Nattskift øker risikoen for spontanabort
Den omfatter nesten 23 000 danske kvinner, og har den fordelen sammenlignet med tidligere studier, at det er god registerdekning av relevante opplysninger, inklusive opplysninger om nattskift.
Etter uke 8 i svangerskapet fant de at etter en uke med to eller flere nattskift, var abortrisikoen den neste uken øket med 32 % (HR 1,32 (95 % CI 1.07 - 1.62)). Flere skift ga høyere risiko.
Forskerne fant ingen øket risiko før uke 8. Den mest sannsynlige forklaringen på det, er at det alt overveiende flertall av aborter så tidlig i svangerskapet skyldes kromosomfeil.
Mer enn halvparten av alle spontanaborter skyldes kromosomfeil hos fosteret, og de skjer tidlig i svangerskapet. Kromosomfeil oppstår enten idet sædcellen lages, eller de oppstår i egget – enten når det anlegges mens kvinnen er foster, eller ved den siste celledelingen like før befruktningen. Det kan derfor ikke være kromosomfeil som er årsaken til den økte abortrisikoen uken etter nattskift.
Det er kjent at melatonin har en betydningsfull rolle i svangerskapet. I tillegg til at det produseres i corpus pineale (epifysen) i hjernen, produseres det i morkaken. Melatonin fra corpus pineale produseres om natten, frigjøres til blod og fraktes til alle celler i kroppen. Om produksjonen i morkaken svinger med lys og mørke, og dermed med døgnet, slik den gjør i hjernen, vet vi ikke. Melatonin er en antioksidant og bidrar til nedbrytning av fri radikaler, og bevarer dermed celler fra skade. Morkaken er et aktivt organ, med celler som dannes og som går til grunne. Betydningen av melatonin er først og fremst kjent fra dyreforsøk, men det er ingen grunn til å tro at det er annerledes hos mennesker. Forklaringen på den økte risikoen for abort etter nattskift kan ligge her.
Les mer:
Relevante søkeord: nattskift, nattevakter, spontanabort