Nasjonal faglig retningslinje for utredning og oppfølging av hørsel hos små barn (0–3 år)
Audiologisk utredning av barn som ikke har passert nyfødtscreening av hørsel
Barn som ikke har passert eller ikke har gjennomført nyfødtscreening av hørsel, skal tilbys utredning ved høresentralen innen barnet er 1 mnd. fra termin
- Barn som ikke passerer nyfødtscreening av hørsel, bør retestes med transientframkalte otoakustiske emisjoner (TEOAE)/automatisk hjernestammeaudiometri (AABR) ved høresentralen innen 4 ukers alder.
- Hvis AABR er grunnlaget for retesting, bør denne metoden alltid gjentas på høresentralen. Dette forutsetter tilstrekkelig informasjon mellom barsel/nyfødtintensiv og høresentral.
- Barn født utenfor sykehus skal få tilbud om hørselsscreening, og bør henvises til nærmeste høresentral/barselavdeling for testing av hørsel umiddelbart etter fødsel. Ansvaret for at hørselsscreeningen gjennomføres bør ligge hos ansvarlig jordmor. Time bør tildeles innen barnet er 3 uker gammelt.
- Barn født med mikroti/atresi bør henvises direkte til øre-nese-halsavdeling for hørselsutredning.
- Ved tidlig hjemreise bør testing/retesting i utgangspunktet utføres ved poliklinikk tilknyttet barselavdelingen.
Det finnes flere former for OAE. Den anbefalte metoden i Norge er transientframkalte otoakustiske emisjoner (TEOAE).
De barna som ikke passerer retesting med TEOAE/AABR på høresentralen, bør gis full audiologisk utredning, inklusiv hjernestammeaudiometri/frekvensspesifikk hjernestammeaudiometri (AABR/ASSR) og impedansaudiometri.
Barn som passerer TEOAE/AABR på begge ører, kan avsluttes ved høresentralen og følges videre ved helsestasjonen (egen nasjonal faglig retningslinje er under utarbeidelse).
Praktisk – slik kan anbefalingen følges
Det anbefales å følge «The 2007 Joint Committee on Infant Hearing 1-3-6 guidelines», som tilsier at hørselsscreeningen skal være gjennomført innen utgangen av barnets første levemåned, diagnostisk testing gjennomført innen 3 md. alder, og tiltak igangsatt innen 6 mnd. alder. Det vil si tidlig identifisering, utredning og oppfølging av alle grader av behandlingskrevende hørselstap hos små barn. Tidsfaktoren (mellom testene) er avgjørende for at nødvendige hjelpetiltak skal kunne iverksettes så tidlig som mulig.
- Otoskopi/otomikroskopi: størrelse og utforming av øregangen sjekkes. Dette er viktig med tanke på plassering av prober og innstikkstelefoner under testingen. Det er også viktig å observere for eventuell obstruksjon av ytre øregang (atresi), sammenfallende øregang, samt ørevoks og lignende som har betydning for gjennomføring av testingen og vurdering av resultatet.
- TEOAE: bør utføres rutinemessig som del av hørselsutredning av små barn. Godkjent TEOAE er kun mulig å måle med tilnærmet normale mellomørefunn. Begge ører må være passert for at resultatet skal godkjennes. Det må foreligge godkjent respons i minst tre bånd for at testresultatet kan godkjennes. Ved ikke godkjent respons på ett eller begge ører, bør det utføres ytterligere tester for kartlegging av barnets hørsel. Dersom barnet er i risikogruppen for auditiv nevropati (AN), bør undersøkelsen suppleres med AABR .
- AABR: er AABR godkjent ved 35 dB HL bilateralt, avsluttes oppfølgingen. Ved 45 dB HL eller ikke passert på minst ett øre, bør det utføres videre diagnostisk testing innen 3 uker.
- Tympanometri: dette utføres rutinemessig på små barn for å sjekke status i mellomøret. Væske- og trykkforhold kan påvirke resultatene av andre objektive tester. For tympanometri utført på barn opp til 6 måneder brukes en probefrekvens på 1000 Hz. Den vanlige brukte probefrekvens på 226 Hz kan gi et upålitelig resultat. Øregangsveggen hos små barn er bevegelig og kan simulere en trommehinne målt ved lavere probefrekvens. Det er derfor avgjørende å ha tilgang til diagnostisk måleutstyr med mulighet for å velge probefrekvens.
Begrunnelse – dette er anbefalingen basert på
Jo tidligere et hørselstap avdekkes og behandles, jo større mulighet har barnet til å nå sitt maksimale potensiale. Rask avklaring av hørselsfunksjonen til nyfødte er viktig. Ubehandlet hørselstap hos spedbarn kan få alvorlige konsekvenser for kommunikasjon, særlig artikulasjon, kognitiv funksjon, atferd, sosioemosjonell utvikling og læring. Screening av hørsel hos nyfødte krever et adekvat tilbud for oppfølgende testing og tiltak.
Barn født med mikroti /atresi har ikke intakt ytre øregang, noe som vanskeliggjør screening av hørsel. Tilstanden kan være ensidig eller tosidig og gir et moderat til alvorlig mekanisk hørselstap. Barna bør derfor utredes ved øre-nese-halsavdeling for sikker diagnostikk og oppfølging.
Referanser
1. Nordisk lærebok i audiologi https://www.helsedirektoratet.no/referanse/0002-0013-169025
2. Language of Early- and Later-identified Children with Hearing Loss https://www.helsedirektoratet.no/referanse/0002-0013-169026
3. Contemporary hearing rehabilitation options in patients with aural atresia https://www.helsedirektoratet.no/referanse/0002-0013-169027
4. Year 2007 position statement: Principles and guidelines for early hearing detection and intervention programs https://www.helsedirektoratet.no/referanse/0002-0013-169028
5. Management of conductive hearing loss in children https://www.helsedirektoratet.no/referanse/0002-0013-169029
Sist faglig oppdatert: 24201724.03.2017
Barn med medfødt hørselstap skal være ferdig diagnostisert ved 3 mnd. alder
- Hvis et barn ikke har passert nyfødtscreeningen, utføres diagnostisk testing både med hjernestammeaudiometri (ABR) og frekvensspesifikk hjernestammeaudiometri (ASSR).
- Første test bør gjennomføres innen barnet er 1–2 mnd. gammelt.
- Begge ører testes, selv om man på ett øre har fått godkjent resultat på ABR eller TEOAE.
- Oppstart av eventuelle tiltak, som bl.a. høreapparattilpassing, anbefales ikke påbegynt før man har både ABR- og ASSR-resultat.
Praktisk – slik kan anbefalingen følges
ASSR er ikke egnet som målemetode alene, men er et viktig supplement til andre anbefalte tester, som for eksempel AABR.
Testene er spesielt viktige i de første levemånedene til et barn, hvor belønningsaudiometri og lignende subjektive målinger ikke kan gjennomføres fordi barnet ikke er i stand til å gi tolkbare responser.
Forberedelser og målemetoder
- Øre-nese-halslege og audiograf bør være involvert i diagnostiseringen av hørselstap hos barn. Det er også hensiktsmessig å involvere audiofysiker/audioingeniør og audiopedagog.
- Før oppstart av testing bør det foretas undersøkelse av det ytre øret og otoskopi/otomikroskopi av barnets øreganger. Det er også viktig å gjennomføre en tympanometri for å sjekke mellomørestatus før ABR/ASSR utføres. Dersom barnet sover, kan man vurdere om det er hensiktsmessig å forstyrre barnet før det gjennomføres tester i naturlig søvn.
- Elektrofysiologiske målinger kan utføres fra tidlig alder. For en fullverdig utredning anbefales repeterte målinger, før det konkluderes med et endelig resultat. Testingen i naturlig søvn vil ofte ikke bli komplett etter bare en seanse, spesielt når det foreligger et hørselstap. Nye målinger bør skje innen 2-4 uker uten at dette forsinker oppstart av tiltak.
- ABR på premature er påvirket av umodenhet i de sentrale hørselsbanen og kan kreve høyere nivå på stimuli (> 40 dB HL) for å gi sikre responser. Responsene er variable i bølgenes form, amplituder og latenstider. AABR er ikke validert for premature barn < 34 uker, og det anbefales derfor utvidet screening med ABR/ASSR i naturlig søvn. Egne normer bør brukes ved vurdering av terskler hos premature barn.
- I de første 6 levemånedene bør testene fortrinnsvis utføres i naturlig søvn. Etter 6 måneder blir barnets søvn lettere, og elektrofysiologiske målinger er vanskeligere å utføre. Det kan være behov for generell anestesi, men dette må vurderes i hvert enkelt tilfelle.
- Foreldre bør få vite resultatet av testingen samme dag og samtidig få snakke med personer med hørselsfaglig kompetanse.
ABR/ASSR er objektive elektrofysiologisk målemetoder som gir et mål på hjernestammens respons på lydstimuli. ABR viser responsen på lyd i frekvensområdet 2000-4000 Hz i form av EEG-bølger. Dette regnes som gullstandarden innen hørselsutredning av nyfødte. ASSR viser responsen på modulerte toner slik at man kan måle flere frekvensområder separat (frekvensspesifikk). Det ferdige resultatet presenteres som estimerte terskler i et elektrofysiologisk audiogram.
Målemetodikk ved ABR/ASSR
- Det skal fortrinnsvis benyttes maskering i henhold til leverandørens anbefalinger. Dersom det ikke er praktisk mulig å gjennomføre testingen med maskering, må man være oppmerksom på faren for overslag ved store sideforskjeller.
- Målingen må være gjennomført med leverandørens krav til akseptabelt nivå på støy, og den må følge leverandørens anbefalte nivå på impedans for elektrodene.
- Testen krever at barnet er rolig, og gjerne sover, når testen utføres.
- I de første levemånedene bør testen utføres i naturlig søvn. Når barnet blir litt større, vil det være behov for narkose for å kunne gjennomføre testen.
- For nyfødte < 4 ukers alder bør man ikke gå høyere enn 85 dB HL da mindre øregangsvolum gir reell lydstyrke på opp til 20 dB høyere (fare for støyskade).
Anbefalt prosedyre ved ABR i naturlig søvn
- Starte ved 40 dB HL for ikke å vekke barnet.
- Gradvis økning av nivået til man eventuelt kan påvise en sikker bølge V.
- Målingen repeteres på samme nivå.
- Deretter kjøres målinger på gradvis reduserte nivåer til terskel oppnås.
- For sikker terskelbestemmelse bør man ha repeterbar måling med tilsvarende resultat.
- Både ved klikk- og chirp-stimulering antas identifiserbar bølge V ved 30 dB HL som hørsel innenfor normalområdet for testede frekvenser.
- Ved tilgjengelig utstyr for chirp-stimulering anbefales det å starte med å kjøre chirp ved 4 kHz. Ved manglende respons ved 30 dB nHL anbefales videre testing med klikk-stimulering.
- Dersom ABR ikke viser noen klar bølge V ved maksimalt stimulusnivå, må man vurdere om årsaken kan være AN.
- Ved manglende respons med chirp, går man over til klikkstimuli, med både condensation og rarefaction polaritet for å se etter cochleær mikrofoni, med tanke på auditiv nevropati (AN) .
Anbefalt prosedyre ved ASSR
- ASSR kan måles i 5 dBs trinn til man får godkjente responser.
- Som stimulus benyttes som oftest modulerte toner som representerer et avgrenset frekvensområde, slik at man kan måle flere frekvensområder separat.
- Det ferdige resultatet presenteres med estimerte terskler i et elektrofysiologisk audiogram.
- En av de største fordelene med ASSR er at grad av hørselstap ved forskjellige frekvenser kan påvises, spesielt hos de med store hørselstap.
- Det er avgjørende at riktig protokoll benyttes, dvs. om barnet sover eller er våkent.
Høreapparattilpassingen anbefales ikke påbegynt før man har både ABR- og ASSR-resultat.
Tympanometri
I forbindelse med utvidet testing av små barn bør det utføres tympanometri.
- Hos barn < 6 måneder bør probefrekvens på 1000 Hz brukes, da vanlig probefrekvens på 226 Hz kan gi et upålitelig resultat.
- Øregangsveggen hos små barn er bevegelig og kan simulere en trommehinne. Det er avgjørende å ha tilgang til diagnostisk måleutstyr med mulighet for å velge probefrekvens.
Begrunnelse – dette er anbefalingen basert på
- Tidlig diagnostisering av hørselstap og igangsetting av habilitering er viktig for å sikre optimal lydstimulering av de sentrale hørselsbanene.
- Tidlig bruk av høreapparater er viktig for å sikre optimal språkutvikling hos barna.
Referanser
6. Frequency-Specific ABR and ASSR Threshold Assessment in Young Infants https://www.helsedirektoratet.no/referanse/0002-0013-169030
7. Tone-evoked ABR in full-term and preterm neonates with normal hearing https://www.helsedirektoratet.no/referanse/0002-0013-169031
8. Longitudinal electrophysiological study of auditory pathway in small for gestational age infants https://www.helsedirektoratet.no/referanse/0002-0013-169032
9. Maturational time course for the ABR in preterm and full term infants https://www.helsedirektoratet.no/referanse/0002-0013-169033
10. Development of ABR parameters in a preterm and a term born population https://www.helsedirektoratet.no/referanse/0002-0013-169034
11. Maturation of the auditory brainstem response from birth through early childhood https://www.helsedirektoratet.no/referanse/0002-0013-169035
12. Auditory brainstem response in term and preterm infants with neonatal complications: the importance of sequential evaluation https://www.helsedirektoratet.no/referanse/0002-0013-169036
13. Comparison of ABR response amplitude, test time and estimation of hearing threshold using frequency specific chirp and tone pip stimuli in newborns https://www.helsedirektoratet.no/referanse/0002-0013-169037
Sist faglig oppdatert: 24201724.03.2017
Ved påvist hørselstap i 1. leveår skal resultatet registreres i Medisinsk fødselsregister
Hørselstap i løpet av barnas første leveår skal registreres.
Når det påvises hørselstap, er behandlende lege ved øre-nese-halsavdeling/høresentral ansvarlig for å melde dette i Medisinsk fødselsregister.
Praktisk – slik kan anbefalingen følges
Medisinsk fødselsregister registrerer alle fødte i Norge.
Data som skal registreres:
- hvilket øre som ikke er godkjent
- antall forsøk på retesting
- testmetoder (TEOAE og AABR)
Registreringen gjøres elektronisk.
Les mer om medisinsk fødselsregister (fhi.no)
Et av formålene med registeret er å «drive, fremme og gi grunnlag for forskning med sikte på å bedre kvaliteten innen svangerskapsomsorg, fødselshjelp og nyfødtomsorg ved identifisering og overvåking av kvalitetsindikatorer».
Begrunnelse – dette er anbefalingen basert på
Innsamling av helseopplysninger i Medisinsk fødselsregister gjør det mulig å samle data som kan bidra til kvalitetssikring og forskning på området.
Ved å registrere alle diagnostiserte hørselstap i et nasjonalt register, sikres datainnsamling uavhengig av geografiske forhold.
Informasjon om hvor mange som ikke har fått godkjent resultat på barsel- eller nyfødtintensivavdeling, og hvor mange av disse som senere får påvist hørselstap, gir informasjon som kan brukes på flere områder.
Ved å registrere alle diagnostiserte hørselstap i et nasjonalt register:
- sikres datainnsamling uavhengig av geografiske forhold
Ved å måle andel falsk positive resultater ved barsel- og nyfødtintensivavdeling kan man få informasjon om:
- ressursbruk
- mulige feilkilder ved testing
Sist faglig oppdatert: 24201724.03.2017
Audiologisk utredning og behandling av auditiv nevropati hos små barn
Ved mistanke om auditiv nevropati (AN) hos små barn bør det utføres egen audiologisk utredning
- Der man mistenker AN hos barn, er det viktig med egen utredning fordi vanlig hørselsutredning ikke nødvendigvis vil avdekke denne hørselsvansken
- For å kunne utrede for AN, må man velge en kombinasjon av ulike testmetoder, dvs. utredning av en større del av hørselsorganet. I en protokoll for nyfødtscreening relatert til AN anbefales måling av hjernestammeaudiometri (ABR), med tanke på cochleær mikrofoni (CM), i tillegg til måling av transientframkalte otoakustiske emisjoner (TEOAE).
