Stor sosial ulikhet i frokostvanene blant elever i videregående skole

En ny studie fra Folkehelseinstituttet viser at to av ti elever i videregående skole ikke spiser frokost på skoledager. Hovedårsakene er dårlig tid og manglende matlyst om morgenen.
 

Stor sosial ulikhet i frokostvanene blant elever  i videregående skole
Publisert 30. september 2024 | Sist oppdatert 30. september 2024

Resultatene stemmer overens med tidligere studier om elevers frokostvaner. 
   
– Det som er nytt i denne undersøkelsen er at den avdekker sosiale forskjeller i frokostvaner, og elevenes egenrapporterte forklaringer på hvorfor de hoppet over frokosten, sier Elling Tufte Bere ved Folkehelseinstituttet.

Forsterkede helseforskjeller

Studien viser at det var mer vanlig at jenter dropper frokost enn gutter, og at det var mer utbredt blant elever fra familier med lav sosioøkonomisk status.

– Dette kan bidra til å forsterke helseforskjellene i samfunnet på sikt, mener forskeren.
 
Mange videregående skoler tilbyr skolemåltider i dag, men det er usikkert om denne ordningen treffer de elevene som vanligvis ikke spiser frokost.

– Det er vanskelig å si hvor treffsikker denne ordningen er. Da må de som har lyst på frokost, og som ikke har et godt alternativ hjemme, delta i skolematordningene. Det vet vi per i dag ikke om stemmer.  

Trenger flere studier

Denne studien er en tverrsnittsanalyse av en populasjon, basert på en anonym, nettbasert og selvrapportert spørreundersøkelse. Dataene ble samlet inn i 2021, og undersøkelsen ble distribuert til skolene via utdanningsavdelingen i Viken fylkeskommune. 

Viken fylkeskommune ble valgt fordi de allerede var i gang med et omfattende prosjekt om skolemåltider. Noen av skolene tilbød gratis frokost til elevene.

– Svakheten med denne studien er at det er en tverrsnittsstudie og at vi ikke kan følge elevene over tid. Det vi trenger er studier som kan si noe om i hvilken grad skolematordninger benyttes, og av hvem. Treffer ordningene de som trenger det mest? Vi trenger også evalueringsstudier som sier noe om skolematordningen fører til at færre dropper frokost, og om dette etter hvert gir bedre skoleprestasjoner, mindre ulikhet i kosthold og eventuelt bedre helse, forklarer Elling Tufte Bere. 

Les hele rapporten Socioeconomic inequality in breaktfast skipping among Norwegian adolescents