Nasjonalt handlingsprogram med retningslinjer for diagnostikk, behandling og oppfølging av prostatakreft
Innledning
Sist faglig oppdatert: 02.10.2024
Nasjonalt handlingsprogram for prostatakreft ble første gang publisert som nasjonal faglig retningslinje av Helsedirektoratet i 2009.
Fra og med 8.utgave av handlingsprogrammet (nov. 2020) er oppdateringen av nasjonalt handlingsprogram for prostatakreft lagt seg tett opp til de europeiske retningslinjene (https://uroweb.org/guideline/prostate-cancer/). Handlingsprogrammet er direkte koblet til de relevante kapitlene i den europeiske retningslinjen hvor dette er hensiktsmessig. (Dette er også i tråd med de danske retningslinjene). Ved kunnskapsgraderingen er det valgt å bruke EAUs gradering, og det er linket direkte til disse retningslinjene. (EAU har også laget en Pocket Guideline som kan være nyttig). Siste oppdatering fra EAU ble publisert i starten av april 2024. I den 14. utgaven av handlingsprogrammet (20.09.24) ble det gjort en god del endringer i handlingsprogrammet; bl.a. ble kapitlet om billeddiagnostikk omskrevet. Endringene som ble gjort er kort omtalt under kapittel 1.4 "Oppsummering av endringer fra siste utgave". Denne 15. utgaven inkluderer kun endringer ifm. beslutninger i Nye metoder.
Forholdet mellom volum og kvalitet
Sist faglig oppdatert: 02.10.2024
Forholdet mellom volum og kvalitet i behandling av kreft har vært fokus for en rekke publikasjoner og offentlige utredninger. For visse diagnoser eller prosedyrer har enkelte publikasjoner vist at høyt volum fører til bedre behandlingsresultat, mens det for andre diagnoser eller prosedyrer ikke er påvist en slik sammenheng. En nasjonal rapport om kreftkirurgi ga anbefalinger om minimumstall per år for operasjoner (Helsedirektoratet, 2015).
Denne rapporten er revidert (juni 2024), og er publisert som nasjonale faglige råd for kreftkirurgi.
Tverrfaglig team (Multidisiplinært team)
Sist faglig oppdatert: 02.10.2024
Nytten av tverrfaglige møter/team er omtalt i litteraturen (Pillay et al., 2016). Det bør være formelle tverrfaglige møter på alle sykehus som utreder og behandler prostatakreft, der utredning og behandling av pasienter med prostatakreft diskuteres. Tverrfaglige møter bør ha deltakelse av urolog, radiolog, onkolog og patolog. Der nødvendig kompetanse ikke er fysisk tilgjengelig på institusjonen, bør det etableres kvalitativt tilfredsstillende videokonferanseordninger med et annet kompetent fagmiljø, alternativt kan pasienten henvises til annet sykehus for tverrfaglig vurdering. Tverrfaglige møter bør ha mulighet for tilknytning av nukleærmedisiner.
Kvalitetsindikatorer
Sist faglig oppdatert: 02.10.2024
Kreftregisteret har utarbeidet eget nasjonalt kvalitetsregister for prostatakreft som inkluderer kvalitetsindikatorer. Dette kan blant annet brukes som grunnlag for å vurdere om anbefalingene i handlingsprogrammet blir fulgt. For nærmere beskrivelse, se Nasjonalt kvalitetsregister for prostatakreft (kreftregisteret.no)
Oppsummering av endringer siden forrige utgave
Sist faglig oppdatert: 02.10.2024
I den 14. utgaven av handlingsprogrammet, som ble publisert 20.09.24, var følgende endringer gjort siden 13. utgave:
- Kapittel 1. Innledning; oppdatert
- Kapittel 2. Epidemiologi og forebygging; små justeringer oppdatert statistikk
- Kapittel 3. Pakkeforløp for kreft; oppdatert tekst
- Kapittel 4. Klassifikasjon og staging; endringer
- Kapittel 5. Markører; utdypning og tydeliggjøring
- Kapittel 6. Fastlegens rolle; små endringer
- Kapittel 7. Utredning; kapitlet er omskrevet.
- Kapittel 8. Behandling med kurativ intensjon; omstrukturert og oppdatert i tråd med EAU-guidelines
- Kapittel 9. Medikamentell behandling av metastatisk prostatakreft; kapitlet er omskrevet og nye medikamenter omtales
- Kapittel 10. Rehabilitering; ingen endringer
- Kapittel 11. Palliasjon: små endringer
- Kapittel 12. Oppfølging og kontroll; oppdatert og justert
- Kapittel 13. Metode og prosess; oppdatert
Rett etter at 14. utgave ble publisert, ble det tatt beslutning i Nyemetoder ifm. Darolutamid Darolutamid (Nubeqa) - Indikasjon II - Nye metoder.
Denne 15. utgaven inkluderer derfor kun oppdatering tilknyttet dette medikamentet.
Epidemiologi og forebygging
Sist faglig oppdatert: 02.10.2024
Kreft i blærehalskjertelen (prostatakreft) er i dag den vanligste kreftformen blant menn i Norge. I perioden 2019–2023 ble om lag 5 000 (2023: 5258) nye tilfeller av prostatakreft diagnostisert hvert år, noe som utgjør 26,4 % av alle krefttilfeller hos menn (Larsen, 2024). Median alder ved diagnose er 70 år, og med utgangspunkt i dagens kreftforekomst (2019-2023), vil omtrent hver åttende mann bli diagnostisert med prostatakreft før fylte 75 år i Norge (livstidsrisiko ved fravær av konkurrerende dødsårsaker).
I 2022 døde 973 personer av prostatakreft i Norge (15,8 % av alle kreftdødsårsaker hos menn). Livstidsrisikoen for død av prostatakreft før 75 års alder er på ca. 1 %. En har observert en nedgang i dødeligheten av prostatakreft i Norge, og i mange andre land, fra begynnelsen av 1990-årene og framover (Bray et al., 2010; Kvåle et al., 2017). Nedgangen i dødeligheten av prostatakreft i Norge har vært på 3,9 % per år de siste 10 årene (Association of the Nordic Cancer Registries, 2023). Som en følge av at langt flere blir diagnostisert med prostatakreft hvert år enn antallet som dør av sykdommen, har antall menn som lever med, og som trenger en eller annen form for oppfølging for sin sykdom, økt fra 39 647 (prevalens 31.12.2013) til 63 702 (prevalens 31.12.2023) i løpet av de siste 10 årene (Larsen, 2024).
I Norge har forekomsten (aldersstandardiserte insidensrater) av prostatakreft tredoblet seg siden 1950-tallet. Fra rundt 1990 økte insidensratene betydelig i mange land (Bray et al., 2010), hovedsakelig som en konsekvens av en kraftig økning i bruken av prostata-spesifikt antigen (PSA) testing som et diagnostisk hjelpemiddel. De senere årene har en sett en stabilisering av insidensratene, og fra femårsperioden 2014–2018 til femårsperioden 2019–2023 har en sett en nedgang på 10 % (Larsen, 2024).
Det er betydelig variasjon i insidens av prostatakreft mellom etniske grupper og land i verden, med en høy forekomst i Nord-Amerika, Oseania og Vest-Europa, men betydelig lavere i Asia (Center et al., 2012; Torre et al., 2015). I tillegg til forskjeller i miljø og diagnostisk aktivitet, antar en at forskjellene mellom etniske populasjoner skyldes en kombinasjon av genetiske forhold og livsstilsfaktorer. Migrasjonsstudier har vist at når populasjoner flytter fra områder med lav insidens til områder med høy insidens, øker insidensratene deres betydelig (Cook et al., 1999). Disse observasjonene blir delvis forklart med at en blir «eksponert» for helsevesen med ulik grad av årvåkenhet i forhold til prostatarelaterte symptomer og ulik grad av diagnostisk intensitet (f.eks. ulik bruk av PSA), men en tror også at endringer i livsstilsfaktorer, slik som kostholdsendringer, bidrar til forskjellene i insidensratene.
Det er ikke identifisert sikre spesifikke påvirkbare risikofaktorer for prostatakreft, og menn anbefales derfor å følge de generelle rådene for kosthold og fysisk aktivitet for å forebygge sykdommen.
EAU22 3.2.3 Summary of evidence for epidemiology and aetiology
Pakkeforløp for kreft
Sist faglig oppdatert: 02.10.2024
Pakkeforløp for kreft skal gi forutsigbarhet og trygghet for pasient og pårørende, og er et standard pasientforløp som beskriver organisering av utredning og behandling, kommunikasjon/dialog med pasient og pårørende samt ansvarsplassering og konkrete forløpstider. Pakkeforløpet starter når et helseforetak eller privat ideelt sykehus mottar en henvisning med begrunnet mistanke om kreft, eller når helseforetaket selv starter utredning med begrunnet mistanke om kreft.
Les mer om Pakkeforløp for prostatakreft
Det er egne Diagnoseveiledere for inngang til pakkeforløp for kreft.
Klassifikasjon og staging
Sist faglig oppdatert: 02.10.2024
Prostatakreft klassifiseres i henhold til den 8. utgave av TNM classification of malignant tumors (Brierley et al., 2017). UICC International Union Against Cancer 2017.TNM er en av de viktigste prognostiske faktorene for sannsynlig sykdomsforløp, og en av faktorene som brukes som grunnlag for valg av behandling. TNM står for tumor, node (lymfeknute) og metastasis (metastase/dattersvulst), og er et mål på kreftsykdommens utbredelse i kroppen. T beskriver primærtumors utbredelse, N eventuell spredning til regionale lymfeknuter og M omhandler status for fjernmetastasering. De tre bokstavene angir sykdommens utbredelse, for eksempel T2 N0 M0.
Det skilles mellom klinisk TNM (cTNM) og patologisk TNM (pTNM). cTNM blir satt av legen som utreder pasienten, og gjenspeiler funn tilgjengelig før behandling, inkludert klinisk undersøkelse, billeddiagnostikk og svar på vevsprøver. Ett unntak er at klinisk T-stadium ved prostatakreft kun skal baseres på digital rektal eksplorasjon (DRE) og ikke på billeddiagnostikk for angivelse av cTNM og risikogruppering, selv om MR-basert vurdering av tumorutbredelse brukes til å bestemme behandling.
UICC International Union Against Cancer 2017.
(Tabell kommer)
International society of urological pathology (ISUP) anbefaler graderingsgrupper basert på Gleason-score bl.a. for å synliggjøre at Gleason score 6 er en lavmalign lidelse, og for å tydeliggjøre forskjellen på Gleason score 3+4 versus 4+3.
(Tabell kommer)
EAU 24 4.1 Prostate Cancer - CLASSIFICATION AND STAGING SYSTEMS (uroweb.org)
Når prostatabiopsier viser ulik ISUP-grad anbefales følgende:
- Målrettede biopsier fra samme lesjon summeres til en samlet ISUP-grad pr. lesjon
- Systematiske biopsier graderes hver for seg
- Høyeste ISUP-grad brukes til risikogruppering enten dette er fra en enkelt systematisk biopsi eller samlet ISUP-grad pr. lesjon ved målrettede biopsier[1]
[1] *Risikogruppering er opprinnelig basert på historiske pasientserier hvor biopsier ble tatt ultralydveiledet uten entydig protokoll. Europeiske og amerikanske retningslinjer (EAU, NCCN) spesifiserer ikke om man skal bruke høyeste graderte enkeltbiopsi eller generere en samlet grad basert på alle biopsier. Anbefalingen om å bruke høyeste ISUP-grad for risikogruppering er valgt i tråd med klinisk internasjonal praksis (van Leenders et al., 2020).
Markører
Biomarkører (blod, urin, vev)
Sist faglig oppdatert: 02.10.2024
En biomarkør er et stoff eller et molekyl som kan analyseres en kroppsvæske eller vev, og som ut fra markørens tilstedeværelse sier noe om en tilstand i kroppen. I praksis kombineres ofte to eller flere markører før viktige valg om utredning og/eller behandling. Det er utviklet nomogrammer og kalkulatorer som kan være til hjelp for å estimere individuell risiko i en konkret situasjon.
Biomarkører kan anvendes alene eller i kombinasjon på forskjellige tidspunkter under utredning og behandling av prostatakreft. Ett eksempel er risikostratifsering basert på PSA, ISUP-grad gruppe og TNM-stadium.
- Deteksjon: «Er det sannsynlig at det foreligger kreft?»
- Prognose: «Er det sannsynlig at det foreligger klinisk signifikant (behandlingstrengende) kreft?»
- Prediksjon: «Er det sannsynlig at en bestemt behandling vil virke?»
- Monitorering: «Hvordan har behandlingen virket?»
Blodprøver
Sist faglig oppdatert: 02.10.2024
PSA (prostataspesifikt antigen)
PSA (prostataspesifikt antigen) (ng/ml) produseres av prostatakjertelen og er en prostataspesifikk biomarkør. Den er ikke kreftspesifikk og kan også være forhøyet ved benign prostatahyperplasi, prostatitt og andre ikke-maligne tilstander. Noen medikamenter, for eksempel 5-alfa-reduktase-hemmer som brukes i behandling av symptomatisk prostatahyperplasi, kan redusere PSA-verdien (forventes halvert etter 6 måneders behandling). PSA er en kontinuerlig parameter og høyere verdier indikerer høyere sannsynlighet for prostatakreft. En lav PSA-verdi indikerer lav sannsynlighet for å få påvist prostatakreft og lav sannsynlighet for senere å dø av prostatakreft. Samtidig forekommer prostatakreft i enkelte tilfeller hos noen menn med lave PSA-verdier og det anbefales derfor at man også palperer prostatakjertelen ved helsesjekk.
PSA-tetthet
PSA-tetthet (ng/ml/cc) = PSA-nivå (ng/ml) delt på volumet av prostatakjertelen (cc).
En lav PSA-tetthet øker sannsynligheten for at det foreligger godartet prostatahyperplasi som årsak til PSA-forhøyelsen. PSA-tetthet kan brukes i vurdering av indikasjon for vevsprøvetaking og behandling, men terskelverdiene varierer.
EAU24, 5.2. Diagnostic tools
Bruk av PSA
Sist faglig oppdatert: 02.10.2024
Populasjonsbasert PSA-testing
Det finnes ingen biologisk grenseverdi for PSA som forteller om en mann har behandlingstrengende prostatakreft eller ikke. Populasjonsbasert screening for prostatakreft er derfor ikke innført i Norge eller de fleste andre land. Flere studier har vist at PSA-baserte screeningprogrammer kan redusere prostatakreftspesifikk dødelighet i befolkningen (Frånlund et al., 2022; Hugosson et al., 2019). Ingen studie har foreløpig kunnet vise en økt totaloverlevelse ved PSA-screening, men studiene har ikke vært designet for å undersøke denne problemstillingen. Ulempen med screening er at man samtidig kan finne mange krefttilfeller hvor behandling vil medføre unødvendige bivirkninger uten å forlenge levetiden. I 2022 vedtok EU-kommisjonen oppdaterte screeninganbefalinger der medlemslandene ble oppfordret til å vurdere innføring av screening for flere kreftformer, inkludert prostatakreft (European Commission, 2022) Det pågår i dag flere pilotprosjekter i Europa som har som mål å finne gode algoritmer for tidlig oppdagelse av prostatakreft gjennom organisert testing.
Tidlig oppdagelse
PSA-testing hos menn uten symptomer eller funn
Menn som ønsker det bør tilbys PSA-test som ledd i en individuell, risikotilpasset strategi for tidlig deteksjon av prostatakreft. Beslutning om PSA-testing bør tas i samråd med lege, basert på nøktern informasjon om potensielle fordeler og ulemper og er vanligvis mest aktuelt i aldersgruppen 50 - 75 år.
Fordeler | Ulemper |
---|---|
Tidlig oppdagelse med mulighet for kurativ behandling av alvorlig prostatakreft før den sprer seg. | Oppdagelse av sykdom som ikke ville ført til symptomer eller død dersom den hadde forblitt uoppdaget (overdiagnostikk). |
Repetert PSA-testing er vist å redusere dødelighet fra prostatakreft. | Behandling av sykdom som kan medføre redusert livskvalitet uten å redusere symptomer eller død (overbehandling). |
PSA innenfor referanseverdi kan virke betryggende for menn som bekymrer seg for prostatakreft. | PSA kan være forhøyet uten at det foreligger prostatakreft (falsk positiv) og kan medføre unødvendig bekymring og undersøkelser. |
PSA bør ikke tas for å avdekke tidlig kreft hos menn som ikke er kandidater for kurativ rettet lokalbehandling på grunn av forventet gjenstående levetid under 10-15 år (høy alder og/eller betydelig komorbiditet).