- Videre oppfølging av disse barna vil skille seg fra oppfølging av barn med andre typer hørselstap. Det er derfor viktig at denne hørselsvansken avdekkes så tidlig som mulig.
Praktisk – slik kan anbefalingen følges
Mistenk AN dersom:
ABR har fraværende bølge V samt tydelig CM, godkjent TEOAE, og stapediusreflekser som er fraværende/forhøyet. Man må ta i betraktning at TEOAE kan falle bort over tid eller være fraværende på grunn av tilstander i mellomøret.
Kjennetegn ved AN er:
- godkjent TEOAE (ofte kraftig respons, men kan forsvinne over tid)
- fraværende bølge V, dårlig definert bølge V ved ABR og tydelig cochleær mikrofoni
- ikke utløsbare stapediusreflekser
- varierende grad av nedsatt hørsel og varierende grad av problem med å forstå tale - oftest er taleoppfattelsen mer svekket enn audiogram skulle tilsi
Vær oppmerksom på at det ved AN ikke er noen korrelasjon mellom ASSR-audiogram og reelle høreterskler.
AN-utredning:
- otomikroskopi – for å avklare mellomørestatus
- TEOAE (ofte kraftig respons)
- ABR med klikkstimuli der man også sjekker for CM
- impedansmåling: tympanometri og stapediusreflekser på de største barna (ipsi- og kontralaterale)
- fra ca. 6 md. alder: VRA (belønningsaudiometri) og/eller lekeaudiometri
- aldersadekvate tester for å sjekke talespråkutvikling
Diagnosen AN kan settes hvis:
1. ABR viser fraværende eller dårlig definert bølge V
og
2. Godkjent TEOAE og/eller CM er til stede
ABR-måling ved mistanke om AN:
For å få fram CM ved ABR-måling, bør man følge disse anbefalingene:
- innstikkstelefoner anbefales da disse har lavere stimulusartefakter enn hodetelefoner
- klikk-stimuli må benyttes, og man bør opp i høy lydstyrke for å få fram mikrofoni (for nyfødte bør man ikke gå høyere enn 85 dB HL siden mindre øregangsvolum gjør at reell lydstyrke kan bli opp til 20 dB høyere – dvs. fare for støyskade)
- lydstimuli må være både «rarefaction» klikk og «condensation» klikk – dvs. klikk med motsatt polaritet
- for noen systemer kan man kjøre «alternating» klikk og etterpå splitte opp responsen i «rarefaction» og «condensation»
- CM kjennetegnes som en respons man får de første 3-4 ms, og denne responsen vil komme i motfase når man fasesnur stimuli
Begrunnelse – dette er anbefalingen basert på
- Auditiv nevropati (AN) er en hørselsskade der lokalisasjon av patologi i hørselsbanene kan variere, og årsakene til AN kan være multifaktoriell. Dette gjenspeiles i en internasjonal konsensusrapport fra 2008 hvor man kom fram til at betegnelsen auditory neuropathy spectrum disorder (ANSD) er et mer dekkende begrep på denne hørselsskaden. På norsk har vi for enkelhets skyld valgt å benytte begrepet auditiv nevropati.
- AN er en hørselsskade som innebærer at lydene når første del av det indre øret som normalt, men at feil kan oppstå i de indre hårceller, i overføring av signaler fra det indre øret til hørselsnerven (i synapsen), eller i selve hørselsnerven (umodenhet, demyelinisering eller en kombinasjon av disse). I noen tilfeller kan man påvise eksakt skadested, men ofte er dette ikke mulig.
- Det anslås at ca. 10 % av gruppen barn med permanent hørselstap har AN. Risikogruppe er barn som har hatt komplikasjoner under svangerskap eller fødsel – slik som hos premature, barn med lav fødselsvekt, gulsott, dårlig surstofftilførsel eller medikamentell behandling.
- Ved AN vil screening med transientframkalte otoakustiske emisjoner (TEOAE) vanligvis være normal/passert
- Barn med AN kan ha alt fra normal hørsel til døvhet ved testing med rene toner. På tross av normal hørsel med rene toner, kan man ha betydelige problemer med å oppfatte tale
- Ved AN kan hørselstapet fluktuere
Referanser
14. Identification of Auditory Neuropathy in Infants and Children https://www.helsedirektoratet.no/referanse/0002-0013-169038
15. Auditiv nevropati – utredning og behandling av barn https://www.helsedirektoratet.no/referanse/0002-0013-169039
16. Reversing Click Polarity May Uncover Auditory Neuropathy In Infants https://www.helsedirektoratet.no/referanse/0002-0013-169040
17. Auditory neuropathy/dyssynchrony, Its diagnosis and management https://www.helsedirektoratet.no/referanse/0002-0013-169041
18. Absent or elevated middle ear muscle reflexes in the presence of auditory neuropathy/dys-synchrony https://www.helsedirektoratet.no/referanse/0002-0013-169042
19. Auditory neuropathy/ auditory dys-synchrony: New insights https://www.helsedirektoratet.no/referanse/0002-0013-169043
20. Diagnosis and Management of Auditory Neuropathy/ Dys-synchrony https://www.helsedirektoratet.no/referanse/0002-0013-169044
21. Hørselsvansken Auditiv nevropati https://www.hlf.no/globalassets/brosjyrer/auditiv_nevropati_brosjyre.pdf
22. NHSP Guidelines for the Assessment and management of Auditory Neuropathy Spectrum Disorder in Young Infants, version 2.2 https://www.helsedirektoratet.no/referanse/0002-0013-169046
Sist faglig oppdatert: 24201724.03.2017
Barn med påvist auditiv nevropati (AN) bør få spesialtilpasset behandling
- Det er stor variasjon og store individuelle forskjeller i hvordan AN arter seg for den enkelte. Individuell behandling er derfor nødvendig.
- På grunn av den store variasjonen i hørselsfunksjonen ved AN, kreves hyppig tverrfaglig monitorering og oppfølging av hørselsfunksjonen.
- Behovet for høreapparat, cochleaimplantat (CI) og kommunikasjonsstrategi må vurderes for hvert enkelt tilfelle. Man bør også vurdere FM-løsninger for å oppnå et best mulig signal-/støyforhold.
- På grunn av risiko for forsinket/nedsatt talespråkutvikling er det viktig med tidlig intervensjon. Barnet bør snarest henvises til nødvendige instanser for best mulig oppfølging. Hovedmålet er å etablere kommunikasjon mellom foreldre og barn.
Praktisk – slik kan anbefalingen følges
Det finnes studier som viser at en liten andel pasienter med AN (7%) har ingen eller svært sparsomme kliniske symptomer på tilstanden, selv om AABR-resultatet er patologisk.
Rentoneaudiometri
- Det er viktig med jevnlig måling av rentoneaudiogram, slik at man oppnår så nøyaktige høreterskler som mulig. I dette arbeidet må man ta hensyn til det enkelte barns utvikling og samarbeidsevner, og det bør utføres gjentatte målinger hver tredje måned inntil tre års alder (individuell vurdering).
- Det er ønskelig å avdekke høreterskler så tidlig som mulig, da dette kan danne et grunnlag for høreapparatutprøving.
- Det er viktig at man er oppmerksom på at rentoneaudiogrammet kun er veiledende, og at man tar hensyn til dette ved eventuell høreapparatutprøving.
Høreapparater
- Det må startes med liten forsterkning i høreapparatet, for deretter gradvis å øke ved behov. Utprøvingen bør skje i tett samarbeid med foreldre, og justeringer baseres på foreldres observasjoner og tilbakemeldinger.
- Høreapparat kan forsøkes så snart det foreligger en høreterskel for rene toner. Foreldrene bør forstå at nytten av høreapparatet med hensyn til språkutvikling kan variere, og i verste fall ikke gi noen nytte.
- For å kunne vurdere nytten av høreapparatet anbefales bruk av spørreskjema (eksempelvis «Små ører»), og tett oppfølging med månedlige kontroller. Vurderinger, tester og lengde på utprøvingsperiode må tilpasses hvert enkelt barn.
Cochleaimplantasjon
- Dersom barnet ikke har nytte av høreapparat, uavhengig av rentoneterskler, bør man vurdere CI.
- Det er rapportert om tilfeller der hørselsfunksjonen har modnet, og man ser at bølge V etter hvert kan identifiseres i ABR-responsen. Derfor anbefales det at man venter med eventuell CI-operasjon til man er sikker på man ikke har noen modning i hørselsfunksjonen (vanligvis ikke før 18 måneders alder).
Andre kommunikasjonsformer/tegn
- En viktig pedagogisk oppgave er å bistå familien og barnet i utviklingen av en velfungerende kommunikasjon. Barn og foreldre må tidligst mulig få en språklig kontakt, slik at barnets utvikling ikke hemmes, eller at samspillet i familien forstyrres.
- Ved AN kan kommunikasjonsutviklingen være avhengig av at familien lærer seg andre kommunikasjonsformer i tillegg til det verbale. Det er derfor viktig at familien får informasjon om alternative kommunikasjonsformer som tegn.
Individuelt tilpasset oppfølging
- Usikkerhet omkring mulighetene for kommunikasjon med barnet vil skape frustrasjon hos foreldrene. Kunnskap hos de ulike aktørene vil gjøre dem bedre rustet til å møte foreldre og barn ut fra deres behov.
- På grunn av store individuelle forskjeller og usikkerhet knyttet til språkutviklingen hos det enkelte barn, er det viktig med mest mulig informasjon og støtte til foreldrene. Dette forutsetter et tverrfaglig og godt samarbeid mellom de ulike instansene, slik at foreldre og barn møter et samlet tilbud uten sprikende informasjon.
- Det bør være lav terskel for henvisning til andre instanser, eksempelvis psykolog, dersom dette synes hensiktsmessig.
Begrunnelse – dette er anbefalingen basert på
- AN er en hørselslidelse der overføring av lydstimuli opp til hørselssenteret i hjernen ikke foregår som normalt. Det er stor diskrepans mellom cochleære målinger og funksjon av det auditive systemet.
- Hovedsymptomet er redusert taleoppfattelse, fremfor alt i støy.
- Barn med AN har risiko for forsinket talespråkutvikling.
- Behandling av barn med AN er utfordrende. Barn med AN kan ha ulike audiologiske og nevrologiske funn, og det er ofte knyttet usikkerhet til årsaken.
- Barn med AN skiller seg ut fra barn med andre former for hørselstap, bl.a. ved mulig fluktuerende hørselstap. Hos enkelte av barna vil man se en spontan bedring av tilstanden dersom den skyldes forsinket modning av hørselsbanene, selv uten behandling. Endringen vil da vanligvis skje i løpet av de første 12–18 mnd.
- Følgene av AN for et barn kan variere fra ingen åpenbare problemer til total døvhet.
- Det er vanskelig å forutsi grad av hørselstap og prognosen for språk- og taleutvikling basert på tilstanden.
- En mindre gruppe vil klare seg uten hørselstekniske hjelpemidler, mens noen kan ha nytte av høreapparat.
- For de minste barna kan det være en utfordring å få tilpasset høreapparat, siden eventuelle ASSR-terskler ikke samsvarer med reelle høreterskler.
- Generelt sett er det viktig å sørge for et optimalisert lyttemiljø.
- Bruk av naturlige gester og tegnspråk kan være nyttig. Enkelte har også nytte av FM-systemer.
Referanser
14. Identification of Auditory Neuropathy in Infants and Children https://www.helsedirektoratet.no/referanse/0002-0013-169038
15. Auditiv nevropati – utredning og behandling av barn https://www.helsedirektoratet.no/referanse/0002-0013-169039
17. Auditory neuropathy/dyssynchrony, Its diagnosis and management https://www.helsedirektoratet.no/referanse/0002-0013-169041
19. Auditory neuropathy/ auditory dys-synchrony: New insights https://www.helsedirektoratet.no/referanse/0002-0013-169043
20. Diagnosis and Management of Auditory Neuropathy/ Dys-synchrony https://www.helsedirektoratet.no/referanse/0002-0013-169044
21. Hørselsvansken Auditiv nevropati https://www.hlf.no/globalassets/brosjyrer/auditiv_nevropati_brosjyre.pdf
23. Auditory Neuropathy/Dys-synchrony: After the Diagnosis, then What? https://www.helsedirektoratet.no/referanse/0002-0013-169047
24. Auditory Neuropathy Characteristics in Children with Cochlear Nerve Deficiency https://www.helsedirektoratet.no/referanse/0002-0013-169048
25. Outcome of Cochlear Implantation in Pediatric Auditory Neuropathy https://www.helsedirektoratet.no/referanse/0002-0013-169049
26. Pediatric Cochlear Implantation in Audiotory Neuropathy https://www.helsedirektoratet.no/referanse/0002-0013-169050
27. Perceptual Characterization of Children with Auditory Neuropathy https://www.helsedirektoratet.no/referanse/0002-0013-169051
28. Speech Perception in Noise for Children with Auditory Neuropathy/Dys-synchrony Type Hearing Loss https://www.helsedirektoratet.no/referanse/0002-0013-169052
29. Receptive Language and Speech Production in Children with Auditory Neuropathy/Dys-synchrony Type Hearing Loss https://www.helsedirektoratet.no/referanse/0002-0013-169053
30. Auditory Neuropathy/Dys-synchrony: Trends in Assessment and Treatment https://www.helsedirektoratet.no/referanse/0002-0013-169054
31. Hearing loss due to auditory neuropathy https://www.helsedirektoratet.no/referanse/0002-0013-169055
32. Developing a Treatment Program for Children with Auditory Neuropathy https://www.helsedirektoratet.no/referanse/0002-0013-169056
33. Guidelines for the Assessment and Management of Auditory Neuropathy Spectrum Disorder in Young Infants https://www.helsedirektoratet.no/referanse/0002-0013-169057
Sist faglig oppdatert: 24201724.03.2017
Audiologisk oppfølging av barn som har økt risiko for å utvikle hørselstap
Barn som har økt risiko for å utvikle hørselstap, bør tilbys audiologisk oppfølging
Det finnes en rekke risikoindikatorer som er assosiert med medfødte, ervervede, progressive og sent oppståtte hørselstap.
Alle barn med risikofaktorer som passerer hørselsscreening for nyfødte, bør få tilbud om retesting av hørsel.
Følgende grupper bør følges med audiologisk utredning:
- Familiære permanente hørselstap < 18 år
- Syndromer assosiert med hørselstap (inklusiv Downs syndrom)
- Kraniofaciale misdannelser (inklusiv leppe-kjeve-ganespalte)
- Medfødte infeksjoner: toxopasmose, syfilis, rubella og spesielt ved cytomegalovirus (CMV)-infeksjon
- Behandling med ekstrakorporal membran oksygenering (ECMO)
- Bakteriell meningitt og/eller meningokokksepsis
- Alvorlig hyperbilirubinemi
- Barn født med føtalt alkoholsyndrom
- Større hodetraumer, spesielt tinningbensfrakturer
- Platinabaserte cytostatikabehanding
- > 5 døgn på nyfødtintensiv sammen med andre risikofaktorer for hørselstap
Det er ansvarlig pediater sitt ansvar at barn med risiko for å utvikle hørselstap blir henvist til audiologisk oppfølging, ved avdeling med barneaudiologisk kompetanse
Praktisk – slik kan anbefalingen følges
Generelt bør alle barn med risikofaktorer for å utvikle hørselstap som et minimum få tilbud om retesting av hørsel ved 9 mnd. alder, og deretter minst en hørselstest innen 2 1/2 - 3 års alder. Noen av risikogruppene krever tettere oppfølging med gjentatte hørselstester, ofte over et lengre tidsrom. Se egne anbefalinger for CMV, bakteriell meningitt, ototoksiske medikamenter, større hodetraumer, syndromer, kraniofaciale misdannelser og barn som har vært innlagt ved nyfødtintensivavdelinger (legg lenker til aktuelle anbefalinger).
Ved familiære permanente hørselstap regnes familie som: foreldre, besteforeldre, søsken og søskenbarn (fetter/kusine).
Ved behov for utredning med tanke på CI, bør barnet henvises til CI-teamet på Oslo universitetssykehus, Rikshospitalet snarest.
Testbatteri
De fleste barna i denne kategorien vil være så store at de vil kunne samarbeide ved subjektive hørselstester, noe som er ønskelig. Der man ikke får gjennomført subjektive hørselstester, bør det gjøres elektrofysiologiske tester under generell anestesi.
