ADHD/Hyperkinetisk forstyrrelse – Nasjonal faglig retningslinje for utredning, behandling og oppfølging
Henvisning, utredning og tilbakemelding
Fastlege og andre som henviser bør følge beskrivelse i pasientforløpene for psykiske lidelser ved henvisning av barn, unge og voksne med mulig ADHD/hyperkinetisk forstyrrelse til spesialisthelsetjenesten. Inkluder alltid somatisk anamnese og status i henvisningen og legg ved relevant tilleggsinformasjon.
Den som henviser pasienter med mulig ADHD/hyperkinetisk forstyrrelse (heretter kalt ADHD) bør følge det som er beskrevet i kapittel om henvisning og start i pasientforløpene for psykiske lidelser (se: barn / voksne). Undersøkelse hos fastlege som omfatter somatisk anamnese og status bør alltid inkluderes, samt relevant informasjon fra andre instanser, som helsestasjon, kommunepsykolog, skolehelsetjeneste, barnevern, ergoterapeut, fysioterapeut og pedagogisk-psykologisk tjeneste (PPT), dersom det foreligger eller kan innhentes.
Bekymring hos instanser som barnehage, skole eller skolehelsetjeneste (helsenorge.no), eller hos foreldre/de som har foreldreansvar (heretter kalt foreldre) og/eller pasienten selv, bør vektlegges ved henvisning. Faktorer som kontekst, alder, kjønn, mestringsstrategier, samtidige tilstander og variabilitet påvirker symptomuttrykk ved ADHD. Tilstanden kan derfor være vanskelig å oppdage, spesielt hos personer som har ressurser til å kompensere for vanskene f.eks. på skolen eller i arbeidslivet på grunn av gode evner, samt hos mennesker med psykisk utviklingshemming og de uten hyperaktivitet.
Fordi ADHD ofte opptrer sammen med både somatiske og (nevro)psykiatriske tilstander, bør differensialdiagnostikk i hovedsak foregå i spesialisthelsetjenesten (se anbefaling om differensialdiagnostikk og samtidige tilstander) med mindre det er åpenbare medisinske årsaker til vanskene og behandling eliminerer symptomene på ADHD.
Praktisk – slik kan anbefalingen følges
Kjernesymptomer på ADHD er forstyrrelse av oppmerksomhet og/eller hyperaktivitet og impulsivitet. Symptomene kan føre til atferdsvansker, dårlig funksjon sosialt, psykiske lidelser og vansker med skole og arbeid. ADHD kan vise seg på forskjellige måter hos ulike individer, samt i ulike aldersgrupper og settinger. Diagnose stilles i spesialisthelsetjenesten.
I henvisning av barn, unge og voksne med mulig ADHD til spesialisthelsetjenesten:
Inkluder kortfattet i tillegg til det som beskrives om henvisning i de generelle pasientforløpene
- forhold rundt fødsel/svangerskap
- utviklingsmessige milepæler
- grundig somatisk sykehistorie
- familiehistorie med vekt på symptomer eller vansker som er vanlig forekommende ved nevroutviklingsforstyrrelser/lærevansker for slektninger til og med oldeforeldre og søskenbarn
Ha særlig fokus på
- somatiske forhold som kan bidra til eller forklare symptomene, som bivirkninger av legemidler, rusmiddelbruk, ernæringsmessige mangeltilstander, epilepsi, eller andre kroniske sykdommer
- grupper med økt forekomst av ADHD (se anbefaling om differensialdiagnostikk og samtidige tilstander)
- i hvilken grad personen viser nedsatt funksjon på ulike arenaer (i hjemmet, i barnehage/skole, i arbeidslivet etc.) sammenlignet med jevnaldrende
- klare psykososiale belastninger i nåværende situasjon og/eller tidligere
Generell somatisk undersøkelse hos fastlege inngår uavhengig av om fastlege er henviser. Inkluder spørsmål om motoriske vansker, søvn og allergier. Undersøk syn og hørsel om dette ikke er gjort.
Prøv tiltak ut lokalt, som tilrettelegging i skole eller barnehage og rådgivning/veiledning av foreldre, før henvisning, dersom det ikke er gjort tidligere. Dette er spesielt viktig hos førskolebarn. La det gå maksimalt 3 måneder før effekt evalueres og send henvisning dersom tiltak ikke har tilfredsstillende effekt. Beskriv varighet og effekt av tiltak i henvisning. Se generelle pasientforløp angående koordinering av henvisning i kommunale tjenester.
For info om blant annet rett til helsehjelp, se pasient- og brukerrettighetsloven (lovdata.no).
For info om regler for prioritering i psykisk helsevern, se prioriteringsveileder, barn og unge og prioriteringsveileder, voksne.
For fritt sykehusvalg, se helsenorge (helsenorge.no).
For info om privatpraktiserende psykolog- og legespesialister med refusjonsordning, se helfo (helfo.no).
Begrunnelse – dette er anbefalingen basert på
Henvisning i tråd med generelle pasientforløp, med spesifiseringer for ADHD, kan forkorte henvisningstiden og gi likere henvisningspraksis. Dette kan redusere tid fra bekymring til avklaring av diagnose og føre til riktigere prioriteringer for inntak i spesialisthelsetjenesten. Henvisning i tråd generelle pasientforløp understreker også at ADHD ikke kan utredes isolert.
En utredning av ADHD bør inkludere fysisk helse (National Institute for Health and Care Excellence (NICE), 2018). Psykisk helsevern ser ikke alltid somatiske tegn og symptomer. Det er derfor viktig med somatisk undersøkelse og anamnese hos fastlege da ADHD-symptomer også kan ha somatiske årsaker.
Tiltak bør prøves ut før henvisning. Utprøving av tiltak i kommunen kan imidlertid tidvis forsinke utredningsprosessen og henvisning bør derfor sendes dersom tiltak i kommunen ikke har tilfredsstillende effekt innen en viss periode. NICE guidelines anbefaler 10 uker før tiltak evalueres.
Det er viktig at henviser er oppmerksom på grupper som har en økt forekomst av ADHD samt grupper som lett kan overses (NICE, 2018). Jenter har sjeldnere motoriske hyperaktivitetssymptomer og sameksisterende forstyrrende atferd enn gutter (NICE, 2018). Gutter som ikke har motoriske hyperaktivitetssymptomer kan også bli oversett. Høyt evnenivå kan føre til at symptomer håndteres bedre og at diagnostisering således skjer på et senere tidspunkt (Canadian Attention Deficit Hyperactivity Disorder Resource Alliance (CADDRA), 2020). Klinisk erfaring og brukererfaring tilsier at personer med utviklingshemming samt mennesker med kun oppmerksomhetssvikt i mange tilfeller ikke får diagnose. Differensialdiagnostikk ved ADHD er en kompleks oppgave som krever bred utredning, fortrinnsvis i team, og bør derfor hovedsakelig gjennomføres i spesialisthelsetjenesten (se anbefaling om differensialdiagnostikk og samtidige tilstander).
Vurdering
Fordeler og ulemper
Fordeler: Spesielt viktige forventede fordeler av å følge de generelle pasientforløpene for psykiske lidelser ved henvisning er
- økt helhetsforståelse av personen som henvises
- riktigere prioritering av hvem som bør få hjelp i spesialisthelsetjenesten
- kortere tid fra bekymring til avklaring
- tidligere igangsetting av riktige tiltak og unngåelse av tilleggsvansker
Ulemper: Potensielle ulemper ved å følge de generelle pasientforløpene for psykiske lidelser ved henvisning er
- merarbeid for klinikere som må forholde seg til informasjon fra både pasientforløp og retningslinje
- økt variasjon i henvisningspraksis fordi den skal tolkes og implementeres lokalt
- risiko for dobbeltarbeid
- at undersøkelser, for eksempel i PPT, forsinker utredning i spesialisthelsetjenesten
- at fastleger vegrer seg for å skrive henvisning da det blir mye å forholde seg til
- økt arbeid for de som vurderer henvisningen dersom mye informasjon er inkludert
Konklusjon: De ønskede effektene veier opp for de uønskede
Kvalitet på dokumentasjonen
Verdier og preferanser
Effekten av å følge de generelle pasientforløpene for psykiske lidelser for henvisning ved ADHD kan måles ved for eksempel å undersøke om praksisen fører til kortere tid fra bekymring til avklaring, økt helhetsforståelse av personen som henvises, samt riktigere prioritering av hvem som bør få hjelp i spesialisthelsetjenesten.
Kortere tid fra bekymring til avklaring er et viktig utfallsmål da tidlig identifikasjon av ADHD kan føre til bedre prognose på sikt. Riktigere prioritering av hvem som bør få hjelp i spesialisthelsetjenesten kan redusere ulikhet i tilgang på tjenester og økt helhetsforståelse av personen som henvises kan gi riktigere tiltak som igjen bedrer prognose.
Sist faglig oppdatert: 08.12.2021
En utredning av ADHD/hyperkinetisk forstyrrelse hos barn og unge i spesialisthelsetjenesten bør inkludere kartlegging og dokumentasjon av pasientens psykososiale, utviklingsmessige, somatiske og psykiatriske historie og status, samt pasientens styrker og interesser
En utredning av ADHD/hyperkinetisk forstyrrelse (heretter kalt ADHD) hos barn og unge i spesialisthelsetjenesten bør inkludere kartlegging og dokumentasjon av pasientens psykososiale, utviklingsmessige, somatiske og psykiatriske historie og status, samt pasientens styrker og interesser.
Kriterier fra DSM-5 bør brukes i diagnostisering av ADHD, selv om diagnosen kodes etter ICD-10 (se anbefaling om diagnostikk). I utredning av ADHD bør det imidlertid tas hensyn til at ADHD kan vise seg på forskjellige måter hos ulike individer, samt i ulike aldersgrupper og settinger, og ikke være begrenset til bare å spørre om/telle diagnostiske kriterier.
Utredning av ADHD i spesialisthelsetjenesten bør inkludere
- systematisk bruk av diagnostiske kriterier
- samtale med foreldre/de som har foreldreansvar (heretter kalt foreldre) og barnet/ungdommen
- barne-/ungdomssamtale
- kartlegging av utviklingshistorie
- kartlegging av symptomer og fungering på ulike arenaer
- kartlegging av samtidige/alternative vansker
- vurdering av lege
Evnetest bør som hovedregel gjennomføres, med mindre det foreligger valid test fra tidligere, f.eks. fra PPT. Kartlegging av eksekutive funksjoner bør også som hovedregel inngå.
På indikasjon kan det være aktuelt med tilleggsundersøkelser som nevropsykologisk kartlegging
Det bør være lav terskel for å kontakte helsestasjons- og skolehelsetjeneste, fastlege eller barnelege for supplerende helseopplysninger eller somatisk undersøkelse.
DSM-5-kriteriet om symptomer i to eller flere settinger bør tolkes med forsiktighet da symptomene kan opptre ulikt avhengig av setting. Se "praktisk".
I tillegg til det som beskrives i denne anbefalingen, bør pasientforløp for psykiske lidelser hos barn og unge følges ved utredning av ADHD.
For å få en helhetlig og detaljert beskrivelse av hvordan en utredning av ADHD bør foregå, se "Praktisk".
Praktisk – slik kan anbefalingen følges
Organisering av utredning
Utred ADHD og andre nevroutviklingsforstyrrelser fortrinnsvis i tverrfaglige team da vanskene ofte er sammensatte. Det finnes ulike modeller for utredning hvor intensivert teamutredning, altså teamutredning komprimert i tid, blir benyttet ved utredning av ADHD (for eksempel "Namsos-modellen", hvor ADHD utredes i løpet av få dager i tverrfaglig team). Intensivert teamutredning er også vanlig ved utredning av for eksempel autismespektrumtilstander. Hva som er mest hensiktsmessig må vurderes ut fra geografiske forhold og tilgjengelighet på fagkompetanse. Ved store avstander og lang reisevei kan intensivert teamutredning være spesielt gunstig.
Involver relevante aktører som PPT, foreldre og skole tidlig i utredningsarbeidet da de kan bidra i prosessen og skal følge opp tiltak basert på resultatene fra utredningen. Vurder digitale løsninger dersom det er utfordrende å gjennomføre fysiske møter, eller dersom ekspertise må hentes inn fra annet sted. Sørg for at familien/barnet/ungdommen har en koordinator/kontaktperson ved utredende instans som sørger for dialog gjennom hele utredningsprosessen, samt at familien/barnet/ungdommen til enhver tid forstår og er delaktig i prosesser og utredningstiltak som iverksettes.
Utfyllende beskrivelse av utredningskomponenter
- Innhenting av opplysningene under ulike utredningskomponenter koordineres med informasjon innhentet av andre fagpersoner (fastlege, PPT, helsestasjon, andre). Se også anbefaling om henvisning.
- Sørg for at informasjonsinnhenting og samtaler kun gjennomføres som beskrevet dersom det ikke er i konflikt med rettigheter knyttet til medvirkning, samtykke og informasjon, inkludert helserettslig myndighetsalder. Se kapittel om barn, foreldre og andre pårørende i pasientforløp for psykiske lidelser – barn og unge, samt pasient og brukerrettighetsloven med kommentarer.
Systematisk bruk av diagnostiske kriterier (se anbefaling om diagnostikk)
- Benytt kriterier fra DSM-5 i diagnostisering av ADHD, men kod etter ICD-10.
- Kod "kombinert presentasjon" som F90.0 og "uoppmerksom presentasjon" samt "hyperaktiv-impulsiv presentasjon" som F.90.0 med tilleggskommentar. Kod F90.1 etter samme prinsipper ved samtidig atferdsforstyrrelse. Dette gjelder frem til innføring av ICD-11.
Samtale(r) med foreldre og barnet/ungdommen
- Drøft mistanke om mulig ADHD med foreldre og eventuelt barnet/ungdommen selv ut fra alder og modenhet. Spør om deres forventninger til utredningen, hva de vet om mulig(e) diagnose(r) og hva de selv tror.
- Involver barnet/ungdommen i relevante samtaler ut fra alder og modenhet og sørg for å ivareta barnets/ungdommens rett til medvirkning.
- Inkluder informasjon om utredning og hvorfor og hvordan ulike undersøkelser gjennomføres.
- Ha i tillegg samtale(r) i forbindelse med innhenting av informasjon beskrevet under andre utredningskomponenter
Barne-/ungdomssamtale
- Gjennomfør en egen samtale med barnet/ungdommen tilpasset utviklingsnivå og modenhet. Begrunn i journal dersom samtale ikke er mulig å gjennomføre.
- Inkluder informasjon om utredning og hvorfor og hvordan ulike undersøkelser gjennomføres.
- Observer og beskriv eventuelle symptomer som fremkommer i samtalen.
- Gi barnet/ungdommen rom til å uttrykke om det er noe som plager det og fortelle om eventuelle traumer, relasjonelle vansker, psykososiale belastninger og andre livsbelastninger.
- Vær oppmerksom på at symptomer på ADHD ikke nødvendigvis vil være fremtredende innen rammene for en barne-/ungdomssamtale.
Kartlegging av utviklingshistorie
Innhent opplysninger fra foreldre og relevante instanser om
- milepæler angående motorikk, naturlige funksjoner og språk
- informasjon om reguleringsfunksjoner som kan vise seg over et bredt spekter av områder, som matinntak, søvn, motorikk, følelser, naturlige funksjoner, stemmebruk, følsomhet for ulike sansestimuli og sosial kommunikasjon
- lekeatferd og evne til å leke
- medisinsk historie som inkluderer forhold under fødsel og svangerskap, hodetraumer, somatiske tilstander, søvn, rus- og legemiddelbruk
- psykiatrisk historie
- familiehistorie med vekt på symptomer eller vansker som er vanlig forekommende ved nevroutviklingsforstyrrelser/lærevansker til og med oldeforeldre og søskenbarn
- status og historie når det gjelder fungering i i familie- og omsorgssituasjon, barnehage, skole og eventuelt arbeid, fritidsaktiviteter, interesser og sosial fungering
Kartlegging av symptomer og fungering på ulike arenaer
- Innhent informasjon fra foreldre, skole/barnehage/andre aktuelle arenaer og barnet/ungdommen gjennom samtaler/klinisk intervju og ulike spørreskjemaer. Se psyktestbarn (r-bup.no) og helsebiblioteket for info om ulike skjemaer, samt oversikt over spesifikke symptomskalaer for ADHD i tiltakshåndboka (r-bup.no). Følg opp utfylte spørreskjemaer med spørsmål og konkretiser symptomer.
- Tolk resultater fra spørreskjemaer forsiktig og inn i en helhet da rapportering kan påvirkes av mange faktorer, samt at skjemaene ofte er basert på amerikanske normer. Ta for eksempel hensyn til at barnet/ungdommen har tilrettelegging, som egen assistent, i tolkning av resultatene. Bruk tester og spørreskjemaer i tråd med retningslinjer for bruk og anvend fortrinnsvis instrumenter med norske/nordiske normer.
- Observasjoner f.eks. i skole eller barnehage kan være nyttig, men ta hensyn til at det kan være stor variasjon i fungering avhengig av dagsform og setting ved ADHD:
- Noen kan "ta seg sammen" og vise få symptomer på skolen, men blir unormalt slitne etter en skoledag slik at symptomene fremkommer hjemme. Hos andre vises symptomene primært på skolen.
- På klinikken vises gjerne ikke symptomer da mye er nytt og det meste foregår en-til-en.
- Mange kan holde oppmerksomheten over tid dersom de finner aktiviteten interessant, mens oppmerksomhetsvanskene fremkommer ved mentalt krevende og/eller kjedelige oppgaver.
- Ha også fokus på alternative årsaksforklaringer, samtidige lidelser og eventuelle psykososiale påvirkende faktorer i hverdagsmiljøet.
Kartlegging av samtidige/alternative vansker
- Få mennesker har helt avgrenset ADHD uten andre vansker. Kartlegg og dokumenter derfor utviklingsmessige, psykososiale, atferdsmessige, somatiske og psykiatriske vansker bredt og beskriv vansker selv om de er under terskel for diagnose.
- Bruk strukturert utredningsverktøy/intervju for å foreta diagnostiske vurderinger på alle relevante akser i multiaksialt klassifikasjonssystem. Se psyktestbarn (rbup.no), helsebiblioteket og tiltakshåndboka (r-bup.no) for ulike utredningsverktøy.
- Vær oppmerksom på at ADHD forekommer hyppig sammen med en rekke andre tilstander. Dersom alle symptomer blir forklart ut fra en diagnose, kan det føre til at samtidige tilstander blir oversett.
- Lærevansker som dysleksi, generelle lærevansker og språkvansker forekommer hyppigere hos de med ADHD enn i den generelle befolkningen. Dette gjelder også motoriske vansker, inkludert vansker med håndskrift (dysgrafi) og muskulære reguleringsvansker, samt sosiale kommunikasjonsvansker.
- Sørg for at aktuelle vansker blir utredet videre av relevante faggrupper, som fysioterapeuter, logopeder, pedagoger og ergoterapeuter, enten ved henvisning eller ideelt sett ved tverrfaglig teamutredning.
- Sørg for å sikre at eventuelle diagnoser blir satt på akse 2 i multiaksialt klassifikasjonssystem.
- Se pasientens samtidige vansker, enten vanskene utredes i spesialisthelsetjenesten eller kommunen, i sammenheng med barnets øvrige utfordringer. Forutsetningen for en slik helhetsvurdering er i mange tilfeller bred teamutredning i spesialisthelsetjenesten og/eller dialog med andre instanser, samt godt samarbeid mellom kommunale tjenester og spesialisthelsetjeneste.
- Se anbefaling om differensialdiagnostikk og samtidige tilstander for mer informasjon om kartlegging av samtidige/alternative vansker.
Vurdering av lege i spesialisthelsetjenesten
- Sørg for at lege i spesialisthelsetjeneste møter barnet i utredningen og vurderer behov for undersøkelser som barne- og ungdomspsykiatrisk undersøkelse, MR caput, hørsel og syn, genetisk undersøkelse, EEG, metabolsk screening, motorisk og nevrologisk undersøkelse.
- Spør om brå, uventet hjertedød i ung alder i nær familie og undersøk/spør om andre indikasjoner for EKG før eventuell behandling med legemidler for ADHD igangsettes. Konferer med barnelege dersom det foreligger hjertesykdom hos barnet.
Kartlegging av eksekutive funksjoner
- Gjennomfør som hovedregel kartlegging av eksekutive funksjoner ved hjelp av f.eks. spørreskjema, samtaler, observasjoner etc. Dette kan gi beslutningsstøtte for diagnostikk og informasjon som kan brukes i tilrettelegging.
Evnetest
- Gjennomfør som hovedregel evnetest dersom ikke valid test allerede foreligger, f.eks. fra PPT. Begrunn i journal dersom evnetest ikke tas.
- Evnekartlegging er ikke nødvendig for å sette diagnosen ADHD, men kan gi informasjon om
- sterke og svake sider hos barnet/ungdommen som er nyttig for tilrettelegging
- vanskene delvis eller helt skyldes nedsatt kognitiv kapasitet
- det kan foreligge lærevansker som bør utredes nærmere
- Evnetest er nødvendig for å vurdere evnenivå, da mange med lavt evnenivå har utviklet strategier for å kamuflere vanskene. Andre kan ha et høyt evnenivå som ikke avdekkes på grunn av f.eks. ADHD-symptomer og/eller diskrepans mellom emosjonsregulering og intellektuell kapasitet.
- Vær oppmerksom på at høyt evnenivå kan kamuflere ADHD-symptomer.
- Noen med høyt evnenivå kan framvise ADHD-lignende symptomer fordi de mangler utfordringer i skolen og kjeder seg. Sett da inn tiltak for høyt evnenivå og utred videre dersom ADHD-symptomene vedvarer.
Nevropsykologisk kartlegging
- Nevropsykologisk kartlegging er ikke en nødvendig del av en ADHD-utredning, men kan gi nyttig informasjon om styrker og svakheter som kan gi beslutningsstøtte for diagnostikk og/eller danne grunnlag for videre tiltak.
