Unge funksjonshemmede og sex
Helsepersonell vegrer seg ofte for å snakke med pasienter om seksualitet. Når det gjelder unge med funksjonshemming, er vegringen ikke mindre. Unge med funksjonshemming sliter ofte med selvbildet, og har mange tanker og spørsmål om kropp og seksualitet.
Organisasjonen Unge funksjonshemmede har utgitt en rapport der 14 unge funksjonshemmede er intervjuet om sine erfaringer (Sex som funker).
Her er det også gode råd om hvordan helsepersonell kan starte en samtale om seksualitet. Ungdom med funksjonshemming kommer ofte i kontakt med helsepersonell, det kan for eksempel være fastlegen, helsesøster, fysioterapeut eller ergoterapeut. Et åpent spørsmål kan være inngangen til en samtale om seksualitet: «Hvordan har du det?», «Hva tenker du om fremtiden?». Den unge vil ofte ha tanker om mulighet for svangerskap og fødsel, og evne til å ta seg av et barn.
«Har du en kjæreste?» er også et spørsmål som kan åpne opp for en samtale om seksualitet. Det er viktig å tenke på at en kjæreste kan være både av motsatt og samme kjønn. På samme måte som for andre, kan det være behov for å diskutere prevensjon.
For funksjonshemmede som har behov for hjelp til daglige gjøremål, er intimitet og grensesetting et tema. Det kan også være overgrepsproblematikk. En assistent har ikke anledning til å være direkte behjelpelig med seksuelle funksjoner, men kan for eksempel finne frem et hjelpemiddel når det er ønskelig, og så forlate rommet.
Organisasjonen Unge funksjonshemmede har også laget et e-læringskurs om funksjonshemming og sex
Funksjonshemmede kan få visse seksualtekniske hjelpemidler gratis via NAV, etter rekvisisjon fra lege.
Hvilke utfordringer en funksjonshemming fører med seg, varierer. Noen av forbundene har tatt opp temaet på sine nettsider.
NFSS – Nettverk funksjonshemmede sex og samliv – er et nettverk for helsepersonell og har svært mye god kunnskap på sine nettsider.
Andre lenker:
Snakk om det! Strategi for seksuell helse (2017-2022) (Regjeringen.no)
Seksualitet og ryggmargsbrokk (Sunnaas sykehus)