PSA-testing hos menn med symptomer eller funn
I fravær av andre malignitetssuspekte symptomer eller funn, er det er ingen sikker sammenheng mellom obstruktive vannlatningssymptomer og behandlingstrengende prostatakreft (Østerø Í Jákupsstovu et al., 2018). Beslutning om PSA-testing bør derfor tas etter informasjon om potensielle fordeler og ulemper på samme måte som hos asymptomatiske menn.
PSA skal alltid tas hvis digital rektal undersøkelse (DRE) gir mistanke om prostatakreft. Alle med malignitetssuspekte palpasjonsfunn skal henvises til urolog, uavhengig av PSA-nivå.
PSA skal tas ved utredning av menn med metastaser fra ukjent utgangspunkt, spesielt ved sklerotiske skjelettlesjoner, glandelsvulst i bekkenet/retroperitoneum eller tumorbetinget urinveisobstruksjon. PSA kan også være nyttig i utredning av symptomer eller funn som gir mistanke om avansert kreft.
Eksempler på dette er blødning fra urinrøret eller i sæd, og skjelettrelaterte smerter med usikre radiologiske funn og hydronefrose.
Tolkning av PSA-testen
Ved forhøyet PSA og normal DRE, bør PSA kontrollmåles etter minst tre uker. Ved forhøyet PSA bør urinretensjon og urinveisinfeksjon utelukkes. PSA-målingen bør gjentas etter 1-2 måneder ved påvist infeksjon.
Tolkning av PSA-testen må sees i sammenheng med alder og verdi. Tabellen under beskriver videre tiltak hos menn i alderen 50-70 år uten arvelig belastning av prostatakreft (Van Poppel et al., 2021). Ved PSA-verdi >=3 ng/mL, bør det henvises til spesialist i pakkeforløp for utvidet risikostratifisering og eventuell videre utredning. Tilsvarende bør menn 70-80 år henvises ved PSA-verdi >=5 ng/ml og menn >80 år med PSA >=7 ng/ml. Menn med påvist genfeil i et gen som gir økt risiko for behandlingstrengende prostatakreft bør henvises til urolog for videre undersøkelser ved PSA >2.5 ng/ml eller ved rask PSA-stigning innenfor normalområdet.
(Figur kommer)
Dersom utredning i spesialisthelsetjenesten ikke avdekker behov for videre undersøkelser eller kreft i prostata, bør urolog skissere plan for videre oppfølging i primærhelsetjenesten.
PSA hos menn med kjent prostatakreft
I klinisk praksis er PSA en svært nyttig tumormarkør som brukes aktivt i behandling og oppfølging av menn med prostatakreft i alle stadier. PSA-målinger er et supplement, men ikke en erstatning for kliniske og radiologiske undersøkelser, da PSA-utviklingen ikke alltid reflekterer det kliniske forløpet.
PSA er svært sensitiv for å detektere tilbakefall etter kurativ behandling. Det brukes forskjellige definisjoner for tilbakefall etter operasjon og strålebehandling. Et PSA-residiv trenger ikke å være behandlingstrengende, men bør vurderes av spesialist.
PSA etter prostatektomi
PSA forventes å ikke være målbar 4-8 uker etter fjerning av prostata. En persisterende PSA (PSA ≥ 0.10 ng/ml ) eller senere PSA-residiv (PSA ≥ 0.10 ng/ml i minst to prøver fra tidligere PSA <0.10 ng/ml) etter prostatektomi kan indikere gjenværende tumorceller i prostatasengen, bekkenlymfeknuter eller fjernmetastaser. Se mer informasjon om oppfølging etter prostatektomi i kapittel 12.2/12.4.
PSA etter strålebehandling
PSA-residiv etter strålebehandling, med eller uten endokrin behandling, defineres som økning i PSA på minst 2 ng/ml over PSA nadir (lavest målte verdi etter avsluttet strålebehandling) (Roach et al., 2006). PSA kan falle langsomt over flere år etter strålebehandling, med nadir så sent som tre år etter behandling. PSA forventes å stige etter avsluttet hormonbehandling. dlingsSe mer informasjon om oppfølging etter strålebehandling i kapittel 12.3/12.4.
PSA ved metastatisk sykdom
PSA er også styrende for monitorering av metastatisk sykdom, men må alltid brukes som del av en strategi som inkluderer klinisk vurdering, markører for osteoblastaktivitet (alkalisk fosfatase – ALP) og generell kreftaktivitet (laktatdehydrogenase – LDH) og billeddiagnostikk.
Kastrasjonsresistent sykdom er definert med kastrasjonsnivå av testosteron, og én av to:
- PSA stigning >50 % over nadir og PSA >2 ng/ml, og/eller
- Radiologisk progresjon (Cornford et al., 2017).
PSA og arvelig prostatakreft
Sist faglig oppdatert: 02.10.2024
Det er grunnlag for å tilby menn med arvelig betinget økt risiko for prostatakreft PSA testing fra 40 års alder. Menn med påvist genfeil i et gen som gir økt risiko for behandlingstrengende prostatakreft bør måle PSA årlig fra 40 års alder. Dette gjelder i særlig grad BRCA2, men kontroller bør også vurderes ved genfeil i HOXB13, MSH2 og MSH6. Ved familiær opphopning av prostatakreft uten at det er påvist genfeil, kan PSA testing fra 40 års alder tilbys for menn med:
- En førstegradsslektning med prostatakreft ≤ 60 år
- To nære slektninger* med prostatakreft med snittalder ≤70 år
- Tre nære slektninger* med prostatakreft uavhengig av alder
*Med nære slektninger menes mannens nærmeste slektning eller annengradsslektning via kvinne. Alle tilfellene skal være på samme side av familien.
I forbindelse med at oppfølging igangsettes, er det hensiktsmessig at det først gjøres genetisk vurdering ved en medisinsk genetisk avdeling. Genetisk utredning kan bidra til å avklare om det er behov for andre kontroller i tillegg, og om slektninger skal tilbys testing og oppfølging. Det er mest informativt å genteste den eller de som har hatt prostatakreft. Der det er mulig bør derfor de henvises, og ikke deres nære mannlige slektninger uten kreft. Menn som er under diagnostisering og behandling for prostatakreft skal tilbys gentesting av sin behandlende lege (se kapittel 7 under avsnittet "Utredning for arvelig årsak til prostatakreft for kriterier for hvem som kan tilbys gentesting"). Gentesting av pasienter med kreft defineres i Norge som en diagnostisk gentest. For slike tester krever ikke Bioteknologiloven at det gjennomføres genetisk veiledning før testen, eller at analysen rekvireres av medisinsk genetisk avdeling. Testen kan derfor rekvireres direkte av behandlende lege, og pasienten henvises kun til genetisk veiledning dersom det påvises sykdomsgivende genfeil.
For mer informasjon om arvelig prostatakreft, se kapittel «Arvelig prostatakreft».
Fastlegens rolle tilknyttet prostatakreft
Sist faglig oppdatert: 02.10.2024
Forebygging, diagnostikk og oppfølging av kreftpasienter og deres pårørende utgjør en stor del av fastlegenes arbeid.
Fastlegens rolle i diagnostikk og henvisning til pakkeforløp ved prostatakreft
Sist faglig oppdatert: 02.10.2024
Prostatakreft gir i tidlige stadier sjelden symptomer. Tidligere var det anbefalt å undersøke alle pasienter med vannlatingsplager med tanke på prostatakreft med rektal eksplorasjon (DRE) og PSA. I fravær av andre malignitetssuspekte symptomer eller funn, er det er ingen sikker sammenheng mellom obstruktive vannlatningssymptomer og behandlingstrengende prostatakreft. Beslutning om PSA-testing og DRE bør derfor – på samme måte som hos asymptomatiske menn – kun tas etter informasjon om potensielle fordeler og ulemper. Har symptomene utviklet seg i løpet av uker, kan urin undersøkes med hensyn på infeksjon. Pasienter med rask utvikling av symptomer og ingen infeksjon, bør medføre utredning med PSA og DRE med tanke på prostatakreft.
Diagnoseveilederen i Pakkeforløp for prostatakreft.
Urolog (unntaksvis fastlege) vurderer om det er begrunnet mistanke om kreft i prostata. Ved begrunnet mistanke, henvises pasienten til Pakkeforløp for prostatakreft.
Fastlegens rolle for pasienter som er i aktiv prostatakreftbehandling
Sist faglig oppdatert: 02.10.2024
Fastlegens rolle overfor kreftpasienten vil være avhengig av mange forhold. Den etablerte lege-pasient relasjonen, avstanden fra hjem til behandlingssted og pasientens tidligere mestringserfaringer knyttet til endringer i livet, vil være avgjørende for hvor involvert fastlegen vil være i oppfølgingen av pasienten. Ved en godt etablert lege-pasient relasjon vil fastlegen kunne bidra til å kartlegge hvordan kreftsykdommen oppleves av den enkelte, og hvilke prioriteringer pasienten selv vil gjøre. (Helsenorge– Samvalg) Relasjon til pasienten over tid bidrar til at mange fastleger kan gi pasientene kontinuerlig og langvarig oppfølging. Fastlegene kjenner ofte kreftpasientens familie, og kan derfor også ha en viktig rolle med å ivareta berørte familiemedlemmer.
Fastlegen bør være tilgjengelig for å bistå i oppfølging av behandlingen, der det er hensiktsmessig for pasienten.
Innholdet kan være:
- Smerter og komplikasjoner etter prostatakirurgi
- Behandling av infeksjoner som oppstår under utredning og behandling
- Hematologisk overvåking mellom eventuelle cytostatika-kurer
- Håndtere bivirkninger av cytostatika behandling
- Justere smerte- og kvalmebehandling
- Gi råd om ernæring
- Håndtere lokale stråleskader i hud, urinveier og tarm
- Avdekke eventuell tromboembolisk sykdom
Fastlegen kan også bidra i behandling av psykiske plager som angst, depresjon og søvnvansker, og ivaretakelse av berørte familiemedlemmer, spesielt barn. Samarbeid med hjemmetjeneste vil også kunne være noe fastlegen naturlig involverer seg i..God elektronisk samhandling mellom sykehuset og fastlegen er viktig. For å kunne ha en god og oppdatert dialog med pasienten, er det ønskelig for fastlegen å få fortløpende kopier av sykehusets journalnotater.
Fastlegens rolle for pasienter som er i kontrollopplegg etter prostatakreftbehandling
Sist faglig oppdatert: 02.10.2024
Handlingsprogrammet anbefaler at kontrollene etter behandling med kurativ hensikt gjøres i samarbeid mellom fastlege og spesialisthelsetjenesten. Se kapittel "Oppfølging og kontroll".
Når kreftkontroller skal videreføres til fastlege, bør overføringen være tydelig i epikrise/poliklinisk notat. Pasienten bør orienteres om hensikt, innhold og hyppighet av kontrollene, og fastlegen bør få kopi av denne informasjonen.
Fastlegene vil med stor sannsynlighet ha kontakt med pasienten i denne tiden: dels på grunn av henvendelser for annen sykdom, dels på grunn av plager og spørsmål som angår kreftsykdommen.
Kontrollaktivitet hos fastlegen vil i hovedsak dreie seg om å:
- Avdekke residiv og metastaser som kan behandles og gi bedre utkomme for pasienten
- Avdekke seneffekter og komplikasjoner som kan behandles eller lindres
- Følge opp samlet helsesituasjon, hvor kreftsykdommen er en del av en helhetlig kontekst for den enkelte pasient
Hyppighet av kontroller, samt bruk av billeddiagnostikk og blodprøver, tilpasses målsettingen. Det bør fremgå i epikrisen hvilke funn som skal føre til re-henvisning til sykehus. Dersom sykehuset ønsker billedkontroller på sykehuset, ordner sykehuset dette.
Fastlegens arbeid for kreftpasienter i aktiv overvåkning
Sist faglig oppdatert: 02.10.2024
Flere og flere pasienter med prostatakreft velger en å observere uten å starte opp behandling, såkalt aktiv overvåking.
Pasienter som er i aktiv overvåking kan følges opp i et samarbeid mellom fastlegen og spesialisthelsetjenesten. Det er viktig med god kommunikasjon mellom sykehuset og fastlegen i forhold til hyppighet og innhold av kontrollene, samt funn som skal føre til nye tiltak. Det er viktig at pasienten får informasjon om at de selv bestiller time hos fastlege. Se kapittel: Aktiv overvåking
Fastlegens rolle i rehabilitering av kreftpasienter
Sist faglig oppdatert: 02.10.2024
Tilbudet til rehabilitering for prostatakreftpasienter er forskjellig rundt om i Norge, og behovet for pasienten varierer også. En del pasienter får tilbud om rehabilitering på sykehus.
Fastlegen kan bidra til å avdekke rehabiliteringsbehov, og tilby medisinsk oppfølging og behandling i rehabiliteringsforløpet. Fastlegen kan bistå pasienten i å finne oversikt over, og henvise til, relevante lærings- og mestringstilbud, og avdekke og behandle psykiske ettervirkninger. Fastlegen kan stimulere til egenaktivitet og egenomsorg (inkl. ernæring), henvise til fysikalsk behandling og trening, samt veilede pasienten til å bruke egnede felles tilbud i kommunen og nærmiljø. Oppfølging av sykemelding og samarbeid med NAV er vesentlige elementer i rehabiliteringsfasen for yrkesaktive kreftpasienter.
(Se Rehabilitering)
Fastlegens rolle i palliasjon og omsorg ved livets slutt
Sist faglig oppdatert: 02.10.2024
Palliasjon defineres som aktiv behandling, pleie og omsorg for pasienter med inkurabel sykdom og kort forventet levetid.
Jf. Palliasjon.
Omsorg ved livets slutt
Sist faglig oppdatert: 02.10.2024
Fastlegens tilgjengelighet er avgjørende for at pasienter som ønsker det, kan få dø i eget hjem. For pasienter som ønsker å dø hjemme, eller være hjemme så lenge som mulig, er det ønskelig at fastlegen er tilgjengelig også utenom kontortid. Dette avtales i så fall med pasient og pårørende, i samarbeid med hjemmetjeneste og ev. kreftsykepleier. Det bør alltid lages en plan for hvem som skal kontaktes dersom fastlegen ikke er tilgjengelig.
Når en palliativ pasient utskrives fra sykehus og det forventes at fastlegen skal ta aktiv del av oppfølgingen innen 1 uke, bør fastlegen kontaktes og informeres per telefon i tillegg til epikrise.
Mye nyttig informasjon finnes i handlingsprogrammet for palliasjon (Palliasjon i kreftomsorgen – handlingsprogram - Helsedirektoratet
Fastlegens rolle i oppfølging av overleverer etter prostatakreft. Seneffekter etter kreftbehandling
Sist faglig oppdatert: 02.10.2024
Mange pasienter med prostatakreft vil leve med små og store seneffekter, som følge av sykdommen eller behandlingen.
Fastlegenes oppgaver i denne fasen er blant annet:
- Å bidra til rehabilitering og tilfriskning så langt det er mulig. Å bistå med sykemelding og samarbeid med NAV
- Å følge pasienter med klinisk kontroll for å avdekke og behandle senkomplikasjoner Å være bevisst på pasientens risikoprofil. Fastlegen har, i samarbeid med
- spesialisthelsetjenesten, ansvar for å følge opp pasientens risiko for ny prostatakreft, og henvise til nytt pakkeforløp der begrunnet mistanke oppstår.
- Seneffekter og risiko knyttet til behandlingen av prostatakreft
Helsedirektoratets faglige råd knyttet til seneffekter etter kreft.
Fastlegens rolle i diagnostikk og henvisning til pakkeforløp ved prostatakreft
Sist faglig oppdatert: 02.10.2024
Prostatakreft gir i tidlige stadier sjelden symptomer. Tidligere var det anbefalt å undersøke alle pasienter med vannlatingsplager med tanke på prostatakreft med rektal eksplorasjon (DRE) og PSA. I fravær av andre malignitetssuspekte symptomer eller funn, er det er ingen sikker sammenheng mellom obstruktive vannlatningssymptomer og behandlingstrengende prostatakreft. Beslutning om PSA-testing og DRE bør derfor – på samme måte som hos asymptomatiske menn – kun tas etter informasjon om potensielle fordeler og ulemper. Har symptomene utviklet seg i løpet av uker, kan urin undersøkes med hensyn på infeksjon. Pasienter med rask utvikling av symptomer og ingen infeksjon, bør medføre utredning med PSA og DRE med tanke på prostatakreft.
Diagnoseveilederen i Pakkeforløp for prostatakreft.
Urolog (unntaksvis fastlege) vurderer om det er begrunnet mistanke om kreft i prostata. Ved begrunnet mistanke, henvises pasienten til Pakkeforløp for prostatakreft.