- Indikasjon for nevropsykologisk utredning kan for eksempel være biologiske risikofaktorer i anamnese, hjerneorganiske avvik og epilepsier, store sprik i evneprofil eller vansker med læring, motorikk/øye-hånd koordinering, tempo eller hukommelse.
- Gode resultater på nevropsykologiske tester, som tester ment å måle eksekutive funksjoner, utelukker ikke ADHD da prestasjoner i en testsituasjon ikke nødvendigvis reflekterer fungering i dagliglivet.
- Tester som måler vedvarende oppmerksomhet, såkalte CPT-tester, kan av og til bidra i en totalvurdering om diagnosen ADHD. Tolk alltid resultatene med forsiktighet. Bruk slike tester kun om du er en fagperson som har inngående kjennskap til disse og hvordan resultatene tolkes.
Førerkort
- I løpet av en utredning kan det fremkomme opplysninger som har relevans for førerkort. Se førerkortveilederens kapittel om psykiske lidelser og svekkelser (§§ 33–34) for mer detaljerte opplysninger. Se også anbefaling om tilbakemelding.
Barn under 6 år
- Hos førskolebarn er det ofte hyperaktivitets-symptomer som dominerer bildet og et lavt antall symptomer på uoppmerksomhet ekskluderer ikke diagnosen.
- Observasjoner i ulike settinger kan være spesielt relevant hos barn under 6 år.
- Det kan være vanskelig å identifisere symptomer på ADHD hos barn under 5 år da kort oppmerksomhetsspenn, impulsivitet, raserianfall og høye aktivitetsnivåer er relativt vanlig i denne aldersgruppen. ADHD-liknende vansker hos førskolebarn kan forsvinne etter noen måneder.
- Sett diagnose kun unntaksvis hos barn under 5 år.
- Å innta en "vent og se"-holdning kan forsinke behandling og tidlig intervensjon. Innfør derfor tiltak så tidlig som mulig i forebyggende hensikt, også hos barn under 5 år med f.eks. store reguleringsvansker.
Beslutning om videre oppfølging
- Beslutt videre tiltak i tråd med pasientforløp for psykiske lidelser, barn og unge. Spesialist i psykiatri/psykologi deltar i den diagnostiske og behandlingsmessige vurderingen.
- Dokumenter vurderingen og beslutningen i journalen på en måte som danner et godt grunnlag for den videre oppfølgingen.
Begrunnelse – dette er anbefalingen basert på
Folkehelseinstituttet har på oppdrag fra Helsedirektoratet utarbeidet en forenklet kunnskapsoppsummering om teambasert og intensivert ADHD-utredning, publisert våren 2020. FHI-rapporten konkluderer med at det ikke finnes evidens som tyder på at intensivert utredning, altså utredning komprimert i tid, i team ved ADHD, er bedre enn andre modeller for utredning, selv om positive erfaringer med utredningsmodellene ble rapportert. I NICE guidelines (2018) anbefales opprettelse av multidisiplinære team med ekspertise på blant annet diagnostisering av ADHD som skal bistå dersom personen har komplekse behov eller der det er tvil rundt diagnosen.
Bred utredning av ADHD som går utover kun bruk av spørreskjema og observasjoner anbefales i National Institute for Health and Care Excellence (NICE) sine retningslinjer om ADHD (2018). Canadian Attention Deficit Hyperactivity Disorder Resource Alliance (CADDRA) sine retningslinjer om ADHD (2020) fremhever at ikke bare vansker bør utredes, men også styrker. En bred utredning kan avdekke samtidige eller alternative tilstander, samt danne et godt grunnlag for utforming av tiltak.
Under følger beskrivelse av bakgrunn for inkludering av ulike utredningskomponenter.
Systematisk bruk av diagnostiske kriterier
Bruk av samme diagnostiske kriterier kan hindre uønsket variasjon i diagnostiseringspraksis, sikre god kvalitet på utredninger, bedre prognose for noen grupper og sørge for at flere får riktig diagnose og oppfølging (se også anbefaling om diagnostikk). I NICE guidelines (2018) understrekes viktigheten av en bred utredning og at diagnose ikke kun settes på basis av spørreskjemaer og observasjoner (se kapittel 1.3. Diagnosis i NICE guidelines).
Samtaler med foreldre og barn/ungdom
Brukermedvirkning er forankret i lov og forskrift. Se lov om pasient- og brukerrettigheter (lovdata.no) og pasient- og brukerrettighetsloven med kommentarer.
Grundig anamnese
En grundig anamnese avdekker mulige risikofaktorer og gir helhetlig forståelse av barnet og dets fungering. NICE guidelines (2018) beskriver at utviklingsmessig, somatisk og psykiatrisk historie er del av grunnlaget for diagnostikken ved ADHD.
Vurdering av symptomer/fungering på ulike arenaer
En vurdering av symptomer/fungering på ulike arenaer er en obligatorisk del av en diagnostisk utredning av ADHD ifølge DSM-5. En samtale med lærer kan ofte gi bedre informasjon enn en observasjon da symptomer ikke alltid kommer frem i en slik setting. I andre tilfeller gir observasjon mest kunnskap om barnets/ungdommens fungering. Spørreskjemaer kan farges av subjektivitet og er ofte basert på amerikanske normer. NICE guidelines (2018) beskriver at diagnosen ikke skal bli satt kun på basis av spørreskjemaer og observasjoner, men at dette kan være nyttig når en er i tvil rundt symptomer. Bruker- og pårørenderepresentanter gir uttrykk for at barnehage/skole og foreldre opplever barnets utfordringer ulikt og at foreldre ikke føler at de blir tatt på alvor, noe som også er i tråd med helsefaglig erfaring. Det kan for eksempel dreie seg om at barnet/ungdommen bruker opp energien sin på å kompensere for ADHD-symptomene på skolen og er unormalt sliten hjemme etter skolen. I andre tilfeller kan det være skole som rapporterer symptomer, mens disse ikke fremkommer hjemme. En helhetlig og forsiktig tolkning rundt kriteriet om symptomer i to eller flere settinger kan på denne bakgrunn være hensiktsmessig.
Vurdering av samtidige/alternative vansker
Det beskrives i både NICE (2018) og CADDRA (2020) sine retningslinjer at vurdering av andre lidelser inngår i utredning av ADHD. Avdekking av f.eks. omsorgssvikt, vanskelig familiesituasjon, mobbing eller andre diagnoser, som utviklingshemming, må imidlertid ikke ekskludere utredning av ADHD. Pasientforløp for psykiske lidelser, barn og unge (hentet 18.01.2021), beskriver at utreder ved kartlegging av (nevro)psykiatriske symptomer bør bruke et strukturert utredningsverktøy/-intervju som dekker kategoriene innen ICD-10 F-kapittelet. Lærevansker, sosiale og motoriske vansker er vanlig ved ADHD. Brukere og klinikere fremhever at oppdagelse av slike vansker kan føre til at riktig hjelp kan gis tidligst mulig.
Evnetest
Evnetest vil i mange tilfeller være nyttig, men er ikke nødvendig for diagnostisering av ADHD. Verken NICE eller CADDRA sine retningslinjer anbefaler evnetest som en standardisert del av ADHD-utredning.
NICE foretok imidlertid en systematisk litteraturgjennomgang av forekomst av ADHD hos personer med ulike diagnoser og fant økt prevalens hos mennesker med utviklingshemming. NICE understreker på generelt grunnlag at inkludert evidens for forekomst i ulike grupper ikke justerer for konfunderende faktorer, men at målet var å identifisere risikofaktorer som kan fungere som en markør som tyder på høyere sannsynlighet for ADHD. De understreket også at å identifisere grupper i høyere risiko for ADHD kan forhindre diagnostisk overskygging og dermed negative konsekvenser av udiagnostisert ADHD.
CADDRA (2020) beskriver at høyt evnenivå kan føre til at en håndterer symptomene bedre og dermed diagnostiseres senere. Evnetest kan også avdekke for eksempel språkvansker og spesifikke fagvansker.
Nevropsykologisk kartlegging
Nevropsykologisk kartlegging beskrives ikke som en nødvendig del av en ADHD-utredning i CADDRA sine retningslinjer eller NICE sine retningslinjer, men blir vurdert av klinikere som nyttig i mange tilfeller. Oppmerksomhetstester, som CPT-tester, kan bidra i en helhetsvurdering, men må tolkes med forsiktighet.
Legeundersøkelse
NICE guidelines (2018) beskriver at kartlegging av fysisk helse inngår i en utredning av ADHD. Imidlertid er det viktig at legeundersøkelse skjer tidlig, uansett hvor, da dette kan avdekke helt klare somatiske differensialdiagnoser. I tillegg vil en vurdering av lege i spesialisthelsetjenesten sikre at øvrige nødvendige undersøkelser blir gjennomført.
Kartlegging av eksekutive funksjoner
Vansker med eksekutive funksjoner er vanlig ved ADHD og kartlegging av eksekutive funksjoner kan bidra i en helhetsvurdering av diagnose og i tilrettelegging.
Førerkort
I utredning kan det fremkomme informasjon som har betydning for å inneha førerkort og dette kan utløse meldeplikt til fylkeslege, men også være relevant i tilfeller hvor det vurderes å starte med kjøreopplæring. Se førerkortveilederens kapittel om psykiske lidelser og svekkelser (§§ 33–34).
Barn under 6 år
American Academy of Pediatrics (2019) skriver i sin retningslinje om ADHD at det finnes kunnskapsgrunnlag for at ADHD kan diagnostiseres hos barn så tidlig som ved 4 års alder, men ikke for å diagnostisere barn under 4 år. Både klinikere og brukere var samstemte om viktigheten av at tiltak blir satt inn så tidlig som mulig uavhengig av diagnose, og at diagnosen ADHD kun unntaksvis settes hos barn under 5 år. DC:0-5tm kan være et supplement til DSM-5 ved diagnostisering av førskolebarn.
Beslutning om videre oppfølging
Dette er beskrevet i tråd med Pasientforløp for psykiske lidelser, barn og unge.
Vurdering
Fordeler og ulemper
Fordeler: Bedre livskvalitet, kortere tid til avklaring av diagnose(r), økt oppdagelse av samtidige/alternative vansker og avklaring av diagnose(r), trygghet og aksept for at riktig diagnose blir satt, riktigere tiltak, sikring av forsvarlig utredning og diagnostikk, bedre prognose og forhindring av drop-out i skolen anses som mulige fordeler ved å inkludere klarere føringer for kartlegging og dokumentasjon av pasientens psykososiale, utviklingsmessige og psykiatriske historie og status, samt dens styrker og interesser, i utredning av ADHD i spesialisthelsetjenesten.
Ulemper: Mer kostnader brukt på utredning i spesialisthelsetjenesten, økt tidsbruk for den som blir utredet og for kliniker, samt at deler av utredningen oppleves lite relevant for pasienten, kan være mulige ulemper ved tiltaket.
Konklusjon: Det forventes at fordeler veier opp for ulemper ved at omfattende utredning tidlig i forløpet kan føre til mindre vansker i et langtidsperspektiv og således ingen eller reduserte kostnader på lang sikt, samt høyere livskvalitet for pasienten og dens pårørende.
Kvalitet på dokumentasjonen
Verdier og preferanser
Effekten av en bred og målrettet utredning av mulig ADHD med tydelige føringer kan måles ved for eksempel å undersøke om praksisen fører til bedre livskvalitet, økt oppdagelse av samtidige/alternative vansker og avklaring av diagnose(r), trygghet og aksept for at riktig diagnose blir satt, riktigere tiltak, forsvarlig utredning og diagnostikk, bedre prognose og mindre drop-out i skolen. Spesielt forsvarlig utredning og diagnostikk blir fremhevet som et sentralt utfallsmål hos både helsefaglige og brukere da dette trolig er en forutsetning for de andre utfallsmålene.
Sist faglig oppdatert: 08.12.2021
Pasienter som blir utredet for ADHD/hyperkinetisk forstyrrelse bør få en vurdering av differensialdiagnoser og eventuelle samtidige tilstander
Ansvarlig utreder bør tilstrebe en helhetlig tilnærming til spørsmål rundt differensialdiagnostikk og samtidige tilstander:
- Vær oppmerksom på at ADHD/hyperkinetisk forstyrrelse (heretter kalt ADHD) i de fleste tilfeller opptrer sammen med andre tilstander.
- Unngå at ADHD blir oversett på grunn av symptomoverlapp mellom ADHD og andre tilstander.
- Unngå at andre tilstander som bedre forklarer eller interagerer med ADHD-symptomene blir oversett.
- Vær oppmerksom på grupper som har økt forekomst av ADHD.
- Diagnostiser og behandle samtidige tilstander.
- Sett inn tiltak også i tilfeller hvor samtidige vansker ikke gir grunnlag for diagnose, men fører til stor funksjonssvikt.
For utdypning av punktene over, se "Praktisk".
Praktisk – slik kan anbefalingen følges
Kompetanse
For å kunne utføre vurderinger rundt samtidige tilstander/differensialdiagnostikk ved ADHD og andre nevroutviklingsforstyrrelser, vil fagutvikling og oppdatering om blant annet følgende temaer være relevant:
- ADHD og andre nevroutviklingsforstyrrelser
- relevante utredningsverktøy- og undersøkelser
- tilstander som hyppig forekommer samtidig med ADHD og andre nevroutviklingsforstyrrelser
- tilstander med lignende symptomer som ADHD og andre nevroutviklingsforstyrrelser
- arvelighet ved ADHD og andre nevroutviklingsforstyrrelser
- samspill mellom genetikk og miljøfaktorer
- hvordan tilstander kan være både differensialdiagnoser og samtidige tilstander
- kjønns- og aldersforskjeller i hvordan nevroutviklingsforstyrrelser kan komme til uttrykk
Veileder om ledelse og kvalitetsforbedring i helse- og omsorgstjenesten (hentet 18.01.2021) beskriver det som en lederoppgave å sørge for at ansvarlige utredere har kunnskap og kompetanse til å utføre jobben på en faglig forsvarlig og god måte.
Nasjonale (Nasjonal kompetansetjeneste for nevroutviklingsforstyrrelser og hypersomnier, Nasjonal kompetansetjeneste for utviklingshemming og psykisk helse) og regionale (R-BUP Øst og Sør, RFM Helse Vest, RKT Helse Sør-Øst, R-FAAT Helse Nord, RFM Helse Midt) fagmiljøer har informasjon/arrangerer kurs om ulike nevroutviklingsforstyrrelser. Statped har informasjon/arrangerer kurs om ulike lærevansker.
ADHD og samtidige tilstander
Ved ADHD er det sannsynligvis økt forekomst av blant annet søvnvansker, motoriske vansker, sensoriske vansker, emosjonell dysregulering, generelle reguleringsvansker, dysleksi, psykiske lidelser som depresjon, angst, tvangslidelser, bipolar lidelse, spiseforstyrrelser, tilknytningsforstyrrelser, traumetilstander og personlighetsforstyrrelser, språkvansker, andre nevroutviklingsforstyrrelser, atferdsvansker, misbruk av rusmidler/legemidler, sosiale vansker, noen somatiske lidelser, smertetilstander, muskelplager og lærevansker.
Differensialdiagnostikk
Vær oppmerksom på hvordan tilstander både kan være samtidige tilstander og differensialdiagnoser ved ADHD (Thapar & Cooper, 2016; National Institute for Health and Care Excellence (NICE) 2018; NICE, 2017; Canadian Attention Deficit Hyperactivity Disorder Resource Alliance (CADDRA), 2020) (punktene er ment som eksempler og er ikke uttømmende):
- Syn- og hørselsvansker kan gi ADHD-lignende symptomer. Samtidig er prematuritet risikofaktor for ADHD, syn og hørselsvansker. Det er derfor også sannsynlig at vanskene opptrer sammen.
- Symptomer på posttraumatisk stresslidelse kan ligne symptomer på ADHD, men ADHD kan også gi økt risiko for å oppleve traumer, samt å reagere sterkt i etterkant. På samme måte kan traumer forsterke ADHD-symptomer.
- Depresjon og angstlidelser kan gi ADHD-lignende symptomer, mens ADHD kan gi symptomer som ligner depresjon og angst. Samtidig opptrer ofte ADHD og depresjon/angst sammen.
- Psykososiale belastninger, som konflikter i familien, kan gi ADHD-lignende symptomer. Samtidig kan ADHD i familier føre til psykososiale belastninger, inkludert ekstra krevende omsorgsoppgaver for foreldre som i tillegg kan ha symptomer/diagnose selv på grunn av den høye arveligheten ved ADHD.
- ADHD og tilknytningsforstyrrelser kan gi lignende symptomer. Imidlertid kan det være ekstra utfordrende å oppnå god tilknytning når barnet i utgangspunktet har ADHD, og tilstandene kan opptre samtidig.
- Symptomer på ADHD og ulike typer lærevansker kan ligne hverandre. Samtidig er det svært vanlig at ADHD og lærevansker opptrer sammen.
Utredning med fokus på utviklingshistorie (anbefaling om utredning) kan avklare om symptomene
- representerer et mer stabilt mønster, som ved ADHD
- er et resultat av nyoppstått lidelse, som psykoseutvikling
- opptrer kun i forbindelse med andre tilstander, som i maniske faser ved bipolar lidelse, eller ved forbigående psykososiale belastninger
Legeundersøkelse i spesialisthelsetjeneste eller hos fastlege kan avdekke tilstander som bidrar til eller forklarer ADHD-symptomer, som
- bivirkninger av legemidler
- misbruk av rusmidler
- ernæringsmessige mangeltilstander
- epilepsi
- progredierende sykdommer
- uoppdagede metabolske lidelser
- søvnlidelser
Grupper med økt risiko for ADHD
Vær oppmerksom på grupper med mulig økt risiko for ADHD (NICE, 2018):
- mennesker med
- (nevro)psykiatriske og/eller psykiske tilstander som atferdsvansker, angst, stemningslidelser, nevroutviklingsforstyrrelser, lærevansker og utviklingshemming
- et nært familiemedlem diagnostisert med ADHD
- somatiske tilstander som epilepsi og ervervet hodeskade
- en historie med misbruk av rusmidler
- en historie med kriminalitet
- mennesker født prematurt
- barn og unge med omsorgstiltak
Begrunnelse – dette er anbefalingen basert på
De utarbeidede anbefalingene viser at en forsvarlig utredning av samtidige/alternative vansker ved ADHD er avhengig av bred kunnskap om ADHD og relaterte vansker. Kontinuerlig faglig oppdatering er derfor helt sentralt på et felt som er i stadig utvikling. I følge Veileder om ledelse og kvalitetsforbedring i helse- og omsorgstjenesten (hentet 18.01.2021) er det en lederoppgave å sørge for at ansvarlige utredere har kunnskap og kompetanse til å utføre jobben på en faglig forsvarlig og god måte
Utreders vurderinger rundt hva som anses som samtidige eller alternative tilstander i utredning av ADHD kan trolig bidra til å forklare forskjellene som er funnet i diagnostiseringspraksis mellom ulike regioner i Norge (Surén et al., 2018). Overordnede føringer for hvilke vurderinger av andre samtidige/alternative tilstander som bør foretas i en ADHD-utredning, er laget med mål om å oppnå likere diagnostiseringspraksis i Norge.
Klinisk erfaring tilsier at grundige vurderinger av samtidige/alternative diagnoser kan bidra til mer presis diagnostikk, mer tilfredse pasienter, bedre behandling, samt trygghet og aksept hos pasient og pårørende for at riktig(e) diagnose(r) settes. Vel funderte ADHD-diagnoser kan også bidra til å sikre respekt for diagnosen og pasientgruppen.
En bred utredning gir økt sannsynlighet for å avdekke samtidige eller alternative tilstander, også i tilfeller hvor pasientens vansker ikke kvalifiserer for en diagnose, men likevel fører til funksjonssvikt. Forskning og klinisk erfaring viser at personer med ADHD i de fleste tilfeller har andre samtidige vansker og National Institute for Health and Care Excellence (NICE) refererer til grupper med økt forekomst av ADHD (NICE, 2018). Symptomoverlapp mellom ADHD og andre nevroutviklingsforstyrrelser, samt somatiske og psykiske vansker, kan føre til at behandlere overser ADHD. Økt bevissthet på grupper med høyere forekomst av ADHD kan forhåpentligvis bidra til å forhindre dette (NICE, 2018). Kunnskap om felles risikofaktorer for ADHD og andre tilstander kan også bidra til mer presis diagnostikk. Premature barn har for eksempel økt risiko for problemer med oppmerksomhet/konsentrasjon, følelser, sosial fungering og ADHD (Helsedirektoratet, 2007; NICE, 2017), samtidig som de også er mer utsatt for synsvansker og hørselssvekkelse (Helsedirektoratet, 2007; NICE, 2017).
Oppmerksomhet på interaksjonseffekter mellom ADHD og andre tilstander, som traumer, tilknytningsforstyrrelser og depresjon, kan forhindre at tilstander overses. Utredere må også kunne skille mellom depresjon som en forbigående tilstand, i motsetning til ADHD som ofte representerer livslange vansker (Canadian Attention Deficit Hyperactivity Disorder Resource Alliance (CADDRA), 2020).
Vurdering
Fordeler og ulemper
Fordeler:
- Mer presis diagnostiseringspraksis
- Mer tilfredse pasienter
- Trygghet og aksept for at riktig(e) diagnose(r) er satt
- Bedre behandling
- Bedre fundert ADHD-diagnose som kan gi økt tillit til at riktig diagnose settes og dermed sikre respekten for diagnosen og pasientgruppen
Ulemper:
- Det blir brukt mer tid og ressurser på utredning og det kan således ta lenger tid før tiltak settes inn.
Konklusjon: De ønskede effektene veier opp for ulempene.
