Undervisning om sosiale medier ble godt mottatt av elevene

Et nytt undervisningsopplegget om sosiale medier ble testet ut i videregående skole og ble godt mottatt av både lærere og elever. Dette viser en undersøkelse fra Folkehelseinstituttet (FHI).

Undervisning om sosiale medier ble godt mottatt av elevene
Publisert 17. oktober 2024 | Sist oppdatert 17. oktober 2024

- Tilbakemeldingene vi fikk fra elevene var at undervisningen gjorde dem dem mer bevisste på både egen og andres bruk av sosiale medier. De opplevde temaet som relevant og interessant. Flere påpekte at undervisningen styrket klassemiljøet ved å legge til rette for mer disdiskusjon og refleksjon, sier Amanda Andersen, stipendiat ved Folkehelseinstituttet.

Fremmer kritisk tenkning rundt sosiale medier

Lærerne uttrykte tilfredshet med at opplegget var enkelt å gjennomføre uten omfattende forberedelser.  

– De så på det som et nyttig verktøy for å fremme kritisk tenkning rundt sosiale medier. Undervisningen balanserte de positive og negative sidene ved sosiale medier, noe som ga elevene rom til å reflektere over sin egen digitale adferd, forklarer Andersen.

Forsiktig med å konkludere

Selv om responsen var positiv, er forskeren forsiktig med å konkludere med at undervisningsopplegget nødvendigvis er helsefremmende- Vi trenger mer forskning før vi kan si med sikkerhet at undervisningen faktisk bidrar til bedre psykisk helse og trivsel hos ungdom. Likevel er det viktig å lære ungdom å bruke sosiale medier på en sunn og bevisst måte, ettersom disse plattformene spiller en stor rolle i hverdagen dere, sier Andersen.

Undervisningsopplegget er et samarbeid mellom Bergen kommune, Vestland fylkeskommune og FHI.