Impedanseaudiometri
- gjennomføres rutinemessig i forbindelse med hørselstesting av små barn.
- På barn med økt risiko for mellomøreproblemer, for de med kjente sensorinevrale hørselstap og for barn med risiko for auditiv nevropati bør dette gjøres forut for alle hørselstester.
- For impedansaudiometri utført på barn fra 6 måneder bør det brukes probefrekvens på 226 Hz.
- Ved testing av akustiske reflekser anbefales både ipsi- og kontralateral stimulering for frekvensene 0.5, 1 og 2 kHz.
- Tympanometri bør alltid være gjennomført før refleksmåling startes, da refleksmålingen utføres ved et lufttrykk i øregangen som gir maksimal komplians.
Elektrofysiologiske/objektive tester
- Diagnostisk transientframkalte otoakustiske emisjoner (TEOAE) og automatisk hjernestammeaudiometri (AABR) kan gi informasjon om eventuelle hørselstap.
- TEOAE er spesielt egnet metode for å måle den cochleære funksjonen til barn som har fått ototoksiske medikamenter. Det er viktig å sjekke responsen i de høyfrekvente båndene. Man trenger da et diagnostisk måleinstrument.
- Diagnostisk hjernestammeaudiometri (ABR) og frekvensspesifikk hjernestammeaudiometri (ASSR) gjøres i generell anestesi og er påkrevd ved tvil eller mistanke om hørselstap.
Subjektive tester
Belønningsaudiometri (VRA)
- for barn i alderen 5 mnd. opp til 2-2 ½ år, men også for større barn som ikke er i stand til å samarbeide ved annen type testing.
- kan gi en terskel på minimumsnivå hvor et lite barn vil reagere og dermed gi et resultat opp mot høreterskel for barnet.
- ved behov utført med både innstikkstelefoner/hodetelefon og benleder.
- utføres som oftest med barnet sittende på fanget til en voksen.
- minimum frekvensområde som anbefales testet er 0.25, 0.5, 1, 2 og 4 kHz, men også frekvenser ut over dette bør etter hvert forsøkes testet.
- testing ned til 15 dB HL ved de ulike frekvensene.
- ved stor sideforskjell på høreterskler bør maskering vurderes brukt.
- testen, vil sammen med annet testresultat, danne grunnlaget for eventuell tilpassing av høreapparat.
- resultatet fra VRA vil også kunne brukes til finjustering av allerede tilpasset høreapparat.
Lekeaudiometri
- for små barn fra alder 2–2 ½ år og oppover.
- forutsetter samarbeid med barnet.
- ved behov utført med både innstikkstelefoner/hodetelefon og benleder for å få ørespesifikk informasjon om eventuell grad og type hørselstap.
- minimum rentoneaudiometri i frekvensområdet 0.25, 0.5, 1, 2 og 4 kHz, men også frekvenser ut over dette bør etter hvert forsøkes testet.
- testing ned til 10 dB HL ved de ulike frekvensene.
- ved stor sideforskjell på høreterskler bør maskering vurderes brukt.
- fokus på bass ved mellomøreproblematikk og på de høye frekvensene ved ototoksisitet.
- testen vil, sammen med annet testresultat, danne grunnlaget for eventuell tilpassing av høreapparat.
- resultatet fra lekeaudiometrien vil også kunne brukes til finjustering av allerede tilpasset høreapparat.
Begrunnelse – dette er anbefalingen basert på
- Hørselstap kan debutere etter nyfødtperioden. Det er viktig å oppdage disse barna tidligst mulig for å kunne kartlegge hørselstapet og tilby riktig rehabilitering.
- Barn med risikofaktorer som medfødt CMV-infeksjon, vid vestibulær aqueduct (large vestibular aqueduct - LVA) og noen familiære/arvelige hørselstap kan oppleve hurtig progredierende hørselstap.
Referanser
34. Hearing loss and congenital CMV infection: a systematic review https://www.helsedirektoratet.no/referanse/0002-0013-169058
35. A wider role for congenital cytomegalovirus infection in sensorineural hearing loss https://www.helsedirektoratet.no/referanse/0002-0013-169059
36. Risk factors associated with hearing loss in term neonates with hyperbilirubinaemia https://www.helsedirektoratet.no/referanse/0002-0013-169060
4. Year 2007 position statement: Principles and guidelines for early hearing detection and intervention programs https://www.helsedirektoratet.no/referanse/0002-0013-169028
37. Birthweight and the risk of childhood sensorineural hearing loss https://www.helsedirektoratet.no/referanse/0002-0013-169061
38. Progressive and fluctuating sensorineural hearing loss in children with asymptomatic congenital cytomegalovirus infection https://www.helsedirektoratet.no/referanse/0002-0013-169062
39. Hereditary hearing loss and its syndromes, 2nd ed https://www.helsedirektoratet.no/referanse/0002-0013-169063
40. Newborn hearing screening programme in Belgium: a consensus recommendation on risk factors https://www.helsedirektoratet.no/referanse/0002-0013-169064
41. Sensorineural hearing loss at 9-13 years of age in children with a history of neonatal extracorporeal membrane oxygenation https://www.helsedirektoratet.no/referanse/0002-0013-169065
42. Factors associated with sensorineural hearing loss among survivors of extracorporeal membrane oxygenation therapy https://www.helsedirektoratet.no/referanse/0002-0013-169066
43. A 10-year prospective study of sensorineural hearing loss in children with congenital cytomegalovirus infection https://www.helsedirektoratet.no/referanse/0002-0013-169067
44. Guidelines for surveillance and audiological referral of infants & children following the newborn hearing screen. Version 5.1 https://www.helsedirektoratet.no/referanse/0002-0013-169068
45. Risk monitoring for late onset hearing loss http://infanthearing.org/ehdi-ebook/2015_ebook/10-Chapter10Risk Monitoring2015.pdf
46. www.babyhearing.org https://www.helsedirektoratet.no/referanse/0002-0013-169070
47. www.ncnewbornhearing.org/childhearingloss.asp https://www.helsedirektoratet.no/referanse/0002-0013-169071
48. Revisiting Down syndrome from the ENT perspective: review of literature and recommendations https://www.helsedirektoratet.no/referanse/0002-0013-169072
49. Effectiveness of targeted surveillance to identify moderate to profound permanent childhood hearing impairment in babies with risk factors who pass newborn screening https://www.helsedirektoratet.no/referanse/0002-0013-169073
50. The validity of family history as a risk factor in pediatric hearing loss https://www.helsedirektoratet.no/referanse/0002-0013-169074
51. A systematic review of neonatal toxoplasmosis exposure and sensorineural hearing loss https://www.helsedirektoratet.no/referanse/0002-0013-169075
52. A systematic review of pediatric sensorineural hearing loss in congenital syphilis https://www.helsedirektoratet.no/referanse/0002-0013-169076
53. Systematic review of the manifestations of congenital rubella syndrome in children and characterization of disability adjusted life years (DALYs) https://www.helsedirektoratet.no/referanse/0002-0013-169077
54. Auditory impairment in infants at risk for bilirubininduced neurologic dysfunction. Seminars in Perinatology https://www.helsedirektoratet.no/referanse/0002-0013-169078
Sist faglig oppdatert: 24201724.03.2017
Barn som har hatt bakteriell meningitt og/eller meningokokksepsis, bør henvises til audiologisk utredning
Alle barn som har hatt bakteriell meningitt og/eller meningokokksepsis, bør henvises til høresentral og tildeles time innen 4-6 uker etter påvist infeksjon.
Pediater har ansvar for å henvise pasienten til øre-nese-halsavdeling med kompetanse innen barneaudiologi så snart meningittdiagnosen er fastsatt. Høreterskler bør fastsettes innen 4-6 uker.
Praktisk – slik kan anbefalingen følges
Det haster med utredning av hørsel etter meningitt!
Ved påvisning av alvorlige hørselstap, hvor det kan være aktuelt med CI, bør barnet henvises til CI-teamet på Oslo universitetssykehus, Rikshospitalet snarest.
Under 12 uker korrigert alder:
Høreterskler bør fastsettes innen 4-6 uker ved ABR/ASSR i naturlig søvn. Barnet behandles som om nyfødtscreening ikke ble godkjent .
Mellom 12 uker og 7 måneder:
Høreterskler bør fastsettes innen 4-6 uker ved ABR/ASSR i naturlig søvn. Hvis dette ikke lar seg gjøre, bør diagnostisk TEOAE og automatisk ABR utføres. Hvis barnet ikke passerer disse, bør ABR/ASSR i generell anestesi vurderes for å etablere høreterskler.
Over 7 måneders alder:
Høreterskler bør fastsettes innen 4-6 uker ved belønningsaudiometri (VRA) eller annen audiometri med øre- og frekvensspesifikke stimuli. Diagnostisk TEOAE og automatisk ABR kan gi informasjon om eventuelt hørselstap.
Ved tvil eller mistanke om hørselstap, kan generell anestesi være påkrevd for å få utført ABR/ASSR. Dette vurderes i hvert enkelt tilfelle.Begrunnelse – dette er anbefalingen basert på
Bakteriell meningitt er en vanlig årsak til hørselstap hos barn. Opp til 10 % av alle barn som har hatt meningitt, utvikler hørselstap. Hørselstapet oppstår ofte tidlig i sykdomsforløpet. Bakteriell meningitt kan gi sensorinevralt hørselstap med skade på hørselsnerven eller hårcellene i det indre øret.
Det kan oppstå en akutt inflammatorisk reaksjon som går over i fibrosering og ender med forbeining av cochlea.
- Forbening er rapportert hos 80 % av pasientene med bakteriell meningitt, og det er en fryktet komplikasjon. Forbeningen kan gjøre det vanskelig eller umulig å operere inn et CI. Det haster derfor med audiologisk utredning hos barn som har hatt meningitt.
Referanser
44. Guidelines for surveillance and audiological referral of infants & children following the newborn hearing screen. Version 5.1 https://www.helsedirektoratet.no/referanse/0002-0013-169068
55. Cochlear implantation after bacterial meningitis: the dangers of delay https://www.helsedirektoratet.no/referanse/0002-0013-169079
56. Hearing impairment after bacterial meningitis: a review https://www.helsedirektoratet.no/referanse/0002-0013-169080
57. Hearing loss at school age in survivors of bacterial meningitis: assessment, incidence and prediction https://www.helsedirektoratet.no/referanse/0002-0013-169081
58. Scala vestibuli cochlear implantation for labyrinthine ossification https://www.helsedirektoratet.no/referanse/0002-0013-169082
59. Epidemiology, diagnoses and antimicrobial treatment of acute bacterial meningitis https://www.helsedirektoratet.no/referanse/0002-0013-169083
60. Clinical features and prognostic factors in adults with bacterial meningitis https://www.helsedirektoratet.no/referanse/0002-0013-169084
61. Testing for hearing loss after meningitis https://www.helsedirektoratet.no/referanse/0002-0013-169085
62. Hearing loss during bacterial meningitis https://www.helsedirektoratet.no/referanse/0002-0013-169086
63. The clinical features and long-term sequelae of invasive meningococcal disease in children https://www.helsedirektoratet.no/referanse/0002-0013-169087
Sist faglig oppdatert: 24201724.03.2017
Når barn får ototoksiske medikamenter, bør man i utvalgte tilfeller tilby audiologisk oppfølging
Selv om mange ulike medikamentgrupper er ototoksiske (eksempelvis: cytostatika av gruppen platinaforbindelser som cisplatin og carboplatin, aminoglykosider, loop diuretika og NSAIDS), vil det i praksis kun være aktuelt å monitorere ototoksisitet i forbindelse med administrasjon av cytostatika i platinagruppen og i noen tilfeller aminoglykosider.
Ved bruk av de øvrige medikamentgruppene, vil det kun være aktuelt med hørselstesting ved mistanke om hørselstap.
Ved mistanke om hørselstap ved bruk av ototoksiske medikamenter, er det behandlende pediater som har ansvar for å henvise barnet til audiologisk utredning. Barnet skal deretter følges opp av øre-nese-halslege.
Praktisk – slik kan anbefalingen følges
Generelt
- Hørselstap etter bruk av ototoksiske medikamenter manifesterer seg først i de høye frekvensene og kan i noen tilfeller både progrediere og oppstå etter avsluttet behandling.
- Det finnes flere skalaer som anvendes for gradering av hørsel etter bruk av ototoksiske medikamenter.
Cytostatika
- Det er viktig å foreta hørselsmålinger før eventuell oppstart med cytostatika.
- Oppfølgende hørselsmålinger ved bruk av platinabaserte cytostatika bør gjøres før hver kur, samt en oppfølgende kontroll 12-24 mnd. etter avsluttet behandling. Ved bruk av platina finnes det i den enkelte cytostatikaprotokoll vanligvis detaljerte maler for den audiologiske oppfølgingen.
Aminoglykosider
- Aminoglykosider er en gruppe antibiotika som bl.a. benyttes i behandlingen av infeksjoner hos nyfødte. Noen pasienter kan ha en arvelig predisposisjon for ototoksisitet for aminoglykosider. Den vanligste årsaken til dette er mitokondriemutasjonen A1555G. Anamnese på hørselstap hos middelaldrende i familien er da vanlig, og forekomsten er høyest i spanske og noen asiatiske populasjoner.
- Risikoen for hørselstap ved bruk av aminoglykosider er lav ved behandling innenfor terapeutisk serumnivå.
- Aminoglykosider er hyppig brukt hos nyfødte, og risikoen for hørselstap er lav når medikamentene brukes innenfor terapeutisk nivå.
- Serumspeil aminoglykosider < 2 mg/L anbefales ofte for å minimere potensielt toksiske effekter hos nyfødte (Pediatric Formulary Committee - BNF for Children 2013).
- Ved bruk av aminoglykosider i småbarnsalder, anbefales utvidet audiologisk utredning ved økt risiko for hørselstap. Dette gjelder ved samtidig behandling med loop diuretika, ved aminoglykosider gitt i høye doser (utenfor terapeutisk nivå), eller hvis en mistenker eller har påvist mitokondriemutasjonen A1555G.
- Barn som har økt risiko for hørselstap og behandles med aminoglykosider, kan følges med hørselstester hver eller annenhver uke så lenge behandlingen pågår, samt 3-6 mnd. etter avsluttet behandling.
Hørselstesting
- Testbatteri for hørsel velges på bakgrunn av barnets alder og modenhet .
- Rentoneaudiometri er gullstandard, og om det lar seg gjennomføre praktisk, bør man gjøre høyfrekvensaudiometri (extended high-frequency - EHF).
- Hos mindre barn benyttes objektive tester.
- Ved behandling med carboplatin er det ikke tilstrekkelig med kun TEOAE, da dette medikamentet kan gi isolert indre hårcelleskade (jf. testing ved mistanke om auditiv nevropati).
Begrunnelse – dette er anbefalingen basert på
- Hørselstap hos barn 0-3 år kan gi alvorlige følger for talespråkutvikling og kommunikasjon, som igjen kan gi forringet livskvalitet. Barn som i tillegg har eller har hatt pediatrisk cancer kan være ekstra sårbare for sansetap som kan forstyrre deres utvikling og livskvalitet.
- Det finnes pr. i dag ingen kausal behandling for ototoksiske hørselstap.
- Tidlig diagnose av et ototoksisk indusert hørselstap er viktig for å kunne vurdere muligheten for alternative behandlingsprotokoller med medikamenter som er mindre ototoksiske. Det er også viktig å diagnostisere behandlingskrevende hørselstap så tidlig som mulig slik at nødvendig rehabilitering kan igangsettes.
- Det er vist at barn under 5 år som er behandlet med cisplatin, er mer utsatt for høyfrekvente hørselstap enn eldre barn med slik behandling.
- Hos pasienter med en arvelig predisposisjon for ototoksisitet mot aminoglykosider, vil en påvisning av mitokondriemutasjonen A1555G kunne forhindre fremtidig aminoglykosid ototoksisitet hos andre familiemedlemmer med samme mutasjon.