Kvalitet på dokumentasjonen
Verdier og preferanser
Mer presis diagnostiseringspraksis og trygghet og aksept for at riktig(e) diagnose(r) blir satt er kritiske utfallsmål for beslutningstaking. De andre utfallene er også viktige, men ikke kritiske for beslutningstaking. Effekten av klare føringer for vurdering av samtidige/alternative diagnoser kan måles ved å undersøke om praksisen fører til mer presise diagnose(r), mer tilfredse pasienter og mer trygghet og aksept for at riktig(e) diagnose(r) er satt, bedre behandling og bedre funderte ADHD-diagnoser.
Sist faglig oppdatert: 08.12.2021
Kriterier fra DSM-5 bør brukes i diagnostisering av ADHD/hyperkinetisk forstyrrelse, selv om det skal kodes etter ICD-10
- Kriterier fra Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders version 5 (DSM-5) bør brukes i diagnostisering av ADHD/hyperkinetisk forstyrrelse (heretter kalt ADHD), selv om det skal kodes etter ICD-10 i elektronisk pasientjournal.
- "Kombinert presentasjon" i DSM-5 kodes etter ICD-10 som F90.0, mens "overveiende uoppmerksom presentasjon" og "overveiende hyperaktiv/impulsiv presentasjon" kodes som F.90.0 med tilleggskommentar. Ved samtidig atferdsforstyrrelse kodes F90.1 etter samme prinsipper. Dette gjelder frem til innføring av ICD-11.
- I DSM-5, samt i ICD-11 som skal tas i bruk i Norge i fremtiden, betegnes ADHD som en "nevroutviklingsforstyrrelse".
Diagnostisering av ADHD krever bred og grundig kartlegging av pasienten. Se utredning av barn og unge, utredning av voksne og differensialdiagnostikk og samtidige tilstander.
Diagnostiser som hovedregel ADHD dersom diagnostiske kriterier i DSM-5 er oppfylt. ADHD bør diagnostiseres også i tilfeller hvor ADHD opptrer sekundært til tidlig ervervede eller medfødte tilstander. En ADHD-diagnose bør ikke medføre at forhold som samtidig omsorgssvikt og/eller traumatiske opplevelser overses, på samme måte som omsorgssvikt og/eller traumatiske opplevelser ikke bør hindre oppdagelse av samtidig ADHD. I tråd med DSM-5 diagnostiseres ikke ADHD dersom symptomene skyldes en annen diagnose eller tilstand. Dette begrunnes i journal.
Praktisk – slik kan anbefalingen følges
I DSM-5 skal seks av ni symptomer på uoppmerksomhet/konsentrasjonsvansker og/eller hyperaktivitet/impulsivitet oppfylles, mens fem symptomer på hver eller begge dimensjoner er tilstrekkelig ved alder 17 år eller eldre. Symptomene skal ha vart i minst seks måneder, vise seg i to eller flere settinger, være avvikende med tanke på alder og ha negativ innflytelse på fungering sosialt, i skole eller yrke. Symptomer skal ikke kunne forklares bedre av annen diagnose. Flere symptomer skal ha vært til stede før fylte 12 år.
DSM-5 deler ADHD inn i ulike presentasjoner:
- Kombinert presentasjon der symptomkriterier på både oppmerksomhetssvikt og hyperaktivitet/impulsivitet er oppfylt.
- Overveiende uoppmerksom presentasjon (uoffisielt betegnet som attention deficit disorder, ADD) der symptomkriterier på oppmerksomhetssvikt er oppfylt, men ikke kriterier på hyperaktivitet/impulsivitet.
- Overveiende hyperaktiv/impulsiv presentasjon der kriterier på hyperaktivitet/impulsivitet er oppfylt, men ikke kriterier på oppmerksomhetssvikt.
Se de diagnostiske manualene DSM-5 og ICD-10 for mer detaljer.
Begrunnelse – dette er anbefalingen basert på
Bruk av samme diagnostiske kriterier kan hindre uønsket variasjon i diagnostiseringspraksis, sikre god kvalitet på utredninger, bedre prognose for noen grupper og sørge for at flere får riktig diagnose og oppfølging.
I Norge er den offisielle diagnostiske manualen ICD-10 (World Health Organization, 1992). Imidlertid er ICD-10 ikke oppdatert på de siste års utvikling innen ADHD-feltet da mye har skjedd både i forskning og klinikk etter utgivelsen. I ICD-10 er for eksempel autismediagnose eksklusjonskriterium for diagnostisering av hyperkinetisk forstyrrelse, mens dette ikke er tilfelle i DSM-5. I DSM-5 er det krav om at noen symptomer skal være til stede i to eller flere settinger og at de virker inn på eller reduserer funksjon i hverdagen, mens det i ICD-10 er krav om at kriterier skal være oppfylt i flere settinger og gi klinisk signifikant innvirkning på funksjon. Det er primært diagnostiske kriterier fra DSM-5 (American Psychiatric Association, 2013) som anvendes i forskning. I ICD-11, som skal tas i bruk i Norge på sikt, ligger kriteriene tett opp til de som brukes i DSM-5.
I DSM-5 deles diagnosen ADHD opp i "overveiende uoppmerksom presentasjon", "overveiende hyperaktiv/impulsiv presentasjon", samt "kombinert presentasjon", mens i ICD-10 krever diagnosen hyperkinetisk forstyrrelse symptomer på både uoppmerksomhet, hyperaktivitet og impulsivitet. Pasienter som har "overveiende uoppmerksom presentasjon" eller "overveiende hyperaktiv/impulsiv presentasjon" etter DSM-5 kan derfor risikere ikke å få en ADHD-diagnose ved stringent bruk av ICD-10, noe som kan være uheldig da manglende diagnose og adekvat hjelp kan bidra til dårligere prognose. I DSM-5 kalles subgruppene "presentasjon" i stedet for "type" (som i DSM-4) da de har vist liten stabilitet over tid.
Særlig "overveiende uoppmerksom presentasjon" har blitt ulikt kodet i ICD-10. Det er derfor behov for en presisering av hvilken kode som bør brukes. F90.0 med tilleggskommentar om at det er "overveiende uoppmerksom presentasjon" eller "overveiende hyperaktiv/impulsiv presentasjon" vurderes som det mest hensiktsmessige da disse subpresentasjonene slik sidestilles med "kombinert presentasjon" når det gjelder status og rettigheter.
I National Institute for Health and Care Excellence (NICE) sine retningslinjer for ADHD (2018) understrekes viktigheten av en bred utredning og at diagnose ikke kun settes på basis av spørreskjemaer og observasjoner (se kapittel 1.3. Diagnosis i NICE).
Vurdering
Fordeler og ulemper
Fordeler: Mulige fordeler ved at kriterier fra DSM-5 blir brukt i diagnostisering av ADHD kan være riktigere diagnostiseringspraksis og at flere med ADHD blir oppdaget og hjulpet. Tiltaket kan hindre uønsket variasjon i diagnostiseringspraksis, sikre god kvalitet på ADHD-utredninger og medføre bedre prognose for de med "overveiende uoppmerksom presentasjon" og "overveiende hyperaktiv-impulsiv presentasjon". Selv om det også er utviklet kriterier for bruk i forskning i ICD-10, er det ofte DSM-5 som brukes. DSM-5 er også utgitt etter ICD-10 og således mest oppdatert på både forskning og klinisk praksis innen feltet.
Ulemper: Uønskede effekter ved at kriterier fra DSM-5 blir brukt i diagnostisering av ADHD kan være at flere blir diagnostisert, men dette kan også vurderes som en ønsket effekt da riktig diagnose i mange tilfeller kan være viktig for å få riktig hjelp. Frem til ICD-11 innføres, må DSM-5-kriterier "oversettes" til koding i ICD-10, noe som krever at utredere setter seg inn i dette. Da det er mulig at flere pasienter vil kvalifisere for diagnose enkelte steder, kan dette medføre økt ressursbruk for de som skal følge opp/gi behandling i både kommunale tjenester og spesialisthelsetjenesten.
Konklusjon: Fordelene vurderes å veie opp for ulempene. Det antas også at praksis mange steder allerede er i tråd med anbefalingen.
Kvalitet på dokumentasjonen
Verdier og preferanser
Bedre og likere diagnostiseringspraksis på tvers av regioner blir vektlagt av både bruker- og pårørenderepresentanter samt fagpersonell på grunn av muligheter for å sette inn pasientrettede tiltak tidligere, noe som trolig også bedrer prognose.
Sist faglig oppdatert: 08.12.2021
Tilbakemelding etter utredning for ADHD/hyperkinetisk forstyrrelse bør inneholde informasjon om eventuell diagnose, samtidige eller alternative tilstander, funksjonsvansker i hverdagen, støtteordninger og tiltak, samt pasientens sterke sider
Tilbakemelding fra spesialisthelsetjenesten til pasient, pårørende, fastlege, henvisningsinstans og relevante tiltaksytere etter utredning for ADHD/hyperkinetisk forstyrrelse (heretter kalt ADHD) bør inneholde informasjon om eventuell diagnose, samtidige eller alternative tilstander, funksjonsvansker i hverdagen, rettigheter, støtteordninger og tiltak, samt pasientens sterke sider. Formidling av slike opplysninger skal være i samsvar med gjeldene bestemmelser om taushetsplikt og krever som regel samtykke fra foreldre/de som har foreldreansvar (heretter kalt foreldre) og/eller pasient.
- Muntlig informasjon om resultater fra utredningen og mulige tiltak bør gis til foreldre og pasienten, samt til relevante instanser som skole, barnehage, helsestasjon- og skolehelsetjenesten, barnevern, pedagogisk-psykologisk tjeneste (PPT) og eventuelt fastlege. Søsken og andre nærstående, som besteforeldre, kan også ofte med fordel få informasjon.
- Fastlege og henviser skal alltid motta epikrise, i tillegg til foreldre og/eller pasienten. Andre instanser, bør motta epikrise/rapport (etter samtykke) dersom relevant.
- Funksjonsnivå bør være bestemmende for tiltak, ikke diagnose(r) i seg selv.
- Informasjon skal tilpasses mottakerens individuelle forutsetninger.
Se "Praktisk" for mer utfyllende informasjon.
Praktisk – slik kan anbefalingen følges
Generelle prinsipper for tilbakemelding etter utredning
Punktene under beskriver kun summarisk relevante momenter i en tilbakemeldingssamtale etter utredning:
- Gi informasjon om resultater etter alle utredninger.
- Formidling av opplysninger skal alltid være i tråd med pasient- og brukerrettighetsloven, reglene om taushetsplikt i helsepersonelloven og menneskerettsloven (alle fra lovdata.no).
- Gi informasjon om relevante tiltak, rettigheter og støtteordninger ved diagnose(r), men også dersom det foreligger funksjonssvikt uten diagnose. Gi i tillegg diagnosespesifikk informasjon ved diagnose(r). Sistnevnte kan inngå i psykoedukative tiltak.
- Legg vekt på sammenhengen mellom funn og tiltak. Beskriv hva funnene betyr i hverdagen. Vektlegg også pasientens sterke sider. Videre oppfølging beskrives i behandlingsplan.
- Gi informasjon om relevante støtteordninger som grunn- og hjelpestønad (nav.no) og støttekontakt (helsenorge.no). I særskilte tilfeller kan det være aktuelt med pleiepenger (nav.no).
- Gi informasjon om relevante nettsider med informasjon, inkludert nettsider til pasientforening(er).
- Gi foreldre anerkjennelse for at det kan være krevende å oppdra barn med nevroutviklingsforstyrrelser og at det ikke er deres "feil".
- Formidle til pårørende og relevante instanser hvordan de best mulig kan hjelpe og forstå personen. ADHD kan for eksempel oppfattes som et viljestyrkeproblem på grunn av
- variable prestasjoner som kan gi inntrykk av at "en kan hvis en vil"
- vansker med å komme i gang med og organisere oppgaver
- misforhold mellom evner og reguleringsfunksjoner
- vansker med kjedelige, og/eller mentalt krevende oppgaver
- impulsivitet og hyperaktivitet som kan tolkes som rene atferdsvansker.
- Planlegg eventuelle overganger i skole- og helseapparatet, som overgang mellom barne- og ungdomsskole eller mellom psykisk helsevern for barn og psykisk helsevern for voksne. Ekstra støtte fra foreldre og relevante instanser i kommune, fylkeskommune og helsetjeneste vil ofte være nødvendig i disse fasene.
- Ta opp spørsmål rundt førerkort dersom det er relevant. Dette kan være et tema som angår voksne over 18 år, men også ungdom under 18 år med tanke på kjøreopplæring. Se førerkortveilederens kapittel om psykiske lidelser og svekkelser (§§ 33–34) for mer detaljerte opplysninger om førerkort.
- Beskriv i epikrise og rapporter hva funnene betyr i hverdagen. Konkretiser hvem som skal følge opp og hva de ulike aktørene skal gjøre, inkludert ved legemiddeloppfølging. Både spesialisthelsetjeneste og kommune har et ansvar i oppfølging, og det er viktig at det foreligger klare ansvarslinjer. For mer informasjon om kommunens ansvar for etablering av avtaler mellom ulike tjenesteytere, se anbefaling fra nasjonal faglig retningslinje om oppdagelse av utsatte barn og unge.
For detaljert informasjon om behandlings- og tiltaksplanlegging, utarbeidelse av behandlingsplan og forløpskoordinering, se kapittel 2 i denne retningslinjen (spesifikt for ADHD), generelle pasientforløp for psykiske lidelser og tiltakshåndboka.no.
Hvem informeres?
- Spør om samtykke fra foreldre og/eller pasient i alle tilfeller hvor det kreves. Dette vil være aktuelt i de fleste saker. Formidle alltid opplysninger i samsvar med gjeldene bestemmelser om taushetsplikt.
- Gi muntlig informasjon til foreldre og pasienten selv, samt til relevante instanser som fastlege, skole, barnehage, barnevern, helsesykepleier/skolehelsetjeneste og PPT. Søsken og andre nærstående, som besteforeldre, kan også ofte med fordel få informasjon.
- Gi barnet mulighet for en egen tilbakemelding uten foreldre eller andre instanser til stede.
- Send alltid epikrise til henviser og fastlege i tillegg til foreldre og/eller pasienten. Send også rapport og/eller epikrise (etter samtykke) til andre relevante instanser.
- Formidle informasjon om pasientens vansker til andre barn, for eksempel på skolen, i samarbeid med skole, foreldre og/eller pasienten dersom foreldre/pasienten ønsker dette. Bistå eventuelt andre instanser dersom de skal formidle informasjonen.
Hvordan gi informasjonen?
- Tilpass alltid informasjonen til mottakerens individuelle forutsetninger.
- Del gjerne den muntlige tilbakemeldingen i to eller tre faser, først med foreldre og pasienten enten separat eller samlet, deretter med andre relevante instanser i tillegg. Noen vil trenge strukturert tilbakemelding over flere ganger.
- Vurder videomøter dersom det er utfordrende å samle alle fysisk. Planlegg og innkall aktuelle instanser til tilbakemeldingsmøte så tidlig som mulig.
- Send epikrise når saken avsluttes. Rapporter kan sendes også når saken er åpen.
- Utform epikriser og rapporter i størst mulig grad slik at de kan leses både av fagfolk, foreldre og pasienten når den er gammel nok.
Informasjon om ulike nevroutviklingsforstyrrelser
Nasjonale (Nasjonal kompetansetjeneste for nevroutviklingsforstyrrelser og hypersomnier, Nasjonal kompetansetjeneste for utviklingshemming og psykisk helse) og regionale (R-BUP Øst og Sør, RFM Helse Vest, RKT Helse Sør-Øst, R-FAAT Helse Nord, RFM Helse Midt) fagmiljøer har informasjon om ADHD og andre nevroutviklingsforstyrrelser. Statped har informasjon om ulike lærevansker.
På sidene til brukerorganisasjonen ADHD Norge finnes nyttig informasjon for pasienter, pårørende og fagfolk om blant annet likepersonarbeid, samt om ulike rettigheter, inkludert støtteordninger. Tilsvarende finnes på Touretteforeningen og Autismeforeningen sine sider. Lærings- og mestringssentre, samt brukerstyrte sentre har også kurs og informasjon om ADHD og andre nevroutviklingsforstyrrelser.
Begrunnelse – dette er anbefalingen basert på
National Institute for Health and Care Excellence (NICE) guidelines adresserer ulike utfordringer som pasienter med ADHD og pårørende kan møte på ulike arenaer, samt behovet for informasjon og støtte (Evidence review, 2018). NICE skriver blant annet at det kan være krevende å oppdra et barn med ADHD, at foreldre ønsker at helsearbeidere lytter mer til dem, at foreldre kan ha vansker med å få de tjenestene de trenger og at de ønsker mer informasjon om tilstanden. Videre tydet resultatene fra kunnskapsoppsummeringen på at lærere ikke var oppmerksomme på uoppmerksomhetssymptomer ved ADHD og hadde vansker med å forstå atferd knyttet til dette. Lærere følte seg også lite rustet til å støtte barn og unge med ADHD og hadde fått lite opplæring og informasjon om tilstanden.
NICE guidelines (2018) gir eksempler på informasjon som utreder kan gi til pasienten med ADHD, pårørende og aktuelle instanser, inkludert skole. Dette omfatter blant annet informasjon om førerkort, grundig informasjon om ADHD, personenes samtidige vansker og styrker. Kontakt med relevante instanser ved overganger, som mellom videregående og universitet, blir også vektlagt. Det understrekes at informasjonen skal tilpasses mottaker.
I NICE guidelines (2018) beskrives videre at de pasientene som har gjennomgått en utredning, men hvor symptomer og funksjonsnedsettelse ikke kvalifiserer for en ADHD-diagnose, også har nytte av informasjon etter tilsvarende føringer som de som får en diagnose.
Canadian Attention Deficit Hyperactivity Disorder Resource Alliance (CADDRA) sine retningslinjer (2020) fremhever at det er viktig å utrede en persons styrker, ikke bare vansker.
Lov om pasient- og brukerrettigheter (lovdata.no) (hentet 18.01.2021) beskriver at informasjonen skal være tilpasset mottakerens individuelle forutsetninger, som alder, modenhet, erfaring og kultur- og språkbakgrunn. Informasjonen skal gis på en hensynsfull måte. Videre står det at personellet så langt som mulig skal sikre seg at mottakeren har forstått innholdet og betydningen av informasjonen. Det står også at opplysning om den informasjon som er gitt, skal nedtegnes i pasientens eller brukerens journal.
Lov om helsepersonell (lovdata.no) beskriver lover relatert til taushetsplikt.
Vurdering
Fordeler og ulemper
Fordeler: Potensielle fordeler med en strukturert tilbakemelding er nasjonalt sett en likere og bedre kvalitet på tilbakemeldinger som tilrettelegger for informasjonsutveksling mellom samarbeidende aktører. Dette kan resultere i færre rehenvisninger på grunn av tidligere igangsetting av relevante tiltak, forebygging av utvikling av mer alvorlige symptomer, bedre selvfølelse og selvaksept hos pasienten og derav bedret prognose. Det forventes at tiltaket også kan bidra til å beskytte mot mobbing, samt forebygge vansker i familien.
Ulemper: Høyere kostnader knyttet til å gi/skrive grundige tilbakemeldinger og organisering av store møter ble beskrevet som en potensiell ulempe ved tiltaket.
Konklusjon: Det vurderes at fordeler veier opp for ulemper.
Kvalitet på dokumentasjonen
Verdier og preferanser
Relevante utfallsmål for strukturert tilbakemelding kan være god informasjonsutveksling mellom de relevante samarbeidende aktørene, igangsetting av relevante tiltak, forebygging av mer alvorlige symptomer og sekundære vansker, samt færre rehenvisninger. Utfallsmålene vurderes som kritiske utfallsmål for beslutningstaking både av bruker- og pårørenderepresentanter, samt helsepersonell.
Sist faglig oppdatert: 08.12.2021
Om utredning av voksne
Sist faglig oppdatert: 04.05.2022
I prinsippet er det de samme områder som må kartlegges hos voksne som henvises til spesialisthelsetjenesten med spørsmål om ADHD/Hyperkinetisk forstyrrelse som for barn og ungdom. Verktøyene vil være noe forskjellige og tilpasset endringer i symptomatologi for ADHD/Hyperkinetisk forstyrrelse, aktuelle differensialdiagnostiske tilstander og aktuelle tilleggslidelser. Dessuten må det ofte gjøres en innsats for å få frem opplysninger om atferd i barnealder, skoleprestasjoner og annet som er relevant for å klarlegge debutalder.
Utredningen vil primært kartlegge atferden over tid for å se om atferdskarakteristika stemmer med beskrivelsen av ADHD/Hyperkinetisk forstyrrelse. En utredning må også inkludere kartlegging av andre årsaker/tilstander som kan være bedre forklaringer på hyperaktivitet, impulsivitet og/eller konsentrasjonsproblemer, såkalte differensialdiagnoser. Kartlegging må også gjøres av eventuelle andre samtidige lidelser /tilleggstilstander. Ved diagnostisering baserer man seg på utviklingshistorien, symptomer i ulike situasjoner og grad av funksjonsnedsettelse. Til hjelp har man ulike intervjuskjemaer, normerte sjekklister, tester og observasjon i forskjellige situasjoner.
Hos voksne kan det være vanskeligere for fastlege eller andre å vurdere om symptomer/ vansker med konsentrasjonsproblemer, impulsivitet og hyperaktivitet peker mot diagnosen ADHD/ Hyperkinetisk forstyrrelse eller ikke. Symptomene kan være mindre uttalte, måten symptomene viser seg på kan være forskjellig fra slik de er hos barn og ungdom, og forekomsten av andre samtidige tilstander som kan gi konsentrasjonsproblemer og hyperaktivitet, er høy (Barkley, 2005; Aanonsen (red.), 2000).