Fastlegens rolle for pasienter som er i aktiv prostatakreftbehandling
Sist faglig oppdatert: 02.10.2024
Fastlegens rolle overfor kreftpasienten vil være avhengig av mange forhold. Den etablerte lege-pasient relasjonen, avstanden fra hjem til behandlingssted og pasientens tidligere mestringserfaringer knyttet til endringer i livet, vil være avgjørende for hvor involvert fastlegen vil være i oppfølgingen av pasienten. Ved en godt etablert lege-pasient relasjon vil fastlegen kunne bidra til å kartlegge hvordan kreftsykdommen oppleves av den enkelte, og hvilke prioriteringer pasienten selv vil gjøre. (Helsenorge– Samvalg) Relasjon til pasienten over tid bidrar til at mange fastleger kan gi pasientene kontinuerlig og langvarig oppfølging. Fastlegene kjenner ofte kreftpasientens familie, og kan derfor også ha en viktig rolle med å ivareta berørte familiemedlemmer.
Fastlegen bør være tilgjengelig for å bistå i oppfølging av behandlingen, der det er hensiktsmessig for pasienten.
Innholdet kan være:
- Smerter og komplikasjoner etter prostatakirurgi
- Behandling av infeksjoner som oppstår under utredning og behandling
- Hematologisk overvåking mellom eventuelle cytostatika-kurer
- Håndtere bivirkninger av cytostatika behandling
- Justere smerte- og kvalmebehandling
- Gi råd om ernæring
- Håndtere lokale stråleskader i hud, urinveier og tarm
- Avdekke eventuell tromboembolisk sykdom
Fastlegen kan også bidra i behandling av psykiske plager som angst, depresjon og søvnvansker, og ivaretakelse av berørte familiemedlemmer, spesielt barn. Samarbeid med hjemmetjeneste vil også kunne være noe fastlegen naturlig involverer seg i..God elektronisk samhandling mellom sykehuset og fastlegen er viktig. For å kunne ha en god og oppdatert dialog med pasienten, er det ønskelig for fastlegen å få fortløpende kopier av sykehusets journalnotater.
Fastlegens rolle for pasienter som er i kontrollopplegg etter prostatakreftbehandling
Sist faglig oppdatert: 02.10.2024
Handlingsprogrammet anbefaler at kontrollene etter behandling med kurativ hensikt gjøres i samarbeid mellom fastlege og spesialisthelsetjenesten. Se kapittel "Oppfølging og kontroll".
Når kreftkontroller skal videreføres til fastlege, bør overføringen være tydelig i epikrise/poliklinisk notat. Pasienten bør orienteres om hensikt, innhold og hyppighet av kontrollene, og fastlegen bør få kopi av denne informasjonen.
Fastlegene vil med stor sannsynlighet ha kontakt med pasienten i denne tiden: dels på grunn av henvendelser for annen sykdom, dels på grunn av plager og spørsmål som angår kreftsykdommen.
Kontrollaktivitet hos fastlegen vil i hovedsak dreie seg om å:
- Avdekke residiv og metastaser som kan behandles og gi bedre utkomme for pasienten
- Avdekke seneffekter og komplikasjoner som kan behandles eller lindres
- Følge opp samlet helsesituasjon, hvor kreftsykdommen er en del av en helhetlig kontekst for den enkelte pasient
Hyppighet av kontroller, samt bruk av billeddiagnostikk og blodprøver, tilpasses målsettingen. Det bør fremgå i epikrisen hvilke funn som skal føre til re-henvisning til sykehus. Dersom sykehuset ønsker billedkontroller på sykehuset, ordner sykehuset dette.
Fastlegens arbeid for kreftpasienter i aktiv overvåkning
Sist faglig oppdatert: 02.10.2024
Flere og flere pasienter med prostatakreft velger en å observere uten å starte opp behandling, såkalt aktiv overvåking.
Pasienter som er i aktiv overvåking kan følges opp i et samarbeid mellom fastlegen og spesialisthelsetjenesten. Det er viktig med god kommunikasjon mellom sykehuset og fastlegen i forhold til hyppighet og innhold av kontrollene, samt funn som skal føre til nye tiltak. Det er viktig at pasienten får informasjon om at de selv bestiller time hos fastlege. Se kapittel: Aktiv overvåking
Fastlegens rolle i rehabilitering av kreftpasienter
Sist faglig oppdatert: 02.10.2024
Tilbudet til rehabilitering for prostatakreftpasienter er forskjellig rundt om i Norge, og behovet for pasienten varierer også. En del pasienter får tilbud om rehabilitering på sykehus.
Fastlegen kan bidra til å avdekke rehabiliteringsbehov, og tilby medisinsk oppfølging og behandling i rehabiliteringsforløpet. Fastlegen kan bistå pasienten i å finne oversikt over, og henvise til, relevante lærings- og mestringstilbud, og avdekke og behandle psykiske ettervirkninger. Fastlegen kan stimulere til egenaktivitet og egenomsorg (inkl. ernæring), henvise til fysikalsk behandling og trening, samt veilede pasienten til å bruke egnede felles tilbud i kommunen og nærmiljø. Oppfølging av sykemelding og samarbeid med NAV er vesentlige elementer i rehabiliteringsfasen for yrkesaktive kreftpasienter.
(Se Rehabilitering)
Fastlegens rolle i palliasjon og omsorg ved livets slutt
Sist faglig oppdatert: 02.10.2024
Palliasjon defineres som aktiv behandling, pleie og omsorg for pasienter med inkurabel sykdom og kort forventet levetid.
Jf. Palliasjon.
Omsorg ved livets slutt
Sist faglig oppdatert: 02.10.2024
Fastlegens tilgjengelighet er avgjørende for at pasienter som ønsker det, kan få dø i eget hjem. For pasienter som ønsker å dø hjemme, eller være hjemme så lenge som mulig, er det ønskelig at fastlegen er tilgjengelig også utenom kontortid. Dette avtales i så fall med pasient og pårørende, i samarbeid med hjemmetjeneste og ev. kreftsykepleier. Det bør alltid lages en plan for hvem som skal kontaktes dersom fastlegen ikke er tilgjengelig.
Når en palliativ pasient utskrives fra sykehus og det forventes at fastlegen skal ta aktiv del av oppfølgingen innen 1 uke, bør fastlegen kontaktes og informeres per telefon i tillegg til epikrise.
Mye nyttig informasjon finnes i handlingsprogrammet for palliasjon (Palliasjon i kreftomsorgen – handlingsprogram - Helsedirektoratet
Fastlegens rolle i oppfølging av overleverer etter prostatakreft. Seneffekter etter kreftbehandling
Sist faglig oppdatert: 02.10.2024
Mange pasienter med prostatakreft vil leve med små og store seneffekter, som følge av sykdommen eller behandlingen.
Fastlegenes oppgaver i denne fasen er blant annet:
- Å bidra til rehabilitering og tilfriskning så langt det er mulig. Å bistå med sykemelding og samarbeid med NAV
- Å følge pasienter med klinisk kontroll for å avdekke og behandle senkomplikasjoner Å være bevisst på pasientens risikoprofil. Fastlegen har, i samarbeid med
- spesialisthelsetjenesten, ansvar for å følge opp pasientens risiko for ny prostatakreft, og henvise til nytt pakkeforløp der begrunnet mistanke oppstår.
- Seneffekter og risiko knyttet til behandlingen av prostatakreft
Helsedirektoratets faglige råd knyttet til seneffekter etter kreft.
Utredning
Sist faglig oppdatert: 02.10.2024
Utredningen skjer primært i regi av urologer som mottar og behandler henvisninger til utredning, men med støtte fra radiologer, patologer og nukleærmedisinere. Dette gjenspeiles i kapittelet som er bygget opp med en utredningsdel, billed-diagnositikk del og til slutt patologidel. I delen om patologi blir det også beskrevet hvordan prostatektomi preparatet blir beskrevet. Under bildediagnostikk blir også mistanke om residiv beskrevet.
Klinisk utredning
Sist faglig oppdatert: 02.10.2024
Prostatakreft gir i tidlige stadier sjelden symptomer. Urologer utøver filterfunksjonen ved pakkeforløp for prostatakreft Begrunnet mistanke om prostatakreft baseres på bekreftet høy PSA eller klinisk mistanke, dvs. funn ved digital rektaleksplorasjon (DRE), UL prostata eller MR bekken av annen grunn.
En enkelt forhøyet PSA-verdi bør ikke i seg selv føre til biopsering av prostata. En bekreftelse på PSA-forhøying bør tas etter minimum 3 uker for å bekrefte reell stigning (se kap. 5.3 Bruk av PSA).
Prostatabiopsi
Som anbefalt av de Europeiske retningslinjene bør biopsier tas transperinealt.. Man trenger da ikke bruke antibiotikaprofylakse med mindre pasienten har forhøyet infeksjonsrisiko knyttet til kunstig hjerteklaff (både biologiske og mekaniske), fremmedlegemer i urinveiene (stenter eller kateter), immunsupprimerende behandling eller diabetes mellitus. etter lokale forhold. Quinoloner skal ikke brukes rutinemessing og forbeholdes spesielle tilfeller (Helsedirektoratet, 2021; Honoré et al., 2024; Jacewicz et al., 2022).
Ved PI-RADS 4-5 lesjoner er det som regel tilstrekkelig med målrettede biopsier mot aktuell(e) lesjon(er), men man kan supplere med systematisk biopsi ved diffus PI-RADS 3 forandringer og høy PSA tetthet (PSAD, PSA/Prostatavolum >0,15-0,2). Hos pasient aktuell for radikal kirurg vurderes biopsier for kartlegging av lateral perifersone før nervesparende kirurgi.
Metningsbiopsi skal ikke gjøres, og TURP skal ikke regnes som prostatabiosi. In-bore MR fusjonsibopsi regnes som likeverdig med UL-fusjon, men bør gjøres transperinealt.
PI-RADs 1-2 gir ikke grunnlag for biopsiforandringer (se kap. 7.2 Bildediagnostikk).
Komplikasjoner etter biopsi
Ved feber og frostanfall skal pasienten henvises som øhjelp til nærmeste sykehus. Pasienter bør utredes og behandles etter lokale retningslinjer. Insidensen av komplikasjoner er lav etter overgang til transperineal prostatabiopsi.
Bildediagnostikk
Sist faglig oppdatert: 02.10.2024
Deteksjon av prostatakreft
MR Prostata I pakkeforløp for prostatakreft er MR prostata første ledd i utredningen.
Bildene brukes til å veilede biopseringen evt. ved å fusjonere dem med ultralyd. Dessuten kan man vurdere om det er ekstraprostatisk vekst av tumor, T-staging.
Man må være klar over at det forekommer både falsk positive og falsk negative funn ved MR av prostata, og MR alene ikke kan diagnostisere eller utelukke prostatakreft.
Metastaseutredning med MR skal ikke gjøres samtidig med MR av prostata i pakkeforløp, da de fleste av disse pasientene ikke trenger noen metastaseutredning.
Gjeldende versjon av PI-RADS: (http://www.acr.org/Quality-Safety/Resources/PIRADS) definerer krav til bildekvalitet, tyding og rapportering. PI-RADS score sier noe om hvor sannsynlig det er at en gitt lesjon er malign, ikke hvor aggressiv den er.
Da urologer og onkologer skal rapportere resultatene fra MR til Kreftregisteret separat for høyre og venstre side, skal radiologen angi PI-RADS-konklusjonen for sidene hver for seg.
I tilfelle kontraindikasjoner mot MR (f.eks. enkelte typer pacemakere, ICD, cochleaimplantat og DNS) kan PSMA-PET/CT vurderes om tilgjengelig, ellers foretas systematiske biopsier ultralydveiledet uten annen forutgående bildediagnostikk.
Andre modaliteter
Transrektal UL Prostata brukes som veiledning ved biopsering, med kognitiv eller software-fusjon med MR-bilder. Ultralyd kan vise tumores, men ikke alle, og er ikke pålitelig for å utelukke prostatakreft.
Røntgen, CT og skjelettscintigrafi har ingen rolle i lokal staging av prostatakreft.
Stadieinndeling av prostatakreft
Når diagnosen prostatakreft stilles foreligger nesten alltid en pre-biopsi MR av prostata, tatt i pakkeforløpet, som også har med vurdering av lokal tumorutbredelse.
EAU guidelines sier prebiopsi MR er tilstrekkelig for vurdering av T-stadium.
Man skal være oppmerksom på at MR har en tendens til å overvurdere kapselgjennomvekst. Man bør derfor ikke angi tentativt T3a-stadium før man sikkert ser tumorvev utenfor kapselen. PI-RADS versjon 2.1 angir ikke eksakte kriterier for bedømmelsen. Man kan evt bruke Mehralivand graderingsskala for ekstraprostatisk ekstensjon (EPE) (Link:[MH1] https://doi.org/10.1148/radiol.2018181278), og angi T3a ved EPE grad 3.
Hensikten med supplerende bildediagnostikk er å bestemme sykdommens utbredelse/stadium for å gjøre behandlingsvalg. Nytteverdien avhenger av sannsynligheten for funn med behandlingskonsekvens
Felles for bildemodalitetene som brukes er at de alle har både falsk positive og falsk negative funn i større eller mindre grad. Tydingen er krevende, da funn kan ha flere differensialdiagnoser. Bildekvaliteten er avhengig av godt utstyr og velegnete protokoller. Radiologer og nukleærmedisinere som skal tyde disse undersøkelsene må ha nøye kjennskap til metoden som brukes, spesifikke kriterier for tyding av prostatakreft og metastaser, og til differensialdiagnoser.
- Lokalisert lav og intermediær-risiko prostatakreft trenger ikke rutinemessig metastaseutredning.
- Høyrisiko og lokalavansert prostatakreft bør metastaseutredes hvis det får behandlingsmessig konsekvens.
Prostatakreft metastaserer hyppigst til regionale lymfeknuter langs iliaca externa og internakar og i mesorectum (N-stadium).
Fjernmetastaser påvises oftest i lymfeknuter langs iliaca communiskarene og aorta/vena cava inferior (M1a), samt i skjelettet (M1b). De fleste skjelettmetastasene finner man i bekkenet og columna. Langtkommen og/eller aggressiv prostatakreft kan også ha viscerale metastaser, vanligst i lunger og lever.
PSMA PET:
Kan utføres som PET/CT eller PET/MR (her brukes PSMA PET som en fellesbetegnelse). Dette er den mest sensitive modaliteten for påvisning av metastaser ved prostatakreft. Den kan påvise metastaser i lymfeknuter som er for små til å bli vurdert som patologisk forstørret på MR eller CT, og kan vise både lymfeknute, skjelett- og viscerale metastaser. Utføres som «helkropps-undersøkelse» fra vertex til lår. Særlig ved lave PSA-verdier vil PSMA PET være mer pålitelig enn andre modaliteter.
I tilfelle høyt PSMA opptak i skjelettet uten metastasesuspekte funn på CT bør supplerende MR vurderes for å utelukke/påvise metastaser, i tilfelle av behandlingsmessig konsekvens.
PSMA-PET/CT kan med fordel utføres med intravenøst kontrastmiddel. I så fall kan annen bildediagnostikk unngås.
PSMA-PET anbefales for metastaseutredning før radikal behandling, når tilgjengelig.
MR:
MR har stor utbredelse som metastaseutredning fordi man også her kan få utredet både lymfeknuter og skjelett i samme modalitet. Protokollen må minimum fremstille lymfeknuter i bekkenet og abdomen, samt skjelettet i bekkenet og columna. Alternativt kan man gjøre «helkropps-MR» med diffusjonssekvenser.
CT abdomen kombinert med skjelettscintigrafi:
Dette har vært standard metastaseutredning og danner fremdeles grunnlaget for behandlingsalgoritmer ved metastatisk prostatakreft. Modalitetene fungerer best ved høye PSA verdier. PSMA-PET vil erstatte metodene, men foreløpig er det ikke definert klare behandlingsalgoritmer basert på PSMA-PET.
Bildediagnostikk ved aktiv overvåking
Aktiv overvåking (se kap. 8.3) er et oppfølgingsalternativ for lavrisiko prostatakreft, hvor MR av prostata inngår som et ledd i oppfølgingen. Det er foreløpig ikke klare anbefalinger for hvor ofte MR bør utføres, men MR bør ikke erstatte prostatabiopsi. Derimot bør man gjøre ny MR før evt. ny biopsi som ledd i overvåkingen. I SPCG-17 studien er det MR annethvert år i armen som følger studieprotokollen (Ahlberg et al., 2019).
Bildediagnostikk ved biokjemisk residiv
Ved biokjemisk residiv etter kurativ behandling ønsker man å avklare om det foreligger lokalisert residiv i bekkenet, oligometastatisk eller disseminert metastatisk sykdom.