Referanser
44. Guidelines for surveillance and audiological referral of infants & children following the newborn hearing screen. Version 5.1 https://www.helsedirektoratet.no/referanse/0002-0013-169068
64. Position Statement and Clinical Practice Guidelines – Ototoxicity Monitoring https://www.helsedirektoratet.no/referanse/0002-0013-169088
65. Genetics of aminoglucoside-induced and prelingual non-syndromic mitochondrial hearing impairment: a review https://www.helsedirektoratet.no/referanse/0002-0013-169089
66. Patinum-induced ototoxicity in children: A consensus review on mecanisms, predisposition and protection, including a new international society of pediatric oncology Boston ototoxicity scale https://www.helsedirektoratet.no/referanse/0002-0013-169090
67. Audiologic Monitoring for Ototoxicity https://www.helsedirektoratet.no/referanse/0002-0013-169091
68. Pharmacology and Ototoxicity for Audiologists https://www.helsedirektoratet.no/referanse/0002-0013-169092
69. Human cochlear pathology in aminoglycoside ototoxicity https://www.helsedirektoratet.no/referanse/0002-0013-169093
70. Predicting cicplatin ototoxicity in children: the influence of age and the cumulative dose https://www.helsedirektoratet.no/referanse/0002-0013-169094
71. Audiological and genetic features of the mDNA mutations https://www.helsedirektoratet.no/referanse/0002-0013-169095
72. Cisplatin ototoxicity: Clinical experience and temporal bone histopathology https://www.helsedirektoratet.no/referanse/0002-0013-169096
73. Cisplatin ototoxicity and protection: clinical and experimental studies https://www.helsedirektoratet.no/referanse/0002-0013-169097
74. Ototoxicity of platinum compounds https://www.helsedirektoratet.no/referanse/0002-0013-169098
Sist faglig oppdatert: 24201724.03.2017
Barn med kjent, medfødt cytomegalovirus-infeksjon og normal hørsel ved nyfødtscreening, bør følges med hørselstester
For å kunne oppdage et sent oppstått hørselstap så snart som mulig, bør barn med påvist CMV-infeksjon følges med årlige hørselstester frem til 3 års alder.
Praktisk – slik kan anbefalingen følges
Ved symptomatiske CMV-infeksjoner har antiviral behandling dokumentert effekt på hørselstap.
For testmetodikk, se Praktisk informasjon under anbefalingen Barn som har økt risiko for å utvikle hørselstap, bør tilbys audiologisk oppfølging.
Begrunnelse – dette er anbefalingen basert på
Medfødt cytomegalovirus-infeksjon (CMV-infeksjon)
- finnes hos ca. 10 % av alle barn som ikke passerer nyfødtscreening av hørsel.
- er årsak til 15-20 % av alle hørselstap hos barn, uansett alder.
- er den hyppigste ikke-genetiske årsak til hørselstap.
- kan gi nevrologiske sekveler, chorioretinitt og hørselstap.
Hørselstapet ved CMV-infeksjon kan variere fra mildt til alvorlig, det kan være ensidig eller tosidig og kan fluktuere eller progrediere.
10-15 % av alle nyfødte barn med medfødt CMV-infeksjon er symptomatiske ved fødsel. Av disse barna vil 40-58 % utvikle permanente sekveler, hvor hørselstap er det vanligste. Hørselstapet kan også debutere senere, med median alder 33 måneder.
85-90 % av barna med CMV-infeksjon er asymptomatiske ved fødsel, og CMV-infeksjon overses derfor lett. Av de asymptomatiske barna vil 10-15 % utvikle hørselstap i løpet av de 6 første leveår. Debut av hørselstapet varierer avhengig av sykdomsgrad, med median debutalder fra 32-44 mnd.
Referanser
34. Hearing loss and congenital CMV infection: a systematic review https://www.helsedirektoratet.no/referanse/0002-0013-169058
43. A 10-year prospective study of sensorineural hearing loss in children with congenital cytomegalovirus infection https://www.helsedirektoratet.no/referanse/0002-0013-169067
75. Report on a long term study of maternal and congenital CMV infection in Sweden. Rewiew of prospective studies available in the literature https://www.helsedirektoratet.no/referanse/0002-0013-169099
76. Congenital cytomegalovirus infection: audiologic outcome https://www.helsedirektoratet.no/referanse/0002-0013-169100
77. Congenital cytomegalovirus: Public health action towards awareness, prevention, and treatment https://www.helsedirektoratet.no/referanse/0002-0013-169101
78. Congenital cytomegalovirus (CMV) infection and hearing deficit https://www.helsedirektoratet.no/referanse/0002-0013-169102
79. Longitudinal investigation of hearing disorders in children with congenital cytomegalovirus https://www.helsedirektoratet.no/referanse/0002-0013-169103
80. New estimates of the prevalence of neurological and sensory sequelae and mortality associated with congenital cytomegalovirus infection https://www.helsedirektoratet.no/referanse/0002-0013-169104
81. Hearing status in children with congenital cytomegalovirus: up-to-6-years audiological follow-up https://www.helsedirektoratet.no/referanse/0002-0013-169105
82. Congenital cytomegalovirus infection - a common cause of hearing loss of unknown aetiology https://www.helsedirektoratet.no/referanse/0002-0013-169106
83. Saliva polymerase-chain-reaction assay for cytomegalovirus screening in newborns https://www.helsedirektoratet.no/referanse/0002-0013-169107
84. Congenital CMV infection: prevalence in newborns and the impact on hearing deficit https://www.helsedirektoratet.no/referanse/0002-0013-169108
85. Congenital cytomegalovirus infection: treatment, sequela and follow-up https://www.helsedirektoratet.no/referanse/0002-0013-169109
86. Hearing loss in children with congenital cytomegalovirus infection born to mothers with preexisting immunity https://www.helsedirektoratet.no/referanse/0002-0013-169110
87. Valganciclovir for symptomaticcongenital cytomegalovirus disease https://www.helsedirektoratet.no/referanse/0002-0013-169111
Sist faglig oppdatert: 24201724.03.2017
Barn med alvorlige hodetraumer og mistenkt tinningbensfraktur bør henvises for testing av hørsel umiddelbart etter traume
Det skjer ofte spontan forbedring av de mekaniske hørselstapene. Det bør derfor gjøres ny audiometri etter 4 uker. Deretter vurderes eksplorasjon av mellomøret dersom store mekaniske hørselstap vedvarer.
Praktisk – slik kan anbefalingen følges
Frakturer i tinningbenet er den vanligste formen for skallebasisfraktur hos barn og kan forårsake både mekaniske, sensorinevrale og blandede hørselstap. Frakturene deles vanligvis i langsgående, tversgående og skrå frakturer, hvor langsgående forekommer langt hyppigst.
De langsgående frakturene gir oftest skade på mellomøret, mens de tversgående frakturene påvirker det indre øret. En studie av Shell A. og Kitsko D. fra 2015 anslår at flere av skadene gir et blandet hørselstap.
- Mikroskopiske skader i cochlea i forbindelse med hodeskader gir ofte hørselstap i de høye frekvensene, fra 3000 til 8000 Hz.
- Spontan forbedring av hørselen kan forekomme ved de høyfrekvente sensorinevrale hørselstapene.
- Barn med store sensorinevrale hørselstap opplever sjelden forbedring av hørselen.
Begrunnelse – dette er anbefalingen basert på
- Frakturer i tinningbenet kan gi hørselstap.
- Hodetraumer uten frakturer kan også gi hørselstap gjennom rystelser av det indre øre. Dyrestudier har vist at hodetraumer kan forårsake en degenerasjon av hårceller og cochleære nevroner med fibrose- og bendannelser i det indre øret.
- Hørselstap kan gi akademiske og atferdsmessige problemer på skolen. Tidlig diagnose og rehabilitering kan redusere morbiditeten.
- Det kan også oppstå mikroskopisk skade i cochlea ved hodeskader, såkalt commotio cochlea.
Referanser
88. Pathology of the ear https://www.helsedirektoratet.no/referanse/0002-0013-169112
89. Management and outcome of pediatric skull base fractures https://www.helsedirektoratet.no/referanse/0002-0013-169113
90. Audiometric outcomes in pediatric temporal bone trauma https://www.helsedirektoratet.no/referanse/0002-0013-169114
91. Peripheral hearing loss following head trauma in children https://www.helsedirektoratet.no/referanse/0002-0013-169115
92. Pediatric temporal bone fractures. https://www.helsedirektoratet.no/referanse/0002-0013-169116
Sist faglig oppdatert: 24201724.03.2017
Barn med syndrom som er forbundet med hørselstap, og barn med kraniofaciale misdannelser bør følges med audiologiske kontroller
Det anbefales at barn med Downs syndrom testes audiologisk ved fødsel og ved 1 års alder. Deretter bør de testes minst en gang årlig inntil 3 års alder. Individuelt tilpasset oppfølgingsprogram kan være aktuelt.
Øregangsstenose med behov for hyppig opprensing av øreganger og behandling med ventilasjonsrør, kan kreve tettere oppfølging.
Praktisk – slik kan anbefalingen følges
Sekretorisk otitt som varer > 3 måneder, behandles med ventilasjonsrør. Tubar dysfunksjon vil i mange av tilfellene føre til behov for gjentatte innleggelser av ventilasjonsrør og i noen tilfeller høreapparattilpasning.
Begrunnelse – dette er anbefalingen basert på
Det er identifisert mer enn 400 syndromale hørselstap. Kraniofaciale misdannelser kan være en del av noen syndromer. Hørselstapene kan variere fra medfødte til å debutere senere. De kan være stabile eller progredierende.
Det er spesielt viktig at barn som kan ha tilleggsutfordringer, har optimal hørsel for å kunne utvikle sitt eget potensiale maksimalt.
Downs syndrom skyldes den vanligste kromosomfeilen blant nyfødte.
- Downs syndrom rammer ca. 1 per 700 fødte.
- Hørselstap er vanlig hos barn med Downs syndrom.
- 50-70 % har mekanisk hørselstap på grunn av sekretorisk otitt.
- 4-7 % har sensorinevrale hørselstap. Dette kan være medfødt eller oppstått senere.
Barn med leppe-kjeve-ganespalte har anatomisk dysfunksjon av ganens muskler.
- Dette gir dysfunksjon av tuba eustachi med økt forekomst av sekretorisk otitt med tilhørende mekanisk hørselstap.
- Barna har også økt forekomst av sensorinevrale hørselstap.
Referanser
39. Hereditary hearing loss and its syndromes, 2nd ed https://www.helsedirektoratet.no/referanse/0002-0013-169063
48. Revisiting Down syndrome from the ENT perspective: review of literature and recommendations https://www.helsedirektoratet.no/referanse/0002-0013-169072
93. Hearing Loss in Newborns with Cleft Lip and/or Palate https://www.helsedirektoratet.no/referanse/0002-0013-169117
94. Hearing outcomes in children with cleft palate and referred newborn hearing screen https://www.helsedirektoratet.no/referanse/0002-0013-169118
95. The universality of otitis media in 50 infants with cleft palate https://www.helsedirektoratet.no/referanse/0002-0013-169119
96. Chororetinal scars and visual deprivation are common in children with cochlear implants after congenital cytomegalovirus infection https://www.helsedirektoratet.no/referanse/0002-0013-169120
97. Grommets for otitis media with effusion in children with cleft palate: a systematic review https://www.helsedirektoratet.no/referanse/0002-0013-169121
98. Syndromic disorders in congenital hearing loss https://www.helsedirektoratet.no/referanse/0002-0013-169122
99. Health supervision for children with Down syndrome https://www.helsedirektoratet.no/referanse/0002-0013-169123
100. Down syndrome: common otolaryngologic manifestations https://www.helsedirektoratet.no/referanse/0002-0013-169124
101. Cost-benefit analysis of targeted hearing directed early testing for congenital cytomegalovirus infection https://www.helsedirektoratet.no/referanse/0002-0013-169125
Sist faglig oppdatert: 24201724.03.2017
Barn som har vært innlagt på nyfødtintensiv avdeling mer enn 5 dager og har andre risikofaktorer for hørselstap, bør følges opp med audiologiske undersøkelser
Initialt tilbys disse barna screening etter retningslinjer for nyfødtscreening av hørsel
Ansvarlig pediater bør vurdere henvisning til audiologiske undersøkelser ved akkumulert risiko for hørselstap.
Videre anbefales det at barna følges opp med belønningsaudiometri (VRA) når dette lar seg gjøre, dvs. etter 6-9 mnd.
Praktisk – slik kan anbefalingen følges
Andre aldersadekvate hørselstester der dette er aktuelt.
Begrunnelse – dette er anbefalingen basert på
Forekomsten av bilateralt hørselstap hos spedbarn innlagt på nyfødtintensiv avdeling er 1-3 %, noe som er 10 x høyere forekomst enn hos friske nyfødte.
Barn med ulike former for perinatal sykelighet har økt risiko for å kunne utvikle hørselstap etter fødselen. Risikoen for å utvikle hørselstap etter fødsel anses for å være lav basert kun på liggetid i nyfødtintensiv avdeling.
Syke nyfødte har ofte flere risikofaktorer for hørselstap:
- prematuritet (< 28 uker)
- lav fødselsvekt (< 1500 g)
- hyperbilirubinemi (< 420 umol/l)
- respiratorbehandling/CPAP
- alvorlig asfyksi (Apgar-score 0-3 ved 5 min)
Samlet gir disse faktorene en akkumulert risiko for hørselstap.
Referanser
40. Newborn hearing screening programme in Belgium: a consensus recommendation on risk factors https://www.helsedirektoratet.no/referanse/0002-0013-169064
44. Guidelines for surveillance and audiological referral of infants & children following the newborn hearing screen. Version 5.1 https://www.helsedirektoratet.no/referanse/0002-0013-169068
54. Auditory impairment in infants at risk for bilirubininduced neurologic dysfunction. Seminars in Perinatology https://www.helsedirektoratet.no/referanse/0002-0013-169078
102. Newborn and infant hearing loss: detection and intervention https://www.helsedirektoratet.no/referanse/0002-0013-169126
Sist faglig oppdatert: 24201724.03.2017
Audiologisk utredning av barn ved mistanke om sent oppståtte hørselstap
Ved klinisk mistanke om senere oppståtte hørselstap, bør det tilbys audiologisk utredning
Hvis foreldre, barnehage eller helsepersonell mistenker redusert hørsel eller forsinket språkutvikling, bør barnet henvises til spesialisthelsetjeneste for utredning av hørsel og lyd-/språkproduksjon.
Praktisk – slik kan anbefalingen følges
- Den formelle oppfølgingen av hørsel og lyd-/språkproduksjon gjøres i forbindelse med primærhelsetjenestens kontakt med barn og foresatte ved å spørre om reaksjon på lyd, senere om språkforståelse og utvikling av talespråk.
- Aldersadekvate hørselstester utføres
Begrunnelse – dette er anbefalingen basert på
- Hørselstap kan debutere etter nyfødtperioden. Det er viktig å oppdage disse barna tidligst mulig for å kunne kartlegge hørselstapet og tilby riktig rehabilitering. Det gjøres bare screening av hørsel hos barn i alderen 0-3 år, ikke grundige undersøkelser.
- Noen barn kan passere hørselsscreeningen for nyfødte, men ha et mildt hørselstap (< 35 dB).
- Noen barn blir ikke hørselstestet gjennom nyfødtscreeningen, for eksempel på grunn av hjemmefødsler eller fordi foreldrene har reservert seg mot hørselsscreening.
- Barn som flytter til Norge fra land uten nyfødtscreening av hørsel.
Hurtig progredierende hørselstap kan også være assosiert med tilstander som ikke er kjent, for eksempel asymptomatisk medfødt CMV- infeksjon, vid vestibulær aqueduct (large vestibular aqueduct - LVA) og noen familiære/arvelige hørselstap.
Referanser
103. Temaside om barn og unge med hørselshemminger https://www.udir.no/laring-og-trivsel/sarskilte-behov/horselshemmede/
Sist faglig oppdatert: 24201724.03.2017
Medisinsk utredning av barn som diagnostiseres med et permanent hørselstap (også ensidige)
En øre-nese-halslege skal undersøke alle barn med permanente hørselstap (også ensidige)
- Det anbefales at øre-nese-halslegen utfører en anamnese, målrettet klinisk undersøkelse, og at legen tar stilling til annen relevant utredning.
- Tilbud om genetisk utreding og CMV-diagnostikk hører med i utredningen av hørselstap uten kjent årsak.