Tolkning og forståelse av symptomer på ADHD/ Hyperkinetisk forstyrrelse hos voksne er mer avhengig av forholdene rundt personen og stiller andre krav til innhenting av informasjon, symptomvurdering og dokumentasjon enn hos barn og ungdom (Barkley, 2005; Aanonsen (red.), 2000).
De diagnostiske kriteriene for ADHD/ Hyperkinetisk forstyrrelse er utarbeidet for symptomer i barnealder. Flere symptomer kan være til stede i voksen alder, men ikke alltid fullt ut, slik at ikke alle kriteriene for diagnosen er oppfylt. Justeringer av kriterier i DSM-5 vil i noe grad ivareta dette. Studier viser at noen voksne kan «vokse av seg » symptomene, men at symptomer på ADHD/ Hyperkinetisk forstyrrelse og funksjonsvansker også kan vedvare (Barkley et al, 2008).
Hos voksne vil tilleggsinformasjon fra pårørende, inklusiv foreldre med tanke på atferd i barnealder, fra arbeidskollegaer og andre aktuelle personer være viktig (Barkley, 2005; Aanonsen (red.), 2000). Det kan være relevant å skaffe informasjon fra helsestasjon, PPT, lærer og andre. For vurderinger av ADHD-symptomer er det viktig å kartlegge symptomene bredt slik de blir rapportert av personen selv, pårørende og andre. Her kan det benyttes standardiserte spørreskjemaer. Det mest brukte spørreskjema for voksne er screeningverktøyet Adult ADHD Self-Report Scale (ASRS), som finnes i to versjoner, med 6 eller 18 spørsmål (Kessler et al, 2005). Det er viktig å være klar over at høy skåre på ASRS kan finnes ved mange ulike psykiske lidelser og somatiske tilstander.
Utviklingshistorie
I samtale(r) innhentes opplysninger om utvikling, atferdskarakteristika, sykdommer, belastninger og annet. Det er ønskelig at nære pårørende også gir informasjon.
De samme forhold som hos barn/ungdom kan være relevant å få kartlagt både med tanke på ADHD/Hyperkinetisk forstyrrelse og andre vansker. Innholdet i en slik kartlegging vil tilsvare det som inngår i ordinær utredning av psykiske vansker.
Spørreskjemaer
Det kan være aktuelt å bruke spørreskjemaer for å kartlegge symptomer på ADHD/Hyperkinetisk forstyrrelse og andre tilstander. Spørreskjemaene vil enten være spesifikke i forhold til atferdskarakteristika ved ADHD/Hyperkinetisk forstyrrelse eller generelle for å dekke også flere problemområder/tilstander. De vil kunne gi informasjon fra flere informanter (personen selv, pårørende og andre) på mange områder. De kan også brukes til å følge tilstanden over tid. Spesifikke spørreskjemaer for ADHD/Hyperkinetisk forstyrrelse er også nyttige i vurderinger av effekt av behandlingstiltak. De kan ikke brukes diagnostisk, men kan inngå i den samlede diagnostiske vurderingen. Det er nyttig å bruke spørreskjema for å registrere symptomer på ADHD/Hyperkinetisk forstyrrelse i forbindelse med diagnostisk kartlegging og senere i oppfølgingen.
Helseforetakene og den enkelte helsearbeider som anvender et verktøy, må selv sørge for at bruken av verktøyet er innen rammen for «god klinisk praksis» og innenfor de rettighetsrammene som finnes. Helseforetakene har egne systemer i henhold til norsk lov om lagring av data, personvern osv., som må følges når bruk av tester medfører innsamling og lagring av data. Private aktører er også ansvarlig for å følge norsk lov ved innsamling og lagring av data.
Blant de diagnosespesifikke spørreskjemaer er Adult ADHD Self Report Scale, 1.1 (ASRS), blant de mest brukte for voksne (Kessler et al, 2005). Skjema er publisert på Harvards nettsider. Informasjonen som innhentes ved hjelp av spørreskjema, kan brukes til å vurdere behovet for en mer inngående utredningssamtale. ASRS er en symptomsjekkliste som består av en kortversjon (screening) med fire spørsmål om uoppmerksomhet og to om hyperaktivitet og en fullversjon som omfatter alle de 18 symptomene på ADHD/Hyperkinetisk forstyrrelse. Ni symptomer som omhandler oppmerksomhet og ni symptomer som omhandler hyperaktivitet/impulsivitet. Spørsmålene skåres «Aldri», «Sjelden», «I blant», «Ofte» og «Svært ofte». ASRS er brukt i flere norske studier, og det er gjort en vurdering av instrumentets psykometriske egenskaper (Kornør et al, 2011).
Andre spørreskjemaer som er oversatt til norsk og har vært brukt ved utredning av voksne med spørsmål om ADHD/Hyperkinetisk forstyrrelse er:
- Wender Utah Rating Scale (WURS) - for ADHD hos voksne.
- Brown Attention-Deficit Disorder Scales (Brown ADD Scales).
- «Behavior Rating Inventory of Executive Function» (BRIEF-A) er et standardisert spørreskjema for bedømming av eksekutive funksjoner (Roth RM et al, 2013).
Det finnes ulike spørreskjemaer om psykiske symptomer hos voksne som kan være aktuelt å benytte i kartlegging av spørsmål knyttet til ADHD/Hyperkinetisk forstyrrelse, differensialdiagnostiske tilstander og komorbide tilstander.
Kartlegging av ferdigheter/testing
Som for barn og ungdom vil det også hos voksne kunne være aktuelt med psykologisk testing for å kartlegge best mulig ulike funksjonsområder og avdekke eventuelle vansker. Det kan være aktuelt å teste voksne med evnetest og andre nevropsykologiske tester av ferdigheter på ulike områder.
Psykiatrisk diagnostisk intervju
I et diagnostisk intervju stilles spørsmål om alle aktuelle eller de mest aktuelle diagnoser. Intervjuet gjøres av trenet fagperson som vurderer om kriterier for ulike diagnoser er til stede. I dette inngår vurdering av symptomer, varighet, omfang, innvirkning på funksjon og annet. Intervjuet kan gjøres med pasienten sammen med pårørende, eller hver for seg. Et diagnostisk intervju gir informasjon for å gjøre en faglig vurdering av om kriterier for diagnosen ADHD er til stede, om det er aktuelle differensialdiagnoser og om det er tilleggstilstander.
Det er flere diagnostiske intervjuer som er oversatt til norsk og prøvd ut i norske studier som er aktuelle i utredning av ADHD/Hyperkinetisk forstyrrelse. Blant disse er:
- DIVA-5 (Diagnostisk intervju for utredning av ADHD/ Hyperkinetisk forstyrrelse hos voksne) (DIVA stiftelse, 2020). Dette er basert på DSM-5-kriteriene. Intervjuet inneholder en liste over vanlige, realistiske eksempler på både nåværende og tidligere atferd (i barndommen). Det er også gitt eksempler på typer av funksjonsnedsettelse som ofte er knyttet til symptomene på fem områder av dagliglivet: arbeid og utdanning, relasjoner og familieliv, sosial kontakt, fritid og hobbyer, selvfølelse, selvtillit og selvbilde.
- Structured Clinical Interview for DSM-5 disorders (SCID-5-KV)
- PRISM-5 kan være nyttig der det også er spørsmål om rus/rusmisbruk.
Medisinsk vurdering
Det er flere sykdommer eller tilstander som kan gi hyperaktivitet eller konsentrasjonsproblemer. De viktigste er:
- Nevrologiske sykdommer inklusive epilepsier.
- Medisinske syndromer/genetiske sykdommer
- Sanseforstyrrelser/sansedefekter.
Som ledd i utredning med spørsmål om ADHD/Hyperkinetisk forstyrrelse må det gjøres en medisinsk vurdering av legespesialist hvis dette ikke er gjort av fastlegen. Det må tas stilling til om det skal gjøres en orienterende nevrologisk undersøkelse. Ut fra medisinsk vurdering/undersøkelse skal det vurderes om det er indikasjon for videre medisinske undersøkelser som EEG, MR/CT av hjernen, blodprøver eller annet.
Andre undersøkelser
Det må gjøres en individuell vurdering av om det er behov for andre undersøkelser som ledd i den diagnostiske kartleggingen.
Ved vurderinger av differensialdiagnoser/tilleggslidelser kan det være aktuelt med supplerende spørreskjema, intervjuer og observasjoner.
Ulike instrumenter for å måle den voksnes (som for barn og unge) aktivtetsnivå er av og til brukt, eventuelt andre tilstander ved behov.
Vurdering av funksjonsvansker
I diagnosekriterier for Hyperkinetisk forstyrrelse (Verdens helseorganisasjon, 1992) og for AD/HD (American Psychiatric Association, 2013) er det et krav at symptomene har en uheldig innvirkning på funksjonen i hverdagen. En diagnostisk kartlegging må derfor også inkludere vurdering av grad av funksjonssvikt.
Funksjonsvanskene vil ofte vise seg på ulike områder. En får best frem vanskene ved å spørre om dagligdagse situasjoner. Grad av funksjonssvikt kan vurderes gjennom spørsmål som stilles i et diagnostisk intervju.
Det har vært benyttet ulike mål for global vurdering av funksjonsvansker. Weiss Functional Impairment Rating Scale – Self Report (WFIRS-S) har vært i bruk på voksne med ADHD/Hyperkinetisk forstyrrelse som hjelpemiddel for å vurdere funksjonsvansker i hverdagen.
Referanser
Aanonsen N, red. ADHD (2000). Diagnose, klinikk og behandling hos voksne. Gyldendal akademisk.
American Psyciathric Association (2013). Diagnostic and statistical manual of mental disorders. Fifth Edition. Washington, DC.
Barkley R, Murphy K, Fischer M. (2008). ADHD in adults: what the science says. New York: Guildford Press.
Barkley R. (2005). Attention-Deficit Hyperactivity Disorder: A Handbook for Diagnosis and Treatment. 3rd edition: Guilford Press.
DIVA stiftelse (2020). DIVA-5 (Diagnostisk intervju for utredning av ADHD hos voksne). Norsk utgave.
Kessler RC, Adler L, Ames M, Demler O, Faraone S, Hiripi E, et al. (2005). The World Health Organization Adult ADHD Self-Report Scale (ASRS): a short screening scale for use in the general population. Psychol Med; 35(2):245-56.
Kornør H, Hysing M. (2011). Måleegenskaper ved den norske versjonen av Adult ADHD Self Report Scale, 1.1 (ASRS). PsykTestBARN; (1):6.
Roth R, Lance C, Isquith P, Fischer A, Giancola P. (2013). Confirmatory factor analysis of the Behavior Rating Inventory of Executive Function-Adult version in healthy adults and application to attention-deficit/hyperactivity disorder. Arch Clin Neuropsychol; 28(5):425-34.
World Health Organization (1992). The ICD-10 Classification of Mental and Behavioural Disorders. Norsk utgave 1999. Geneva.
Om utredning av voksne
Sist faglig oppdatert: 04.05.2022
I prinsippet er det de samme områder som må kartlegges hos voksne som henvises til spesialisthelsetjenesten med spørsmål om ADHD/Hyperkinetisk forstyrrelse som for barn og ungdom. Verktøyene vil være noe forskjellige og tilpasset endringer i symptomatologi for ADHD/Hyperkinetisk forstyrrelse, aktuelle differensialdiagnostiske tilstander og aktuelle tilleggslidelser. Dessuten må det ofte gjøres en innsats for å få frem opplysninger om atferd i barnealder, skoleprestasjoner og annet som er relevant for å klarlegge debutalder.
Utredningen vil primært kartlegge atferden over tid for å se om atferdskarakteristika stemmer med beskrivelsen av ADHD/Hyperkinetisk forstyrrelse. En utredning må også inkludere kartlegging av andre årsaker/tilstander som kan være bedre forklaringer på hyperaktivitet, impulsivitet og/eller konsentrasjonsproblemer, såkalte differensialdiagnoser. Kartlegging må også gjøres av eventuelle andre samtidige lidelser /tilleggstilstander. Ved diagnostisering baserer man seg på utviklingshistorien, symptomer i ulike situasjoner og grad av funksjonsnedsettelse. Til hjelp har man ulike intervjuskjemaer, normerte sjekklister, tester og observasjon i forskjellige situasjoner.
Hos voksne kan det være vanskeligere for fastlege eller andre å vurdere om symptomer/ vansker med konsentrasjonsproblemer, impulsivitet og hyperaktivitet peker mot diagnosen ADHD/ Hyperkinetisk forstyrrelse eller ikke. Symptomene kan være mindre uttalte, måten symptomene viser seg på kan være forskjellig fra slik de er hos barn og ungdom, og forekomsten av andre samtidige tilstander som kan gi konsentrasjonsproblemer og hyperaktivitet, er høy (Barkley, 2005; Aanonsen (red.), 2000).
Tolkning og forståelse av symptomer på ADHD/ Hyperkinetisk forstyrrelse hos voksne er mer avhengig av forholdene rundt personen og stiller andre krav til innhenting av informasjon, symptomvurdering og dokumentasjon enn hos barn og ungdom (Barkley, 2005; Aanonsen (red.), 2000).
De diagnostiske kriteriene for ADHD/ Hyperkinetisk forstyrrelse er utarbeidet for symptomer i barnealder. Flere symptomer kan være til stede i voksen alder, men ikke alltid fullt ut, slik at ikke alle kriteriene for diagnosen er oppfylt. Justeringer av kriterier i DSM-5 vil i noe grad ivareta dette. Studier viser at noen voksne kan «vokse av seg » symptomene, men at symptomer på ADHD/ Hyperkinetisk forstyrrelse og funksjonsvansker også kan vedvare (Barkley et al, 2008).
Hos voksne vil tilleggsinformasjon fra pårørende, inklusiv foreldre med tanke på atferd i barnealder, fra arbeidskollegaer og andre aktuelle personer være viktig (Barkley, 2005; Aanonsen (red.), 2000). Det kan være relevant å skaffe informasjon fra helsestasjon, PPT, lærer og andre. For vurderinger av ADHD-symptomer er det viktig å kartlegge symptomene bredt slik de blir rapportert av personen selv, pårørende og andre. Her kan det benyttes standardiserte spørreskjemaer. Det mest brukte spørreskjema for voksne er screeningverktøyet Adult ADHD Self-Report Scale (ASRS), som finnes i to versjoner, med 6 eller 18 spørsmål (Kessler et al, 2005). Det er viktig å være klar over at høy skåre på ASRS kan finnes ved mange ulike psykiske lidelser og somatiske tilstander.
Utviklingshistorie
I samtale(r) innhentes opplysninger om utvikling, atferdskarakteristika, sykdommer, belastninger og annet. Det er ønskelig at nære pårørende også gir informasjon.
De samme forhold som hos barn/ungdom kan være relevant å få kartlagt både med tanke på ADHD/Hyperkinetisk forstyrrelse og andre vansker. Innholdet i en slik kartlegging vil tilsvare det som inngår i ordinær utredning av psykiske vansker.
Spørreskjemaer
Det kan være aktuelt å bruke spørreskjemaer for å kartlegge symptomer på ADHD/Hyperkinetisk forstyrrelse og andre tilstander. Spørreskjemaene vil enten være spesifikke i forhold til atferdskarakteristika ved ADHD/Hyperkinetisk forstyrrelse eller generelle for å dekke også flere problemområder/tilstander. De vil kunne gi informasjon fra flere informanter (personen selv, pårørende og andre) på mange områder. De kan også brukes til å følge tilstanden over tid. Spesifikke spørreskjemaer for ADHD/Hyperkinetisk forstyrrelse er også nyttige i vurderinger av effekt av behandlingstiltak. De kan ikke brukes diagnostisk, men kan inngå i den samlede diagnostiske vurderingen. Det er nyttig å bruke spørreskjema for å registrere symptomer på ADHD/Hyperkinetisk forstyrrelse i forbindelse med diagnostisk kartlegging og senere i oppfølgingen.
Helseforetakene og den enkelte helsearbeider som anvender et verktøy, må selv sørge for at bruken av verktøyet er innen rammen for «god klinisk praksis» og innenfor de rettighetsrammene som finnes. Helseforetakene har egne systemer i henhold til norsk lov om lagring av data, personvern osv., som må følges når bruk av tester medfører innsamling og lagring av data. Private aktører er også ansvarlig for å følge norsk lov ved innsamling og lagring av data.
Blant de diagnosespesifikke spørreskjemaer er Adult ADHD Self Report Scale, 1.1 (ASRS), blant de mest brukte for voksne (Kessler et al, 2005). Skjema er publisert på Harvards nettsider. Informasjonen som innhentes ved hjelp av spørreskjema, kan brukes til å vurdere behovet for en mer inngående utredningssamtale. ASRS er en symptomsjekkliste som består av en kortversjon (screening) med fire spørsmål om uoppmerksomhet og to om hyperaktivitet og en fullversjon som omfatter alle de 18 symptomene på ADHD/Hyperkinetisk forstyrrelse. Ni symptomer som omhandler oppmerksomhet og ni symptomer som omhandler hyperaktivitet/impulsivitet. Spørsmålene skåres «Aldri», «Sjelden», «I blant», «Ofte» og «Svært ofte». ASRS er brukt i flere norske studier, og det er gjort en vurdering av instrumentets psykometriske egenskaper (Kornør et al, 2011).
Andre spørreskjemaer som er oversatt til norsk og har vært brukt ved utredning av voksne med spørsmål om ADHD/Hyperkinetisk forstyrrelse er:
- Wender Utah Rating Scale (WURS) - for ADHD hos voksne.
- Brown Attention-Deficit Disorder Scales (Brown ADD Scales).
- «Behavior Rating Inventory of Executive Function» (BRIEF-A) er et standardisert spørreskjema for bedømming av eksekutive funksjoner (Roth RM et al, 2013).
Det finnes ulike spørreskjemaer om psykiske symptomer hos voksne som kan være aktuelt å benytte i kartlegging av spørsmål knyttet til ADHD/Hyperkinetisk forstyrrelse, differensialdiagnostiske tilstander og komorbide tilstander.
Kartlegging av ferdigheter/testing
Som for barn og ungdom vil det også hos voksne kunne være aktuelt med psykologisk testing for å kartlegge best mulig ulike funksjonsområder og avdekke eventuelle vansker. Det kan være aktuelt å teste voksne med evnetest og andre nevropsykologiske tester av ferdigheter på ulike områder.
Psykiatrisk diagnostisk intervju
I et diagnostisk intervju stilles spørsmål om alle aktuelle eller de mest aktuelle diagnoser. Intervjuet gjøres av trenet fagperson som vurderer om kriterier for ulike diagnoser er til stede. I dette inngår vurdering av symptomer, varighet, omfang, innvirkning på funksjon og annet. Intervjuet kan gjøres med pasienten sammen med pårørende, eller hver for seg. Et diagnostisk intervju gir informasjon for å gjøre en faglig vurdering av om kriterier for diagnosen ADHD er til stede, om det er aktuelle differensialdiagnoser og om det er tilleggstilstander.
Det er flere diagnostiske intervjuer som er oversatt til norsk og prøvd ut i norske studier som er aktuelle i utredning av ADHD/Hyperkinetisk forstyrrelse. Blant disse er:
- DIVA-5 (Diagnostisk intervju for utredning av ADHD/ Hyperkinetisk forstyrrelse hos voksne) (DIVA stiftelse, 2020). Dette er basert på DSM-5-kriteriene. Intervjuet inneholder en liste over vanlige, realistiske eksempler på både nåværende og tidligere atferd (i barndommen). Det er også gitt eksempler på typer av funksjonsnedsettelse som ofte er knyttet til symptomene på fem områder av dagliglivet: arbeid og utdanning, relasjoner og familieliv, sosial kontakt, fritid og hobbyer, selvfølelse, selvtillit og selvbilde.
- Structured Clinical Interview for DSM-5 disorders (SCID-5-KV)
- PRISM-5 kan være nyttig der det også er spørsmål om rus/rusmisbruk.
Medisinsk vurdering
Det er flere sykdommer eller tilstander som kan gi hyperaktivitet eller konsentrasjonsproblemer. De viktigste er:
- Nevrologiske sykdommer inklusive epilepsier.
- Medisinske syndromer/genetiske sykdommer
- Sanseforstyrrelser/sansedefekter.
Som ledd i utredning med spørsmål om ADHD/Hyperkinetisk forstyrrelse må det gjøres en medisinsk vurdering av legespesialist hvis dette ikke er gjort av fastlegen. Det må tas stilling til om det skal gjøres en orienterende nevrologisk undersøkelse. Ut fra medisinsk vurdering/undersøkelse skal det vurderes om det er indikasjon for videre medisinske undersøkelser som EEG, MR/CT av hjernen, blodprøver eller annet.
Andre undersøkelser
Det må gjøres en individuell vurdering av om det er behov for andre undersøkelser som ledd i den diagnostiske kartleggingen.
Ved vurderinger av differensialdiagnoser/tilleggslidelser kan det være aktuelt med supplerende spørreskjema, intervjuer og observasjoner.
Ulike instrumenter for å måle den voksnes (som for barn og unge) aktivtetsnivå er av og til brukt, eventuelt andre tilstander ved behov.
Vurdering av funksjonsvansker
I diagnosekriterier for Hyperkinetisk forstyrrelse (Verdens helseorganisasjon, 1992) og for AD/HD (American Psychiatric Association, 2013) er det et krav at symptomene har en uheldig innvirkning på funksjonen i hverdagen. En diagnostisk kartlegging må derfor også inkludere vurdering av grad av funksjonssvikt.
Funksjonsvanskene vil ofte vise seg på ulike områder. En får best frem vanskene ved å spørre om dagligdagse situasjoner. Grad av funksjonssvikt kan vurderes gjennom spørsmål som stilles i et diagnostisk intervju.
Det har vært benyttet ulike mål for global vurdering av funksjonsvansker. Weiss Functional Impairment Rating Scale – Self Report (WFIRS-S) har vært i bruk på voksne med ADHD/Hyperkinetisk forstyrrelse som hjelpemiddel for å vurdere funksjonsvansker i hverdagen.