PSMA PET
PSMA PET er den mest følsomme modaliteten, og er i dag førstevalget når det er tilgjengelig (Petersen et al., 2020; Schwarzenboeck et al., 2017). Man skal også være oppmerksom på muligheten for høyt PSMA-opptak også i benigne funn i benmargen/skjelettet. I tilfelle høyt PSMA opptak i skjelettet uten metastasesuspekte funn på CT bør supplerende MR vurderes i tilfelle av behandlingsmessig konsekvens. Evt. PSMA-PET/MR bør utføres med en protokoll som tillater vurdering av benmargen, kfr. avsnitt om MR i avsnitt om Stadieinndeling av prostatakreft.
PSMA PET har redusert følsomhet ved PSA < 0,20 ng/mL. Ved kort PSA doblingstid < 6 måneder og primær høyrisiko sykdom, kan det likevel være aktuelt å utføre PSMA PET ved PSA under 0,20 ng/mL hvis resultatet påvirker valg av behandling (f.eks. strålefelt prostataseng eller bekkenfelt), kfr. PSMA PET i avsnitt om Stadieinndeling av prostatakreft.
Ved negativ PSMA-PET bør ikke salvage behandling utsettes.
MR
MR av bekkenet kan brukes for å påvise lokale residiv. Ifølge PI-RADS skal protokollen inneholde en dynamisk kontrastserie som skal vektlegges tyngst ved tydingen. For lymfeknutemetastaser og skjelettmetastaser kan MR brukes med samme metastaseprotokoll.
Bildediagnostikk for evaluering av behandlingsrespons ved metastatisk prostatakreft
- CT er dårlig egnet for responsevaluering i skjelett, fordi økende sklerosering både kan være uttrykk for tumorespons og progresjon.
- Skjelettscintigrafi ([18F]NaF-PET ved spesielle problemstillinger) kan tilsvarende vise en tilsynelatende forverring etter endret systembehandling, men som kan være uttrykk for et «flare»-fenomen som i virkeligheten representerer tumorrespons (Scher et al., 2016; Sonpavde et al., 2014).
- MR avbilder metastasene direkte og vil ved riktig fortolkning kunne gi et mer sannferdig inntrykk av kreftutviklingen, både morfologisk og ved å følge utviklingen i Apparent Diffusion Coefficient (ADC)PSMA-PET kan brukes ved spesielle problemstillinger (Fanti et al., 2021).
Patologi
Sist faglig oppdatert: 02.10.2024
Generell beskrivelse
Acinære adenokarsinom graderes ved bruk av Gleason score. Det rapporteres cribriform vekst til stede/ikke til stede både for nålebiopsi og radikal prostatektomi. Intraduktalt prostatakarsinom (IDC-P) angis i tillegg til Gleason score både for nålebiopsi og radikal prostatektomi. Ved funn av kun IDC-P på nålebiopsi, bør kommentar skrives om dens assossiasjon med høygradig prostatakarsinom. Duktalt adenocarkarsinom gis Gleason grad 4, og ved påvist comedonekrose gis Gleason grad 5. Grad gruppe (1–5) angis alltid sammen med Gleason score. Prosent (%) Gleason grad 4 angis ved Gleason score 3+4/4+3.
Øvrige kreft typer gis ikke en Gleason score.
I tillegg rapporteres høygradig prostatisk intraepitelial neoplasi (HGPIN) (skal i seg selv ikke utløse rebiopsering), perinevral infiltrasjon (PNI), fettinfiltrasjon/ekstraprostatisk ekstensjon, intraduktalt prostata (IDC-P), seminal vesikkel infiltrasjon (SVI), lymfovaskulær infiltrasjon (LVI).
EAU24 4.2 Gleason score and International Society of Urological Pathology 2019 grade
Prostate Cancer - CLASSIFICATION AND STAGING SYSTEMS - Uroweb
Immunhistokjemi
PINtrippel/cocktail (CK34beta12/p63/AMACR) anbefales brukt ved funn av kun små tumorfoci (<1 mm eller <5 % av prostata nålebiopsi lengde). PINtrippel farging kan overveies for bekreftelse av tumorfunn påvist i kun én nålebiopsi ved prostata nålebiopsi serie.
TUR-P
Oppgi type karsinom (acinært adenokarsinom/ annet), Gleason score, prosent Gleason grad 4 (Epstein et al., 2016), grad gruppe, utbredelse (dvs. antall spon med karsinom av totalt antall spon -x/y spon, og ca. prosent av alt innstøpt materiale). Støp inn opptil 8 briketter. Ved større vevsmengde: i tillegg én brikett per hvert 5. gram. Ved påvist kreft bør alt vev innstøpes, spesielt ved yngre alder.. Ikke TNM-klassifisering.
7.3.4 TRUS biopsier
Systematisk biopsitaking (10-12- prostata nålebiopsier)
Prostatanålebiopsier skal sendes separat på hvert sitt formalinglass. Hver nålebiopsi parafininnstøpes i hver sin brikett og snittes i tre nivå.
Antall prostata nålebiopsier og lengde av disse angis. Utbredelse av adenokarsinom angis i hht. hele lengden av nålebiopsien (x/y mm). Det skal angis om det foreligger diskontinuerlig tumorvekst for hver enkelt nålebiopsi, men oppgi mål for hele tumors utbredelse.
Gleason score og Grad gruppe (1–5) angis for hver enkelt prostata nålebiopsi. Gleason score og Grad gruppe på multiple prostata nålebiopsier lagt på samme glass kan slås sammen så fremt nålebiopsiene er fra samme lokalisasjon i prostata.
Prosent (%) Gleason grad 4 angis ved Gleason score 3+4/4+3 (Epstein et al., 2016; Moch et al., 2016).
Man trenger ikke å angi % Gleason grad 4 ved Gleason score 9 eller 10, dvs. Grad gruppe 5 (Epstein et al., 2017).
Det er ikke enighet i litteraturen om % Gleason grad 4 skal rapporteres ved tumorutbredelse <10 % av prostata nålebiopsiens lengde (Epstein et al., 2017).
Angi alltid hyppigste Gleason grad og høyeste Gleason grad, som utgangspunkt for Gleason score, x+yz. Dersom det er tre Gleason grader til stede, vil Gleason score bli hyppigste Gleason grad + høyeste Gleason grad uavhengig av mengde av høyeste grad. Som eksempel: Prostatabiopsier med mest Gleason grad 3, noe grad 4 og <5% grad 5 scores som Gleason score 3+5=score 8.
Lavere Gleason grad som utgjør <5 % av tumors utbredelse skal ignoreres.
Påvist intraduktalt prostatakarsinom (se kommentar ovenfor), perinevral infiltrasjon, fettvevsinfiltrasjon, infiltrasjon i vesicula seminalis angis (NB! en kan ikke skille intraprostatisk fra ekstraprostatisk vesicula seminalis affeksjon på prostata nålebiopsi).
Angivelse av lymfovaskulær infiltrasjon er valgfritt.
Når prostatabiopsier viser ulik ISUP-grad anbefales følgende:
- Målrettede biopsier fra samme lesjon summeres til en samlet ISUP-grad pr. lesjon
- Systematiske biopsier graderes hver for seg
- Høyeste ISUP-grad brukes til risikogruppering enten dette er fra en enkelt systematisk biopsi eller samlet ISUP-grad pr. lesjon ved målrettede biopsier*
*Risikogruppering er opprinnelig basert på historiske pasientserier hvor biopsier ble tatt ultralydveiledet uten entydig protokoll. Europeiske og amerikanske retningslinjer (EAU, NCCN) spesifiserer ikke om man skal bruke høyeste graderte enkeltbiopsi eller generere en samlet grad basert på alle biopsier. Anbefalingen om å bruke høyeste ISUP-grad for risikogruppering er valgt i tråd med klinisk internasjonal praksis (van Leenders et al., 2020).
Dersom det ikke er funn av malignitet i de målrettede biopsiene, bør benign patologi av betydning beskrives(f.eks. inflammasjon, granulomatøs betennelse, hyperplasi).
7.3.5 Radikal prostatektomi
Det anbefales at hele prostata støpes inn (jf. EAU24, 5.3.5. Histopathology of radical prostatectomy specimens Prostate Cancer - DIAGNOSTIC EVALUATION - Uroweb). Dersom det er 2–3 mm avstand mellom to tumorfoci skal dette oppfatte som separate. Morfologien av tumor tas også i betraktning ved vurdering av separate tumorfoci.
Størrelse av ledende tumor angis, f.eks. i to dimensjoner; 20 x 12 mm (Innmerking av tumor med tusj anbefales). Individuelle tumores, med unntak av multifokale, små og lavgradige cancere, tildeles separate Gleason score.
Gradering: Ved prostatakreft med Gleason score 3+4 eller 4+3, og Gleason grad 5 som utgjør <5 % av tumors utbredelse, angis tertiær grad 5. Dersom tumor utgjøres av >5 % Gleason grad 5, blir grad 5 en del av Gleason score, på samme måte som for biopsier (for eksemplet over 3+5 hhv. 4+5).
Prosent Gleason grad 4 rapporteres ved Gleason score 3+4/4+3.
Lavere Gleason grad som utgjør <5 % av tumors utbredelse skal ignoreres, For eksempel: 98 % Gleason grad 4 og 2 % Gleason grad 3 gir Gleason score 4+4=8.
Ved Gleason grad 5 som sekundær grad, skal grad 5 alltid rapporteres som del i Gleason score, f.eks. 98 % Gleason grad 4 og 2 % Gleason grad 5, blir Gleason score 4+5=9, og ikke Gleason score 4+4=8 med tertiær grad 5.
pT stadium: pT2 beskriver at tumor vokser innenfor prostatas ytre begrensning. Tidligere sub-inndeling i pT2a-c er vist ikke å ha klinisk relevans, pga. likt utfall og trenger derfor ikke angis.
Ekstraprostatisk ekstensjon (EPE): Vekst av tumor i periprostatisk fettvev eller mikroskopisk inn i blærehalsmuskulatur, i tilfeller der tumor buker ut/strekker seg tydelig utenom prostatakjertelens mer tette stroma (pT3a), eller infiltrasjon inn i vesikkel/vesikler (pT3b).
Fokal/Etablert – utbredelse av EPE kan vurderes på forskjellige måter. Ingen spesifikk metode er anbefalt av ISUP eller WHO.
- Epstein metode: fokal EPE – et fåtall neoplastiske kjertler utenfor prostata; etablert EPE – alt mer enn fåtall neoplastiske kjertler utenfor prostata
- Wheeler definisjonen: fokal EPE – tumor sees i < 1 high power field (x40) på >/= 2 separate snitt; etablert EPE – alt mer enn for fokal EPE
- Måling av radiær utbredelse i millimeter
Angi lokalisasjon hvor EPE påvises.
Reseksjonsrand: Angis som fri / ikke fri. Positiv reseksjonsrand foreligger når tumor sees ut i tusjet reseksjonsrand. Lokalisasjon av ufri reseksjonsrand angis, og angis som lineær
Insisjon intraprostatisk: ikke påvist/påvist, og lokalisasjon.
Karinfiltrasjon: ikke påvist/påvist
Perinevral infiltrasjon i ekstraprostatisk vev: ikke påvist/påvist
Regionale lymfeknuter
Ingen lymfeknuter med i preparatet/ totalt antall lymfeknuter (x).
Angi side/lokalisasjon av lymfeknuter. Antall affiserte lymfeknuter på hver side (x/y). Største utbredelse av metastase angis (x mm). Angi eventuell perinodal vekst.
Mutasjonsanalyse i tumorceller
Det har vært en rivende utvikling innen molekylærpatologi. Det jobbes med å standardisere analysene.
Next generation sequencing av tumorceller for menn med avansert kreftsykdom
ESMO anbefaler bruk av next generation sequencing av DNA fra tumorceller hos pasienter med metastatisk kreft, inkl. prostatakreft. Det anbefales som et minimum å teste menn med metastatisk kreft for somatiske mutasjoner i BRCA 1/2 og for mikrosattelitt instabilitet (MSI) (Mosele et al., 2020).
Dersom det påvises mutasjoner i BRCA1/2, eller dersom tumor er mikrosatelitt-instabil (MSI-high), bør pasienten henvises til medisinsk genetisk avdeling. Ved undersøkelse av blodprøve vil man der avklare om påvist mutasjon i BRCA1/2 er somatisk (ervervet og bare til stede i tumor) eller i kimbane (nedarvet). Hvis svulsten er MSI-high, kan gentesting i blodprøve avklare om dette skyldes kimbanemutasjon i et MMR-gen (Mosele et al., 2020).
Arvelig prostatakreft
Mellom 10 og 15 % av alle menn med prostatakreft har en eller flere nære slektninger med samme kreftform. I tillegg til alder, er det å ha slektninger med prostatakreft den sterkeste risikofaktoren for denne krefttypen. Det er nå beskrevet flere gener som er forbundet med økt risiko for prostatakreft. De fleste av disse er primært forbundet med økt risiko for andre krefttyper. De viktigste genene er de bryst- og eggstokkreftgenet BRCA2, Mis-Match-Reparasjons (MMR) genene MSH2 og MSH6 som gir arvelig tarmkreftsyndromet Lynch Syndrom og prostatakreftgenet HOXB13 (Chen et al., 2018; Ewing et al., 2012; Grindedal et al., 2009; Kote-Jarai et al., 2011; Win et al., 2012). Det er sannsynlig at rundt 5 % av alle menn med prostatakreft har en genfeil i ett av disse genene. Andelen mutasjonsbærere er høyere i undergrupper av prostatakreftpasienter. For eksempel har mellom 10 og 12 % av menn med metastatisk prostatakreft, og menn med prostatakreft og en annen kreftsykdom, slik genfeil.
To prosent av menn med prostatakreft ≤ 55 år har genfeil i BRCA2 (Edwards et al., 2003). I en prospektiv studie er det nylig vist at menn med genfeil i BRCA2 har 27% risiko for å utvikle PCa ved 75 års alder (Nyberg et al., 2020). Denne og andre studier har vist at genfeil i BRCA2 gir økt risiko for tdlig og aggressiv sykdom med redusert overlevelse (Castro et al., 2013; Edwards et al., 2010). Det er også menn med genfeil i BRCA2 som er under aktiv overvåking for prostatakreft har en høyere sannynlighet for reklassifisering av svulsten og operasjon enn menn uten genfeil (Carter et al., 2019). Risiko for prostatakreft ved genfeil i BRCA1 har ikke kommet like tydelig fram i studier som risikoen ved genfeil i BRCA2 (Page et al., 2019), og det ble nylig bekreftet i en stor internasjonal studie at genfeil i BRCA1 på generelt grunnlag ikke er assosiert med økt risiko for prostatakreft (Li et al., 2022).
I en retrospektiv studie av en norsk pasientkohort ble det vist at livstidsrisiko for prostatekreft for de fire MMR genene samlet kan være opp mot 30 % (Grindedal et al., 2009). Nyere studier vise at risiko sannsynligvis varierer noe mellom de ulike genene og at den i særlig grad er knyttet til MSH2 og MSH6. I en nylig norsk prospektiv studie der menn med MMR-genfeil var fulgt i opp til 10 år med årlig PSA var SIR 9,54 for alle genene, 13,0 for MSH2 og 13,74 for MSH6 (Grindedal et al., 2024). Femti prosent av svulstene hadde Gleason score ≥ 4+3 på biopsi og 54.5% var pT3a/b. Tilsvarende funn er rapportert for menn med MMR-genfeil som er inkludert i IMPACT studien.
Genfeil i HOXB13 genet er forbundet med en vesentlig økt risiko for prostatakreft. Estimatene spriker noe, men livstidsrisiko er rapportert å ligge mellom 30 og 60%. (Karlsson et al., 2014; MacInnis et al., 2013). Varianten G84E i HOXB13 stammer fra nord Europa, og den er påvist hos 2,3% av norske menn med prostatakreft (0,7% bærefrekvens i befolkningen for øvrig) .
Det er vist at 1,9% og 1,6% av menn med metastatisk prostatkreft har genfeil i henholdsvis CHEK2 eller ATM, og at særlig ATM (Pritchard et al., 2016), og at det kan være en noe økt forekomst av bærere av ATM genfeil blant menn med dødelig prostatakreft sammenlignet med menn med lokalisert sykdom (1,92% vs 0,41%, p=0,06). Genfeil i disse genene er imidlertid relativt hyppig forekommende i den generelle befolkningen, og hvilken betydning de har for risiko for prostatakreft hos en frisk mann er fortsatt uavklart.
EAU24, 3.2.1 Family history / genetics
Utredning for arvelig årsak til prostatakreft
Behandlende onkolog eller urolog kan selv rekvirere gentesting av blodprøve fra pasienter med prostatakreft. Blodprøve til gentesting tas på EDTA-rør. Rekvisisjoner som brukes ved de ulike genetiske avdelingene er tilgjengelig på genetikkportalen.no. Det anbefales at behandlende lege har tett dialog med medisinsk genetisk avdeling.