Praktisk – slik kan anbefalingen følges
Anamnesen bør omfatte informasjon om:
- Svangerskap og fødsel (sykdom i svangerskap, født til termin, komplikasjoner peri-/postnatalt)
- Familiære hørselstap
- Slektskap mellom foreldre, eller besteforeldre (for eksempel: foreldre eller besteforeldre er søskenbarn)
- Motoriske milepeler/balanse/vertigo
- Eksposisjon for risikofaktorer
- Syn
- Besvimelsestendenser/bevissthetstap
Det bør gjøres en fullstendig øre-nese-halsundersøkelse med fokus på:
- Dysmorfe trekk, spesielt i kraniofacial-regionen
- Ører, hals (fistler), hud/hår (pigmentforandringer), struma
Andre relevante undersøkelser:
- Elektrokardiogram (EKG) bør tas på alle med medfødt alvorlig hørselstap
- Prøve for CMV bør tas på alle barn med permanent hørselstap (også ensidige hørselstap). Den tas som saliva PCR innen barnet er 3 uker gammelt.
- Ved moderate eller større bilaterale hørselstap bør det tilbys genetisk testing med hensyn til mutasjoner i genene GJB2 og GJB6 (Connexin 26/30)
- Testing av andre gener bør gjøres på klinisk indikasjon (http://genetikkportalen.no)
- CT og MR av tinningben og MR cerebrum bør gjøres i forbindelse med CI-utredning (undersøkelsen utføres fortrinnsvis ved Oslo universitetssykehus, Rikshospitalet, men kan gjøres ved andre universitetssykehus etter avtale med CI-teamet ved Oslo universitetssykehus, Rikshospitalet). I andre tilfeller gjøres disse radiologiske undersøkelsene på klinisk indikasjon.
- Det bør tas ultralyd av nyrer på klinisk indikasjon.
- Det bør gjøres kromosomanalyse på klinisk indikasjon.
- Alle bør henvises til øyelege for undersøkelse
Ved mistanke om syndrom eller arvelig hørselshemming, kan henvising til klinisk genetisk utredning overveies
Begrunnelse – dette er anbefalingen basert på
Behovet for undersøkelse hos øre-nese-halslege har økt i takt med mulighetene for å diagnostisere årsaker til hørselstap. Årsaker til permanente hørselstap er enten arvelige, miljøbetingede eller en kombinasjon av disse to. Minst 50 % av førspråklige hørselstap i den vestlige verden er, ut fra dagens kunnskap, genetisk betinget, og omtrent 30 % av de genetisk betingede er syndromale.
Av de ikke-genetiske årsakene til permanente hørselstap er sannsynligvis medfødt CMV-infeksjon den mest hyppige. Utviklingen innenfor molekylær genetikk og mulighetene for å identifisere medfødte CMV-infeksjoner har gitt nye muligheter for å avdekke årsaken til hørselstap.
På grunn av stor heterogenitet i arvegangen samt kostnadskrevende analyser, er det pr. i dag kun et fåtall av gener det vil være aktuelt å undersøke for.
Det er flere grunner til at det er viktig å finne årsaken til hørselstap hos barn:
- årsaken kan påvirke valg av egnet kommunikasjonsform og eventuell CI (eksempelvis ved aplasi av 8. hjernenerve og ved forventet progresjon av hørselstap).
- Andre risikofaktorer og/eller følgetilstander identifiseres. Eksempelvis:
- medfødte infeksjoner
- Usher syndrom
- Jervell og Lange-Nielsen syndrom
- aplasi av 8. hjernenerve
- Nevrofibromatose type II
- Kunne si noe om gjentagelsesrisiko (gi genetisk veiledning)
- Gi foreldre årsaken til hørselstapet
- Forebygge hørselstap i øvrig familie (for eksempel ved genetisk betinget overfølsomhet for aminoglykosider)
- Grunnlag for epidemiologiske data
Referanser
104. Deafness and Hereditary Hearing Loss Overview http://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK1434/
105. At the speed of sound: gene discovery in the auditory system https://www.helsedirektoratet.no/referanse/0002-0013-169129
106. Documents, Guidelines and clinical standards http://www.baap.org.uk/Resources/Documents,GuidelinesClinicalStandards.aspx
107. Congenital cytomegalovirus infection as a cause of sensorineural hearing loss in a highly immune population https://www.helsedirektoratet.no/referanse/0002-0013-169131
83. Saliva polymerase-chain-reaction assay for cytomegalovirus screening in newborns https://www.helsedirektoratet.no/referanse/0002-0013-169107
Sist faglig oppdatert: 24201724.03.2017
Alle barn med permanente hørselstap bør få tilbud om undersøkelse av øyelege
Syn og hørsel supplerer vanligvis hverandre i barnets informasjonstilegnelse. Barn med kjent permanent hørselstap bør derfor få undersøkt synet tidlig og få mulighet til rask behandling eller andre tiltak når det er nødvendig.
Ved påvisning av hørselstap bør barnet henvises til undersøkelse hos øyelege som har erfaring med barn. Det anbefales at barnet tilbys videre oppfølging av synet ut over den første undersøkelsen, minimum en undersøkelse til i alderen 1-3 år. Hovedhensikten er da å påvise skjeling eller behov for briller, fordi det er ekstra viktig at slike forhold korrigeres tidlig hos barn som også har nedsatt hørsel.
Praktisk – slik kan anbefalingen følges
Anbefalingen gjelder barn med permanente hørselstap som er aktuelle for høreapparat, eller som har større hørselstap.
Symptomer som kan tyde på problemer med øynene:
- har urolige øyne eller flakkende blikk
- imiterer lite og har lite mimikk
- tar lite initiativ til å gripe etter leker, eller har et upresist og nølende grep
- skjeler, alltid eller i perioder
- blir lett blendet, er lysømfintlig
- ser dårlig i tusmørke, blir påfallende passiv når lyset er dårlig
- beveger seg usikkert i ukjente omgivelser
*snubler ofte
*ønsker å holde hånd
*klarer ikke å holde balansen på ett ben
Usher syndrom er en av de vanligste årsakene til kombinerte syns- og hørselstap og til autosomale recessive syndromale hørselstap. Det finnes tre typer Usher syndrom som skiller seg med hensyn til type hørselstap, og om det foreligger vestibulære forstyrrelser eller ikke. Synstapet ved Usher syndrom skyldes netthinnesykdommen Retinitis Pigmentosa. Dette er en progredierende tilstand som vanligvis ikke gir symptomer før i tenårene, og da debuterer den med redusert mørkesyn. Generell årvåkenhet ved forsinket grovmotorisk utvikling og nedsatt mørkesyn er derfor viktig.
Ved bilaterale mekaniske hørselstap kan det i enkelte tilfeller ved aktuelt å henvise til øyelege (eksempelvis bilateral øregangsatresi).
Ved kombinerte syns- og hørselstap som gir betydelige vanskeligheter i dagliglivet, kan familien få informasjon om Nasjonal kompetansetjeneste for døvblinde.
Begrunnelse – dette er anbefalingen basert på
- Studier har vist at det foreligger en betydelig økt forekomst (20-40 %) av ulike synslidelser hos barn med hørselstap uavhengig av årsaken.
- Barn med nedsatt hørsel er særlig avhengige av syn for å optimalisere språklige og kommunikative ferdigheter.
- Rutinemessig synsundersøkelse er derfor viktig. Hos majoriteten av hørselshemmede barn er synsproblemet sjeldent av alvorlig karakter, hvor refraksjonsfeil dominerer.
- Synstap bør oppdages så tidlig som mulig slik at nødvendig synskorreksjon og habilitering kan igangsettes.
- Ved sjeldne tilstander som gir kombinerte sansetap, vil tidlig diagnose være viktig for best mulig habilitering.
Referanser
108. Ophtamologic Findings in Children With Sensorineural Hearing Loss https://www.helsedirektoratet.no/referanse/0002-0013-169132
109. Ophtalmic disturbances in children with sensorineural hearing loss https://www.helsedirektoratet.no/referanse/0002-0013-169133
110. A clinical evaluation of ophthalmic assessment in children with sensorineural deafness https://www.helsedirektoratet.no/referanse/0002-0013-169134
111. Evidence-Based Overview of Ophthalmic Disorders in Deaf Children: A Literature Update https://www.helsedirektoratet.no/referanse/0002-0013-169135
112. Vision care for deaf children and young people. Guidelines for professionals https://www.sense.org.uk/sites/default/files/vision_care_for_professionals_booklet.pdf
96. Chororetinal scars and visual deprivation are common in children with cochlear implants after congenital cytomegalovirus infection https://www.helsedirektoratet.no/referanse/0002-0013-169120
Sist faglig oppdatert: 24201724.03.2017
Barn med alvorlig bilateralt hørselstap bør tilbys utredning med EKG
På grunn av stor variasjon i QT-tiden i første leveuke og økt risiko for falsk positive resultater, anbefales det å vente med å ta EKG til tredje eller fjerde leveuke.
Praktisk – slik kan anbefalingen følges
QT-tiden kan påvirkes av sedering/anestesi, og EKG bør derfor tas i våken tilstand eller under naturlig søvn.
Tolking av EKG bør gjøres manuelt av lege som har erfaring med lang QT-tid.
I de tilfellene man påviser forlenget QT-tid i kombinasjon med et alvorlig hørselstap, bør det tilbys genetisk utredning med hensyn til Jervel og Lange-Nielsen syndrom (JNLS).
I forbindelse med en hørselsutredning/behandling kan barna bli utsatt for situasjoner som kan fremkalle anfall, og det er da viktig at man tar nødvendige forhåndsregler. Generelt bør alle som behandler barn med JLNS ha defibrillator tilgjengelig i umiddelbar nærhet.
Anfall utløses vanligvis av fysisk aktivitet og emosjonelt stress, men det er også rapportert anfall som følge av både anestesi og lyd.
Alvorlig bilateralt hørselstap defineres som > 70 dB HL målt som et gjennomsnitt av frekvensene 500, 1000, 2000 og 4000 Hz.
Begrunnelse – dette er anbefalingen basert på
- Barn med alvorlig hørselshemming kan ha Jervell og Lange-Nielsen syndrom (JLNS).
- Dette er en autosomal recessiv arvelig tilstand, som medfører høygradig hørselshemming/døvhet, og som på grunn av forlenget QT-tid gir økt risiko for anfall med livstruende hjerterytmeforstyrrelser, synkope og plutselig død.
- Barn med JLNS kan presentere seg med hørselstap som det eneste symptom, og tilstanden vil kunne avdekkes ved hjelp av EKG.
- Uten behandling har disse barna en høy dødelighet, og det er viktig at de identifiseres slik at optimal behandling kan iverksettes.
Referanser
113. The Jervell and Lange-Nielsen syndrome: natural history, molecular basis, and clinical outcome https://www.helsedirektoratet.no/referanse/0002-0013-169137
114. Clinical course and risk stratification of patients affected with Jervell and Lange-Nielsen syndrome https://www.helsedirektoratet.no/referanse/0002-0013-169138
115. Jervell and Lange-Nielsen syndrome in Norwegian children: aspects around cochlear implantation, hearing and balance https://www.helsedirektoratet.no/referanse/0002-0013-169139
116. Jervel and Lange-Nielsen syndrome: a Norwegian perspective https://www.helsedirektoratet.no/referanse/0002-0013-169140
117. Prevalence, mutation spectrum, and cardiac phenotype of Jervell and Lange-Nielsen syndrome in Sweden https://www.helsedirektoratet.no/referanse/0002-0013-169141
118. Genotype-Phenotype correlation in the long-QT syndrome. Gene-spesific triggers for life-threatning arrhythmias https://www.helsedirektoratet.no/referanse/0002-0013-169142
119. Safe anesthesia management protocol of a child with congenital long QT syndrome and deafness (Jervell and Lange-Nielsen syndrome) for cochlear implant surgery https://www.helsedirektoratet.no/referanse/0002-0013-169143
120. Guidelines for the interpretation of the neonatal electrocardiogram: a Task Force of the European Society of Cardiology https://www.helsedirektoratet.no/referanse/0002-0013-169144
121. Genteknologisk diagnostikk av lang-QT-tid syndrom https://www.helsedirektoratet.no/referanse/0002-0013-169145
Sist faglig oppdatert: 24201724.03.2017
Barn med hørselstap uten annen kjent årsak bør tilbys genetisk utredning for Connexin 26 (Cx26)
- (Cx26) er assosiert med alt fra milde til svært alvorlige hørselstap. Alle barn med hørselstap av ukjent årsak tilbys derfor genetisk testing.
- Ved funn av heterozygote patologiske mutasjoner i Cx26-genet, bør testingen også omfatte undersøkelse med hensyn til kjente delesjoner i Connexin 30-genet.
- Ved bekreftende testsvar bør foreldrene tilbys henvisning til genetiker.
Praktisk – slik kan anbefalingen følges
- Foreldrene skal ha informasjon om hva en gentest innebærer før prøvetakning.
- Foreldrene bør informeres om at en negativ test ikke utelukker hørselstap forårsaket av andre gener enn Cx26.
Begrunnelse – dette er anbefalingen basert på
- Arvelige årsaker til hørselstap utgjør omtrent 50 % av alle førspråklige hørselstap. Selv om det er mange gener som er forbundet med hørselstap, er det kun noen få som er ansvarlig for majoriteten av tilfellene.
- Det mest vanlige er Connexin 26 (Cx26), som utgjør omtrent halvparten av pasientene med alvorlig hørselstap.
- Connexin 26 er ikke assosiert med andre sykdommer eller utviklingsforstyrrelser.
- En norsk studie av cochleaimplanterte barn har vist at forekomsten av Cx26-mutasjoner hos barn med alvorlig hørselstap er høy her til lands.
- Årsaken til hørselstapet kan avklares raskt og kostnadseffektivt, uten kompliserte og ressurskrevende prosedyrer.
- For å kunne si noe om gjentagelsesrisiko (gi genetisk veiledning).
- For å kunne informere foreldrene om årsaken til hørselstapet.
Referanser
122. Prelingual deafness: high prevalence of a 30delG mutation in the connexin 26 gene https://www.helsedirektoratet.no/referanse/0002-0013-169146
123. Causes of hearing impairment in the Norwegian paediatric cochlear implant program https://www.helsedirektoratet.no/referanse/0002-0013-169147
124. GJB2 mutations and degree of hearing loss: a multi center study https://www.helsedirektoratet.no/referanse/0002-0013-169148
Sist faglig oppdatert: 24201724.03.2017
Barn med hørselstap hvor man mistenker arvelige eller syndromale årsaker, bør tilbys genetisk utredning
Det er identifisert mer enn 400 syndromale hørselstap. I mange tilfeller vil det være muligheter for å gjøre en klinisk undersøkelse med en målrettet mutasjonsanalyse, hvor man kan styrke mistanken om eller stadfeste årsaken til aktuelle syndromer.
Praktisk – slik kan anbefalingen følges
http://www.genetikkportalen.no/ (Norsk portal for medisinsk-genetiske analyser)
Begrunnelse – dette er anbefalingen basert på
- Ved å påvise genetiske årsaker til syndromer kan man identifisere andre risikofaktorer og/eller følgetilstander som kan kreve behandling eller oppfølging.
- Også viktig for å kunne si noe om gjentagelsesrisiko (gi genetisk veiledning).
- For å kunne informere foreldrene om årsaken til hørselstapet.
Referanser
39. Hereditary hearing loss and its syndromes, 2nd ed https://www.helsedirektoratet.no/referanse/0002-0013-169063
Sist faglig oppdatert: 24201724.03.2017
Behandling og oppfølging av barn med hørselstap i alderen 0–3 år
Foreldre til barn med konstatert hørselstap skal tilbys grundig informasjon
- Det bør ikke gå mer enn to uker etter første informasjonssamtale før foreldre på nytt får snakke med fagpersoner med hørselsfaglig kompetanse.
- Informasjonen bør gis både muntlig og skriftlig, og den bør gjentas.
- Foreldre/barn skal tilbys en helhetlig og tverrfaglig oppfølging, og det bør være en fast kontaktperson ved de aktuelle instansene.
- En øre-nese-halslege, audiograf og audiopedagog bør informere foreldre om at barnet har et hørselstap.
Praktisk – slik kan anbefalingen følges
Informasjon til foreldrene etter at hørselstapet er påvist
- Ofte nødvendig med mye informasjon, støtte og annen oppfølging.
- Hvilke tester som er tatt og resultatene av disse. Denne informasjonen kan gis av både audiograf, audiopedagog, audiofysiker og øre-nese-halslege, gjerne sammen.