Referanser
Aanonsen N, red. ADHD (2000). Diagnose, klinikk og behandling hos voksne. Gyldendal akademisk.
American Psyciathric Association (2013). Diagnostic and statistical manual of mental disorders. Fifth Edition. Washington, DC.
Barkley R, Murphy K, Fischer M. (2008). ADHD in adults: what the science says. New York: Guildford Press.
Barkley R. (2005). Attention-Deficit Hyperactivity Disorder: A Handbook for Diagnosis and Treatment. 3rd edition: Guilford Press.
DIVA stiftelse (2020). DIVA-5 (Diagnostisk intervju for utredning av ADHD hos voksne). Norsk utgave.
Kessler RC, Adler L, Ames M, Demler O, Faraone S, Hiripi E, et al. (2005). The World Health Organization Adult ADHD Self-Report Scale (ASRS): a short screening scale for use in the general population. Psychol Med; 35(2):245-56.
Kornør H, Hysing M. (2011). Måleegenskaper ved den norske versjonen av Adult ADHD Self Report Scale, 1.1 (ASRS). PsykTestBARN; (1):6.
Roth R, Lance C, Isquith P, Fischer A, Giancola P. (2013). Confirmatory factor analysis of the Behavior Rating Inventory of Executive Function-Adult version in healthy adults and application to attention-deficit/hyperactivity disorder. Arch Clin Neuropsychol; 28(5):425-34.
World Health Organization (1992). The ICD-10 Classification of Mental and Behavioural Disorders. Norsk utgave 1999. Geneva.
Behandling og oppfølging av ADHD/ Hyperkinetisk forstyrrelse
Behandlingsprinsipper ved ADHD/ Hyperkinetisk forstyrrelse
Det må alltid gjøres en individuell vurdering av hvilke tiltak den enkelte person med diagnosen ADHD/Hyperkinetisk forstyrrelse har mest nytte av.
Hovedmålsettinger ved behandlingstiltak er:
- Gi økt kunnskap og forståelse av ADHD/Hyperkinetisk forstyrrelse hos personer diagnostiert med denne tilstanden og deres pårørende.
- Redusere symptomer av ADHD/Hyperkinetisk forstyrrelse.
- Bedre fungering i hverdagen hjemme / i barnehage / i skole / i arbeid / i fritid.
- Redusere symptomer og eventuelle funksjonsvansker forårsaket av andre samtidige vansker (komorbiditet).
- Bedre trivsel og mestring.
- Ta i bruk ressurser på best mulig måte både hos den som har ADHD/Hyperkinetisk forstyrrelse og hos dem som bistår i hverdagen (f.eks. foreldre/ pårørende, lærere, helsepersonell og andre).
Praktisk – slik kan anbefalingen følges
Utredning og diagnostisering danner utgangspunkt for en plan for behandlingstiltak og oppfølging over tid for den enkelte person med ADHD/Hyperkinetisk forstyrrelse og de pårørende. Ulike vansker på ulike områder kan være grunnlag for flere tiltak samtidig. En plan må derfor inneholde en oversikt over hvilke tiltak som skal prøves ut og i hvilken rekkefølge. Individuelle tiltak må ta hensyn til type og alvorlighetsgrad av symptomene på ADHD/Hyperkinetisk forstyrrelse, alder, eventuelle tilleggslidelser, andre tilleggsvansker og andre relevante forhold.
Metoder for å avhjelpe atferdsforstyrrelser hos barn og unge med ADHD (PDF) skrevet av Regionalt kunnskapssenter for barn og unge - Nord.
Begrunnelse – dette er anbefalingen basert på
Behandlingsstudier viser at det er individuelle variasjoner i nytteverdien av ulike behandlingstiltak. Det er først gjennom systematisk utprøving at det er mulig å vurdere respons/nytteverdi hos den enkelte.
Sist faglig oppdatert: 13.06.2018
I behandling av ADHD/ Hyperkinetisk forstyrrelse bør det lages en plan for aktuelle behandlingstiltak som er relatert til tilstandens type, alvorlighetsgrad, innvirkning på fungering, andre samtidige vansker og andre relevante forhold.
Det anbefales å lage en behandlingsplan for hver enkelt person med ADHD/ Hyperkinetisk forstyrrelse. På flere områder vil det kunne være aktuelt å sette i gang nødvendige tiltak så snart som mulig og ofte parallelt. Eksempel på det kan være å bruke assistent i skolen samtidig med å gi informasjon om ADHD/ Hyperkinetisk forstyrrelse til barn og foreldre. For noen tiltak kan det være nødvendig å gjøre systematisk utprøving og en bestemt tid for å kartlegge nytteverdi av det aktuelle tiltak. Det gjøres ofte i forhold til legemiddelbehandling, men samme systematikk vil kunne være nyttig for andre behandlingsmåter. Dersom et hjelpetiltak viser seg ikke å ha noen nytteverdi, vil det oftes være grunn til å avslutte hjelpen og eventuelt prøve ut om det er noe annet som er virksomt.
Ved ADHD/Hyperkinetisk forstyrrelse vil det ofte være behov for flere behandlingstiltak samtidig. Valg og prioriteringer av de ulike tiltakene må baseres på dokumentasjon fra vitenskapelige studier, men det er svært få studier av kombinasjoner av ulike behandlingstiltak. En vil i stor grad måtte bruke kunnskap om de enkelte behandlingstiltakene og sette sammen en kombinasjon ut fra type problemer, alvorlighetsgrad, tilgjengelighet, brukerønsker og annet.
Praktisk – slik kan anbefalingen følges
Hvilke hjelpebehov personer med ADHD/ Hyperkinetisk forstyrrelse og deres pårørende har, varierer betydelig. Enkelte personer med ADHD/ Hyperkinetisk forstyrrelse har store vansker på flere områder og trenger mye hjelp, men andre kan ha mer moderate vansker. Uansett alvorlighetsgrad er det viktig at alle med ADHD/ Hyperkinetisk forstyrrelse og deres pårørende får hjelp slik at tilstanden kan mestres på best mulig måte med best mulig funksjon i hverdagen.
En tiltaksplan for en person med ADHD/ Hyperkinetisk forstyrrelse vil kunne inneholde:
- Informasjon/psykoedukasjon/veiledning
- Ekstra hjelp til læring, undervisning eller annet i barnehage, på skole og på arbeid
- Bedre kontroll/styring av atferd:
- Barn/ungdom: Foreldretreningsprogrammer
- Voksne: Treningsprogrammer for bedre styring av eget liv
- Legemiddelbehandling
- Andre programmer:
- Trening av arbeidsminne
- Nevrofeedback
- Andre
- Kostholdsendringer
- Trygdeytelser
- Sosiale ytelser
- Ulike kommunale hjelpetiltak
- Annet
En behandlingsplan vil være individuelt tilpasset og det er viktig at alle involverte instanser er gjort kjent med denne.
Når pasienten er i behandling i psykisk helsevern for barn og unge (BUP) og har behov for videre behandling innen spesialisthelsetjenesten for voksne, er det viktig å planlegge overføringen i god tid for å unngå unødvendig brudd i behandlingen.
Begrunnelse – dette er anbefalingen basert på
Anbefalingen er ikke gradert.
Sist faglig oppdatert: 13.06.2018
Hjelpeinstansene bør samarbeide om behandlingen av pasienter med ADHD/ Hyperkinetisk forstyrrelse.
Alle som har behov for langvarige og koordinerte tjenester etter helse- og omsorgstjenesteloven, spesialisthelsetjenesteloven og psykisk helsevernloven har rett til å få utarbeidet en individuell plan (Larsson B et al, 2009). Individuell plan er brukerens plan. Det innebærer at tjenestemottakerens mål og ønsker skal være utgangspunktet for prosessen. Vedkommende har rett til, og skal oppfordres til å delta aktivt i å beskrive behov for tjenester, ønsker og mål som er viktig for vedkommende selv – i dag og i fremtiden. Individuell plan kan være et godt verktøy for å samordne og følge opp behandlingstiltak for personer med ADHD/Hyperkinetisk forstyrrelse.
Praktisk – slik kan anbefalingen følges
Organisering av ansvarsgruppe rundt barn og ungdom med ADHD/Hyperkinetisk forstyrrelse har vist seg å være et nyttig hjelpemiddel på linje med individuell plan (Larsson B et al, 2009; Helse- og omsorgstjenesteloven) for å koordinere tiltak og fremme behandlingen. Personer med ADHD/Hyperkinetisk forstyrrelse har de samme rettigheter til hjelp og behandling på lik linje med andre pasienter. Det innebærer at behov for trygdeytelser, sosial stønad, bistand fra barnevernstjenesten og annet følger generelt regelverk for diagnosene Hyperkinetisk forstyrrelse og AD/HD.
Begrunnelse – dette er anbefalingen basert på
Anbefalingen er ikke gradert.
Referanser
Lov om kommunale helse- og omsorgstjenester m.m. LOV 2011-06-24-30.
Larsson B, Fossum S, Clifford G, Drugli MB, Handegard BH, Morch WT. Treatment of oppositional defiant and conduct problems in young Norwegian children : results of a randomized controlled trial. Eur Child Adolesc Psychiatry 2009;18(1):42-52.
Sist faglig oppdatert: 13.06.2018
Når symptomer på ADHD/ Hyperkinetisk forstyrrelse er alvorlige, er ofte flere samtidige tiltak nødvendig. Disse bør ses i sammenheng med hverandre.
Ved ADHD/Hyperkinetisk forstyrrelse vil det ofte være behov for flere behandlingstiltak samtidig. Det finnes i dag svært få studier av kombinasjoner av ulike behandlingstiltak slik at kunnskap om de enkelte behandlingstiltakene må ses i lys av type problemer, for eksempel alvorlighetsgrad, tilgjengelighet og pasientens/pårørendes ønsker. .
Praktisk – slik kan anbefalingen følges
Barn under skolealder
Barn under skolealder som diagnostiseres med ADHD/ Hyperkinetisk forstyrrelse, vil ofte ha en relativt alvorlig tilstand. Det vil derfor være grunn til å gå inn med hjelp så tidlig som mulig. I behandling av barn under skolealder med ADHD/ Hyperkinetisk forstyrrelse vil foreldretreningsprogrammer for bedring av atferden kunne være nyttig. Behandling med legemidler kan unntaksvis være aktuelt.
Det er viktig å sørge for pedagogisk tilrettelegging i barnehagen, rådgivning til foreldre og et godt samarbeidsklima mellom hjem. PP-tjenesten og eventuelt andre instanser.
Foreldretreningsprogrammer som for eksempel PMT (Parent Management Training), DuÅ (De utrolige år) eller andre, for foreldre eller foreldre og barn, kan være aktuelle å prøve ut, men bør da tilrettes i forhold til barn med ADHD/ Hyperkinetisk forstyrrelse. Tilbud om foreldretreningsprogrammer finnes enkelte steder i kommunehelsetjenesten og/ eller spesialisthelsetjenesten.
Barn og ungdom
Ved samtidige atferdsvansker kan foreldretreningsprogrammer som f.eks. PMT, DuÅ, eller andre for foreldre eller foreldre og barn, være aktuelt å prøve ut hos de yngste barna. Slike programmer tilbys noen steder i kommunehelsetjenesten, mens andre finnes i spesialisthelsetjenesten. Ved alvorlige atferdsproblemer hos eldre barn/ungdommer kan det vurderes å søke hjelp gjennom MST eller andre tilsvarende programmer.
Det er derfor viktig at hver enkelt som står på legemiddelbehandling følges systematisk over tid slik at effekter og bivirkninger monitoreres.
Hjelp/behandling i forhold til andre samtidige vansker/lidelser er viktig å legge til rette for.
Ungdom til voksenalder
En ungdom med ADHD/ Hyperkinetisk forstyrrelse som har et tilbud i spesialisthelsetjenesten når de fyller 18 år, kan ha behov for å henvises videre til psykisk helsevern eller eventuelt til habiliteringstjenesten for voksne. Ungdom kan imidlertid følges opp av psykisk helsevern for barn og unge fram til de er 23 år. Funksjonsnivå og/eller modenhetsnivå med hensyn til selvstendighet, løsrivelse fra foreldre, behov for oppfølging vil være viktigere for å få til gode overganger mellom psykisk helsevern for barn og unge (BUP), psykisk helsevern og primærhelsetjenesten enn av alder alene. Unge over 18 år som har et avsluttet forhold til psykisk helsevern, kan henvises til spesialisthelsetjenesten for voksne via sin fastlege, dersom det er behov for slik oppfølging. Det er viktig å planlegge overføringen til spesialisthelsetjenesten for voksne i så god tid at unødvendige brudd i behandlingen unngås. Mange går fortsatt på skole eller er under opplæring og vil ha behov for tilrettelegging av undervisningen og eksamener og spesialpedagogiske tiltak. Retten til videregående opplæring gjelder til en person har fylt 25 år. Unge med spesielle behov har etter opplæringsloven en utvidet rett til videregående utdanning (Opplæringsloven §3).
Voksne
For voksne med ADHD/ Hyperkinetisk forstyrrelse er ofte tilbakemelding om de diagnostiske vurderingene av stor nytteverdi for bedre forståelse av egne vansker.
Voksne med ADHD/ Hyperkinetisk forstyrrelse kan etter opplæringsloven ha rett til opplæring og tilrettelagt undervisning. Noen vil ha vansker med tilpasning til ordinært arbeidsliv og vil kunne ha behov for oppfølging og koordinering av habiliteringstjenesten og NAV.
Begrunnelse – dette er anbefalingen basert på
Anbefalingen er ikke gradert.
Barn under skolealder
Sentralstimulerende midler og atomoksetin har godkjent indikasjon fra 6 år og oppover. Ved svært alvorlige tilfeller, kan legemiddelbehandling være aktuelt. Selv om enkelte studier viser reduksjon av symptomer på ADHD/Hyperkinetisk forstyrrelse ved behandling med legemidler, viser korttidsstudier stor variasjon i effekt og hyppigere alvorlige bivirkninger.
Det er svært begrenset med studier av andre spesifikke behandlinger av barn under skolealder med ADHD/Hyperkinetisk forstyrrelse.
Barn og ungdom
Det er dokumentert i mange korttidsstudier at minst 75 % av barn og ungdom med ADHD får reduksjon av symptomer når de bruker sentralstimulerende midler eller atomoksetin, men enkelte får bivirkninger som kan begrense bruken. De langtidsstudier av medikamentell behandling som eksisterer i dag, gir usikre funn om nytteverdien av medikamentell behandling over tid.
Ungdom til voksenalder
Se til barn og ungdom generelt.
Voksne
Studier hos voksne viser tilsvarende resultater som ved utprøving og bruk av sentralstimulerende midler og atomoksetin som til barn og ungdom. Slik behandling vil kunne være aktuell, men det legges vekt på god oppfølging over tid.
En stor prosentandel av de voksne som diagnostiseres med ADHD/Hyperkinetisk forstyrrelse, har også andre samtidige lidelser. En god behandling av disse lidelsene bør være en integrert del av det samlede behandlingstilbudet til voksne med ADHD/Hyperkinetisk forstyrrelse.
I løpet de senere år har det kommet flere studier av coaching, kognitiv atferdsterapi, selvhjelpsgrupper og andre behandlingsmetoder for voksne med ADHD/Hyperkinetisk forstyrrelse. Metodene er ikke tilstrekkelig dokumentert til at det kan gis en generell anbefaling om bruk, men nye forskningsfunn kan på sikt avklare disse metoders plass i behandling av ADHD/Hyperkinetisk forstyrrelse.
Referanser
Biederman J, Mick E, Faraone SV. Age-dependent decline of symptoms of attention deficit hyperactivity disorder: impact of remission definition and symptom type. Am J Psychiatry 2000;157(5):816-8.
Sist faglig oppdatert: 13.06.2018
Informasjon – psykoedukasjon ved ADHD/ Hyperkinetisk forstyrrelse
Første trinn i behandling og oppfølging er at personen med ADHD/ Hyperkinetisk forstyrrelse får informasjon og opplæring om diagnosen.
Opplæringen bør inkludere informasjon til nære familiemedlemmer, som foreldre, ektefelle, søsken, barn og andre, personell i barnehage og skole og andre dersom det gis tillatelse til dette.
De bør gis informasjon om symptomer, antatte årsaksforhold, forløp, behandlingsmuligheter og prognose (Helsepersonelloven; Pasient- og brukerrettighetsloven).
- Informasjonen gis til pasient og andre basert på de funn som er gjort i utredning/diagnostisering og må tilpasses.
- Barn og ungdom som er gamle nok, skal selv ha informasjon og opplæring.
- Det bør gis informasjon om brukerorganisasjonen ADHD Norge og eventuelt andre relevante brukerorganisasjoner.
- Informasjon bør gis om retten til tilpasset opplæring" (Opplæringslovens § 1-3). og/eller tiltak i forhold til arbeid, se nav.no.
- Informasjon bør også inneholde relevant kunnskap om bruk av ny teknologi som PC/lap-top, iPad, smarttelefoner og «apper».
Praktisk – slik kan anbefalingen følges
For alle, uansett alder og alvorlighetsgrad, skal det gis god tilbakemelding om resultater av den diagnostiske kartleggingen.
For barn/ungdom er det foreldre/pårørende som får informasjonen. Barnet/ungdommen skal imidlertid også ha informasjon tilpasset alder/ modningsnivå. Informasjon til andre som er mye i kontakt med personen med ADHD/Hyperkinetiske forstyrrelse , for eksempel lærere, må vurderes. Slik informasjon kan gis dersom personen med ADHD/ Hyperkinetiske forstyrrelse eller pårørende gir tillatelse til det.
I basis for all hjelp til personer med ADHD/ Hyperkinetiske forstyrrelse og deres pårørende vil det ligge informasjon om tilstandens natur (symptomatologi, alvorlighetsgrad, testfunn, andre undersøkelsesfunn og annet. Dette sammen med generell kunnskap og viten om ADHD/ Hyperkinetiske forstyrrelse vil utgjøre psykoedukasjonsdelen av tiltakene. Imidlertid vil tilstanden over tid kunne endre seg, og det vil komme ny erfaring og nye forskningsfunn.
Som regel er det behov for psykoedukasjon gjennom flere konsultasjoner slik at det er anledning til å komme tilbake med spørsmål. Det bør informeres om andre kunnskapskilder om ADHD/ Hyperkinetiske forstyrrelse og kontaktinformasjon til brukerorganisasjonen ADHD Norge.
Med basis i kunnskap fra den diagnostiske kartleggingen og generell kunnskap om ADHD/ Hyperkinetiske forstyrrelse kan fagpersoner gi hjelp til bedre forståelse av vanskene og gi råd om enkle tiltak som kan prøves ut i hverdagen. Denne form for veiledning bør følges opp med regelmessige konsultasjoner.
ADHD Norge er en viktig ressurs i hjelp til personer med ADHD/ Hyperkinetiske forstyrrelse og deres pårørende på mange områder. Foreningen arrangerer informasjonsmøter, men har også nettverk av likemenn, leirvirksomhet og mye annet. Personer med ADHD/ Hyperkinetiske forstyrrelse og deres pårørende bør derfor informeres om ADHD Norges virksomheter og eventuelt hjelpes til kontakt med foreningen.
Begrunnelse – dette er anbefalingen basert på
Anbefalingen er gradert til A. Basert på meget god dokumentasjon og vurderinger foretatt av klinisk ekspertise på feltet, samt vurderinger av etiske, politiske og økonomiske forhold. Trenger støtte i minst en randomisert, kontrollert studie som en del av en samling litteratur/publikasjoner av overveiende god kvalitet og konsistens med den spesifikke anbefalingen.
Hos barn
Hos barn og ungdom har psykoedukative tiltak vist seg å ha effekt på kunnskap om ADHD/Hyperkinetiske forstyrrelse, syn på medikamentell behandling og oppfølging av behandlingstiltak (Montoya A et al, 2011). I løpet av den senere tid er det også gjennomført randomiserte kontrollerte studier som viser at systematisk psykoeduksjon bedrer kunnskap om ADHD, reduserer symptomer og øker sjansene for at igangsatte behandlingstiltak gjennomføres (Bai G et al, 2015; Ferrin M et al, 2016).
Hos voksne
Hos voksne med ADHD/Hyperkinetiske forstyrrelse er det påvist at psykoedukative tiltak medførte betydelig reduksjon av hyperaktivitet, impulsivitet og konsentrasjonsvansker, samt bedring av selvfølelse og bedre fungering (Vidal R et al, 2013).
Lov om pasient- og brukerrettigheter
Lov om pasient- og brukerrettigheter definerer brukerrettighetene også i forhold til informasjon. Når det gjelder personer under 16 år er lovens ordlyd: «Er pasienten under 16 år, skal både pasienten og foreldrene eller andre med foreldreansvaret informeres. Er pasienten mellom 12 og 16 år, skal opplysninger ikke gis til foreldrene eller andre med foreldreansvaret når pasienten av grunner som bør respekteres, ikke ønsker dette. Informasjon som er nødvendig for å oppfylle foreldreansvaret, skal likevel gis foreldre eller andre med foreldreansvaret når pasienten er under 18 år».
Referanser
Bai G, Wang Y, Yang L, Niu W. Effectiveness of a focused, brief psychoeducation program for parents of ADHD children: improvement of medication adherence and symptoms. Neuropsychiatric Dis and Treat 2015;11 2721–35.
Ferrin M, Perez-Ayala V, El-Abd S, Lax-Pericall T, Jacobs B, Bilbow A, Taylor E. A randomized controlled trial evaluating the efficacy of a psychoeducation program for families of children and adolescents with ADHD in the United Kingdom: Results after a 6-month follow-up. J Atten Disord 2016; Feb 2. pii: 1087054715626509. [Epub ahead of print].
Lov om helsepersonell m.v. LOV 1999-07-02-64.