Følgende grupper kan tilbys gentesting av urolog eller onkolog:
- Menn med prostatakreft (Gleason score >= 7) <=60 år
- Menn med høy-risiko prostatakreft (Gleason score >= 8/ PSA >= 20/stadium T3-T4 og /eller N1) ved diagnose <= 70 år
- Menn med metastatisk prostatakreft, uavhengig av alder
- Menn med prostatakreft og annen kreftsykdom
Gentesting kan også tilbys prostatakreftpasienter over 60 år som har flere tilfeller av prostatakreft i familien og/eller nære slektninger med annen kreft før 60 år.
Ved undersøkelse for arvelig årsak til prostatakreft er det relevant å undersøke følgende gener:, BRCA2, MSH2, MSH6, HOXB13. Av praktiske grunner inkluderes ofte alle MMR-genene og begge BRCA-genene i genpaneler for arvelig kreft, og pasienter med prostatakreft kan derfor også bli undersøkt for genfeil i BRCA1, MLH1 og PMS2.
Pasienten bør få både skriftlig og muntlig informasjon om gentestingen. Den som rekvirerer analysen er ansvarlig for å gi informasjon om resultatet til pasienten. Dersom det påvises sykdomsgivende genfeil, skal pasienten henvises til genetisk veiledning ved medisinsk genetisk avdeling etter at behandlende lege har informert pasienten om svaret. Den medisinsk genetiske avdelingen vil gi råd om eventuelle kontroller for tidlig diagnose og forebygging av ny kreftsykdom hos pasienten. Bærere av genfeil i et av MMR-genene har økt risiko for tarmkreft, og anbefales coloscopi annet hvert år. Den medisinsk genetiske avdelingen vil også tilby gentetisk veiledning og testing av pasientens slektninger.
Dersom pasienten har en eller flere slektninger med prostatakreft, kan han tilbys henvisning til medisinsk genetisk avdeling slik at det kan vurderes om det er grunnlag for å tilby videre genetisk testing, og om slektninger skal anbefales årlig måling av PSA.
Dersom laboratoriet opplyser at det er påvist en genvariant av usikker klinisk betydning («VUS»), anbefales pasienten å bli henvist til medisinsk genetisk avdeling for nærmere informasjon og diskusjon av muligheter for videre utredning. En VUS skal ikke tolkes som en sykdomsgivende genfeil.
Behandling med kurativ intensjon
Behandlingsmuligheter
Sist faglig oppdatert: 02.10.2024
Prostatakreft har mange fasetter og kan ha et aggressivt forløp hos noen, men hos andre kan det være langsomt utviklende, og kan hos mange pasienter forbli ubehandlet uten at det utvikles kliniske symptomer (Albertsen et al., 1998).
I de følgende avsnittene er det listet opp risikostratifisering, eksisterende behandlingsteknikker, kliniske studier og evidensgrunnlag for anbefalinger for kurativ behandling av de forskjellige risikogruppene.
Behandlingsanbefalingene må basere seg på pasientens allmenntilstand, sykelighet, forventede levetid, pasientens egne forventninger til behandlingen, og vurdering av antatt behandlingsnytte opp mot risiko for bivirkninger. . Valg av behandling er følgelig en prosess hvor pasienten i samråd med legen må ta stilling til forskjellige behandlingsalternativer. Det er derfor et eget kapittel om samvalg.
De forskjellige behandlingsalternativene
- Aktiv overvåking
- Kirurgisk behandling
- Strålebehandling (ekstern strålebehandling, brakyterapi) med, eventuelt uten, hormonbehandling
- Utprøvende behandling
Et behandlingsopplegg vil ofte kombinere én eller flere behandlingsstrategier over tid.
Samvalg
Sist faglig oppdatert: 02.10.2024
Informasjon og brukermedvirkning, med vekt på informasjon og dialog med pasient og pårørende gjennom hele behandlingsforløpet, er en rettighet hjemlet i pasientrettighetsloven. Dette er videre nedfelt i Helsedirektoratets beskrivelse av pakkeforløp for prostatakreft.
Samvalg, engelsk «shared decisionmaking», betegner prosessen hvor pasienten inviteres til å ta et valg basert på informasjon om de forskjellige behandlingsalternativene. Der hvor flere alternativer kan velges, og den individuelle pasientens personlige livsbetingelser kan påvirkes forskjellig av de aktuelle alternativene, vil samvalgsprosessen gi bedre informert pasient og pårørende, og større grad av tilfredshet med behandlingsvalg, og konsekvensen av dette.
Samvalg anbefales brukt som beslutningsprosess for alle tilfeller av prostatakreft hvor flere alternative tiltak er aktuelle. Som støtte i samvalgprosessen, er det utarbeidet samvalgverktøy for prostatakreft som er tilgjengelig på Helsenorge.no: https://helsenorge.no/samvalg
Utsatt behandling
Sist faglig oppdatert: 02.10.2024
Aktiv overvåking
Selv om et populasjonsbasert screeningprogram ikke er innført i Norge, får de fleste menn stilt diagnosen prostatakreft med bakgrunn i en forhøyet PSA-verdi. Dette har medført at flere får diagnostisert prostatakreft i et tidlig stadium, noe som igjen er med på å øke den enkelte pasients risiko for overbehandling (Ilic et al., 2011; Schröder et al., 2014). For å unngå at tidlig diagnostikk fører til overbehandling, er aktiv overvåking tatt inn som et alternativ til umiddelbar kurativ behandling. Aktiv overvåking er definert som oppfølgning av pasienter med prostatakreft med intensjon om å tilby kurativ behandling til pasienter som viser tegn til sykdomsprogresjon. Aktiv overvåking er med andre ord rettet mot pasienter som er aktuelle for kurativ behandling og må ikke forveksles med symptomstyrt behandling.
Inklusjon i aktiv overvåking
Normalt sett har mennene allerede fått tatt MR av prostata før biopsi, i henhold til pakkeforløpet for prostatakreft. Dersom dette ikke er tatt, anbefales MR før inklusjon i aktiv overvåking. Hvis MR gir mistanke om understaging eller undergradering, anbefales restaging med målrettede biopsier mot suspekte lesjoner før beslutning om inklusjon tas.
Aktiv overvåking er anbefalt tilnærming for pasienter med lavrisiko prostatakreft (Klassifikasjon og staging), da risiko for overbehandling er svært stor. Det er ikke etablert konsensus for grenser for PSA-tetthet, antall positive nåleprøver eller MR-vurdert tumorvolum.
Pasienter med bare ett intermediært risikokriterium, dvs Gleason grad 3+4, score 7 (ISUP grad gruppe 2) med en liten andel grad 4 (<10%), eller PSA 10–20 ng/ml eller klinisk stadium T2b, kan også vurderes for aktiv overvåking.
Pasienter med primær Gleason grad 4 (ISUP grad gruppe 3 eller høyere), kribriform eller intraduktal vekst, sarkomatoid eller småcellet histologi, er ikke egnet for aktiv overvåking. Pasienter med høy PSA-tetthet, stort tumorvolum og/eller perinevral infiltrasjon (PNI), vil likevel ofte være aktuelle å vurdere for kurativ behandling på tross av klassifisering som lavrisiko sykdom.
Aktiv overvåking kan gjøres i samarbeid med fastlegen, forutsatt at fastlegen mottar et tydelig notat om hyppighet og innhold av kontrollene samt aksjonsgrenser for rehenvisning. For å initiere et slikt samarbeid bør pasienten få muntlig og skriftlig informasjon om den videre oppfølgingen.
Oppfølging i aktiv overvåking
PSA skal tas hver 3. måned det første året. Etter ett år skal det gjøres ny MR og biopsi. Ved fravær av biokjemiske, kliniske eller radiologiske tegn til progresjon, kan man i samråd med pasienten velge å utelate re-biopsi.
Etter første året etter diagnose måles PSA hver 6 mnd og årlig DRE. årlig . Neste kontroll med MR og re-biopsi planlegges etter ytterligere 3 år. Stigning i PSA i kontrollert prøve >50% i forhold til initial PSA, bør pasienten henvises til spesialist for fremskyndet vurdering.Under aktiv overvåking bør MR brukes før eventuelle rebiopsier. Ved uendrede forhold er ikke rutinemessig rebiopbiopsi påkrevet etter 1-års kontrollen.
År | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | ||||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Måned | 0 | 3 | 6 | 9 | 12 | 18 | 24 | 30 | 36 | 42 | 48 | 54 | 60 | 66 | 72 | 78 | 84 |
PSA | X | X | X | X | X | X | X | X | X | X | X | X | X | X | X | X | X |
DRE | X |
|
|
| X |
| x |
| X |
| X |
|
|
|
|
| X |
MR | X |
|
|
| X |
|
|
|
|
| X |
|
|
|
|
| X |
Biopsier | X |
|
|
| X |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
DRE = digital rektal undersøkelse, PSA = prostataspesifikt antigen, MR = magnet resonans tomografi
Avslutning av aktiv overvåking
Ved radiologisk (MR) eller patologisk progresjon (biopsi), kan det være aktuelt med aktiv behandling, og pasienten bør da diskuteres på MDT-møte. Biokjemisk progresjon alene bør ikke trigge aktiv behandling. Det kan også være aktuelt å avslutte aktiv overvåking dersom pasienten ønsker dette basert på informasjon om aktive behandlingsmuligheter og samvalg. Når pasienten ikke lenger har minimum 10 års forventet levetid, bør aktiv overvåking avsluttes, og pasienten kan følges videre med tanke på symptomstyrt behandling.
Symptomstyrt oppfølging/behandling (watchful waiting)
Symptomstyrt behandling kan benyttes for pasienter der det ikke er aktuelt med kurativ behandling, men som skal ha lindrende behandling ved utvikling av symptomer, enten lokalt eller pga. metastatisk sykdom. Noen pasienter i denne gruppen kan ha utviklet spredning uten at de har fått symptomer. De bør da vurderes for behandling med mål om å beskytte mot plager som spredning av kreft senere kan gi. Tegn på slik skjult spredningssykdom vil oftest sees i blodprøver med raskt stigende PSA, eller påvirkning av nyrefunksjonen med stigende kreatinin.
Tabell som viser forskjell mellom aktiv overvåking og symptomstyrt behandling (adaptert tabell 6.1.1. EAU guideline 2023)
Tabell kommer
EAU24 6.2.1 Prostate Cancer - TREATMENT - Uroweb
Kurativ behandling
Sist faglig oppdatert: 02.10.2024
Kurativ behandling kan tilbys menn med prostatakreft uten påvisbar fjernspredning. Sykdommen utvikler seg vanligvis langsomt, og nytteverdi for pasientene må vurderes nøye i henhold til gjenstående forventet levetid basert på alder og helsetilstand. Kurativ behandling for prostatakreft gis i Norge som operasjon uført som robot-assistert laparoskopisk prostatektomi (RALP), eller ekstern strålebehandling (EBRT) eller eventuelt høy-dose brakyterapi (BT). Langtidsresultatene er like med hensyn på overlevelse. Bivirkningsprofil og individuelle helsemessige forhold hos pasienten blir dermed viktige i valg av behandlingsmetode.
Annen lokalbehandling med kurativt siktemål anses som utprøvende. All slik behandling bør gis i regi av kliniske studier.
EAU24 6.2.4 Prostate Cancer - TREATMENT - Uroweb
| RALP | EBRT |
---|---|---|
Prostatavolum >70-90ml | + | - |
Avløpshinder/resturin | + | - |
Striktur i bakre urethra | + | - |
Inflammatorisk tarmsykdom | + | - |
Lav alder (forventet levetid > 20 år) | + | - |
Tidligere strålebehandling mot bekken |
+ |
- |
Insulinkrevende diabetes | + | - |
Lokalavansert sykdom (cT3-cT4; risiko for ufri margin ved RALP) | - | + |
Økt perioperativ risiko | - | + |
Tidligere bekkenkirurgi | - | + |
Abdominal fedme | - | + |
PSA over 40 | - | + |
For veiledning i behandlingsvalg kan det svenske vårdprogram være til hjelp, se kap 10.1.3.
Robot-assistert laparoskopisk prostatektomi (RALP)
Ved kurativt rettet kirurgisk behandling av kreft i prostata gjennomføres inngrepet som robot-assistert laparoskopisk prostatektomi (RALP). Teknikken har overtatt som hovedmetode for radikal kirurgisk behandling. Metoden er vist å gi mindre blodtap, kortere sykehusopphold og kateterbehandlingstid enn tidligere åpen teknikk (Gandaglia et al., 2014; Wallerstedt et al., 2015). Det er imidlertid ikke vist bedret overlevelse ved laparoskopi sammenlignet med åpen kirurgisk teknikk (Ficarra et al., 2012; Gandaglia et al., 2014; Haglind et al., 2015; Novara et al., 2012a; Novara et al., 2012b). Målet med inngrepet er å fjerne hele prostata, inkludert sædblærer med frie reseksjonsflater.
Det kirurgiske inngrepet utføres med varierende grad av nervesparende eller ikke-nervesparende teknikk. Ved nervesparende teknikk reduseres risiko for erektil dysfunksjon (Walz et al., 2016) og for varig urininkontinens (Steineck et al., 2015). Nervesparende kirurgi bør tilbys så lenge det anses som onkologisk trygt og vil avhenge av risiko for ekstraprostatisk tumorekstensjon. Risikoen for ekstraprostatisk ekstensjon vurderes skjønnsmessig basert på klinisk stadium, preoperativ MR-undersøkelse, tumorvolum og ISUP-grad gruppe.
RALP kan suppleres med utvidet lymfeknutetoilette i bekkenet (ePLND) hos pasienter med høy-risiko sykdomDet er ikke vist sikker overlevelsesgevinst av ePLND, men prosedyren er ansett som gullstandard for lymfeknute-staging. Funn av lymfeknutemetastaser i operasjonspreparatet gir prognostisk informasjon og vil kunne ha betydning for valg av tilleggsbehandling, f.eks stråle- og/eller hormonbehandling (Fossati et al., 2017; Mottet et al., 2020).
Da RALP er et inngrep beheftet med risiko for komplikasjoner og funksjonsforstyrrelser som urininkontinens og erektil dysfunksjon, er informasjon om disse meget viktig. Pasientene bør derfor informeres om viktigheten av – og også instrueres i – å gjennomføre bekkenbunnsøvelser for å optimalisere betingelsene for tidlig kontinens. Ifølge EAU-guidelines foreligger det ikke noen klare anbefalinger, dog er trenden å tilby b PDE-5 hemmere tidlig i rehabiliteringen for å bevare potensen (Mottet et al., 2020). Informasjon om muligheter for henvisning til seksualmedisinsk rådgivning anbefales å inngå i den rutinemessige preoperative informasjonen så vel som i den postoperative oppfølgingen.
Antikoagulasjon ved RALP
Anbefalingene baserer seg på EAU retningslinjer vedrørende tromboseprofylakse innen urologi (Tikkinen et al., 2018).
Tabell kommer
All profylakse anbefales i fire uker. Farmakologisk profylakse gis som lav-molekylært heparin (LMH), ved eksempelvis Fragmin 5.000 IE daglig.
Tabell kommer
Kurativ strålebehandling
Alle pasienter som er aktuelle for kurativ behandling skal informeres om muligheten for strålebehandling, så lenge det ikke foreligger kontraindikasjoner. Ved valg av behandlingsregime må sannsynligheten for kurasjon balanseres mot risiko for alvorlig toksisitet.
Kloke behandlingsvalg er avhengig av kontinuerlig multidisiplinært samarbeid mellom urolog, onkolog, MR-radiolog, nukleærmedisiner og uro-patolog.
Stråleteknikk
Ekstern strålebehandling utføres med høy energi foton-stråling. Intensitetsmodulert strålebehandling (IMRT/VMAT) ansees som standard ved kurhøydosert strålebehandling av prostata.Fusjonerte MR undersøkelser, kan være til god hjelp ved målvolumsinntegning. Det skal brukes bildeveiledet strålebehandling (IGRT) med daglig posisjonskontroll, ved hjelp av gullmarkører implantert i prostata før doseplanlegging og / eller daglig CT kontroll på behandlingsapparat.
Transperineal interstitiell brakyterapi benytter som strålekilde radionuklider plassert i prostatakjertelen. Avhengig av doserate (stråleenergi/tid), omtales behandlingen som lav- eller høy-doserate brakyterapi (HDRBT). Prosedyren er invasiv og krever bedøvelse (spinalpunksjon, narkose). HDRBT kan også brukes i kombinasjon med ekstern strålebehandling for intermediær og høyrisiko kreft. HDRBT som fraksjonertmonoterapi kan brukes for intermediær risikokreft
Lav-doserate brakyterapi er et behandlingsalternativ som ikke er tilgjengelig i Norge. HDRBT tilbys kun ved Oslo Universitetssykehus, som mottar pasienter fra alle helseregioner.