- Mulig årsak til hørselstapet og mulige konsekvenser basert på testresultatene før habilitering tilbys.
- Hvilken behandling som anbefales ut fra hva testresultatene viser. Viser testresultatene at barnet kan ha nytte av høreapparat, tilbys høreapparattilpasning umiddelbart.
- Høreapparater og høreapparatbruk.
- Viktigheten av tett oppfølging av barnet for å vurdere talespråklig og auditiv utvikling.
- Hvordan hjelpe barnet til å høre og kommunisere (realistiske forventninger).
- Rettigheter
- Videre oppfølging
Begrunnelse – dette er anbefalingen basert på
Å få vite at barnet har et hørselstap kan være traumatisk for foreldre. Foreldres reaksjon på beskjeden varierer og er uavhengig av hørselstapets omfang. Det er derfor svært viktig at god og forståelig informasjon gis umiddelbart etter påvist hørselstap.
Familier med barn med hørselstap opplever ofte en endret livssituasjon:
- Foreldrene har som regel ingen erfaring med eller kunnskap om hørselstap. De vet ikke hvilke behov et barn med hørselstap har.
- Tidligere erfaringer og kunnskap strekker ikke lenger til.
- Familien trenger støtte og veiledning for å få innsikt i og forstå barnets behov på kort og lang sikt.
- Familien trenger informasjon om verktøy for å få etablert samspill og kommunikasjon med sitt barn.
Referanser
125. Parents’ needs following identification of childhood hearing loss https://www.helsedirektoratet.no/referanse/0002-0013-169149
Sist faglig oppdatert: 24201724.03.2017
Barn med alle grader av hørselstap skal henvises til kommunen med kopi til Statped
- Høresentralene har ansvar for tilmelding av barn med hørselstap til kommunen og, etter avtale med foreldrene, kopi til Statped (eller tilsvarende lokale tilbud).
- Kommunen har ansvar for å gi tilbud om rådgiving til foreldre og kan be Statped (eller tilsvarende lokale tilbud) om bistand.
Praktisk – slik kan anbefalingen følges
- Statped har et lavterskel-tilbud med informasjonssamtaler til foreldre som kalles Straks. Dette krever ikke søknad fra kommunen. Høresentralene kan, med foreldrenes samtykke, formidle kontakt med Statped, eller foreldre kan ta direkte kontakt med Statped selv.
Når et barn har fått påvist et hørselstap, skal det alltid sendes kopi av epikrise til barnets helsestasjon og fastlege. Med samtykke fra foreldrene, kan henvisning om oppfølging også sendes til PPT i kommunen med kopi til Statped (eller tilsvarende lokale tilbud), slik at Straks-tilbud kan vurderes. For å unngå forsinkelse i oppstart av tiltak, bør høresentralene kontakte Straks-tilbudet i Statped per telefon - Statped har også et tilbud; «God start» som er basert på søknad fra kommunal PPT. Kurstilbudet gis foresatte til barn 0-3 år med nyoppdagede hørselstap, uavhengig av hørselstapets type og omfang. Kurset inneholder ulike tema knyttet til hørselstap og kommunikasjon, for eksempel tiltak som fremmer lytte- og talespråkutvikling og informasjon om tegnspråk.
- PPT er sakkyndig instans i kommunen. PPT utreder barnets behov for spesialpedagogisk hjelp og gir sine sakkyndige vurderinger i en egen rapport. Kommunen trenger slik sakkyndig vurdering før den kan fatte vedtak om spesialpedagogisk hjelp.
- Statped kan, etter søknad fra kommunen, gi råd til kommunen i arbeidet med å realisere opplæringslovens mål om likeverdig, tilpasset og inkluderende opplæring for barn med hørselstap.
Begrunnelse – dette er anbefalingen basert på
Barn med senere oppstått hørselstap har behov for at helse- og omsorgstjenesten i kommunen og eventuelt barnehagen setter seg grundig inn i hva et hørselstap innebærer, og at individuelt tilpassede tiltak settes raskt i gang.
En viktig oppgave er å bistå familien og barnet i utviklingen av en velfungerende kommunikasjon slik at samspillet i familien blir best mulig og barnets utvikling ikke hemmes. Barn med hørselstap og deres foreldre har behov for at tjenesteyterne samarbeider om å gi oppfølging og støtte til utviklingen av kommunikasjon og samspill. Helse- og omsorgstjenesten gir tilbud om koordinator og individuell plan.
Tilmelding av barn med hørselstap til kommuner og Statped gir:
- lik tilmelding av barn med hørselstap
- mulighet for pedagogisk tilrettelegging og oppfølging.
Statped tilbyr flere kurs- og veiledningsprogram til foreldre med hørselshemmede barn. Tidlig innsats skal være prinsipp i opplæringen, jf. St.meld. nr.16 (2006-2007) ...og ingen sto igjen. Tidlig innsats for livslang læring.
- Statped har spisskompetanse på opplæring av barn med hørselstap og deres foreldre og gir veiledning til personalet i barnehagen.
- Statped skal yte tjenester til kommuner og fylkeskommuner. Arbeidsområdet er knyttet både til opplæringsloven og barnehageloven.
Referanser
103. Temaside om barn og unge med hørselshemminger https://www.udir.no/laring-og-trivsel/sarskilte-behov/horselshemmede/
126. www.statped.no https://www.helsedirektoratet.no/referanse/0002-0013-169150
127. ...og ingen sto igjen. Tidlig innsats for livslang læring https://www.helsedirektoratet.no/referanse/0002-0013-169151
Sist faglig oppdatert: 24201724.03.2017
Barn med bilateralt milde hørselstap bør tilbys tett oppfølging
Barn med milde hørselstap bør følges opp hver 6. mnd. i førskolealder.
- undersøkelse av øre-nese-halslege
- aldersadekvat hørselstesting
- monitorering av barnets audiologiske og språklige utvikling
- tilrettelegging av akustiske forhold i barnehagen
- utprøving av høreapparat og/eller andre tekniske hjelpemidler (FM-utstyr og lignende)
Ved forsinket språkutvikling bør tiltak vurderes i samråd med foreldre.
Praktisk – slik kan anbefalingen følges
Barn med milde hørselstap vil ofte ha bedre utbytte av tilrettelegging og andre tekniske hjelpemidler enn høreapparat.
Aktuelle tiltak må vurderes individuelt.
Det er viktig å utføre tympanometri og otomikroskopi for å utelukke sekretorisk otitt, da dette kan medføre økt hørselsnedsettelse i lengre perioder.
Dersom barn med milde hørselstap har problemer med periodisk sekretorisk otitt, bør man vurdere behov for høreapparat eller kirurgisk behandling med ventilasjonsrør.
Begrunnelse – dette er anbefalingen basert på
- Milde hørselstap graderes som 26 – 40 dB HL (World Health Organization – WHO).
- Basert på gjennomsnittlig hørselstap for frekvensene 500, 1000, 2000 og 4000 Hz (M4/PTA4).
- Det betyr at man kan høre og gjenta ord uttalt med normal stemme på 1 meters avstand.
- I første omgang anbefales rådgivning.
- Barn med milde hørselstap vil i utgangspunktet ha forutsetning for normal språkutvikling, men de vil trenge tilrettelegging.
- Hensikten med å følge opp barn med milde hørselstap er å sikre barnet god språklig og sosial kompetanse.
- Ubehandlet mildt hørselstap hos små barn kan få negative konsekvenser for kommunikasjon. Videre kognitiv funksjon, atferd, sosioemosjonell utvikling og læring.
- Det er viktig å følge opp språkutviklingen.
- Foreldres behov for informasjon er ofte stort, uavhengig av graden på barnets hørselstap. Det trengs derfor også informasjon om testfunn, mulige årsaker og konsekvenser, samt informasjon om aktuelle tiltak.
Referanser
128. Early Intervention for Children With Unilateral and Mild Bilateral Degrees of Hearing Loss https://www.helsedirektoratet.no/referanse/0002-0013-169152
129. Amplification Considerations for Children With Minimal or Mild Bilateral Hearing Loss and Unilateral Hearing Loss https://www.helsedirektoratet.no/referanse/0002-0013-169153
130. Unilateral and Mild Bilateral Hearing Loss in Children: Past and Current Perspectives https://www.helsedirektoratet.no/referanse/0002-0013-169154
131. Hearing Screening and Diagnostic Evaluation of Children With Unilateral and Mild Bilateral Hearing Loss https://www.helsedirektoratet.no/referanse/0002-0013-169155
132. Clinical Practice Guidelines on Pediatric Amplification https://www.helsedirektoratet.no/referanse/0002-0013-169156
133. Mild and Unilateral Hearing loss in Children http://www.asha.org/aud/articles/hearlosschild.htm
134. Causation of Permanent Unlilateral and Mild Lateral hearing loss in Children https://www.helsedirektoratet.no/referanse/0002-0013-169158
135. Grades of Hearing Impairment http://www.who.int/pbd/deafness/hearing_impairment_grades/en/index.htm
Sist faglig oppdatert: 24201724.03.2017
Barn med ensidige hørselstap bør tilbys tett oppfølging
Barn med ensidige hørselstap bør følges opp med jevnlige audiologiske kontroller.
Anbefalt kontrollregime hos barn med ensidige hørselstap:
- hver 6. måned i førskolealder
- aldersadekvat hørselstesting og undersøkelse av øre-nese-halslege anbefales ved hver kontroll.
Barnets audiologiske og språklige utvikling bør monitoreres. Ved forsinket språkutvikling iverksettes tiltak basert på individuelle vurderinger i diskusjon med foreldre, på samme måte som for barn med bilaterale hørselstap. Tilrettelegging av akustiske forhold i barnehagen er viktig. Vurder høreapparat, andre tekniske hjelpemidler (FM-utstyr) eller kirurgi.
Praktisk – slik kan anbefalingen følges
Barn med ensidige hørselstap vil ofte ha bedre utbytte av tilrettelegging og andre tekniske hjelpemidler enn høreapparat.
Ensidige hørselstap gir ulike utfordringer
- problemer med lokalisering av lydkilde, noe som er spesielt viktig i et lyttemiljø med flere personer og i bakgrunnsstøy. Hvis man ikke hører hvem som snakker, kan man miste deler av innholdet
- lydlokalisering er også viktig for sikkerheten. Det kan være vanskelig å høre hvor biler kommer fra når man bare hører på ett øre
- i støyende omgivelser bruker vi begge ører for å skille tale fra støy
- det er vanskeligere å høre på avstand
- barn er i en prosess hvor de skal lære seg språk, og det er vanskeligere for dem hvis de må gjette seg til innholdet i det som sies
- barnet er avhengig av at det normale øret fungerer bra. Ved hyppige otitter med redusert hørsel, bør man vurdere kirurgisk behandling med ventilasjonsrør, tilpasning av høreapparat eller evt. benforankret høreapparat
Grad av ensidige hørselstap vil avgjøre aktuelle tiltak
Ensidig atresi
- Det kan være aktuelt med benforankret høreapparat på øret med atresi, noe som forutsetter et tilnærmet normaltfungerende indre øre.
Ved hørselstap < 70 dB
- Kan være aktuelt med høreapparat. Det kan bidra til at man kan høre og forstå tale på øret med nedsatt hørsel, bedre lydlokalisering og bedre taleoppfattelse i støyfylte omgivelser.
Ved hørselstap > 70 dB
- Ved alvorlige hørselstap anbefales ikke bruk av høreapparat. Man har lite nytte av lyden fra et høreapparat på dette øret. Forsterkning kan i verste fall forstyrre det normaltfungerende øret.
- OBS! Det bør utvises forsiktighet ved bruk av benforankret høreapparat eller cros-apparat hos små barn. Propp/dome i et normalthørende øre på et lite barn kan føre til et kunstig hørselstap som kan forverre situasjonen. Hvis propp/dome velges, bør barnet bør være så stort at det kan beskrive hvordan lyden oppleves.
Informasjon til foreldre
Foreldres behov for informasjon er ofte stort, uavhengig av omfanget på barnets hørselstap. Det trengs derfor informasjon om testfunn, mulige årsaker og konsekvenser, samt informasjon om aktuelle tiltak.
- Å ha gode lysforhold, underbygge med kroppsspråk og konkreter/bilder kan være gode tiltak.
- Akustiske forhold og barnets plassering i ulike lyttesituasjoner:
- Det beste øret bør være plassert mot lydkilden
- Plasseringen i rommet bør gi best mulig oversikt visuelt. Ved å se på den som snakker, får man lettere med seg det som blir sagt.
- Barnet bør gjøres bevisst om hvordan hørselen på det hørende øret kan utnyttes best mulig slik at det kan lages strategier som fungerer for den enkelte.
Begrunnelse – dette er anbefalingen basert på
- Barn med ensidig hørselstap vil i utgangspunktet ha forutsetning for å lære å snakke som normalthørende, men de kan ha behov for tilrettelegging.
- Hensikten med å følge opp barn med ensidige hørselstap er å sikre barnet god språklig og sosial kompetanse.
- Ubehandlet ensidig hørselstap hos små barn kan få negative konsekvenser for kommunikasjon. Videre kognitiv funksjon, atferd, sosioemosjonell utvikling og læring.
- Ensidige hørselstap kan medføre ulike problemer med å
- oppfatte tale på den siden med nedsatt hørsel
- lokalisere lyd
- oppfatte tale i vanskelige lytteforhold
- Ved gode lytte- og kommunikasjonsforhold vil mange barn med ensidige hørselstap fungere som normalthørende og ha aldersadekvat språk- og taleutvikling.
- Studier viser at barn med ensidige hørselstap kan ha en økt risiko for forsinket språkutvikling. Hvilke barn som er i risikosonen, eller i hvilken alder det ensidige hørselstapet har størst betydning, er usikkert.
Referanser
128. Early Intervention for Children With Unilateral and Mild Bilateral Degrees of Hearing Loss https://www.helsedirektoratet.no/referanse/0002-0013-169152
129. Amplification Considerations for Children With Minimal or Mild Bilateral Hearing Loss and Unilateral Hearing Loss https://www.helsedirektoratet.no/referanse/0002-0013-169153
130. Unilateral and Mild Bilateral Hearing Loss in Children: Past and Current Perspectives https://www.helsedirektoratet.no/referanse/0002-0013-169154
131. Hearing Screening and Diagnostic Evaluation of Children With Unilateral and Mild Bilateral Hearing Loss https://www.helsedirektoratet.no/referanse/0002-0013-169155
132. Clinical Practice Guidelines on Pediatric Amplification https://www.helsedirektoratet.no/referanse/0002-0013-169156
133. Mild and Unilateral Hearing loss in Children http://www.asha.org/aud/articles/hearlosschild.htm
Sist faglig oppdatert: 24201724.03.2017
Barn med behandlingstrengende hørselstap skal få tilpasset høreapparat innen 6 måneders alder
Praktisk – slik kan anbefalingen følges
Kontroll av barn med høreapparater
Bør skje hver 4. uke frem til 6 mnd. alder, og så hver 3.-4. mnd. fram til tre års alder.
- 0-6 mnd: kontroll hver 3.-4. uke
- 6-36 mnd: kontroll hver 3.-4. mnd
Bilaterale hørselstap
- Barn med bilaterale behandlingskrevende hørselstap bør anbefales binaural tilpassing av høreapparat, uavhengig av graden på hørselstapene.
- Barn med store hørselstap har få muligheter til å oppfatte tale, og høreapparatet forsterker også omgivelseslyder. Hos babyer kan det være vanskelig å se reaksjoner på lyd selv om høreapparatene er på. Det er likevel viktig at høreapparatene brukes for lydstimulering av hørselsbanene og eventuelt tilvenning til cochleaimplantat.
Tilpassing av høreapparat
Ved tilpassing av høreapparat til små barn må man velge høreapparat og tilpassingsverktøy egnet for pediatrisk profil:
- Tilpassingen bygger på reelle testresultater. Det bør være samsvar mellom objektive og subjektive målinger. Start med tilstrekkelig, men forsiktig forsterkning.
- Hyppige avstøp til propper for optimal passform.
- 0-6 mnd: Avstøp hver 3.-4. uke
- 6-12 mnd: Avstøp hver 3. mnd
- >12 mnd: Avstøp hver 6. mnd
- Med tette propper unngås feedback. Myke propper med gjennomgående slange anbefales. Ventilering av propp bør vurderes med hensyn til grad av hørselstap og størrelse på øregang.