Lov om pasient og brukerrettigheter (pasient - og brukerrettighetsloven). LOV 1999-07-02-63.
Lov om grunnskolen og den vidaregåande opplæringa (opplæringslova). LOV 1998-07-17-61.
Montoya A, Colom F, Ferrin M. Is psychoeducation for parents and teachers of children and adolescents with ADHD efficacious? A systematic literature review. Eur Psychiatry 2011;26(3):166-75.
Vidal R, Bosch R, Nogueira M, Gomez-Barros N, Valero S, Palomar G, et al. Psychoeducation for adults with attention deficit hyperactivity disorder vs. cognitive behavioral group therapy: a randomized controlled pilot study. J Nerv Ment Dis 2013;201(10):894-900.
Sist faglig oppdatert: 13.06.2018
Foreldretreningsprogrammer ved ADHD/ Hyperkinetisk forstyrrelse
Ved ADHD/Hyperkinetisk forstyrrelse og atferdsforstyrrelser hos førskolebarn og barn i tidlig skolealder anbefales det å prøve om foreldretreningsprogrammer har effekt.
Mange studier har vist lovende resultater med behandlingsprogrammer til barn og ungdom med atferdsforstyrrelser (Furlong M et al, 2013), men det er fortsatt usikkert hvor effektive disse programmene er ved samtidig ADHD. De mest brukte i Norge har vært Parent Management Training (PMT), Multisystemisk terapi (MST) og De Utrolige Årene (DuÅ), men også andre metoder brukes i Norge. (Se atferdssenteret.no og dua.uit.no).
Praktisk – slik kan anbefalingen følges
Atferdsforstyrrelser i form av opposisjon, sinneutbrudd, protester, provokasjon, nærtagenhet, og misnøye er de tilleggsvansker som hyppigst forekommer sammen med ADHD/ Hyperkinetisk forstyrrelse hos barn og ungdom. Tilleggsvansker som atferdsforstyrrelser medfører at tilstanden totalt sett er mer alvorlig og fører til større funksjonsvansker. Behandlingsprogrammer for å redusere atferdsvansker har ofte vært i bruk i behandling av ADHD/ Hyperkinetisk forstyrrelse hos barn og ungdom. I hverdagen er det imidlertid nær sammenheng mellom de atferdskarakteristika som inngår i bekrivelser av ADHD/ Hyperkinetisk forstyrrelse (hyperaktivitet, impulsivitet og konsentrasjonsproblemer) og de atferdskarakteristika som inngår i opposisjonell atferdsforstyrrelse (protester, sinneutbrudd, med mer). Ett eksempel er et barn som er impulsivt og har nedsatt evne til å vente og som i situasjoner som krever venting, reagerer med protester og sinneutbrudd. I mange studier av effekt av behandlingsprogrammer har det derfor ikke vært skilt mellom effekt på symptomer på ADHD/ Hyperkinetisk forstyrrelse i forhold til effekt på opposisjonell atferdsforstyrrelse (Webster-Stratton CH et al, 2011).
Begrunnelse – dette er anbefalingen basert på
Anbefalingen er ikke gradert.
I Norge er det prøvd ut et systematisk foreldreutdanningsprogram, Strategi, utviklet av Agnetha Hellström. Det retter seg spesielt til foreldre som har barn med ADHD/Hyperkinetiske forstyrrelse i alderen 4-12 år (Sinus, 2003). Blant temaene som tas opp der er:
- ADHD/Hyperkinetiske forstyrrelse i familien
- Hvordan hjelpe barnet til å fungere bedre i hverdagen
- Hvordan forebygge og håndtere konflikter
- Samfunnets støtteordninger
Det er dokumentert gjennom metaanalyser i Cochrane at foreldretreningsprogrammer er virksomme i å redusere atferdsproblemer hos barn i alderen 3 – 12 år og også bedre foreldres evne til å håndtere atferdsvanskene (Furlong M et al, 2013). Endringene ser også ut til å vare over tid (Amlund-Hagen K et al, 2011). Det er vist i Norge at MST gir reduksjon i atferdsproblemer (Ogden T et al, 2006). Norske studier av DuÅ har også vist gode effekter på barnets atferdsproblemer etter gjennomført behandling og ved 1 års oppfølging enten behandling ble gitt til foreldre alene eller til barn og foreldre samtidig (Larsson B et al, 2009).
Flere av disse metodene har vært brukt i familier der det er diagnostisert ADHD/ Hyperkinetisk forstyrrelse hos et barn eller en ungdom. I hvor stor grad tilstedeværelse av ADHD/ Hyperkinetisk forstyrrelse påvirker effekt av programmene varierer. En kontrollert norsk studie av programmet Parent Management Training – Oregon (PMTO) viste at det hadde best effekt hos yngre barn, men at ADHD/ Hyperkinetisk forstyrrelse ikke virket inn på resultatene (Ogden T et al, 2006). En åpen studie i Norge av et program utviklet av Russell Barkley spesielt for atferdsvansker hos barn med ADHD/ Hyperkinetisk forstyrrelse, viste tydelige reduksjoner både av symptomer på ADHD/ Hyperkinetisk forstyrrelse og øvrige atferdsvansker (Meltzer ASH et al, 2006). Effekt av DuÅ er mindre hos barn med ADHD/ Hyperkinetisk forstyrrelse, noe som er vurdert både av foreldre og lærere (Fossum S et al, 2009). For at programmet DuÅ skal være mer effektivt for barn med ADHD/ Hyperkinetisk forstyrrelse, har Webster-Stratton og medarbeidere utviklet en bedre tilpasset intervensjon for foreldre og barn. De har også vist at programmet har signifikant og varig effekt på både ADHD/ Hyperkinetisk forstyrrelse og atferdsvansker på kort sikt og etter 1 år (Webster-Stratton C et al, 2013). Det er ikke studier av MST spesifikt hos ungdom med ADHD / Hyperkinetisk forstyrrelse.
I de senere år har det vært gjort mange oversiktsanalyser av effekter av trening av foreldre til å håndtere symptomer på ADHD/ Hyperkinetisk forstyrrelse og atferdsvansker bedre. En større oversikt av Sonuga-Barke og medarbeidere (Sonuga-Barke EJ et al, 2013) viser at det er stor variasjon i effekter av behandlingen, at gjennomsnittet for mange studier viser relativt begrensede effekter, og at effektene blir betydelig mindre hvis en bare inkluderer studier der forskerne som vurderte effektene var ukjent med hvem som hadde fått slik behandling.
Oppfølgingsstudier av barn og ungdom med ADHD/ Hyperkinetisk forstyrrelse og atferdsvansker viser at en betydelig andel også har vansker med atferd i voksen alder (Aanonsen NO (red.), 2000). I voksen alder vil andre betegnelser ofte brukes knyttet til atferdsvansker og andre samtidige vansker så som rusmisbruk, kriminalitet og antisosial personlighetsforstyrrelse. Behandling av atferdsvansker i voksen alder vil som regel være knyttet til behandling av rusmisbruk, kriminalitet, personlighetsforstyrrelse og annet. På disse områdene vil det være egne retningslinjer.
Referanser
- Aanonsen N, red. ADHD. Diagnose, klinikk og behandling hos voksne. Gyldendal akademisk; 2000.
- Amlund-Hagen K, Ogden T, Bjørnebekk G. Treatment outcomes and mediators of Parent Management Training: A one-year follow-up of children with conduct problems. J Clin Child Adolesc Psychology 2011; 40(2):1-14.
- Fossum S, Morch WT, Handegard BH, Drugli MB, Larsson B. Parent training for young Norwegian children with ODD and CD problems: predictors and mediators of treatment outcome. Scand J Psychol 2009;50(2):173-81.
- Furlong M, McGilloway S, Bywater T, Hutchings J, Smith SM, Donnelly M. Cochrane review: behavioural and cognitive-behavioural group-based parenting programmes for early-onset conduct problems in children aged 3 to 12 years (Review). Evidence-based child health : a Cochrane review journal 2013;8(2):318-692.
- Larsson B, Fossum S, Clifford G, Drugli MB, Handegard BH, Morch WT. Treatment of oppositional defiant and conduct problems in young Norwegian children : results of a randomized controlled trial. Eur Child Adolesc Psychiatry 2009;18(1):42-52.
- Meltzer A, Steinbakk E. Et veiledningsprogram for foreldre til barn med ADHD. Tidsskr Nor Psykol 2006;43(2):105-12.
- Ogden T, Amlund-Hagen K. Multisystemic treatment of serious behaviour problems in youth: Sustainability of effectiveness two years after intake. Child Adolesc Ment Health 2006;3:142-149.
- Sinus AB. STRATEGI-programmetNacka. [oppdatert 2003; lest 8. oktober]. Tilgjengelig fra: https://sinus.se/strategi/
- Sonuga-Barke EJ, Brandeis D, Cortese S, Daley D, Ferrin M, Holtmann M, et al. Nonpharmacological interventions for ADHD: systematic review and meta-analyses of randomized controlled trials of dietary and psychological treatments. Am J Psychiatry 2013;170(3):275-89.
- Webster-Stratton CH, Reid MJ, Beauchaine T. Combining parent and child training for young children with ADHD. J Clin Child Adolesc Psychol 2011;40(2):191-203.
- Webster-Stratton C, Reid MJ, Beauchaine TP. One-year follow-up of combined parent and child intervention for young children with ADHD. J Clin Child Adolesc Psychol 2013;42(2):251-61.
Sist faglig oppdatert: 13.06.2018
Legemiddelbehandling av ADHD/ Hyperkinetisk forstyrrelse
Dersom det er indikasjon for utprøving av legemiddelbehandling ved ADHD/ Hyperkinetisk forstyrrelse, bør sentralstimulerende legemidler være førstevalget.
Der hvor det er diagnostisert ADHD/ Hyperkinetisk forstyrrelse og konkludert med at behandling med legemidler er indisert, og pasient/pårørende ønsker dette, vil neste trinn som regel være en utprøvingsfase.
Hensikten med utprøvingen er en systematisk evaluering av effekt og bivirkninger ved behandlingen og vurdering av aktuell dosering. Det bør derfor gjøres systematisk vurdering av symptomer og andre relevante mål før og under utprøving, samt om behandlingen bedrer funksjon i hverdagen og om det er noen bivirkninger. Ut fra disse vurderinger må det gjøres en samlet vurdering av pasient/pårørende, behandlende lege og eventuelt andre om det er grunnlag for videre legemiddelbehandling.
En utprøvingsperiode på cirka 4 uker med sentralstimulerende middel vil derfor være det mest aktuelle hos personer med diagnose ADHD/ Hyperkinetisk forstyrrelse med mindre ulike forhold tilsier utprøving med annet legemiddel. Se omtale av de enkelte legemidlene.
Ved en klar bedring av symptomer og funksjoner i hverdagen anbefales fortsatt behandling med sentralstimulerende legemidler etter cirka 4 ukers utprøving. Ved bivirkninger og/eller manglende nytte seponeres behandlingen og andre behandlingsalternativer vurderes.
Praktisk – slik kan anbefalingen følges
Aktuelle legemidler
Ved å trykke på virkestoffene finner du tilgjengelige legemidler i Norge med tilhørende preparatomtaler og pakningsvedlegg hos Direktoratet for medisinske produkter.
- Deksamfetamin (N06BA02)
- Lisdeksamfetamin (N06BA12)
- Metylfenidat (N06BA04)
- Atomoksetin (N06BA09)
- Guanfacin (C02AC02)
Valg av legemiddel må gjøres ut fra ønsker fra pasient/pårørende, forskjeller i tid for effekt, varighet av effekt, bivirkningsprofil, misbrukspotensiale og annet.
Det skal gis informasjon om forventet nytte og risiko / bivirkninger på kortere- og lengre sikt. Det er viktig at det lages en plan for hvordan kontakten mellom pasient og lege skal være dersom bivirkninger opptrer.
Vurderinger etter utprøving:
- Er det klar bedring av symptomer?
- Er det bedring av funksjon i hverdagen?
- Er det signifikante bivirkninger av behandlingen?
På bakgrunn av dette må det besluttes om det er indikasjon for å fortsette behandlingen med legemidler.
Begrunnelse – dette er anbefalingen basert på
Anbefalingen er gradert til A. Basert på meget god dokumentasjon og vurderinger foretatt av klinisk ekspertise på feltet, samt vurderinger av etiske, politiske og økonomiske forhold. Trenger støtte i minst en randomisert, kontrollert studie som en del av en samling litteratur/publikasjoner av overveiende god kvalitet og konsistens med den spesifikke anbefalingen.
Det er dokumentert i et stort antall kontrollerte studier at behandling med metylfenidat- eller amfetaminholdige legemidler vil hos 70–80 % av barn og ungdom og 50–60 % av voksne med ADHD/ Hyperkinetisk forstyrrelse gi signifikant reduksjon av symptomer (konsentrasjonsvansker, hyperaktivitet og impulsivitet) (NICE, 2008; Slama H et al, 2013; Prasad V et al, 2013).
Studier har vist at prosentandelen som har positive effekter er høyest ved utprøving med sentralstimulerende midler sammenliknet med atomoksetin og guanfacin.
Referanser
NICE guidelines [CG72] Attention deficit hyperactivity disorder: Diagnosis and management of ADHD in children, young people and adults. (Publisert: September 2008). http://www.nice.org.uk/guidance/cg72
Prasad V, Brogan E, Mulvaney C, Grainge M, Stanton W, Sayal K. How effective are drug treatments for children with ADHD at improving on-task behaviour and academic achievement in the school classroom? A systematic review and meta-analysis. Eur Child Adolesc Psychiatry 2013;22(4):203-16.
Slama H, Fery P, Verheulpen D, Vanzeveren N, Van Bogaert P. Cognitive Improvement of Attention and Inhibition in the Late Afternoon in Children With Attention-Deficit Hyperactivity Disorder (ADHD) Treated With Osmotic-Release Oral System Methylphenidate. J Child Neurol 2015;30(8):1000-9.
Forskningsgrunnlag
Populasjon (P): Pasienter med ADHD/Hyperkinetisk forstyrrelse
Tiltak (I): Legemidler
Sammenligning (C): NOTSET!
Beskrivelse av inkluderte studier
Sist faglig oppdatert: 01.04.2022
Ved langtids bruk av legemidler for ADHD/Hyperkinetisk forstyrrelse bør effekter og bivirkninger vurderes regelmessig, minst årlig.
Ved usikker effekt anbefales en pause i behandlingen. Lengden på en slik pause må bestemmes ut fra type legemiddel og hvor raskt eventuell forverring registreres. Sammen med pasienten/pårørende bør det alltid etter en avtalt pause foretas en ny vurdering av videre behandling.
Praktisk – slik kan anbefalingen følges
Tas medisinen som planlagt?
Flere studier har vist at noen pasienter bruker sentralstimulerende legemidler annerledes enn det som er avtalt med behandlende lege. Det hyppigste er at det tas færre legemiddeldoser, men mange slutter helt med legemidlet (Pappadopulos E et al, 2009). Dette kan ha sammenheng med manglende effekt eller bivirkninger. Ofte er det ukjent grunn til at behandlingen med legemidler avsluttes. I langtidsstudier av bruk av sentralstimulerende legemidler er det vist at foreldre ofte tror at deres barn har tatt legemidler uten at det har skjedd (Pappadopulos E et al, 2009). I oppfølging av pasienter som får behandling med legemidler, er det derfor nødvendig at behandlende lege drøfter med pasient/pårørende hvorledes legemidler brukes i hverdagen. Dersom det beskrives manglende eller redusert effekt av behandlingen, er første steg å sjekke om legemidlet tas i tråd med oppsatt plan.
Vurdering av langtidseffekter
Hos enkelte pasienter er det vanskelig å vurdere om langtidsbehandlingen gir klare positive effekter. Det er derfor grunn til nøye oppfølging av pasienter som får langtidsbehandling med legemidler for ADHD/Hyperkinetisk forstyrrelse, både for å sikre at legemidlet brukes på en optimal måte og for å sjekke om det fortsatt er signifikante effekter av den pågående legemiddelbehandlingen. Dersom effekten av den legemiddelbehandlingen avtar eller forsvinner, må forhold som dosering, bytte til annet legemiddel, seponering, andre behandlingsalternativer diskuteres med pasienten.
Medisinske kontroller, bivirkninger og annet ved langtidsbruk av legemidler
Det bør foretas minimum halvårlige kontroller med tanke på å følge med på og registrere effekter av behandlingen på symptomer på ADHD/Hyperkinetisk forstyrrelse og andre forhold og eventuelle bivirkninger. Kontrollene bør inkludere:
- Måling av høyde og vekt hos barn og unge. Det gjelder især når nedsatt matlyst er en bivirkning.
- Måling av blodtrykk og puls. Det er rapportert om voksne som har fått en betydelig økning av blodtrykk ved bruk av sentralstimulerende legemidler.
Ved signifikante bivirkninger må det vurderes eventuell dosejustering, skifte eller avslutning av legemiddelbehandling
Oppfølging av legemiddelbehandling med sentralstimulerende midler utenfor spesialisthelsetjenesten
Oppstart av behandling med sentralstimulerende legemidler skal skje av lege med spesialistgodkjenning, eller lege i LIS-stilling innen spesialitetene barne- og ungdomspsykiatri, pediatri, psykiatri, nevrologi eller rus- og avhengighetsmedisin. Når det er klarlagt at det er klinisk respons og tilstanden er under stabil behandling, kan videre oppfølging skje fra fastlege eller annen lege i tråd med bestemmelser fra Helsedirektoratet.
Begrunnelse – dette er anbefalingen basert på
Anbefalingen er ikke gradert.
Referanser
Pappadopulos E, Jensen PS, Chait AR, Arnold LE, Swanson JM, Greenhill LL, et al. Medication adherence in the MTA: saliva methylphenidate samples versus parent report and mediating effect of concomitant behavioral treatment. J Am Acad Child Adolesc Psychiatry 2009;48(5):501-10.
Sist faglig oppdatert: 13.06.2018
Behandling med sentralstimulerende legemidler til personer med ADHD/Hyperkinetisk forstyrrelse som er i Legemiddelassistert rehabilitering (LAR) for sitt rusmiddelmisbruk, bør skje i spesialisthelsetjenesten.
Det vurderes som forsvarlig at personer med diagnosen ADHD/ Hyperkinetisk forstyrrelse og rusmiddelavhengighet, inklusiv personer som får legemiddelassistert rehabilitering (LAR), kan gis tilbud om behandling med sentralstimulerende legemidler. Slik kombinasjonsbehandling krever tett oppfølging av spesialisthelsetjenesten for å lykkes, men enkelte ganger er det pasienter som fungerer så godt i hverdagen at det kan vurderes om behandlingen skal overføres til fastlegen/kommunale tjenester.
Kriterier for tilbud om behandling, se praktisk informasjon.
Praktisk – slik kan anbefalingen følges
I Norge er det gjennomført flere prosjekter der en har fulgt pasienter som har fått kombinert LAR og behandling med sentralstimulerende middel for ADHD. Konklusjonen i 2009 var at «mer enn en tredjedel av pasientene i prosjektene og over femti prosent av de som har startet kombinasjonsbehandlingen, ble vurdert å ha fått økt livskvalitet etter behandling med sentralstimulerende medikamenter» (Svarstad S et al, 2010).
Imidlertid viser studier at bare 50 % kan gjennomføre slik behandling, og at det kreves betydelige ressurser og andre psykososiale tiltak for å kunne gjennomføre tilstrekkelig oppfølging av pasienter som får kombinasjonsbehandling (Abel KF et al, 2014).
Personer med både rusmiddelmisbruk og ADHD har behov for hjelpetiltak for begge typer vansker (Helsedirektoratet, 2012). I noen tilfeller er det behov for å behandle begge vanskene samtidig.
Basert på de systematiske erfaringene i Norge i perioden 2002 - 2014 vurderes det som forsvarlig at personer med diagnosene ADHD og rusmiddelavhengighet, inklusive personer som får legemiddelassistert rehabilitering (LAR), kan gis tilbud om behandling med sentralstimulerende middel.
Følgende kriterier bør være oppfylt:
- Det er etablert et team i spesialisthelsetjenesten av fagpersoner med kompetanse både på rusmiddelmisbruk og psykiske lidelser.
- Spesialist med relevant kompetanse innen barne- og ungdomspsykiatri eller psykiatri har ansvar for utprøving, behandling og oppfølging med sentralstimulerende middel.
- Det er satt i gang tiltak for å stabilisere og behandle rusmiddelmisbruket.
- Det kan dokumenteres rusfrihet ved klinisk vurdering og urinprøver de siste 3 måneder før oppstart av behandling med sentralstimulerende middel. Under innleggelse kan det gjøres en individuell vurdering av om sentralstimulerende legemiddel skal prøves ut på et tidligere tidspunkt.
- Det gjøres primært utprøving/behandling med metylfenidat. Utprøving/behandling med amfetamin kan gjøres der det er manglende effekt og/eller bivirkninger av metylfenidat.
- Dosering av sentralstimulerende middel er i samsvar med anbefalt praksis.
- Det er dokumentert fortsatt rusfrihet så lenge behandlingen med sentralstimulerende middel pågår. Dokumentasjon gjøres ved klinisk vurdering og urinprøver. Ofte vil det være behov for tett oppfølging i startfasen, noen ganger med ukentlige kontroller, mens hyppighet av kontroller kan reduseres der en får etablert gode behandlingsregimer med lite risiko for misbruk.
- Behandling med sentralstimulerende middel stoppes dersom rusfrihet ikke kan dokumenteres eller det oppstår andre forhold som gjør at fortsatt behandling ikke er forsvarlig. Ansvarlig lege i spesialisthelsetjenesten er ansvarlig for fortløpende vurderinger av disse forhold.
Dersom pasienten følger opp behandlingen svært godt over tid, og det er dokumentert rusfrihet, kan spesialist vurdere om videre oppfølging kan skje hos fastlege i samarbeid med spesialist.