Om ekstern strålebehandling med protoner har fordeler over behandling med fotoner er ikke vist og protonterapi ved prostatakreft betraktes som eksperimentell behandling. (EAU24 6.2.3.2 Prostate Cancer - TREATMENT - Uroweb
Valg av doseringsvolum
Prostata og sædblærene
Målvoluminntegning ved radikal strålebehandling anbefales basert på internasjonal konsensus (Dal Pra et al., 2023; Salembier et al., 2018). Målvolum for kurativ strålebehandling av prostatakreft inkluderer hele prostata, på grunn av histologisk multifokalitet. Sædblærene inkluderes ved påvist infiltrasjon (T3b), eller etter en individuell risikovurdering for infiltrasjon (T1-3a).
Profylaktisk behandling av bekkenlymfeknuter(cN0)
Data har vist bedre biokjemisk residivfri (bFFS) og sykdomsfri overlevelse (DFS) fem år etter behandling for behandling med bekkenfelt hos patienter med høyrisikosykdom (Murthy et al., 2021; Pollack et al., 2022). En nylig review kan være til hjelp i vurdering (De Meerleer et al., 2021).
Inklusjon av regionale lymfeknuter som del av et strålebehandlingsopplegg bør derfor vurderes for pasienter med ikke-metastatisk prostatakreft med høy risiko for lymfeknutemetastaser.
Relative kontraindikasjoner mot å inkludere et bekkenfelt i behandlingsplanen er inflammatorisk tarmsykdom, uttalt aterosklerose, diabetes mellitus, tidligere abdominalkirurgi, tidligere strålebehandling mot bekkenet og aktiv røykestatus (Alsadius et al., 2011).
For inntegning av et elektiv bekkenfelt anbefales NRG konsensus og atlas (Filimonova et al., 2020; Hall et al., 2021).
Behandling ved metastaser til bekkenlymfeknuter (cN1)
Antihormonell behandling kombinert med strålebehandling av prostata og bekkenfelt øker både sykdomsfritt intervall og overlevelse sammenlignet med antihormonell behandling alene (James et al., 2016; Lawton et al., 2005). Kombinasjon av kastrasjonsbehandling med Abirateron viste bedre overlevelse sammenlignet med kastrasjonsbehandling (Attard et al., 2022), og er standard hormonbehandling såfremt det ikke er sterke kontraindikasjoner mot dette.
Fraksjonering
Behandling med 1.8–2.2 Gy per fraksjon omtales som standardfraksjonering. Større fraksjonsdoser betegnes som hypofraksjonering. For en biologisk ekvivalent dose medfører hypofraksjonering en betydelig reduksjon av antall fremmøter og behandlingstid. Moderat hypofraksjonering betegner fraksjonsdoser mellom 2.5 og 3.4 Gy. For fraksjonsdoserdoser over 3.4 Gy brukes begrepet ekstrem - eller ultrahypofraksjonering.
Moderat hypofraksjonert behandling er i dag standard behandling for de fleste tilfeller av primær prostatakreft i Norge.,
Ekstrem hypofraksjonering er en etablert behandlingsform med dokumentert effekt og toksisitet (Cushman et al., 2019; Fransson et al., 2021; Jackson et al., 2019; Lehrer et al., 2020; Tree et al., 2022). Flertallet av pasientene var i intermediær-risiko gruppe og det ble som regel ikke brukt hormonell behandling. Det finnes ingen data for kombinasjon av kastrasjon (ADT) og ultrahypofraksjonert strålebehandling. Under forutsetning av bruk av VMAT/IGRT og systematisk oppfølging i tråd med publiserte protokoller (Brand et al., 2019; Jackson et al., 2019; van As et al., 2020), vurderes ekstrem hypofraksjonering som et alternativ ved intermediær risikokreft.
Kombinasjon med antihormonell behandling
For intermediær og høy-risiko kreft anbefales antihormonell behandling i kombinasjon med strålebehandling (Bolla et al., 2009; D'Amico et al., 2008). Kreftens risikoprofil (uavhengig av dose) indikerer kort-, langvarig eller livslang antihormonell behandling (se neste avsnitt).
I tillegg til å bedre effekten av strålebehandling, benyttes også hormonbehandling før strålebehandling der man ønsker volumreduksjon av prostata før behandlingsstart, uavhengig risikogruppe, vanligvis for 3 mnd.
For kreft med ekstra høy risiko for residiv og død basert på minst to av tre faktorer (PSA >40, ISUP 4-5, T3-4), eller N1, har kombinasjon av kastrasjon i 3 år med abirateron/prednisolon i 2 år vist overlevelse gevinst (Attard et al., 2022). Kombinasjonen er standardbehandling.
Behandlingsalternativer etter risikogruppe
Sist faglig oppdatert: 02.10.2024
Modifisert fra Cornford et al. (2024). Copyright 2024 European Association of Urology.
Figur kommer
Lav-risiko prostatakreft
Aktiv overvåking (AO) er standardbehandling hos pasienter med lav-risiko prostatakreft og forventet levetid >=10 år. Symptomstyrt behandling anbefales hos pasienter med <10 års forventet levetid.
(EAU24 6.3.1) Prostate Cancer - TREATMENT - Uroweb
Intermediær-risiko prostatakreft
Både operasjon og strålebehandling må drøftes med pasienten. Aktiv overvåking kan vurderes for selekterte pasienter med ett intermediært risikokriterium. Symptomrettet behandling anbefales hos pasienter med <10 års forventet levetid.
Ved radikal strålebehandling er moderat hypofraksjonering med 3 Gy x 20 standard. Moderat hypofraksjonering med for eksempel 2.7 Gy x 25 vurderes (Murthy et al., 2021). Standard fraksjonert behandling til 78Gy er alternativer. Ekstrem hypofraksjonert strålebehandling (Catton et al., 2017) og høydoserate brachyterapi som monoterapi kan også vurderes (Brand et al., 2019; van As et al., 2020).
Det anbefales kortvarig antihormonell behandling i 4-6 mnd.
EAU24 6.3.2 Prostate Cancer - TREATMENT - Uroweb
Høy-risiko lokalisert prostatakreft (T1-2 N0 M0)
Både operasjon og strålebehandling må drøftes med pasienten. Symptomrettet behandling bør vurderes hos pasienter med <10 års forventet levetid.
Kirurgisk radikalbehandling gjennomføres med robotassistert laparoskopisk prostatektomi (RALP). Pasienter bør informeres om risiko for å trenge tilleggsbehandling, som regel strålebehandling kombinert med hormonbehandling.
Utvided bilateralt lymfeglandeltoalett vurderes ved cN0M0 i samråd med pasient ved ISUP 4/5. Da må alder, tumorbiologi og utbredelse tas med i betraktningen.
Ved kurativ strålebehandling er anbefales moderat hypofraksjonert behandling, for eksempel med 2,7 Gy x 2. Standardfraksjonert behandling med 2 Gy x 39, eller ekstern strålebehandling kombinert med høy-dose brakyterapi boost, er alternative tilnærminger (Kishan et al., 2018; Morris et al., 2017; Murthy et al., 2021). Ekstrem hypofraksjonering bør kun skje som ledd i en klinisk studie.
Inklusjon av bekkenfelt bør vurderes ved høy risiko for lymfeknutemetastaser (De Meerleer et al., 2021).
Det anbefales langvarig antihormonell behandling i 2-3 år. Ved bruk av kastrasjonsbehandling kan 18 måneder vurderes (Joseph et al., 2020). For kreft med ekstra høy risiko for residiv og død basert på minst to av tre faktorer (PSA >40, ISUP 4-5, T3-4), anbefales kombinasjon av kastrasjon i 2-3 år med abirateron/prednisolon i 2 år.
EAU24 6.3.3 Prostate Cancer - TREATMENT - Uroweb
Høyrisiko lokalavansert prostatakreft (T3-4 N0/1 M0)
Strålebehandling er standardbehandling for denne pasientgruppen. I de senere år har kirurgisk behandling fått større plass. Det foreligger ingen studier som sammenligner modalitetene. Alle pasienter med lokalavansert prostatakreft bør derfor i tverrfaglig møte primært vurderes for inklusjon i SPCG15 . Studien er åpen for rekruttering ved de fleste norske sentra.
Ved valg av RALP som behandlingsmetode hos pasienter med T3-T4N0 og samtidig ISUP 4 eller 5 gjøres samtidig utvidet bilateralt bekkenglandeltoilette. Pasientene bør informeres nøye om behandlingsplanen, og at videre postoperativ strålebehandling, og eventuelt hormonbehandling, kan bli aktuelt. Biologisk yngre pasienter kan være kandidater for denne tilnærmingen.
For pasienter med cN1-sykdom er standardbehandling radikal strålebehandling mot prostata og bekkenfelt kombinert med intensivert hormonbehandling med kastrasjon i 2-3 år med abiraterone/prednisolon i 2 år. Dersom RALP velges som behandlingsmodalitet ved cN1 gjøres samtidig utvidet lymfeglandeltoalett.
Ved kurativ strålebehandling er anbefales moderat hypofraksjonert behandling, for eksempel med 2,7 Gy x 2. Standardfraksjonert behandling med 2 Gy x 39, eller ekstern strålebehandling kombinert med høy-dose brakyterapi boost, er alternative tilnærminger ved kapselinfiltrasjon, mens vesikkelinfiltrasjon er en kontraindikasjon for brakyterapi. Inklusjon av bekkenfelt bør vurderes ved høy risiko for lymfeknutemetastaser (De Meerleer et al., 2021).
Det anbefales langvarig antihormonell behandling i 2-3 år. Ved bruk av kastrasjonsbehandling kan 18 måneder vurderes (Joseph et al., 2020). For kreft med ekstra høy risiko for residiv og død basert på minst to av tre faktorer (PSA >40, ISUP 4-5, T3-4), anbefales kombinasjon av kastrasjon i 3 år med abirateron/prednislon i 2 år.
EAU24 6.3.4 Prostate Cancer - TREATMENT - Uroweb
Lokalisert/lokalavansert prostatakreft hos eldre
Sist faglig oppdatert: 02.10.2024
Blant norske menn som i 2016 fikk påvist prostatakreft var 48 % 70 år eller eldre (Nasjonalt kvalitetsregister for prostatakreft, 2017). Frem til 2040 forventes en dobling av antall menn i Norge >70 år (Syse et al., 2016). Behandling av prostatakreft hos eldre bør baseres på individuell helsetilstand og ikke på kronologisk alder.
The International Society of Geriatric Oncology anbefaler systematisk utredning av alle over 70 år ved hjelp av validerte screeningverktøy for å identifisere de som trenger mer omfattende geriatrisk utredning (Droz et al., 2014). Anbefalte verktøy inkluderer geriatrisk 8 (G8) og Mini-COG som begge er oversatt til norsk. Det bør opprettes samarbeid med relevante medisinske spesialiteter eller fastlege for optimalisering av helsetilstand hvis indisert før videre utredning og behandling.
Pasienter uten komorbiditet og med godt funksjonsnivå («fit patients»), og forventet levetid > 10 år, bør tilbys standardbehandling. Det samme gjelder vanligvis de med komorbiditet og funksjonsnedsettelser som lar seg kontrollere/reversere med intervensjon («vulnerable patients»). Behandlingen bør individualiseres hos pasienter med alvorlig komorbiditet eller ikke-reversibel funksjonsnedsettelse («frail patients»).
Det er risiko for overbehandling av eldre med lokalisert prostatakreft (T1-2) og lav Gleason-score. Disse har lav risiko for symptomgivende progresjon eller prostatakreft-relatert død innen 10 år, uavhengig av om de får aktiv behandling eller ikke (Hamdy et al., 2016; Popiolek et al., 2013).
Det er risiko for underbehandling av eldre med lokalisert prostatakreft og høy Gleason-score eller lokalavanserte svulster (T3-4). Det er mulig at eldre menn vil profitere av kurativt rettet lokalbehandling selv om forventet levetid er mindre enn 10 år (Löffeler et al., 2024; Widmark et al., 2009).
Nytteverdien av adjuvant endokrin terapi ved strålebehandling mot lokalisert eller lokalavansert prostatakreft må hos eldre veies opp mot potensielle bivirkninger, spesielt i form av negativ påvirkning på hjerte/karsykdom, diabetes og bentetthet. Post-hoc analyser fra en studie som viste at adjuvant endokrinterapi ga overlevelsesgevinst tydet på at dette ikke gjaldt for dem med moderat eller alvorlig komorbiditet (D'Amico et al., 2008).
Pasienter med høy-risiko prostatakreft som er 75 år eller eldre med forventet levetid >10 år bør2 vurderes for inklusjon i den pågående nordiske studien SPCG-19 der pasienter randomiseres mellom radikal behandling (prostatektomi eller strålebehandling) - eller konservativ behandling.
PSA-residiv etter radikal behandling
Sist faglig oppdatert: 02.10.2024
Etter RALP bør pasienter med PSA ≥ 0.10 ng/ml i minst to prøver (som tidligere har vært <0.10) henvises til vurdering hos urolog. Det kan forekomme benignt kjertelvev i operasjonsmarginene, noe som kan gi målbar, men vanligvis svært lav PSA etter kirurgi (Odisho et al., 2013).
Etter radikal strålebehandling er PSA-residiv definert som stigning i PSA med 2 ng/ml sammenlignet med laveste verdi (nadir) under eller etter strålebehandling med eller uten hormonbehandling (Roach et al., 2006; Toussi et al., 2016).
Pasienter med PSA-residiv skal vurderes av spesialist.
EAU24 6.4 Prostate Cancer - TREATMENT - Uroweb
Billeddiagnostikk ved PSA-residiv
Sist faglig oppdatert: 02.10.2024
Se avsnitt om "Bildediagnostikk ved påvist biokjemisk residiv etter radikal behandling" i kapittelet Bildediagnostikk.
Behandling av lokalt residiv
Sist faglig oppdatert: 02.10.2024
Residiv etter radikal prostatektomi
Tidlig ekstern salvage-strålebehandling øker sjansen for kurasjon ved biokjemisk residiv etter RALP. Behandling bør primært vurderes hos pasienter med forventet levetid på over 10 år. Alle pasienter som er kandidater for salvage-behandling bør diskuteres i MDT.
Over 60 % av pasienter behandlet med strålebehandling vil oppnå ikke-målbar PSA-verdi dersom behandlingen gis før PSA stiger over 0,5 (Pfister et al., 2014; Stish et al., 2016).
Risiko for progresjon og overlevelse avhenger av PSA doblingstid, ISUP grad og tid til residiv.
EAU anbefaler salvage strålebehandling etter prostatektomi som standard ved etablert PSA residiv. For pasienter med EAU lav risiko for progresjon (PSA-doblingstid >1 år og ISUP grad gruppe <4), kan ubehandlet observasjon være et alternativ.
Salvage strålebehandling
Standard behandling er 2 Gy fraksjoner 66 til 70 Gy (Bernard et al., 2010; Siegmann et al., 2011). Målvolum vil være prostatalosje.
Pasienter med høy risiko for lymfeknutemetastaser kan tilbys elektiv strålebehandling mot bekkenfelt med fraksjonering 2 Gy x 25 til 50 Gy. For å vurdere risiko kan man benytte nomogram. Det er lite dokumentasjon på effekt av behandlingen og hvor høy risiko pasienter skal ha før man tilbyr elektivt bekkenfelt, men pasienter med preoperativ risiko på for eksempel over 20-35 % kan vurderes for bekkenfelt, samt pasienter som ikke er operert med glandeltoilette. Grunnet dårlig dokumentasjon, må fordeler og ulemper av behandlingen diskuteres grundig med pasienten, om mulig bør behandlingen gis innenfor protokoll.
For kurativ strålebehandling er det god dokumentert effekt av å kombinere hormonbehandling og strålebehandling for å oppnå kurasjon av sykdom. For salvage-behandling foreligger det dokumentasjon på bedret overlevelse ved å kombinere 24 måneder antihormenell behandling med salvage-strålebehandling for pasienter med PSA-residiv etter operasjon for T3 og T2(ufri margin), samt bedret PFS ved å kombinere 6 måneders ADT med salvage-strålebehandling (Carrie et al., 2016; Shipley et al., 2017). Studiene bekrefter prinsippet med at kombinasjonen av hormonbehandling og strålebehandling har synergistisk effekt ved radikal strålebehandling av prostatakreft.
For pasienter som har residiv etter behandling for intermediær og høy risikokreft, anbefales hormonbehandling som ledd i den kurative salvage-strålebehandling etter samme prinsipper som ved primær strålebehandling, dvs. 6 måneder ADT hos pasienter operert for intermediær sykdom, og 24 måneder ADT for pasienter operert for høy risiko sykdom.