- Det bør gjøres et bevisst valg av beregningsregler ved tilpassing av høreapparat til barn. Det anbefales å benytte en beregningsregel for forsterkning som er utviklet med tanke på tilpassing av høreapparat til barn. De mest anerkjente beregningsreglene til dette formålet er DSL og NAL.
- Ørehenger (BTE) med barnehook er den vanligste typen høreapparat som benyttes til barn. Apparat tilpasses med barnehook som har kortere/krummere vinkel enn standard som sitter bedre over øret. Det bør velges robuste høreapparat med stort tilpasningsområde. Mange småbarn kan ha noe varierende hørsel, blant annet på grunn av periodevis mellomøreproblemer, samt at man som oftest har unøyaktige høreterskelmålinger i starten. BTE kan ofte gi mer forsterkning enn andre typer høreapparat, og når barnet vokser og det blir feedbackproblemer, skiftes kun ørepropp. BTE kan lettere kobles til FM-system og andre tekniske hjelpemidler på grunn av audioinngang på apparatet og innebygd telespole.Det kan gis økt forsterkning og bedre signal-støyforhold (SNR) ved bruk av FM-system eller telespole. I tillegg har mange BTE-apparat mulighet for at foreldre kan betjene det via fjernkontroll. Da kan man koble ut eventuelle brytere på selve apparatet.
- Batterilås på høreapparatet bør vurderes for å unngå at barnet kan åpne batteriluken og svelge batteriet.
- Adaptiv retningsmikrofon i høreapparatet kan gi en forbedring av signal-støyforhold og dermed bedre taleforståeligheten i vanskelige lyttesituasjoner. Dette er fortsatt et omdiskutert tema når det gjelder små barn og må vurderes i hvert enkelt tilfelle.
- Ved tilpassing av høreapparat til små barn bør det alltid utleveres nødvendig vedlikeholdsutstyr.
- Det kan gis reserveapparat til barn under 18 år som har høreapparat som krever lang reparasjonstid (NAV).
- Høreapparat er et viktig hjelpemiddel, men langt fra optimalt i mange situasjoner. Det bør derfor alltid vurderes om barnet har behov for andre tekniske hjelpemidler og alternative kommunikasjonsformer. Vurderingen må ta utgangspunkt i barnets alder og utvikling, hørselstap og eventuelt andre handikap.
Øregangsatresi
- Små barn med øregangsatresi bør få tilpasset benlederapparat, først med softband, og ved ca. 3 års alder benforankret (operasjon).
- Det anbefales høreapparat med ulineær forsterkning og muligheten for kombinasjon med tilleggsutstyr.
- Barn med dobbeltsidig atresi bør få tilpasset benforankret høreapparat på softband snarest mulig.
Veiledning av foreldre
I forbindelse med tilpassing av høreapparat til små barn skal det settes av god tid til veiledning av foreldre i bruk og praktisk vedlikehold av apparatet.
- Det bør gis både skriftlig og muntlig informasjon.
- I starten er det viktig at apparatene brukes i rolige og lystbetonte omgivelser.
- Start med å bruke apparatene når barnet er våkent og tilfreds.
- Barnet bør begynne med å bruke apparatene litt hver dag og gradvis øke bruken.
- Målet er at apparatene skal brukes hele tiden når barnet er våkent.
Begrunnelse – dette er anbefalingen basert på
- Barn med hørselstap har risiko for forsinket eller mangelfull talespråkutvikling dersom tiltak ikke igangsettes i den kritiske perioden for talespråktilegnelse. Tidlig tilpassing av høreapparat kan gi barnet reell mulighet for å få tidlig stimulering og erfaring med lyd, og det vil bedre barnets muligheter for talespråklig utvikling.
- Høreapparater kan gi barnet reell mulighet til å få tidlige erfaringer med lyd.
- Forskning viser at det mest kritiske stadiet for utvikling av talespråk er før barnet er 6 mnd. gammelt.
- Ubehandlet hørselstap hos spedbarn kan få alvorlige konsekvenser for:
- kommunikasjon og talespråkutvikling
- kognitiv funksjon
- atferd
- sosioemosjonell utvikling
- læring
- Jo tidligere et barn får påvist et hørselstap, jo raskere kan barnet få tilpasset høreapparat og starte annen nødvendig oppfølging.
- Barn med hørselstap har 2,6 ganger større mulighet for normal talespråkutvikling ved påvisning før 6 mnd. alder enn etter.
Referanser
1. Nordisk lærebok i audiologi https://www.helsedirektoratet.no/referanse/0002-0013-169025
136. The influence of hearing aids on the speech and language development of children with hearing loss https://www.helsedirektoratet.no/referanse/0002-0013-169160
137. Language ability after early detection of permanent childhood hearing impairment https://www.helsedirektoratet.no/referanse/0002-0013-169161
138. From screening to early intervention: Discovering predictors to successful outcomes for children with significant hearing loss https://www.helsedirektoratet.no/referanse/0002-0013-169162
139. A Critical Review of Audiological Outcome Measures for Infants and Children https://www.helsedirektoratet.no/referanse/0002-0013-169163
140. Høreapparat og tinnitusmaskerer https://www.nav.no/rettskildene/Rundskriv/%C2%A7+10-7+Bokstav+b+-+H%C3%B8reapparat+og+tinnitusmaskerer.147987.cms
Sist faglig oppdatert: 24201724.03.2017
Barn med alvorlige hørselstap og ikke tilstrekkelig effekt av høreapparat bør henvises til vurdering for cochleaimplantasjon snarest
- Utprøving av høreapparater bør skje så snart som mulig, med minimum bruk i 3 måneder
- Barn med alvorlige bilaterale hørselstap som viser lite eller ingen talespråkutvikling med høreapparater, skal henvises til Oslo universitetssykehus, Rikshospitalet til vurdering for cochleaimplantat (CI) så snart som mulig.
- Der det er tvil om nytten av apparat, bør utprøvingstiden gå parallelt med henvisning til Oslo universitetssykehus, Rikshospitalet.
- Anamnese med oppsummering av høreapparatbruk og audiologiske tester legges ved henvisning til Oslo universitetssykehus, Rikshospitalet.
Praktisk – slik kan anbefalingen følges
CI-henvisning sendes ved følgende kriterier:
- Større enn 60 dB HL (PTA4) på det beste øret, eller mangelfull talespråkutvikling med høreapparat.
- Barnet bør være ferdig utredet og ha prøvd høreapparater i minst 3 måneder (henvisning til CI-utredning kan gå parallelt med høreapparatutprøving).
- Utfyllende informasjon (inkl. anamnese, ABR-kurver) sendes med henvisningen.
CI-henvisningen skal inneholde:
- Resultat av øre-nese-halsundersøkelse og medisinsk utredning.
- Resultat av alle objektive tester.
- Resultat av høreapparatutprøving.
Radiologi ved CI-utredning:
CT/MR tinningben og MR av hode utføres som del av pre-operativ planlegging. Undersøkelsen utføres fortrinnsvis ved Oslo universitetssykehus, Rikshospitalet, men kan gjøres ved andre universitetssykehus etter avtale med CI-teamet ved Oslo universitetssykehus, Rikshospitalet.
Ved mistanke om meningitt som årsak til hørselstapet, sendes henvisningen som øyeblikkelig hjelp.
Begrunnelse – dette er anbefalingen basert på
- De første 3 leveårene er viktige for utvikling av språk. Tidlig stimulering med lyd er viktig for at barn skal forstå og utvikle tale.
- Manglende lydstimulering og sen cochleaimplantasjon øker risikoen for at barna ikke vil ha aldersadekvat talespråkutvikling.
- Studier har vist at barn som får cochleaimplantat før 12 mnd. alder i større grad tar igjen sine jevnaldrende.
- Hos normalthørende blir hørselen stimulert allerede 3 mnd. før fødselen. Barn med hørselstap vil ved fødsel være 3 mnd. forsinket i hørselsutviklingen. Tidlig intervensjon kan være med på å lukke dette gapet. Normalthørende barn får talespråklig stimulering fra fødselen av.
- Hørselsbanene trenger jevnlig stimulering for at barn skal lære alle lydene i språket, lære forskjellene på lydene, samt høre kombinasjon av lyder i ord og setninger. Tidlig tilgang på lyd gir mer automatisk og naturlig talespråktilegnelse.
Referanser
141. Why early auidition is important https://www.helsedirektoratet.no/referanse/0002-0013-169165
142. Profound deafness in childhood https://www.helsedirektoratet.no/referanse/0002-0013-169166
143. Language development in the first year of life: What deaf children might be missing before cochlear implantation https://www.helsedirektoratet.no/referanse/0002-0013-169167
Sist faglig oppdatert: 24201724.03.2017
Ved tilpassing av høreapparat til barn i alderen 0–3 år bør det foretas verifisering
- Det er avgjørende at høreapparattilpasningen kontrolleres og verifiseres jevnlig på barn i aldersgruppen 0–3 år.
- Ved tilpasning av høreapparat bør det foretas verifisering for å sikre riktig forsterkning basert på individuelle anatomiske forskjeller i øregangen. Dette for å unngå over- og underforsterkning.
- Verifiseringen kan gjøres ved å måle reelle lydnivåer i øregangen ved å måle funksjonell forsterkning og/eller ved å benytte spørreskjemaer til foreldrene.
Praktisk – slik kan anbefalingen følges
Høreapparatets tekniske spesifikasjoner er basert på couplermålinger i et standard voksenøre, og de kan derfor ikke direkte overføres til små barn.
Verifisering skal gjøres ved endring av akustiske forhold (endring av forsterkning og ved ny propp). Måling av barnets øregang sørger for riktig forsterkning ved trommehinnen etter barnets alder og øregangens størrelse. Dersom man ikke gjennomfører en slik verifisering, kan lydtrykknivået ved trommehinnen hos et spedbarn være så mye som 20 dB sterkere enn antatt.
Det finnes flere metoder som kan brukes til verifisering, både subjektive og objektive målemetoder, dvs. metoder som fysisk involverer barnet og metoder som kan gjøres uten at barnet er til stede.
RECD (Real-Ear-to-Coupler-Difference)
- gir et bilde på den reelle forsterkning av høreapparatet målt tett på trommehinnen
- hos barn gjøres dette ved hjelp av RECD, hvor det meste av testingen foregår i en test-boks uten medvirkning fra barnet
- barnets øregang måles for å få en individuell differanse svarende til forskjellen mellom størrelsen på barnets øregang og en coupler. Når man har denne forskjellen, kan resterende målinger gjøres via denne coupleren
- RECD måles ved input for svake, moderate og sterke input
- barns øreganger vokser raskt. Det anbefales at en RECD-måling gjøres hver gang øreproppen fornyes;
0-6 mnd: RECD hver 3.–4. uke
6-12 mnd: RECD hver 3. mnd.
->12 mnd: RECD hver 6. mnd.
Funksjonell måling av forsterkning
En annen måte å måle høreapparatets forsterkning på er å utføre funksjonell måling av forsterkning.
Dette bør gjøres parallelt med måling av RECD.
- gir et bilde på forskjell mellom hørsel med og uten bruk av høreapparat
- kan gjøres ved forskjellige audiologiske tester avhengig av barnets kognitive alder
- 6 mnd.-3 år er belønningsaudiometri (VRA) egnet målemetode (se utredning)
LINGS-lyder:
LINGS-lyder er en test for å kontrollere hørbarhet av språklyder som barnet bør høre for alderssvarende utvikling av språk.
- kan brukes ved kontroll på høresentralen, men er også et verktøy til foreldre for jevnlig kontroll av høreapparat og hørsel hjemme.
- bør introduseres til foreldre i en tidlig fase, og det bør gis opplæring i korrekt bruk.
På denne måten kan foreldre være mer delaktige i at høreapparatet til enhver tid fungerer tilfredsstillende.
Kartleggingsverktøy/spørreskjema:
Spørreskjemaer, eksempelvis «Små ører», fylles ut av foreldre basert på observasjoner av barnet og gir en vurdering av hørselsstatus.
- Kan brukes opp til 2 år hørselsalder med CI eller høreapparat (brukstid).
- Foreldre skal observere reaksjoner på lyd hos barnet ut fra hva som forventes med hensyn til alder.
Basert på svarene beregnes en total skår og sammenlignet med en forventet verdi (normal utvikling) og en minimumsverdi (minimum skår som et barn med denne hørselsalderen bør oppnå).
Begrunnelse – dette er anbefalingen basert på
Hensikten med å verifisere er å kontrollere at barnet får riktig forsterkning, og at ønsket effekt av tilpasset høreapparat oppnås.
I perioden 0-3 år får vi svært lite tilbakemelding fra barnet på lyd og lydkvalitet.
Referanser
144. Optimising your RECD measurements https://www.helsedirektoratet.no/referanse/0002-0013-169168
145. Integrating the RECD into the hearing instrument fitting process https://www.helsedirektoratet.no/referanse/0002-0013-169169
Sist faglig oppdatert: 24201724.03.2017
Krav til personell, utstyr og lokaler på høresentralene
Hørselsutredning og oppfølging av barn i alderen 0-3 år skal utføres av kvalifisert personell
- Hørselsutredning og oppfølging av barn er en tverrfaglig oppgave som involverer både audiograf, audiopedagog, audiofysiker/-ingeniør og øre-nese-halslege. Tilbudet krever også et tverrfaglig samarbeid med andre aktuelle instanser.
- Utredning og oppfølging skal skje ved en offentlig godkjent høresentral.
- Informasjon som gis bør være nøytral og tilstrekkelig til at familien kan ta selvstendige valg på vegne av barnet.
- De regionale helseforetakene har ansvar for at tilpasning og formidling av høreapparat skjer i samsvar med forsvarlige medisinskfaglige prosedyrer, og at fagpersonene har nødvendige kvalifikasjoner.
Praktisk – slik kan anbefalingen følges
I følge gjeldende regelverk skal høresentralen:
- ha fast tilknyttet audiopedagog, audiofysiker/-ingeniør og det nødvendige antall audiografer og kontorpersonale
- ha ansvar for nødvendig undervisning, etterutdannelse og samarbeidsrutiner for dem som arbeider med rekvirering og levering av høreapparat m.m. i sitt geografiske område
- i samarbeid med øre-nese-halsavdeling, øvrige kliniske avdelinger og eventuelle tekniske hjelpemiddelsentraler, foreta undersøkelse og tilpasning av nødvendige tekniske hjelpemidler for barn, for personer med funksjonshemning i tillegg til hørselshemning, og personer henvist fra andre instanser
Begrunnelse – dette er anbefalingen basert på
- Medisinsk utredning av små barn krever kvalifisert personell med kunnskap på spesialistnivå og erfaring med hørsel og hørselstap. Videre kreves det tid til å ivareta familiens behov, samt ferdigheter til å kunne gjøre en målrettet og relevant undersøkelse.
- Det kreves innsikt i barns utvikling, da mange av testene krever godt samarbeid og ikke minst tolking av barnets responser. En viktig del av arbeidet er å sikre det naturlige samspillet mellom barn og foreldre.
- Habilitering av barn med hørselstap krever audiologisk kunnskap, helhetlig forståelse av barnets utvikling og kunnskap om hvordan best ivareta barn, foreldre og familie.
- Det forutsettes at de som skal jobbe med oppfølging av barn med hørselstap kjenner til ulike tilbud som er aktuelle i habiliteringen for å kunne henvise til de rette instanser og slik bidra til et helhetlig tilbud.
- Kompetansen til de som yter tjenesten skal være forankret i grunnleggende utdanning og etterutdanning fra anerkjente utdanningsinstitusjoner. Samtidig er det viktig med relevante praktiske ferdigheter som er tilegnet i en strukturert prosess.
- Et minstekrav til alt personell som er involvert i utredning og oppfølging av små barn med hørselstap er jevnlig faglig oppdatering.