Begrunnelse – dette er anbefalingen basert på
Anbefalingen er ikke gradert.
Voksne med ADHD/Hyperkinetisk forstyrrelse har dobbelt så stor risiko for utvikling av rusproblemer som voksne uten. Noen begynner med rusmidler ca. tre år tidligere enn voksne uten ADHD/Hyperkinetisk forstyrrelse, og bruken synes mer alvorlig og langvarig (Zulauf CA et al, 2014). En norsk studie indikerer at opptil 50 % av personer med rusmiddelavhengighet kan ha vansker innenfor området ADHD (van Emmerik van Ooortmerssen K et al, 2014).
Basert på flere studier gjennomført i Norge (Svarstad S, 2010; Abel KF et al, 2014) vurderes det som forsvarlig at personer med diagnosen ADHD og rusmiddelavhengighet, inklusiv personer som får legemiddelassistert rehabilitering (LAR), kan gis tilbud om behandling med sentralstimulerende legemidler. Slik kombinasjonsbehandling krever tett oppfølging av spesialisthelsetjenesten for å lykkes, men noen ganger er det pasienter som fungerer så godt i hverdagen at det kan vurderes om behandlingen skal overføres til fastlegen/kommunale tjenester.
Referanser
Abel KF, Bramness JG, Martinsen EW. Stimulant medication for ADHD in opioid maintenance treatment. Journal of dual diagnosis 2014;10(1):32-8.
Helsedirektoratet. Nasjonal faglig retningslinje for utredning, behandling og oppfølging av personer med samtidig ruslidelse og psykisk lidelse – ROP-lidelser. Oslo; 2012.
Svarstad S, Dahl T (red). Stiftelsen Bergensklinikkene. Erfaringsrapport fra nasjonal konferanse om kombinasjonsbehandling med sentralstimulerende medikament for pasienter med ADHD som mottar legemiddelassistert rehabilitering (LAR). Bergen 2010.
van Emmerik-van Oortmerssen K, van de Glind G, Koeter MW, Allsop S, Auriacombe M, Barta C, et al. Psychiatric comorbidity in treatment-seeking substance use disorder patients with and without attention deficit hyperactivity disorder: results of the IASP study. Addiction 2014;109(2):262-72.
Zulauf CA, Sprich SE, Safren SA, Wilens TE. The complicated relationship between attention deficit/hyperactivity disorder and substance use disorders. Current psychiatry reports 2014;16(3):436.
Sist faglig oppdatert: 13.06.2018
Sosial ferdighetstrening ved ADHD/ Hyperkinetisk forstyrrelse
Sist faglig oppdatert: 13.06.2018
Vansker i samspill med jevnaldrende og voksne er et hyppig problem hos barn og ungdom med ADHD/Hyperkinetisk forstyrrelse. Sosial ferdighetstrening har som mål å forbedre og vedlikeholde den enkeltes sosiale ferdigheter. Barna trenes i regulering av verbal og nonverbal atferd i samspill med andre. Selve treningen inneholder øvelser, rollespill og hjemmeoppgaver og varer som oftest 8–12 uker (Storebø OJ et al, 2011).
Det er begrenset antall kontrollerte studier av denne type intervensjon. I en metaanalyse fant en at foreldre anga bedring av symptomer på ADHD/Hyperkinetisk forstyrrelse og atferd generelt, mens lærere vurderte at det ikke var signifikant effekt verken på symptomer på ADHD/Hyperkinetisk forstyrrelse eller sosiale ferdigheter (Storebø OJ et al, 2011). Det vurderes derfor som uavklart hvem som eventuelt har nytte av programmer for sosial ferdighetstrening.
Kognitiv atferdsterapi ved ADHD/ Hyperkinetisk forstyrrelse
Sist faglig oppdatert: 13.06.2018
Kognitiv atferdsterapi (KAT) har vært prøvd ut i både kontrollerte og åpne studier hos ungdom og voksne med ADHD/Hyperkinetisk forstyrrelse. I tillegg har det vært gjort studier av ADHD/Hyperkinetisk forstyrrelse med tilleggslidelser som angst, rusmiddelmisbruk og annet der KAT er dokumentert å være nyttig.
Bruk av KAT for å dempe symptomer på ADHD/Hyperkinetisk forstyrrelse, viser kontrollerte studier en symptomreduksjon etter behandlingsprogram på 8 uker (Knouse LE et al, 2010). I åpne studier med ulike behandlingsprogrammer, inklusive dialektisk atferdsterapi og mindfulness meditasjon, er det rapportert bedring av symptomer på ADHD/Hyperkinetisk forstyrrelse både hos ungdom og voksne (Knouse LE et al, 2010). Denne metoden er evaluert i en kontrollert studie av voksne med ADHD/Hyperkinetisk forstyrrelse og ser ut til å gi signifikant bedring av symptomer på ADHD/Hyperkinetisk forstyrrelse (Young S et al, 2015).
Flere studier om effekter av KAT hos voksne med ADHD/Hyperkinetisk forstyrrelse er publisert de senere år. Gjennom disse klarlegges indikasjonsstilling, behandlingsprogram og effekter. Metoden er lovende. Selv om det fortsatt er usikkerhet omkring flere ting ved behandlingsmetoden, kan gevinsten være betydelig hos noen voksne med ADHD/Hyperkinetisk forstyrrelse. Behandling med legemidler samtidig med KAT kan være en viktig faktor for å få god effekt av behandling med KAT, selv om funn så langt ikke underbygger dette.
Veiledning (Coaching) ved ADHD/ Hyperkinetisk forstyrrelse
Sist faglig oppdatert: 13.06.2018
Coaching er veiledning, motivering, læring og trening av personer med tanke på å ta bevisste veivalg og videre personlig utvikling. Denne arbeidsmåten er utviklet utenfor helsevesenet, men har fått plass som behandlingsmetode for ulike sykdommer/lidelser, inklusive ADHD/Hyperkinetisk forstyrrelse. Det er mange likhetspunkter mellom arbeidsmåter i coaching og ulike typer kognitiv atferdsterapi. I coaching er det et samarbeid mellom coach og klient for at klienten skal nå de mål han eller hun ønsker å realisere. Det kan være mål som å fullføre utdannelse, å ha et ryddig hjem hvor man finner tingene sine, eller å lære seg hvordan innarbeide rutiner og strukturer for bedre å organisere dagen (Den norske coachforening, 2014).
Det er fortsatt et begrenset antall systematiske studier i bruk av coaching til ungdom og voksne med ADHD/Hyperkinetisk forstyrrelse. En studie fra 2010 viste nytte av coaching til voksne med ADHD/Hyperkinetisk forstyrrelse enten de brukte medisiner eller ikke (Kubik JA, 2010). Metoden har også vist at den bedrer prestasjoner hos studenter med ADHD/Hyperkinetisk forstyrrelse (Prevatt F et al, 2013). Coaching av foreldre til å bistå sine barn med ADHD i å skaffe seg flere venner er også et område som er undersøkt (Lerner MD et al, 2011). Imidlertid mangler vi fortsatt vitenskapelige, kontrollerte studier av coaching ved ADHD/Hyperkinetisk forstyrrelse.
Computerbaserte treningsprogrammer ved ADHD/ Hyperkinetisk forstyrrelse
Sist faglig oppdatert: 13.06.2018
Det er utviklet og prøvd ut ulike computerbaserte treningsprogrammer for å bedre konsentrasjonsevne/arbeidsminne. Det programmet som har vært mest benyttet i Norge, er «COGMED», utviklet av den svenske psykologen og hjerneforskeren Torkel Klingberg. Treningen gjøres på computer koblet til internett og består av øvelser som skal gjennomføres i en intensiv treningsperiode på 25 økter; fem dager i uken over fem uker. Vanskelighetsnivået på øvelsene tilpasses kontinuerlig til hver enkelt, basert på hans eller hennes aktuelle prestasjonsnivå i hver øvelse. Treningen kombineres med aktiv coachstøtte.
Resultater fra studier varierer. De første studiene viste bedring av arbeidsminne og reduksjon av symptomer på ADHD/Hyperkinetisk forstyrrelse (Klingberg T et al, 2005). I løpet av 2013 er det i Norge publisert en kontrollert studie som ikke har vist overbevisende effekt. Her fant en at barn som brukte COGMED fikk noe raskere psykomotorisk tempo, men ellers ingen vesentlig bedring (Egeland J et al, 2013). De fant ikke signifikant forskjell i symptomer på ADHD/Hyperkinetisk forstyrrelse mellom barn som hadde trent med COGMED og barn som ikke hadde trent. I en metaanalyse konkluderes det med at studier viser en liten positiv effekt av computerisert kognitiv trening på symptomer på ADHD/Hyperkinetisk forstyrrelse, testresultater og funksjon, men at ulike forhold gjør at det er for tidlig å konkludere at denne behandlingsmetoden bør anbefales til barn og ungdom med ADHD/Hyperkinetisk forstyrrelse (Sonuga-Barke EJ et al, 2013).
Det er foreløpig manglende kunnskap om eventuelle signifikante positive effekter av treningsprogrammer som Cogmed til voksne med ADHD/Hyperkinetisk forstyrrelse. En åpen studie har vist lovende resultater (Gropper RJ et al, 2014), men ytterligere kontrollerte studier er nødvendig for å anbefale bruk av computerbasert trening av konsentrasjonsevne/arbeidsminne hos voksne med ADHD/Hyperkinetisk forstyrrelse.
Nevrofeedback ved ADHD/ Hyperkinetisk forstyrrelse
Sist faglig oppdatert: 13.06.2018
Nevrofeedback, eller EEG-biofeedback, er en metode der spesielle EEG-avledninger (QEEG) er utgangspunkt for å skape endringer i hjernens aktivitet for å finne sammenhenger mellom observert hjernebølgemønster og tenkning/atferd. I praksis festes elektroder til hodet. De fanger opp hjernebølgene og sender dem til datamaskinen, som i neste omgang programmerer bølgemønsteret om til et slags dataspill. I dataspillet vises hjernebølgemønsteret. Målet med nevrofeedback er å lære å redusere eller øke deler av bølgemønsteret. Det brukes ulike oppsett av program for læring avhengig av type lidelse.
Bruk av nevrofeedback for ADHD/ Hyperkinetisk forstyrrelse har basert seg på funn ved QEEG av økt theta- og/eller redusert beta-aktivitet hos barn med ADHD, selv om nyere studier indikerer at slike avvik kun finnes hos 20–30 prosent (Arns M et al, 2014). De vanligste treningsprogrammene har vært:
- regulering av langsomme kortikale potensialer (SCP) under oppmerksomhetskrevende oppgaver
- økt theta- og redusert beta-aktivitet under hvile
Det er gjort flere ukontrollerte og kontrollerte studier av effekt av nevrofeedback ved ADHD/ Hyperkinetisk forstyrrelse. Imidlertid er det en utfordring å velge parametre for å måle effekt. I litteraturen har noen valgt å måle endringer i bølgemønstre, mens andre har relatert bedring til symptomer på ADHD/ Hyperkinetisk forstyrrelse og funksjon. Studier har så langt ikke gitt entydige resultater som gjør det mulig å konkludere at behandlingen har effekt på barn og ungdom med ADHD/ Hyperkinetisk forstyrrelse. (Van Dongen Boomsma M et al, 2013; Meisel V et al, 2013).
Noen studier viser signifikant reduksjon av symptomer på ADHD/ Hyperkinetisk forstyrrelse hos barn/ungdom etter behandling med nevrofeedback (Arns M et al, 2014; Gevensleben H et al, 2009). I en norsk studie ble det imidlertid funnet samme effekt av nevrofeedback som av behandling med metylfenidat (Duric NS et al, 2012). I en annen norsk studie fant man liten bedring av nevrofeedback sammenliknet med medikamentell behandling (Ogrim G et al, 2013). I en metaanalyse konkluderes det med at funn i studier fortsatt er så varierende og med så store metodologiske problemer, at det er usikkert om nevrofeedback kan anbefales som behandling ved ADHD/ Hyperkinetisk forstyrrelse hos barn og ungdom (Sonuga-Barke EJ et al, 2013). Det er behov for flere studier.
Det mangler kontrollerte studier av nevrofeedback til voksne med ADHD/ Hyperkinetisk forstyrrelse.
Ernæring ved ADHD/ Hyperkinetisk forstyrrelse
Det er gjennomført studier av ernæringsmessige intervensjoner hos barn og ungdom med ADHD/ Hyperkinetisk forstyrrelse. Intervensjonene har bestått både i å fjerne stoffer eller tilføre ulike stoffer i kosten.
Under gis en kort oversikt over noen ernæringsmessige tiltak og studier gjort hos personer med diagnose ADHD/ Hyperkinetisk forstyrrelse. Gjennomgangen bygger i hovedsak på oversikt fra NICE fra 2008 (NICE, 2008) og nyere oversiktsstudier (Sonuga-Barke et al, 2013; Nigg JT et al, 2012; Stevenson J et al, 2014; Heilskov-Rytter MJ et al, 2014).
Dietter uten fargestoffer
På 1970-tallet publisert Feingold studier av hyperaktive barn som fikk dietter uten salisylater og benzoater. Regimet har i Norge fått navnet Feingolds diett. Det er gjort relativt få vitenskapelige studier hvor effekt kan vurderes. Studier er gjort på mindre utvalg. De fleste er også gjort for mer enn 30 år siden slik at diagnostiske karakteristika er forskjellige.
I metaanalyser konkluderes det med en liten, men positiv effekt hos noen barn når man fjernet kunstige fargestoffer i maten (Heilskov-Rytter MJ et al, 2014). Det er ikke etablerte metoder for å identifisere mulige respondere på slik behandling. Dette må eventuelt prøves ut i praksis.
Dietter uten sukker
Det er en vanlig oppfatning at barn og ungdom blir hyperaktive hvis de får tilført mye fint sukker og at det er en sammenheng mellom sukker og hyperaktivitet/ADHD. Det vitenskapelige grunnlaget for sammenheng mellom sukker og hyperaktivitet/ADHD/Hyperkinetisk forstyrrelse er ikke klart dokumentert. Det er gjennomført noen studier av dietter der en har sammenliknet sukker og kunstige søtningsstoffer gitt til barn med ADHD/ Hyperkinetisk forstyrrelse. Det er relativt få studier og de har metodologiske svakheter. Studier har ikke påvist at dietter uten sukker gir signifikante reduksjoner av symptomer på ADHD/ Hyperkinetisk forstyrrelse (Heilskov-Rytter MJ et al, 2014). Det er derfor ikke vitenskapelig grunnlag for å anbefale dietter uten sukker ved ADHD/ Hyperkinetisk forstyrrelse.
Eliminasjonsdiett «Few foods diet»
Dietten har sitt utspring i mulige sammenhenger mellom reaksjon på næringsmidler (allergisk eller på annen måte) og hyperaktivitet/ADHD/Hyperkinetisk forstyrrelse. Det har vært prøvd ut dietter der en har fjernet de fleste næringsmidler og så gradvis introdusert ett og ett for å se om det da er tiltagende symptomer på ADHD/ Hyperkinetisk forstyrrelse.
Det er relativt få studier. Fordi dietten blir justert individuelt, vanskeliggjøres generalisering av funnene. Det er stor variasjon i resultater, men en metaanalyse viste en liten positiv effekt på symptomer på ADHD/Hyperkinetisk forstyrrelse (Nigg JT et al, 2012). Det er ikke gjort adekvate sluttvurderinger av samlede diettprogrammer. Det er ikke kunnskap om hvilke matvarer som hyppigst gir hyperaktivitet eller symptomer på ADHD/Hyperkinetisk forstyrrelse (Heilskov-Rytter MJ et al, 2014).
Tilskudd av vitaminer
Det er begrenset kunnskap om eventuell vitaminmangel hos personer diagnostisert med ADHD/Hyperkinetisk forstyrrelse. I den senere tid er det gjort studier som viser hyppigere forekomst av vitamin D- mangel hos barn med ADHD/Hyperkinetisk forstyrrelse (Kamal M et al, 2014).
I de studier som har vært gjort hos barn og ungdom med ADHD/Hyperkinetisk forstyrrelse, har en ikke testet ut tilførsel av anbefalte doser av flere vitaminer, men undersøkt effekt av svært store doser (megadoser) av visse vitaminer. Kontrollerte studier av megadoser med vitaminene B3, B5, B6 og C har riktignok vist litt reduksjon i symptomer på ADHD/Hyperkinetisk forstyrrelse, men mer enn halvparten av de undersøkte fikk toksiske effekter på leveren (Heilskov-Rytter MJ et al, 2014).
Det er ikke vitenskapelig grunnlag for å anbefale megadoser med vitaminer ved ADHD/ Hyperkinetisk forstyrrelse. Vi mangler kunnskap om effekt av tilskudd med vitamin D og andre vitaminer i anbefalt dosering.
Tilskudd av mineraler
Det er gjennomført ulike studier av tilskudd av mineraler til personer med diagnose ADHD/Hyperkinetisk forstyrrelse (Heilskov-Rytter MJ et al, 2014). Det er funnet syv studier hos barn/ungdom med ADHD/Hyperkinetisk forstyrrelse hvor tre undersøkte tilførsel av sink, to undersøkte tilførsel av jern og to undersøkte tilførsel av magnesium. Alle studier viser noe bedring i forhold til symptomer ADHD/Hyperkinetisk forstyrrelse, men det er ulike metodologiske svakheter i forhold til endelig konklusjon om effekter. Det er ikke er grunnlag for å anbefale supplement med sink, jern eller magnesium til barn/ungdom med ADHD/Hyperkinetisk forstyrrelse. Tilførsel av sink kan imidlertid være aktuelt i områder i verden med hyppig mangel på sink (Heilskov-Rytter MJ et al, 2014). (Det sistnevnte er ikke tilfelle i Norge).
Tilskudd av vitaminer og mineraler (micronutrients)
Kontrollerte studier med tilskudd av mineraler, vitaminer og fettsyrer til innsatte i engelske fengsler har viste tydelig reduksjon av aggressiv atferd (Gesch CB et al, 2002). Det har også vært prøvd ut tilsvarende til personer med ADHD/Hyperkinetisk forstyrrelse der en har gitt tilskudd av vitaminer og mineraler av ulike typer, såkalte micronutrients.
Det finnes flere åpne studier med både barn og voksne med ADHD/Hyperkinetisk forstyrrelse som viser bedring av symptomer ved tilførsel av vitaminer og mineraler (Popper CW, 2014). Foreløpig er det ikke gjort noen kontrollerte studier av barn/ungdom der en spesifikt har sett på effekt av slik tilførsel. Det er publisert en kontrollert studie av voksne som har vist signifikant bedring av hukommelse av eksekutive funksjoner etter inntak av vitaminer og mineraler i 8 uker (Rucklidge JJ et al, 2014).
Vi mangler studier som kan belyse om tilførsel av kombinasjon av vitaminer og mineraler kan ha signifikant, positiv effekt ved ADHD/Hyperkinetisk forstyrrelse hos barn, ungdom og voksne.
Tilskudd av flerumettede fettsyrer
Fra 1980-tallet er det gjort mange forsøk med tilskudd av essensielle fettsyrer til barn og ungdom med ADHD/ Hyperkinetisk forstyrrelse. De første studiene var på fettsyrer fra vegetabilske oljer, men de senere årene har studiene omhandlet tilførsel av fettsyrer fra fiskeolje, ofte betegnet som omegafettsyrer. Omega-3 fettsyrer inkluderer substansene docosahexaenoic acid (DHA), alphalinolenic acid (ALA) og eicosapentaenoic acid (EPA), mens omega-6 fettsyrene inkluderer gamma linolenic acid (GLA), linoleic acid (LA) og arachidonic acid (AA).
Studier av tilførsel av fettsyrer fra vegetabilske oljer har ikke gitt signifikant bedring av symptomer på ADHD/Hyperkinetisk forstyrrelse (Heilskov-Rytter MJ et al, 2014). Metaanalyser av tilskudd med omega-3- og/eller omega-6-fettsyrer har konkludert på ulike måter. Noen har konkludert med at det ikke er vist signifikant positiv effekt på symptomer på ADHD/Hyperkinetisk forstyrrelse av tilskudd med omega-3- og/eller omega-6-fettsyrer (Heilskov-Rytter MJ et al, 2014), mens andre har konkludert at det er en liten, men positiv effekt ved bruk av denne type kosttilskudd (Stevenson J et al, 2014).
Det er fortsatt usikkert om tilskudd med omega-3- og/eller omega-6-fettsyrer har signifikant positiv effekt på symptomer på ADHD/Hyperkinetisk forstyrrelse (Sonuga-Barke et al, 2013). Selv om det konkluderes med at tilførsel av omega-3/omega-6 fettsyrer ga en liten, men signifikant reduksjon av symptomer på ADHD/Hyperkinetisk forstyrrelse, er det fremdeles uklart hvilken klinisk signifikans disse symptomreduksjonene har.
Hjelp i barnehage/skole/arbeid ved ADHD/Hyperkinetisk forstyrrelse
Tilrettelegging og spesialpedagogiske tiltak i barnehage og skole er blant de vanligste og viktigste hjelpetilbudene til barn og ungdom med ADHD. Mange voksne med ADHD/Hyperkinetisk forstyrrelse kan ha nytte av tilpasninger i arbeidslivet som tar hensyn til de funksjonsvanskene ADHD gir.
De fleste personer som diagnostiseres med ADHD/Hyperkinetisk forstyrrelse, har vansker i barnehage, skole eller arbeid. Konsentrasjonsvansker og vansker med å organisere arbeid vil kunne vanskeliggjøre innlæring og tilegnelse av kunnskap og ferdigheter. Barn og unge som er under utdanning og ikke har tilstrekkelig utbytte av det ordinære opplæringstilbudet, har rett til spesialundervisning (opplæringslovens § 5-1). Alle som mottar spesialundervisning har rett til å få utarbeidet en individuell opplæringsplan (opplæringslovens § 5-5).
