Bomiljø og folkehelse er tema for årets folkehelseprofiler
Folkehelseprofilene gir informasjon om helsetilstanden og det som påvirker den. Tema for årets folkehelseprofiler er bomiljø og folkehelse.
Folkehelseprofilene er unike rapporter for hver av landets kommuner, og for bydelene i Oslo, Bergen, Trondheim og Stavanger. De gir informasjon om helsetilstanden og dens påvirkningsfaktorer, og er et grunnlag for det lokale arbeidet med å bedre folkehelsen.
– Bomiljø ble valgt som årets tema fordi det å ha en egnet bolig i et godt bomiljø er et viktig fundament for helse og livskvalitet, og vi synes derfor at det er et aktuelt tema å løfte frem i folkehelseprofilene. Kommunene har også en rekke virkemidler på området som kan bidra til at innbyggerne bor slik at de kan leve gode liv, og vi håper dermed at det oppleves som et relevant tema for kommunene, forteller Nora Rusås-Heyerdahl i Folkehelseinstituttets redaksjon for folkehelseprofiler.
Egnede boliger for eldre
En rekke kommuner ute i distriktene vil i årene fremover få en økende andel eldre. Å ha en egnet bolig i et godt bomiljø er viktig for alle, men det er kanskje særlig viktig for eldre at boligen er egnet til å bo i og at utemiljøet er utformet på en måte som gjør at eldre kan delta i samfunnet og knytte kontakt med andre.
Gjennom planlegging kan kommunene legge til rette for tilstrekkelig varierte og egnede boliger tilpasset lokale behov gjennom utforming av nye eller eksisterende boligområder.
Planlegging er viktig i arbeidet med å legge rammer for helsefremmende kvaliteter som blant annet kan bidra til at eldre kan bo hjemme lenge lengst mulig, for eksempel gangavstand mellom bolig, nærbutikk og møteplasser.
Tilrettelagte boliger
I områder med et variert boligtilbud er det ofte enklere å bytte bolig, og dermed kunne bli boende i samme område når behovene endrer seg gjennom livet – som når en får barn, blir alene eller får behov for tilrettelagt bolig.
– Dersom selve boligen er egnet for eller kan tilpasses ulike livsfaser vil det bidra til at en kan bli boende når livet endrer seg, sier Rusås-Heyerdahl.
>> Folkehelseprofilene kan lastes ned for enkelte kommuner, bydeler eller fylker.