Nytt WHO-senter på FHI
– Det å ha WHO-sentre på FHI legger til rette for internasjonalt forskningssamarbeid og styrker vårt bidrag til bedre helse for alle, også utenfor Norge, sier Guri Rørtveit.
For få dager siden kom beskjeden som flere ved FHI har venta på i et halvt års tid:
“WHO has designated the Centre for Epidemic Interventions Research, Norwegian Institute of Public Health as the WHO Collaborating Centre for effectiveness research on public health and social measures for health emergencies”.
Leder for Senter for forskning på epidemitiltak (CEIR), Atle Fretheim sier:
– Dette er stas. Helt siden CEIR blei etablert i 2021 har vi hatt som mål å bli et WHO Collaborating Centre, og når vi nå har lykkes med det er vi selvfølgelig glade!
I prosessen for å oppnå status om WHO Collaborating Centre har FHI og WHO inngått en avtale der det spesifiseres hvilke oppgaver som skal utføres ved senteret. Blant annet skal FHI (ved CEIR) ta ansvar for å utarbeide forskningsprotokoller for bruk i framtidige pandemier, og å utvikle en implementeringsguide for slike protokoller.
– Oppgavene vi har forpliktet oss til i avtalen med WHO dreier seg i hovedsak om å bidra til at det gjennomføres flere og bedre effektstudier av smitteverntiltak, og det passer som hånd i hanske med det som har vært formålet med CEIR fra starten av, sier Atle Fretheim.
FHI-direktør Guri Rørtveit er svært fornøyd:
– Dette var ingen overraskelse, men like fullt verdt å feire. Det å ha WHO-sentre på FHI legger til rette for internasjonalt forskningssamarbeid og styrker vårt bidrag til bedre helse for alle, også utenfor Norge.
Statusen som WHO-senter gjelder fra 23. august og i fire år framover, med mulighet for forlengelse.
Kilde: Opus/FHI