Adjuvant versus salvage strålebehandling
Adjuvant strålebehandling innebærer postoperativ konsoliderende strålebehandling, uten at man har påvist et residiv. Salvage strålebehandling innebærer strålebehandling etter påvist residiv av sykdom. Tidlig salvage strålebehandling er like effektiv som adjuvant strålebehandling, og man unngår overbehandling av de pasienter som aldri ville utviklet biokjemisk residiv. På denne måten kan >50% av pasientene unngå strålebehandling (Parker et al., 2023; Petersen et al., 2023).
Både adjuvant og salvage strålebehandling er potensielle strategier ved pN1 sykdom (EAU24 6.3.5.4).
Residiv etter radikal strålebehandling (RT)
Behandling bør primært vurderes hos pasienter med forventet levetid på over 10 år og etter histologisk verifisering av lokalt residiv. Det foreligger ikke god nok dokumentasjon til å anbefale noen metoder fremfor andre. Alle pasienter som er kandidater for radikal salvage-behandling etter RT bør diskuteres i MDT.
Salvage-RALP er best dokumentert, men risikoen for bivirkninger er høyere enn ved primær RALP, og resultatene er best hos selekterte pasienter, dvs. ISUP grad gruppe <4 og T-kategori <T3 før strålebehandling, og lav PSA (<10 ng/ml) og N0M0 sykdom i residivsetting.
Salvage brachyterapi, ekstern strålebehandling og HIFU (High Intensity Focused Ultrasound) er også mulige opsjoner i Norge. Grunnet behov for mer dokumentasjon, bør alle pasienter som planlegges behandlet med disse modaliteter inkluderes i prospektive behandlingsprotokoller/studier.
Bivirkning ved kurativ behandling
Sist faglig oppdatert: 02.10.2024
Kurativ behandling av prostatakreft er ofte assosiert med flere bivirkninger, som kan være lokaliserte og/ eller generelle. De hyppigste bivirkningene av behandling påvirker seksualfunksjonen samt urinblære - og tarmfunksjoner. Adjuvant/salvage behandling øker risiko for bivirkninger og seneffekter ytterligere.
Bivirkninger på seksualfunksjon
Forstyrret seksualfunksjon er den vanligste bivirkning etter helbredende behandling av prostatakreft (Stensvold et al., 2013). Behandlingsrelatert erektil dysfunksjon kan være forårsaket av kirurgi, RT og hormonbehandling. I motsetning til dysfunksjon som oppstår tidlig etter operasjonen, øker forekomsten av erektil dysfunksjon etter RT de første 5 årene (Korfage et al., 2005).
Bivirkninger fra urinveiene
Både RALP og RT påvirker vannlatingsfunksjonen, men på forskjellige måter. Etter RT kan akutt inflammatorisk prostatitt og/eller blærekatarr føre til symptomer som økt vannlatingsfrekvens, urge, inkontinens, urinretensjon og dysuri. Disse symptomene er ofte forbigående, men kan følges av langsiktige bivirkninger som blærefibrose, strikturer, sfinkterskader, kronisk uretritt og/eller blærekatarr. Pasienter som har gjennomført RALP har en tendens til å oppleve urinlekkasje oftere enn menn behandlet med RT (Donovan et al., 2023).
Bivirkning fra endetarmen
Tarmfunksjonen påvirkes først og fremst av RT fordi den fremre veggen i endetarmen er inkludert i strålingsfeltet til prostata. Tarmdysfunksjon kan ofte deles inn i akutte og kroniske faser. Akutte bivirkninger er forårsaket av epitelskader, noe som kan føre til diaré og smertefull avføring. Kroniske strålingseffekter på endetarmen inkluderer fibrose og vaskulære skader, noe som kan føre til symptomer som økt flatulens, rektal blødning, diaré, smertefulle avføring, økt frekvens, urge og fekal lekkasje (Andreyev et al., 2010). Symptomene er mer alvorlige hvis lymfeknuter også blir bestrålt, og risikoen for sene bivirkninger fra endetarmen øker med høyere stråledoser.
Bivirkninger av hormonbehandling
Dersom pasienten får hormonterapi neo- og adjuvant i forbindelse med RT øker risikoen for osteoporose og andre kastrasjonsrelaterte bivirkninger. Disse bivirkningene kan være reversible når man slutter med hormonbehandlingen.
Fatigue
Fatigue er et vanlig symptom ved kreft og kreftbehandling. Det ses i større grad etter RT enn etter kirurgi, og spesielt hvor RT kombineres med hormonbehandling. Man antar videre at dette er multifaktorielt, betinget av at strålebehandling gir mer frigjøring av proinflammatoriske cytokiner, samt at disse mennene i større utstrekning har mer komorbiditet (Kyrdalen et al., 2010; Wood et al., 2006).
Sekundærkreft etter radikal strålebehandling
Strålebehandling mot prostata gir på sikt en økt risiko for sekundærkreft. Risikoen ligger rundt 2–4 % og rettes spesielt mot organer i bekkenet, colon/rektum og blære. Sekundærkreft ses etter 10–15 år eller mer. Selv om risikoen er lav, bør dette tas med i betraktning ved valg av behandling, spesielt hvor lang levetid er forventet (Aksnessæther et al., 2019).
Medikamentell behandling av metastatisk prostatakreft
Sist faglig oppdatert: 02.10.2024
Metastatisk prostatakreft defineres som spredning til lymfeknuter over delingsstedet til arteria iliaca communis, skjelettet og/eller andre organer. HelseNorge tilbyr hjelp til (Samvalg). Pasienter anbefales å bruke denne siden.
Primær medikamentell behandling av metastatisk prostatakreft
Sist faglig oppdatert: 02.10.2024
Hovedanbefaling: Kastrasjon) er basis. Alle pasienter som starter livslang kastrasjon mot metastatisk prostatakreft skal innen 3 mnd. vurderes for tillegg med abirateron 1000 mg/prednisolon 5 mg daglig inntil progresjon. Ved metastaser på diagnosetidspunktet kan induksjonskjemoterapi med inntil 6 kurer docetaksel 75 mg/m2 hver 3. uke vurderes i tillegg (Trippelbehandling), spesielt ved høy metastasebyrde. Ved lav metastasebyrde skal høydosert strålebehandling mot prostata vurderes.
Livslang kastrasjon med medikamenter eller orchiektomi danner grunnlaget for å oppnå sykdomskontroll. LHRH-antagonist eller bilateral orchiektomi gir fall i testosteron, og i de fleste tilfeller tumorrespons i løpet av noen timer. Ved oppstart av LHRH-analog oppstår en forbigående stigning av testosteron og det kan ta 3-4 uker før testosteron er supprimert. Tillegg med et antiandrogen i 4 uker (bicalutamid 50 mg x 1) gis for å motvirke klinisk forverring i denne perioden. Dersom sykdommen er symptomgivende eller potensielt symptomgivende ved diagnose, bør man primært velge LHRH antagonist eller orchiektomi.
Kastrasjon alene anbefales kun til pasienter som pga. svekket funksjonsnivå eller komorbiditet vurderes å ikke være tjent med utvidet systembehandling.
For andre pasienter anbefales kombinasjon. Tillegg med et nytt antihormonelt legemiddel (abirateron/prednisolon, apalutamid eller enzalutamid) inntil progresjon gir betydelig overlevelsesgevinst sammenlignet med kastrasjon alene (James et al., 2022). Abirateron/prednisolon er for tiden det foretrukne nye antihormonelle legemiddelet i LIS-anbudet
Ved metastaser på diagnosetidspunktet har induksjonskjemoterapi med 6 kurer docetaksel-21 som ledd i «trippelbehandling» kombinert med kastrasjon og abirateron/prednisolon vist god effekt, som i PEACE 1-studien (Fizazi et al., 2022), eller kastrasjon og darolutamid som i ARASENS-studien (Hussain et al., 2023; Smith et al., 2022).
Darolutamid i kombinasjon med docetaksel og androgen deprivasjonsbehandling kan brukes til utvalgte pasienter dersom én av 2 indikasjoner er oppfylt
- pasienter med komorbiditet som medfører at abirateron ikke er egnet eller
- pasienter med dårlig regulert eller ukontrollert diabetes, pasienter med vanskelig regulerbar hypertensjon eller pasienter som opplever levertoksisitet under behandling med abirateron.
(Darolutamid (Nubeqa) - Indikasjon II - Nye metoder)
Det er ikke formelt testet i randomiserte studier om induksjonskjemoterapi gir overlevelsesgevinst hos pasienter som mottar kastrasjon + et nytt antihormonelt legemiddel fordi alle pasientene i kontrollgruppene i PEACE 1 og ARASENS ble behandlet med kastrasjon + docetaksel. Studiene gir likevel grunnlag for å anbefale trippelbehandling ved primærmetastatisk sykdom, spesielt ved høy metastasebyrde. Potensiell overlevevelses gevinst må vurderes opp mot ulempene ved å eksponeres for kjemoterapi tidlig i forløpet.
Pasienter med primærmetastatisk prostatakreft og lav metastasebyrde skal vurderes for høydosert strålebehandling mot prostata tidlig i forløpet pga. dokumentert overlevelsesgevinst i en randomisert studie (Parker et al., 2018). Høy metastasebyrde ble i den opprinnelige publikasjonen definert iht. CHAARTED (Sweeney et al., 2015); dvs minst 4 synlige skjelettmetastaser på skjelettscintigrafi, hvorav minst én skal være utenfor coloumna/bekken og/eller viscerale metastaser. En senere analyse har vist at grensen for nytteverdi av prostatabestråling i metastatisk setting går ved 3 synlige skjelettmetastaser eller mindre, uavhengig av lokalisasjon (Ali et al., 2021).
Anbefalingene over er ikke applisere bare ved oligometastatisk indolent sykdom hvor alle kjente tumormanifestasjoner er tilgjengelig for lokalbehandling. Slike tilfeller kan vurderes for lokal metastaserettet behandling med eller uten adjuvant hormonbehandling. Ved svært indolent forløp av metastatisk residiv kan man vurdere initial observasjon.
Kastrasjonsresistent prostatakreft
Sist faglig oppdatert: 02.10.2024
«Kastrasjonsresistent prostatakreft» defineres som sykdomsprogresjon på tross av serumtestosteron i kastrasjonsnivå (<1.7 nmol/L).
Kastrasjon skal prinsipielt kontinueres livslangt på tross av progresjon, men bør seponeres hos pasienter i langtkommen palliativ fase med kort forventet levetid.
Kastrasjonsresistent ikke-metastatisk prostatakreft
«Kastrasjonsresistent ikke-metastatisk prostatakreft» betegner biokjemisk progresjon med PSA-stigning under pågående kastrasjonsbehandling uten at det er påvist metastaser ved konvensjonell billeddiagnostikk (CT og skjelettscintigrafi).
Ved PSA-doblingstid < 10 mnd er det dokumentert gjennom 3 randomiserte kontrollerte studier at de nye antiandrogenene enzalutamid, apalutamid og darolutamid forsinker både utviklingen av synlige metastaser og øker totaloverlevelsen sammen¬lignet med placebo (Fizazi et al., 2020; Small et al., 2020; Sternberg et al., 2020). Alle tre medikamenter er godkjent av Beslutningsforum for denne indikasjon«n, (jf. kap "Nasjonalt system for innføring av nye metoder i spesialisthe»setjenesten".), og inngår i LIS-anbud.
I klinisk praksis vil man hos de fleste påvise metastaser ved mer sensitive metoder som MR og PSMA-PET-CT. Disse vil da kunne behandles i henhold til anbefalingene for metastatisk kastrasjonsresistent sykdom.
Ved kastrasjonsresistent ikke-metastatisk prostatakreft, og symptomgivende eller raskt lokoregional sykdomsprogresjon, bør lokalbehandling vurderes (strålebehandling, ev. prostatektomi i selekterte tilfeller, palliativ TUR-P). Når lokalbehandling er forsøkt, eller ikke tilrådelig, bør man forsøke å oppnå sykdomskontroll med systembehandling etter de samme prinsippene som for kastrasjonsresistent metastatisk sykdom, selv om evidensgrunnlaget er hentet fra studier av metastatisk sykdom.
Kastrasjonsresistent metastatisk prostatakreft
Ved metastatisk kastrasjonsresistent prostatakreft og akseptabelt funksjonsnivå (ECOG < 3) anbefales sekvensiell behandling med tilgjengelige livsforlengende medikamenter som ikke er brukt i hormonsensitiv fase (abirateron eller enzalutamid, PARP-hemmer ved BRCA1/2-mutasjoner, docetaksel, kabazitaksel, radium 223) . Førstevalg er ett av de nye antihormonelle medikamentene abiraterone eller enzalutamid, med mindre ett av dem er gitt i hormonsensitiv fase. Ved progresjon på nytt antihormonelt legemiddel vil neste linje vanligvis være kjemoterapi: Docetaksel, evt. kabazitaksel dersom docetaksel er gitt i hormonsensitiv fase. Effekten av rebehandling med docetaksel der det er gitt i hormonsensitiv fase er ikke undersøkt i kontrollerte studier, men kan vurderes ved langt progresjonsfritt intervall.PARP-hemmer er indisert for pasienter med ervervede eller nedarvede BRCA1/2-mutasjoner etter progresjon på et nytt antihormonelt medikament, se eget avsnitt om persontilpasset behandling
Radium 223 kan tilbys pasienter med symptomgivende skjelettmetastaser uten viscerale metastaser og hvor de øvrige medikamentene er forsøkt eller kontraindisert (Parker et al., 2013).
I tråd med EAU guidelines, anbefales som hovedregel ikke sekvensiell behandling med nye antihormnelle legemidlerpga. stor grad av kryssresistens.
Utdypende aspekter ved medikamentell behandling
Sist faglig oppdatert: 02.10.2024
Endokrinterapi
De nye antihornonelle legemidlene abirateron, apalutamid, enzalutamid og darolutamid har dels overlappende indikasjoner og anses som likeverdige når det gjelder effekt, men har ulik bivirknings- og interaksjonsprofil. Førstevalg avhenger av LIS-anbud. Abirateron er for tiden foretrukket pga. betydelig lavere pris på generika. Komorbiditet og medikamentinteraksjoner må imidlertid hensyntas.
Abirateron er en syntesehemmer som kombineres med lavdosert kortison for å motvirke mineralokortikoide bivirkninger (hypokalemi, hypertensjon, væskeretensjon). Doseringen i studier har vært prednisolon 5 eller 10 mg, med noe høyere risiko for mineralokortikoide bivirkniner ved den laveste doseringen. Pga. ulempene forbundet med langvarig kortisonbehandling anbefales prednisolon 5 mg som standard oppstartdose. Doseøkning bør forsøkes ved hypokalemi, hypertensjon eller væskeretensjon. Kortikosteroider kan i seg selv gi tumorrespons via sekundære hormonelle mekanismer. Overlevelsesgevinst er ikke dokumentert. Deksametason, 0.5 mg x 1, er mer effektivt enn prednisolon 10 mg/døgn (Venkitaraman et al., 2015). Etter forbigående respons på abirateron/prednisolon, kan det oppnås ny biokjemisk respons ved å skifte fra prednisolon til deksametason, 0.5 mg x 1, samtidig som abirateron kontinueres (Lorente et al., 2014). Behandlende lege må ha klart for seg om steroider brukes som spesifikk tumorrettet behandling, som tillegg til annen behandling eller mot paraneoplastiske symptomer.
Kjemoterapi
Docetaxel 75 mg/kvm hver tredje uke (D-21), eller docetaxel 50 mg/kvm hver annen uke (D-14), er indisert som livsforlengende kjemoterapi i første linje ved kastrasjonsresistent metastatisk prostatakreft. D-21 har siden 2004 vært standard (Petrylak et al., 2004; Tannock et al., 2004). D-14 er senere vist å være minst like effektivt, med lavere risiko for hematologiske bivirkninger (Kellokumpu-Lehtinen et al., 2013).
Kabazitaksel 20 mg/kvmhver 3. uke er indisert som livsforlengende kjemo-terapi hos pasienter som tidligere har fått docetaksel (de Bono et al., 2010; Eisenberger et al., 2017). 25 mg/kvm var tidligerestandard-dosering. En randomisert kontrollert studie har imidlertid vist at 20 mg/kvm er «non-inferior» for primærendepunktet totaloverlevelse, samtidig som det gir mindre hematologisk toksisitet (). 25 mg/kvm ga høyere sannsynlighet for objektiv respons. I praksis vil mange av pasientene være sårbare for toksisitet. 20 mg/kvm anses derfor som Kabazitaksel gir tilnærmet lik total-overlevelse som docetaksel hos pasienter med kastrasjonsresistent metastatisk prostatakreft som ikke tidligere har fått kjemoterapi (Oudard et al., 2017). På grunn av betydelig prisforskjell, anses docetaksel som førstevalg, med mindre det foreligger gode medisinske grunner til å velge kabazitaksel. Dette vil først og fremst gjelde ved nevropati eller andre nevrologiske sykdommer og for de som har fått docetaksel i hormonsensitiv fase.
