkelen Legemidler til eldre - nytte og skade i Norsk Farmaceutisk Tidsskrift . Du kan lese mer om dette og beslektede emner på Helsebibliotekets sider om eldre.
Aktuell lenke:
Uheldig legemiddelbruk hos eldre (Tidsskrift for den norske legeforening i september 2010)
Denne artikkelen bygger på artikkelen NORGEP og STOPP i Helsebiblioteket av Åse Skjerdal
Disclaimer: Bildene i PsykNytt er illustrasjonsfoto.
Artikkelen har tidligere vært publisert i nyhetsbloggen PsykNytt .
Les mer om alderspsykiatri , legemidler og skåringsverktøy , eller gå til siste nummer av PsykNytt.