Referanser
146. Vedlegg 3 til § 10 b - Krav til kvalifikasjoner, regler for undersøkelse, krav til utstyr, lokaler mv. og om faglig medvirkning ved undersøkelse av hørselshemmede, avtrykk av øregang og tilpasning av høreapparat https://www.nav.no/rettskildene/Vedlegg/Vedlegg+3+til+%C2%A7+10+b+-+Krav+til+kvalifikasjoner,+regler+for+unders%C3%B8kelse,+krav+til+utstyr,+lokaler+mv.+og+om+faglig+medvirkning+ved+unders%C3%B8kelse+av+h%C3%B8rselshemmede,+avtrykk+av+%C3%B8regang+og+tilpasning+av+h%C3%B8reapparat.104085.cms
147. The role of the doctor in the NHSP team http://baap.org.uk/Resources/Documents,GuidelinesClinicalStandards.aspx
148. NS-EN 15927:2010 Tjenester tilknyttet formidling av høreapparater https://www.helsedirektoratet.no/referanse/0002-0013-169172
Sist faglig oppdatert: 24201724.03.2017
Hørselsutredning og oppfølging av barn i alderen 0-3 år skal utføres med utstyr som fyller kravene
- Det skal kunne utføres både elektrofysiologiske (ABR, AABR, ASSR) og psykoakustiske tester (belønningsaudiometri (VRA), lekeaudiometri). Det må også finnes utstyr for diagnostisk impedansaudiometri og transientframkalte otoakustiske emisjoner (TEOAE).
- I tillegg må det finnes adekvat utstyr for tilpasning av høreapparat, inkludert verifisering.
Praktisk – slik kan anbefalingen følges
Ha utstyr for teknisk kontroll av høreapparater og for kalibrering av audiometrisk utstyr.
Minstekrav til måleutstyr for elektrofysiologiske målinger er utstyr med tilgang til både målemetodene ABR, AABR og ASSR.
- Elektrodeplassering utføres etter leverandørens anbefaling for gjeldende utstyr.
- I utgangspunktet anbefales bruk av innstikkstelefoner, men i spesielle tilfeller som for eksempel ved øregangsatresi benyttes hodetelefoner.
- Både hodetelefoner og innstikkstelefoner er akseptabelt, men innstikkstelefoner er bedre med tanke på både stimulusartefakter og fare for overslag til det motsatte øret.
- Ved bruk av innstikkstelefoner er det større usikkerhet med tanke på stimulusnivå i forhold til variasjoner i størrelse på øregang hos et lite barn (lite volum gir økt styrke).
- For nyfødte (innen 1 mnd. etter fødsel) bør man ikke gå høyere enn 85 dB HL siden mindre øregangsvolum gjør at reell lydstyrke kan bli opp til 20 dB høyere – dvs. fare for støyskade.
Utstyr for impedansaudiometri til bruk på de minste barna bør ha mulighet for å velge probefrekvens (1 kHz).
Til belønningsaudiometri (VRA) og lekeaudiometri bør det være utstyr og leker som egner seg for denne type testing.
- Det er en utfordring for den som skal teste å finne måter å holde barnets interesse lenge nok til å kunne få utført hørselstesten.
- Det er viktig å ha et utvalg av leker å variere mellom, slik at det ikke blir kjedelig. Samtidig er det viktig at lekene ikke er for spennende slik at barnet blir mer opptatt av å for eksempel sortere klossene etter farge.
- Ved både VRA og lekeaudiometri bør det tas både luftlednings- og benledningsaudiometri.
- Dersom barnet motsetter seg å bruke innstikks- eller hodetelefoner, bør lydfeltsmålinger prøves.
Det forutsetter at alt utstyr er kalibrert etter leverandørs anbefalinger og gjeldende standarder for denne type testing.
Audiologisk utredning og oppfølging av barn 0-3 år krever også at det finnes utstyr for verifisering. Det kan være teknisk måleutstyr og/eller utstyr for målinger i lydfelt.
Det er utarbeidet en europeisk standard med en norsk utgave «NS-EN15927:2010. Tjenester tilknyttet formidling av høreapparater». Denne beskriver krav til omgivelser, prosessen for formidling av høreapparater og system for kvalitetsstyring. Dette gir et minstekrav til tjenesten.
Begrunnelse – dette er anbefalingen basert på
- For å utføre faglig forsvarlig hørselsutredning og oppfølging av barn i alderen 0-3 år, er det en forutsetning å ha tilgang til nødvendig utstyr som fyller gitte krav.
- Audiometrisk utstyr skal regelmessig kontrolleres subjektivt og kalibreres ved et kompetent laboratorium minst hvert 3. år, eller når resultatet av den subjektive kontroll tilsier det.
- Krav til adekvat utstyr må følges for å sikre at hørselsmålingene og høreapparattilpasningene skal bli pålitelige.
- Utstyret som benyttes bør ha egne protokoller for bruk på små barn.
Referanser
148. NS-EN 15927:2010 Tjenester tilknyttet formidling av høreapparater https://www.helsedirektoratet.no/referanse/0002-0013-169172
149. Referanseverdier til kalibrering av audiometre - Del 1: Ekvivalente referanselydtrykknivåer for rentoner og supra-aurale øretelefoner https://www.helsedirektoratet.no/referanse/0002-0013-169173
150. NS-EN ISO 389-2:1994 Akustikk - Referanseverdier til kalibrering av audiometre - Del 2: Ekvivalente terskellydtrykknivåer for rentoner og øregangstelefoner https://www.helsedirektoratet.no/referanse/0002-0013-169174
. NS-EN ISO389-3:1994 AkustikkReferanseverdier til kalibreirng av audiometre - Del 3: Ekvivalente referansenivåer av kraftterskel for rentoner og benledere https://www.helsedirektoratet.no/referanse/0002-0013-169175
152. NS-EN ISO 389-4:1994 Akustikk - Del 4: Referansenivåer for maskering med smalbåndstøy https://www.helsedirektoratet.no/referanse/0002-0013-169176
153. NS-EN ISO 389-6:2007 Akustikk - Del 6 Referansehøreterskelnivåer for kortvartige prøvingssignaler https://www.helsedirektoratet.no/referanse/0002-0013-169177
154. NS-EN ISO 389-7:2005 Akustikk - Del 7: Referansehøreterskel ved lytting under fritt felt og diffust felt-forhold https://www.helsedirektoratet.no/referanse/0002-0013-169178
155. NS-EN ISO 389-8:2004 Akustikk - Referanseverdier til kalibrering av audiometre - Del 8 Ekvivalentre referanselydtrykknivåer for rentoner og circum-aurale øretelefoner https://www.helsedirektoratet.no/referanse/0002-0013-169179
Sist faglig oppdatert: 24201724.03.2017
Hørselsutredning og oppfølging av barn i alderen 0-3 år skal utføres i testrom som følger norsk standard
- Testing av små barn skal gjennomføres i et egnet testrom, med minimalt av annen distraksjon. Dette for å sikre god kvalitet på utredningen.
- Minimumskrav til testrom er at testingen kan gjennomføres under akseptable omgivelser med tanke på alle former for støy (lyd fra omgivelsene, elektronisk støy osv.).
Praktisk – slik kan anbefalingen følges
- Elektrofysiologiske målinger av barn i naturlig søvn skal ideelt sett utføres i lydisolerte rom egnet for denne type testing, og med samme krav til standard som den som benyttes til rentoneaudiometri. Testing utført mens barnet er i narkose skal også gjennomføres i kontrollerte omgivelser.
- For å forsikre seg om at testrommene er egnet til utredning av barn i alderen 0-3 år, bør standarder som både beskriver metoder for hørselsmålinger og krav til bakgrunnsstøy følges.
Det er utarbeidet en europeisk standard med en norsk utgave «NS-EN15927:2010 Tjenester tilknyttet formidling av høreapparater» som beskriver krav til omgivelser, prosessen for formidling av høreapparater og system for kvalitetsstyring. Denne gir et minstekrav til tjenesten.
Begrunnelse – dette er anbefalingen basert på
Sikre at hørselsmålingene blir pålitelige og reproduserbare.
Referanser
156. NS-EN 15927:2010 Tjenester tilknyttet formidling av høreapparater https://www.helsedirektoratet.no/referanse/0002-0013-169180
157. NS-EN ISO 8253-1:2010 Akustikk - Audiometriske metoder - Del 1: Rentoneaudiometri ved luft- og benledning https://www.helsedirektoratet.no/referanse/0002-0013-169181
158. NS-EN ISO 8253-2:2009 Akustikk - Audiometriske prøvingsmetoder - Del 2: Audiometri med rentone- og smalbåndsignaler i lydfelt https://www.helsedirektoratet.no/referanse/0002-0013-169182
Sist faglig oppdatert: 24201724.03.2017
Metode og prosess
Sist faglig oppdatert: 24201724.03.2017
På oppdrag fra Helse- og omsorgsdepartementet ble Helsedirektoratet i brev av 14.8.14 bedt om å følge opp rapporten «CI – og hva så?»
Oppdraget innebar blant annet å utforme retningslinjer som skal sikre at små barn med hørselstap blir testet optimalt og dermed får tilgang til auditiv stimulering tidlig nok til at språkutviklingen kan komme raskt i gang.
Oppdraget skulle omfatte «små barn med hørselstap». I prosessen har man diskutert hvor grensesnittet mellom Nasjonal faglig retningslinje for screening av hørsel hos nyfødte og Nasjonal faglig retningslinje for utredning og oppfølging av hørsel hos små barn (0–3 år) skulle være. Det er vanlig å definere små barn som barn fra 0–3 år, og det er denne aldersgruppen retningslinjene handler om. For å fange opp flest mulig av målgruppen «små barn med hørselstap» i retningslinjen, har det vært naturlig å inkludere de barna som av forskjellige grunner vil passere som hørende i hørselsscreeningen for nyfødte, men allikevel vil kunne ende opp i gruppen barn med hørselstap i alderen 0–3 år. Det vil si at barn med økt risiko for å utvikle hørselstap i tidlig alder også er tatt med i retningslinjen.
I retningslinjen inkluderes utredning av årsaker til hørselstap, da disse kan si noe om hørselstapets forløp og ha innvirkning på hvilken behandling som kan være aktuell (eksempelvis høreapparat eller cochleaimplantat). Årsaksutredningen vil også kunne avdekke eventuelle tilleggsfaktorer som kan virke inn på habiliteringsprosessen (synstap, hjerteproblemer, anatomiske forhold som manglende hørselsnerve og liknende).
Det gis egne anbefalinger for barn som utredes med hensyn til auditiv nevropati, en gruppe hørselshemmede barn som i mange tilfeller skiller seg fra de øvrige barna med hørselstap.
Mandat
Mandatet for denne retningslinjen er å utvikle anbefalinger som bygger på anerkjente og kunnskapsbaserte tiltak og metoder. Med retningslinjen skal det settes en faglig, felles standard for å styrke kvaliteten og hindre uønsket variasjon.
Målgruppe og mål for retningslinjen
Målgruppe for denne nasjonale faglige retningslinjen er helsepersonell ved høresentraler med ansvar for utredning og behandling av barn som ikke har passert nyfødtscreeningen av hørsel.
- Overordnet mål: Sikre grundig og total utredning og oppfølging av hørsel hos små barn (0–3 år)
- Resultatmål: Skaffe til veie et grunnlag for å vurdere, planlegge og iverksette tiltak og virkemidler i helsetjenesten til små barn (0–3 år) med hørselstap
- Effektmål: Sikre faglige forsvarlige metoder for å gi likeverdige tjenester i spesialisthelsetjenesten for barn (0–3 år)
Definisjon av hørselstap
- Et mekanisk (konduktivt) hørselstap er lokalisert til det ytre øret og/eller mellomøret. Et ledningshinder gjør at lydsignalet ikke ledes på normal måte til det indre øret.
- Et sensorinevralt hørselstap er lokalisert til sneglehuset (cochlea), hørselsnerven eller i de sentrale auditive nervebaner (CANS).
- Se oversikt over grader av hørselstap (link til nyfødtscreening av hørsel s.11)
Kunnskapsgrunnlag
En nasjonal faglig retningslinje skal bygge på kunnskapsbasert praksis. Det innebærer at forskning, klinisk erfaring og brukererfaring skal vurderes samlet opp mot ønskede og uønskede konsekvenser av foreslåtte tiltak. Disse skal ses i lys av verdier, ressursbruk, prioriteringskriterier, lover og forskrifter» (Veileder for utvikling av kunnskapsbaserte retningslinjer, 2012, s. 10).
Fagområdet har begrenset forskningsbasert kunnskap som er presentert i systematiske oversiktsartikler eller i randomiserte kontrollerte studier (RCT). Arbeidsgruppemedlemmer har foretatt litteratursøk i 2015 og tidlig i 2016 og inkludert både guidelines fra andre land, review-artikler og de studier som har størst evidens. En stor del av anbefalingene i retningslinjen er derfor basert på erfaring, brukerkunnskap og brukermedvirkning.
Modale hjelpeverb graderer anbefalingene
For å gradere styrken på hver anbefaling er de modale hjelpeverbene skal og bør brukt.
Skal er forbeholdt anbefalinger som er lov- eller regelfestet, eller så klart faglig forankret at det sjelden vil være forsvarlig ikke å gjøre som anbefalt.
Bør er benyttet ved sterke anbefalinger. Implikasjonen av en sterk anbefaling er at helsepersonell vil mene at de fleste pasienter bør få det anbefalte tiltaket og de fleste pasienter vil ønske tiltaket. Beslutningstakere vil mene at anbefalingen kan tilpasses som rutine i de fleste situasjoner og at mål på om anbefalingen følges, bør brukes som kvalitetsindikator. Det oppnås flere fordeler enn ulemper ved å følge anbefalingen.
Arbeidsmetode
Arbeidsgruppen har vært en av to arbeidsgrupper som ble oppnevnt i forbindelse med oppfølging av rapporten «CI – og hva så?». Den andre gruppen har utarbeidet retningslinjer for screening av hørsel hos nyfødte. Arbeidet startet i februar 2015 med felles gruppemøte.
Sommeren 2015 ble det oppnevnt en skrivegruppe med 3 representanter fra arbeidsgruppen. De har hatt hovedansvar for endelig utgave og digitalisering av retningslinjen.
Brukerorganisasjonene har hatt eget møte med Helsedirektoratet med mulighet for direkte innspill til retningslinjen forut for ekstern høring. De var også inkludert som høringsinstanser.
Oppdraget skulle omfatte «små barn med hørselstap». For å fange opp flest mulig av målgruppen «små barn med hørselstap» i retningslinjene, har det vært naturlig å inkludere de barna som av forskjellige grunner vil passere som hørende i hørselsscreeningen for nyfødte, men allikevel vil kunne ende opp i gruppen med barn i alderen 0–3 år med hørselstap. Utredning av årsaker til hørselstap er inkludert i retningslinjene. Årsakene kan si noe om hørselstapets forløp og ha innvirkning på hvilken behandling som er aktuell (eksempelvis høreapparat eller cochleaimplantat). Det er valgt å lage egne anbefalinger for barn som utredes med hensyn til auditiv nevropati, en gruppe hørselshemmede barn som i mange tilfeller skiller seg fra de øvrige barna med hørselstap.
Arbeidsgruppen
Arbeidsgruppen som regionale helseforetak har oppnevnt til å utarbeide nasjonal faglig retningslinje for utredning og oppfølging av hørsel hos små barn (0-3 år) bestod av:
- Camilla Mikalsen, audiograf ved Universitetssykehuset Nord-Norge
- Dagny Hemmingsen, spesialist i øre-nese-halssykdommer ved Universitetssykehuset Nord-Norge
- Geir Siem, øre-nese-halslege i privat praksis
- Kjell Rasmussen, audiofysiker ved Oslo universitetssykehus
- Magda Lothe, audiopedagog ved Haukeland universitetssykehus
- Nann Helen Jespersen, audiograf ved Finnmarkssykehuset
- Tone Landfastøien, audiograf ved Oslo universitetssykehus
- Siri Wennberg, audiograf ved St. Olavs Hospital
- Sissel Pellerud, audiograf ved Akershus universitetssykehus
Arbeidsgruppen har drøftet seg frem til grunnlaget for nasjonal faglig retningslinje for utredning og oppfølging av hørsel hos små barn (0-3 år). Tone Landfastøien, Siri Wennberg og Geir Siem har ferdigstilt utkastet til retningslinjer gjennom arbeidet i en egen skrivegruppe.
Arbeidsgruppen har hatt utstrakt samarbeid med arbeidsgruppen som har utarbeidet nasjonal faglig retningslinje for screening av hørsel hos nyfødte.
Fra Helsedirektoratet har seniorrådgiver Bodil Stokke og seniorrådgiver Elin Østli bidratt.