Aktuelle tiltak i barnehage/skole og hvilke rettigheter som utløses etter opplæringsloven, kan være ulik fra elev til elev, fra skole til skole, avhengig av lokal tilrettelegging og vurderes lokalt av den kommunale- eller fylkeskommunale PPT. Ansvar for tiltak som settes i gang er hos den enkelte barnehage/skole. Som regel benyttes kompetanse fra fagfolk i den lokale PPT til utarbeidelse av en individuell opplæringsplan ut fra testresultater og andre relevante forhold. Tiltak er knyttet de de vansker barnet/ungdommen har med innlæring og andre forhold i barnehage/skole. Tiltak i barnehage/skole er ikke spesifikt knyttet til diagnose ADHD/Hyperkinetisk forstyrrelse, men relatert til de funksjonsvansker som finnes.
Etter fullført utdanning vil arbeidslivet være en viktig arena. Mange unge og voksne med ADHD/Hyperkinetisk forstyrrelse vil kunne klare seg bra og være gode bidragsytere på en arbeidsplass. Men tilstanden kan gi betydelige utfordringer. På samme måte som ADHD/Hyperkinetisk forstyrrelse skaper vansker for elever i skolen, vil tilstanden være forbundet med konsentrasjonsvansker, nedsatt arbeidsminne og impulsivitet som igjen kan forårsake kommunikasjonsvansker og problemer av mer faglig karakter i yrkeslivet. Startvansker og motivasjonsvansker kan gjøre det vanskelig å gjennomføre oppgaver som en arbeidstaker med ADHD/Hyperkinetisk forstyrrelse synes er lite spennende eller mentalt krevende. Det kan av og til være et problem å overholde regler, rutiner og å lykkes i sosiale jobbsammenhenger.
Unge og voksne med ADHD/Hyperkinetisk forstyrrelse kan i kortere eller lengre perioder ha god nytte av bistand for å tilrettelegge arbeidsforholdene. NAV's Arbeidsrådgivning i fylkene er en spesialenhet som gir faglig bistand til arbeidssøkere som er usikre på sine muligheter og på hva de bør velge i arbeidslivet. NAV Kompetansesenter for tilrettelegging og deltakelse vil også kunne bistå med veiledning til spesialisthelsetjenesten og evt. fastlege. Kompetansesenteret er et landsdekkende senter som hovedsakelig tilbyr bistand til øvrige NAV- enheter.
For mange med diagnosen ADHD/Hyperkinetisk forstyrrelse gir bruk av PC og mobiltelefon støtte og struktur både i utdanning og jobb. Fylkeskommunens/kommunens plikt til å holde elevene med nødvendig digitalt utstyr (Opplæringsloven §3-1 9) innebærer ikke at elevene har en individuell rett til PC, men regulerer en plikt for fylkeskommunen/kommunen å sørge for at det på skolene finnes PC tilgjengelig for elevene. Opplæringsloven § 9-3 regulerer elevenes rett til å ha tilgang til nødvendig utstyr, inventar og læremiddel. Denne bestemmelsen innebærer også at det på skolene må finnes adekvat datautstyr slik at elevene kan nå kompetansemålene i læreplanene knyttet til digitale ferdigheter.
Ved hjelpemiddelsentraler er ADHD/Hyperkinetisk forstyrrelse nevnt blant de funksjonshemninger som kan gi kognitive problemer. Hjelpemiddelsentralen er den instans som kan hjelpe med rådgivning i forhold til problemstillinger, valg av produkter, utprøving av utstyr, opplæring i bruk av utstyr og kurs. Vilkår for hjelpemidler og tilrettelegging finner man i folketrygdloven § 10-5 og §10-6. PC og mobiltelefon er blant de hjelpemidler som kan komme inn under dette regelverket.
Metode og prosess
Sist faglig oppdatert: 08.12.2021
ADHD/Hyperkinetisk forstyrrelse debuterer i barnealder og kan være en tilstand som varer inn i ungdoms- og voksenalder. ADHD/Hyperkinetisk forstyrrelse kan føre til funksjonsnedsettelse i forhold til skole, jobbprestasjoner og sosiale relasjoner. Det er stor variasjon i tilstandsbildet, fra lette, moderate til alvorlige tilstander med store funksjonsnedsettelser. ADHD/Hyperkinetisk forstyrrelse er en risikofaktor for utvikling av rusmiddelproblemer og sosial mistilpasning. Studier indikerer at tidlig identifikasjon og behandling av ADHD/Hyperkinetisk forstyrrelse kan gi bedre prognose.
Bakgrunn for utvikling av retningslinjen
2014
I 2005 ble Veileder i diagnostikk og behandling av AD/HD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder) gitt ut (Sosial- og helsedirektoratet, 2007). Utarbeidelsen av veilederen var nært knyttet til et oppdrag fra Helse- og omsorgsdepartementet om å sørge for en helhetlig utredning og behandling av barn, ungdom og voksne, samt forsvarlig bruk av sentralstimulerende legemidler.
I perioden 2005–2014 ble det publisert mange nye studier om ADHD/Hyperkinetisk forstyrrelse og relaterte tilstander. Det var derfor behov for en oppdatering av veilederen fra 2005. I tillegg ble ordningen for legers rekvirering av sentralstimulerende legemidler endret fra 1. januar 2014. Retningslinjen av 2014 erstattet Veileder i diagnostikk og behandling av AD/HD (IS-1244) fra 2007.
2018
Den elektroniske versjonen ble publisert i 2018 og var en revidert utgave av retningslinjen som ble publisert i PDF-format i desember 2014. Det ble ikke endret på det faglige innholdet, men på grunn av endret struktur ble noe av teksten spisset og forenklet. Antall anbefalinger ble redusert fra 17 til 13.
2021
Helse- og omsorgsdepartementet gav i 2019 Helsedirektoratet oppdrag om å utarbeide et pakkeforløp for utredning av ADHD/Hyperkinetisk forstyrrelse hos barn og unge. Helsedirektoratet vurderte det som hensiktsmessig å ivareta både ADHD/Hyperkinetisk forstyrrelse og andre nevroutviklingsforstyrrelser og at dette ble integrert som et kapittel i Pasientforløp psykiske lidelser – barn og unge. I forbindelse med oppdraget ble også det som omhandler utredning av barn og unge i nasjonal faglig retningslinje for ADHD/Hyperkinetisk forstyrrelse vurdert, og det ble konkludert med behov for revisjon. Samtidig ble flere kapitler med løpende tekst fjernet for at retningslinjen skulle bli mer spisset og sentrert rundt anbefalingene, i tråd med dagens digitale format. Der det ikke har vært naturlig å skille mellom barn og voksne, gjelder anbefalingene for begge grupper. Anbefaling 2 i kapittel 1 i retningslinjen omhandler kun barn. Et eget subkapittel som omhandler utredning for voksne er videreført da dette gir generelle føringer for hva som er viktig å ta hensyn til i utredning av voksne.
Målsetting og målgrupper
I Norge er det et mål at befolkningen skal sikres god tilgang på helse- og omsorgstjenester uavhengig av bosted, alder og kjønn. Tjenestene skal være virkningsfulle, trygge og sikre og involvere brukerne og de skal være samordnet og preget av kontinuitet.
ADHD/Hyperkinetisk forstyrrelse er en tilstand som er karakterisert av konsentrasjonsproblemer og/eller hyperaktivitet og impulsivitet i så stor grad at det skaper funksjonsvansker i hverdagen. Retningslinjen skal bidra til god utredning, diagnostikk og behandling av ADHD/Hyperkinetisk forstyrrelse slik at best mulig hjelp kan gis til personer med diagnosen og deres pårørende. Et mål for revisjonen i 2021 har vært en likere og mer effektiv utredningspraksis for barn og unge på tvers av ulike klinikere og regioner i Norge. Andre mål har vært å sikre god kvalitet og riktige prioriteringer, samt å løse samhandlingsutfordringer og sikre helhetlige utredningsløp i helsetjenesten. Retningslinjens primære målgruppe er
- fagpersoner som arbeider med utredning, diagnostikk og behandling av ADHD/Hyperkinetisk forstyrrelse
- fagpersoner som arbeider med tilrettelegging i barnehage, skole og arbeidsliv
Andre som kan ha nytte av retningslinjen er
- pasienter
- pårørende
- brukerorganisasjonen ADHD Norge
- ansatte i kommunale tjenester
Metode og prosess for utvikling av retningslinjen
Helsedirektoratet har i arbeidet med retningslinjen fulgt retningslinjer for retningslinjer. Anbefalingene i retningslinjen bygger på en gjennomgang og kvalitetsvurdering av relevant litteratur, samt faglige og erfaringsbaserte vurderinger gjort av involverte parter i arbeidet.
Utgivelse i 2014
Helsedirektoratets metodebok for utarbeidelse av faglige retningslinjer ble ferdigstilt etter at arbeidet med retningslinjen ble igangsatt. Arbeidet ble imidlertid så langt som mulig gjennomført i tråd med metodeboken. Helsedirektoratet gjennomførte en tre måneders ekstern høring og fikk inn 58 gode og konkrete høringssvar. Disse ble vurdert og tatt hensyn til.
Metoden AGREE (Appraisal of Guidelines for Research and Evaluation) ble benyttet for å sikre at arbeidet med retningslinjen fulgte en strukturert og nøyaktig utviklingsmetode (Atkins et al., 2004).
Grundige gjennomganger var gjennomført av National Institute of Clinical exellence (NICE, 2008), av EU-kommisjonens vitenskapelige legemiddelkomite (CHMP, 2009) og av Läkmedelsverket i Sverige (Läkemedelsverket, 2009). Det ble derfor ikke gjennomført en egen norsk oppsummering av kunnskapsgrunnlaget. Anbefalingene i retningslinjen ble basert på tilgjengelig forskningsbasert kunnskap der denne fantes og på brukernes og klinikernes kunnskap og erfaringer.
Eksperter i arbeidsgruppen gikk gjennom vitenskapelige studier på grupper av personer med ADHD/Hyperkinetisk forstyrrelse. På noen områder var vitenskapelige data omfattende og solide, mens de på andre områder var mer begrenset og av varierende kvalitet.
Det vitenskapelige grunnlaget for vurdering av kunnskapsgrunnlaget i anbefalingene ble gradert etter en per 2021 utgått modell fra The Scottish Intercollegiate Guidelines Network (SIGN), siden slik gradering ble brukt i retningslinjen fra NICE, som det ble sett til under arbeidet: Attention deficit hyperactivity disorder: diagnosis and management (NICE, 2008).
Revisjon i 2021
Metodebok for utarbeidelse av nasjonale retningslinjer (IS-0267) og veileder for utvikling av kunnskapsbaserte retningslinjer (IS-1870) har ligget til grunn for arbeidet med revisjonen. DECIDE-rammeverket (Developing and Evaluating Communication Strategies to Support Informed Decisions and Practice based on Evidence) og en kunnskapsbasert tilnærming har blitt brukt i utarbeidelse av anbefalingene.
Brukernes ønsker og behov, erfaringsbasert (klinisk) kunnskap og forskningsbasert kunnskap er vurdert i forhold til ønskede og uønskede konsekvenser av de foreslåtte tiltakene. Kunnskapen har også blitt vurdert med hensyn til verdier, ressursbruk, prioriteringskriterier, lover og forskrifter, og anbefalingene er utarbeidet som et resultat av avveininger mellom de ulike kunnskapskildene. Således er anbefalingene basert på den best tilgjengelige kunnskap. I utarbeidelsen av anbefalinger er det hovedsakelig tatt utgangspunkt i andre aktuelle retningslinjer. Bruker- og pårørenderepresentanter har deltatt i gruppen og utkast til retningslinje ble sendt på høring til relevante instanser, inkludert et bredt spekter av brukerorganisasjoner.
Folkehelseinstituttet (FHI) utarbeidet en forenklet kunnskapsoppsummering om teambasert og intensivert utredning av ADHD hos barn og unge, som har dannet grunnlag for vurdering av hvordan utredning av ADHD/Hyperkinetisk forstyrrelse bør organiseres.
De reviderte anbefalingene har blitt gradert etter styrke, hvor "bør" eller "anbefales" brukes ved sterke anbefalinger, mens "kan" eller "foreslås" brukes ved svake anbefalinger. Sterke anbefalinger impliserer at fordeler ved tiltaket klart veier opp for ulemper og innebærer at både helse- og omsorgspersonell i de fleste situasjoner mener det er riktig å følge anbefalingen. Ved svake anbefalinger tas i større grad individuelle hensyn. Om en anbefaling vil være riktig for brukere, vil da variere i ulike situasjoner og med pasientenes verdier og preferanser.
"Skal" eller "må" brukes hovedsakelig dersom anbefalingen er begrunnet i lov, forskrift eller faglig forsvarlighet.
Retningslinjens rettslige stilling
Helsepersonell og alle deler av helse- og omsorgstjenesten er forpliktet gjennom lov til å yte forsvarlig helsehjelp, jf. helsepersonelloven § 4, helse- og omsorgstjenesteloven § 4-1 og spesialisthelsetjenesteloven § 2-2.
Retningslinjer er ment som et hjelpemiddel ved avveiningene tjenesteytere må gjøre for å oppnå forsvarlig og god kvalitet i tjenesten. Denne nasjonale faglige retningslinjen er retningsgivende og normerende ved at den beskriver anbefalte handlingsvalg for virksomheten. Når det står «skal» eller «må» i retningslinjen, betyr det at noe er lov- eller regelfestet eller så klart faglig forankret at det sjelden vil være forsvarlig ikke å gjøre som anbefalt. For øvrig er anbefalingene ikke rettslig bindende, men faglig normerende for hva man anser fremmer kvalitet, god praksis og likhet i tjenestene på utgivelsestidspunktet.
Dersom det er overveielser som har ført til tiltak som avviker fra de gjeldende retningslinjer skal dette dokumenteres i journal dersom opplysningene anses som nødvendige og relevante (jamfør pasientjournalforskriften §6 g). Ved eventuelle klagesaker eller ved tilsyn bør virksomheten være forberedt på å begrunne sine valg. Helsepersonell må alltid vise faglig skjønn i vurderingen av hver enkelt pasient for å ta hensyn til individuelle behov.
På grunn av høyere forekomst av både ulike psykiske og somatiske tilstander ved ADHD/Hyperkinetisk forstyrrelse, er det et relativt stort antall tilgrensende retningslinjer etc. som er relevante. Dette omfatter blant annet:
Nasjonale faglige retningslinjer:
- Nasjonal faglig retningslinje for forebygging av selvmord i psykisk helsevern og tverrfaglig spesialisert rusbehandling (TSB)
- Forebygging, utredning og behandling av overvekt og fedme hos barn og unge
- For tidlig fødte barn
- Helsestasjons- og skolehelsetjenesten
- Hørsel, syn og språk
- Overvekt og fedme hos voksne
- Psykoselidelser
- Samtidig ruslidelse og psykisk lidelse (ROP-lidelser)
- Spiseforstyrrelser
- Tidlig oppdagelse av utsatte barn og unge
Pasientforløp
- Barnevern-kartlegging og utredning av psykisk helse og rus hos barn og unge
- Psykiske lidelser – barn og unge
- Psykiske lidelser – voksne
- Psykoselidelser, inkludert mistanke om psykoseutvikling-barn, unge og voksne
- Rusbehandling (TSB)
- Somatisk helse og levevaner ved psykiske lidelser og/eller rusmiddelproblemer
- Spiseforstyrrelser hos barn og unge under 23 år
- Tvangslidelse (OCD)
Nasjonale faglige råd
Nasjonale veiledere, prioriteringsveiledere og veiledere til lov- og forskrift
- Førerkortveileder
- Ledelse og kvalitetsforbedring i helse- og omsorgstjenesten
- Taushetsplikt og opplysningsplikt
- Barn og unge med habiliteringsbehov
- Helse- og omsorgstjenester til innsatte i fengsel
- Kommunikasjon via tolk for ledere og personell i helse- og omsorgstjenestene
- Oppfølging av personer med store og sammensatte behov
- Pårørendeveileder
- Rehabilitering, habilitering, individuell plan og koordinator
- Prioriteringsveileder, psykisk helsevern for barn og unge
- Prioriteringsveileder, psykisk helsevern for voksne
Rundskriv
Det gjøres oppmerksom på at retningslinjen ikke omtaler alle gjeldende lover, forskrifter, retningslinjer og veiledere for tjenesten og at det forventes at det finnes rutiner i styringssystemene for å sette seg inn i det relevante regelverket. Se også forskrift om ledelse og kvalitetsforbedring i helse- og omsorgstjenesten §6 c.
Arbeidsgruppe og redaksjon, 2014
Alle deltakere leverte inn habilitetsskjema. Det var ingen deltakere som ble vurdert av Helsedirektoratet til å ha mulige interessekonflikter.
Arbeidsgruppen bestod av:
- Arild Schillinger, Sykehuset Østfold (død høsten 2013)
- Bjarne Bråtveit, primærhelsetjenesten, Sand, Rogaland
- Jens Olav Hessen, Nordlandssykehuset HF
- Kirsten Skram, Statped Vest
- Kristian Øen, Statped Vest
- Terje Torgersen, St. Olavs hospital HF
- Tor Eikeland, ADHD-Norge
- Pål Zeiner, Oslo universitetssykehus HF
- Egil Midtlyng, Nasjonalt kompetansesenter for ADHD, Tourettes syndrom og Narkolepsi
- Rut Prietz, Helsedirektoratet
- Anne-Grete Kvanvig, Helsedirektoratet
- Redaksjonen for retningslinjene har bestått av:
- Psykologspesialist Egil Midtlyng
- Psykiater Pål Zeiner
- Seniorrådgiver og psykiater Rut Prietz
- Seniorrådgiver Anne-Grete Kvanvig
Andre bidrag:
- Statped Vest: Tilpasset opplæring for elever med ADHD
- Atferdssenteret og De Utrolige Årene, Regionalt kunnskapssenter for barn og unge, RKBU Nord: Metoder for å avhjelpe atferdsforstyrrelser.
Takk
Helsedirektoratet retter en stor takk til arbeidsgruppen for deres innsats. En spesiell takk gis til representantene fra Statped Vest som har skrevet Tilpasset opplæring for elever med ADHD og representantene fra Atferdssenteret og De Utrolige Arene, Regionalt kunnskapssenter for barn og unge, RKBU Nord som har skrevet Metoder for å avhjelpe atferdsforstyrrelser. I tillegg rettes en stor takk til redaksjonsgruppa ledet av Nasjonalt kompetansesenter for nevroutviklingsforstyrrelser og hypersomnier (Nevsom).
Arbeidsgruppe, revisjon 2021
Alle deltakere har levert inn habilitetsskjema. Ingen deltakere ble vurdert til å ha interessekonflikter.
Arbeidsgruppeleder og fagansvarlig: Helene Barone, seniorrådgiver/psykologspesialist, Helsedirektoratet
Deltakere
- Inger Elisabeth Hagen Berntsen, pedagogisk psykologisk rådgiver, PPT, Kragerø kommune
- Nina Holmen, ADHD Norge
- Arthur Mandahl, ADHD Norge
- Børge Mathiassen, psykologspesialist, avdelingsleder, Barne- og ungdomspsykiatrisk avdeling, Universitetssykehuset Nord-Norge
- Reiel Andreas Storheil Pedersen, psykologspesialist, BUP Namsos, Sykehuset Namsos
- Espen Skalle, allmennlege, Legegruppa SMS, Sunnfjord Medisinske Senter, Florø
- Jan Skandsen, barne- og ungdomspsykiater, medisinsk faglig rådgiver, Klinikk for psykisk helse barn, unge og rusavhengige, Stavanger Universitetssjukehus
- Pål Surén, forsker og spesialist i barnesykdommer, Avdeling for barns helse og utvikling, Folkehelseinstituttet
- Thea Svenkerud, ADHD Norge
- Ann Karin Swang, leder, Norsk Sykepleierforbunds Landsgruppe av helsesykepleiere
- Geir Øgrim, psykologspesialist, Ph.D., Nevroteamet, Åsebråten fylkesdekkende BUP poliklinikk, Sykehuset Østfold
Takk
Helsedirektoratet retter en stor takk til arbeidsgruppen.
Fra Helsedirektoratet har Edel C. Holene bidratt med metode, skriving og råd og innspill gjennom prosessen. En stor takk rettes også til henne.
Referanser:
Atkins D, Eccles M, Flottorp S, Guyatt GH, Henry D, Hill S, et al. Systems for grading the quality of evidence and the strength of recommendations I: critical appraisal of existing approaches The GRADE Working Group. BMC Health Serv Res 2004;4(1):38.
European Medicines Agency. Committee for Medicinal Products for Human Use. Elements recommended for inclusion in Summaries of Product Characteristics for methylphenidate-containing medicinal products authorised for the treatment of ADHD in children aged six years and above and adolescents. Use CfMPfH; 209. Tilgjengelig fra: Elements recommended for inclusion in Summaries of Product Characteristics for methylphenidate-containing medicinal products authorised for the treatment of ADHD in children aged six years and above and adolescents (europa.eu)
Helsedirektoratet (IS-1870): Veileder for utvikling av kunnskapsbaserte retningslinjer
Helsedirektoratet (IS-0267): Metodebok for utarbeidelse av nasjonale retningslinjer
Läkemedelsverket. Läkemedelsbehandling av ADHD - ny rekommendation. Information från Läkemedelsverket 2009;20(1):11.
National Institute for Health and Clinical Excellence. Attention deficit hyperactivity disorder (ADHD): diagnosis and management of ADHD in children, young people and adults. London, United Kingdom: 2008. National Clinical Practice Guideline Number 72.
Sosial- og helsedirektoratet. Veileder i diagnostikk og behandling av AD/HD: diagnostikk og behandling av hyperkinetisk forstyrrelse/attention deficit hyperactivity disorder (AD/HD) hos barn, ungdom og voksne. Revidert utgave. Oslo, Norway: 2007.