Platinumbasert kjemoterapi bør vurderes ved nevroendokrint differensierte svulster.
Radiofarmaka
Radium-223 er indisert ved symptomgivende skjelettmetastaser fra kastrasjonsresistent prostatakreft. Overleveselsgevinst sammenlignet med «best supportive care» er dokumentert ved inntil 6 infusjoner hos pasienter uten viscerale metastaser som tidligere hadde fått docetaxel, eller som ikke var aktuelle for kjemoterapi (Parker et al., 2013). Pasienter uten kontraindikasjoner bør også ha vært gjennom behandling med et nytt antihormonelt medikament før man velger radium-223. Kombinasjon med andre kreftmedikamenter, unntatt kastrasjonsbehandling og benresorpsjonshemmer, skal kun gis innenfor eksperimentelle studier.
Lutetium-PSMA617 har vist overlevelsesgevinst hos pasienter med kastrasjonsresistent PSMA-positiv metastatisk prostatakreft som tidligere hadde fått minst ett nytt antihormonelt middel og minst en linje kjemoterapi (Sartor et al., 2021). Preparatet er vurdert av nye metoder og innføres ikke.
Persontilpasset behandling
Med persontilpasset behandling menes medikamenter som velges fordi spesifikke biologiske egenskaper i en pasients tumorvev predikerer sannsynlighet for effekt.
Ved nedarvet eller ervervet BRCA 1 og/eller 2 mutasjon(er) har PARP-hemmeredokumentert effekt på progresjonsfri- og total overlevelse ved kastrasjonsresistent metastatisk prostatakreft. Olaparib er indisert sekvensielt etter progresjon på nytt antihormonelt legemiddel eller sammen med abirateron/prednisolon. Alternativene er talazoparib/enzalutamid eller niraparib/abirateron. Alle kombinasjonene er godkjent av Beslutningsforum. Studier har vist at mikrosatelittinstabilitet (MSI) predikerer effekt av immunsjekkpunkthemmere, også ved prostatakreft (Abida et al., 2019). MSI kan påvises i tumorvev hos ca 3-10%. FDA har gitt markedsføringstillatelse tilpembrolizumab ved mikrosatelittinstabil metastatisk kreftsykdom uavhengig av lokalisasjon av primærtumor. Per i dag har pembrolizumab ikke markedsføringstillatelse fra EMA eller DMP, og har heller ikke blitt vurdert i Nye Metoder. I Norge kan behandlingen gis innenfor kliniske studier.
Benhelse
Sist faglig oppdatert: 02.10.2024
Langvarig kastrasjonsbehandling disponerer for osteoporose. Komplikasjoner til skjelettmetastaser representerer mye av symptombyrden ved metastatisk prostatakreft. Fokus på benhelse kan derfor ha stor betydning for livskvalitet og funksjonsnivå gjennom et behandlingsforløp mot prostatakreft.
Osteoporose
Adekvat inntak av kalsium og D-vitamin gjennom kost eller tilskudd bør tilstrebes. Indikasjoner for behandling med benresorpsjonshemmer i normalbefolkningen inkluderer T-skår <=-2.5 ved bentetthetsmåling, T-skår <= 1.5 + lavenergibrudd, lavenergibrudd i hofte, rygg eller ved minst 2 lavenergibrudd, prednisolon >= 5 mg > 3 mnd + T-skår <-1 eller tidligere lavenergibrudd, hoftebrudd, kompresjonsbrudd i rygg, lavenergibrudd + T-skår < -1.5 eller beregnet FRAX-skår* > 20% 10 års risiko for osteoporosebrudd (Norsk revmatologisk forening, 2022). Siden kastrasjonsbehandling representerer en selvstendig risikofaktor for osteoporose vil i praksis svært mange kastrerte menn falle inn under en behandlingsindikasjon. Behandling med benresorpsjonshemmer bør gjennomføres i henhold til vanlige retningslinjer for osteoporose, med mindre det foreligger «onkologisk indikasjon» for høyere doseintensitet. Førstevalg er ukedosert alendronat 70 mg po. Et pragmatisk alternativ for pasienter som følges opp ved uro-onkologiske avdelinger er å gi zoledronsyre iv en gang årlig.
Dersom benresorpsjonshemmer ikke gis, anbefales bentetthetsmåling som baselineundersøkelse tidlig i et behandlingsforløp med langvarig kastrasjon. Undersøkelsen bør gjentas etter tre år ved T-skår > -1, to år ved T-skår -1 til -2 og ett år ved T-skår -2 til – 2,5 (Eastham, 2007).
Benresorpsjonshemmere ved skjelettmetastaser
Benresorpsjonshemmere forebygger skjelettrelaterte hendelser ved kastrasjonsresistente skjelettmetastaser (blant annet patologiske frakturer, ryggmargskompresjon, behov for strålebehandling og hyperkalsemi) Zoledronsyre 4 mg iv hver 12. uke anses som standard (Himelstein et al., 2017). Denosumab 120 mg sc. hver 4. uke gir noe bedre beskyttelse mot skjelettrelaterte hendelser enn zoledronsyre, men samtidig høyere risiko for kjeveosteonekrose og hypokalsemi (Fizazi et al., 2011). På grunn av risiko for kjeveosteonekrose, bør pasienter som skal motta benresorpsjonshemmer med høy doseintensitet undersøkes hos tannlege før oppstart med spørsmål om det foreligger behov for tannbehandling hvor kjevebenet kan bli skadet, f. eks tannekstraksjon eller rotbehandling. Vanlige hull kan bores og tettes på vanlig måte. Regelmessig tannlegekontroll anbefales underveis.
Zoledronsyre er for tiden førstevalg pga. LIS-anbud. Denosumab kan velges ved kontraindikasjoner (nyresvikt eller dårlig toleranse for zoledronsyre). Optimalt starttidspunkt og behandlingslengde for benresorpsjonshemmere er ukjent. Risiko for kjeveosteonekrose øker ved langvarig behandling. På grunn av depoteffekt av zoledronsyre, kan det være fornuftig med en behandlingspause etter 2 år dersom det foreligger god sykdomskontroll. Rebehandling kan vurderes ved senere progresjon.
Tidlig behandling med benresorpsjonshemmer forsinker ikke skjelettrelaterte hendelser ved nylig diagnostisert «hormonsensitiv» protatakreft med skjelettmetastaser (Smith et al., 2014). Hensikten med benresorpsjonshemmer i denne sykdomsfasen vil eventuelt være å forebygge osteoporotiske frakturer iht. avsnittet om osteoporose. Utbredte sklerotiske skjelettmetastaser vil kunne gi falsk forhøyet T-skår ved bentetthetsmåling, og undersøkelsen har derfor usikker nytteverdi for slike pasienter.
Metastatisk prostatakreft hos eldre
Sist faglig oppdatert: 27.01.2023
Alle pasienter med symptomgivende sykdom, uavhengig av alder, skal vurderes for lindrende behandling.
Alle selvhjulpne pasienter med funksjonsnivå ECOG 2 eller bedre bør - uavhengig av kronologisk alder - tilbys meningsfull tumorrettet medikamentell behandling (Se Utdypende aspekter ved medikamentell behandling).
Eldre uten alvorlig komorbiditet, og med godt funksjonsnivå, kan ha god toleranse for kjemoterapi (Italiano et al., 2009). Det finnes validerte verktøy for å predikere bivirkninger for kjemoterapi, eksempelvis «CRASH-Score (Extermann et al., 2012).
De ikke-cytotoksiske medikamentene som brukes ved kastrasjonsresistent sykdom (abiraterone, enzalutamid og radium-223) har generelt god toleranse hos eldre (Extermann et al., 2012; Italiano et al., 2009; Mulders et al., 2014; Parker et al., 2013). Komorbiditet og medikamentinteraksjoner kan ha betydning for behandlingsvalg (Graff et al., 2014).
Standarddosering av kjemoterapi ved metastatisk prostatakreft
Sist faglig oppdatert: 02.10.2024
Induksjonskjemoterapi ved hormonsensitiv sykdom
Docetaksel-21: 75 mg/kvm hver 3. uke, med eller uten kontinuerlig prednisolon 10 mg/døgn, totalt 6 kurer
Kastrasjonsresistent sykdom
Første kjemoterapilinje
Docetaksel-21: 75 mg/kvm hver 3. uke + prednisolon 10 mg/døgn
Docetaksel-14: 50 mg/kvm hver 2. uke + prednisolon 10 mg/døgn
Andre kjemoterapilinje
Kabazitaksel: 20 mg/kvm eller 25 mg/kvm hver 3. uke + prednisolon 10 mg/døgn
Primær medikamentell behandling av metastatisk prostatakreft
Sist faglig oppdatert: 02.10.2024
Hovedanbefaling: Kastrasjon) er basis. Alle pasienter som starter livslang kastrasjon mot metastatisk prostatakreft skal innen 3 mnd. vurderes for tillegg med abirateron 1000 mg/prednisolon 5 mg daglig inntil progresjon. Ved metastaser på diagnosetidspunktet kan induksjonskjemoterapi med inntil 6 kurer docetaksel 75 mg/m2 hver 3. uke vurderes i tillegg (Trippelbehandling), spesielt ved høy metastasebyrde. Ved lav metastasebyrde skal høydosert strålebehandling mot prostata vurderes.
Livslang kastrasjon med medikamenter eller orchiektomi danner grunnlaget for å oppnå sykdomskontroll. LHRH-antagonist eller bilateral orchiektomi gir fall i testosteron, og i de fleste tilfeller tumorrespons i løpet av noen timer. Ved oppstart av LHRH-analog oppstår en forbigående stigning av testosteron og det kan ta 3-4 uker før testosteron er supprimert. Tillegg med et antiandrogen i 4 uker (bicalutamid 50 mg x 1) gis for å motvirke klinisk forverring i denne perioden. Dersom sykdommen er symptomgivende eller potensielt symptomgivende ved diagnose, bør man primært velge LHRH antagonist eller orchiektomi.
Kastrasjon alene anbefales kun til pasienter som pga. svekket funksjonsnivå eller komorbiditet vurderes å ikke være tjent med utvidet systembehandling.
For andre pasienter anbefales kombinasjon. Tillegg med et nytt antihormonelt legemiddel (abirateron/prednisolon, apalutamid eller enzalutamid) inntil progresjon gir betydelig overlevelsesgevinst sammenlignet med kastrasjon alene (James et al., 2022). Abirateron/prednisolon er for tiden det foretrukne nye antihormonelle legemiddelet i LIS-anbudet
Ved metastaser på diagnosetidspunktet har induksjonskjemoterapi med 6 kurer docetaksel-21 som ledd i «trippelbehandling» kombinert med kastrasjon og abirateron/prednisolon vist god effekt, som i PEACE 1-studien (Fizazi et al., 2022), eller kastrasjon og darolutamid som i ARASENS-studien (Hussain et al., 2023; Smith et al., 2022).
Darolutamid i kombinasjon med docetaksel og androgen deprivasjonsbehandling kan brukes til utvalgte pasienter dersom én av 2 indikasjoner er oppfylt
- pasienter med komorbiditet som medfører at abirateron ikke er egnet eller
- pasienter med dårlig regulert eller ukontrollert diabetes, pasienter med vanskelig regulerbar hypertensjon eller pasienter som opplever levertoksisitet under behandling med abirateron.
(Darolutamid (Nubeqa) - Indikasjon II - Nye metoder)
Det er ikke formelt testet i randomiserte studier om induksjonskjemoterapi gir overlevelsesgevinst hos pasienter som mottar kastrasjon + et nytt antihormonelt legemiddel fordi alle pasientene i kontrollgruppene i PEACE 1 og ARASENS ble behandlet med kastrasjon + docetaksel. Studiene gir likevel grunnlag for å anbefale trippelbehandling ved primærmetastatisk sykdom, spesielt ved høy metastasebyrde. Potensiell overlevevelses gevinst må vurderes opp mot ulempene ved å eksponeres for kjemoterapi tidlig i forløpet.
Pasienter med primærmetastatisk prostatakreft og lav metastasebyrde skal vurderes for høydosert strålebehandling mot prostata tidlig i forløpet pga. dokumentert overlevelsesgevinst i en randomisert studie (Parker et al., 2018). Høy metastasebyrde ble i den opprinnelige publikasjonen definert iht. CHAARTED (Sweeney et al., 2015); dvs minst 4 synlige skjelettmetastaser på skjelettscintigrafi, hvorav minst én skal være utenfor coloumna/bekken og/eller viscerale metastaser. En senere analyse har vist at grensen for nytteverdi av prostatabestråling i metastatisk setting går ved 3 synlige skjelettmetastaser eller mindre, uavhengig av lokalisasjon (Ali et al., 2021).
Anbefalingene over er ikke applisere bare ved oligometastatisk indolent sykdom hvor alle kjente tumormanifestasjoner er tilgjengelig for lokalbehandling. Slike tilfeller kan vurderes for lokal metastaserettet behandling med eller uten adjuvant hormonbehandling. Ved svært indolent forløp av metastatisk residiv kan man vurdere initial observasjon.
Kastrasjonsresistent prostatakreft
Sist faglig oppdatert: 02.10.2024
«Kastrasjonsresistent prostatakreft» defineres som sykdomsprogresjon på tross av serumtestosteron i kastrasjonsnivå (<1.7 nmol/L).
Kastrasjon skal prinsipielt kontinueres livslangt på tross av progresjon, men bør seponeres hos pasienter i langtkommen palliativ fase med kort forventet levetid.
Kastrasjonsresistent ikke-metastatisk prostatakreft
«Kastrasjonsresistent ikke-metastatisk prostatakreft» betegner biokjemisk progresjon med PSA-stigning under pågående kastrasjonsbehandling uten at det er påvist metastaser ved konvensjonell billeddiagnostikk (CT og skjelettscintigrafi).
Ved PSA-doblingstid < 10 mnd er det dokumentert gjennom 3 randomiserte kontrollerte studier at de nye antiandrogenene enzalutamid, apalutamid og darolutamid forsinker både utviklingen av synlige metastaser og øker totaloverlevelsen sammen¬lignet med placebo (Fizazi et al., 2020; Small et al., 2020; Sternberg et al., 2020). Alle tre medikamenter er godkjent av Beslutningsforum for denne indikasjon«n, (jf. kap "Nasjonalt system for innføring av nye metoder i spesialisthe»setjenesten".), og inngår i LIS-anbud.
I klinisk praksis vil man hos de fleste påvise metastaser ved mer sensitive metoder som MR og PSMA-PET-CT. Disse vil da kunne behandles i henhold til anbefalingene for metastatisk kastrasjonsresistent sykdom.
Ved kastrasjonsresistent ikke-metastatisk prostatakreft, og symptomgivende eller raskt lokoregional sykdomsprogresjon, bør lokalbehandling vurderes (strålebehandling, ev. prostatektomi i selekterte tilfeller, palliativ TUR-P). Når lokalbehandling er forsøkt, eller ikke tilrådelig, bør man forsøke å oppnå sykdomskontroll med systembehandling etter de samme prinsippene som for kastrasjonsresistent metastatisk sykdom, selv om evidensgrunnlaget er hentet fra studier av metastatisk sykdom.
Kastrasjonsresistent metastatisk prostatakreft
Ved metastatisk kastrasjonsresistent prostatakreft og akseptabelt funksjonsnivå (ECOG < 3) anbefales sekvensiell behandling med tilgjengelige livsforlengende medikamenter som ikke er brukt i hormonsensitiv fase (abirateron eller enzalutamid, PARP-hemmer ved BRCA1/2-mutasjoner, docetaksel, kabazitaksel, radium 223) . Førstevalg er ett av de nye antihormonelle medikamentene abiraterone eller enzalutamid, med mindre ett av dem er gitt i hormonsensitiv fase. Ved progresjon på nytt antihormonelt legemiddel vil neste linje vanligvis være kjemoterapi: Docetaksel, evt. kabazitaksel dersom docetaksel er gitt i hormonsensitiv fase. Effekten av rebehandling med docetaksel der det er gitt i hormonsensitiv fase er ikke undersøkt i kontrollerte studier, men kan vurderes ved langt progresjonsfritt intervall.PARP-hemmer er indisert for pasienter med ervervede eller nedarvede BRCA1/2-mutasjoner etter progresjon på et nytt antihormonelt medikament, se eget avsnitt om persontilpasset behandling
Radium 223 kan tilbys pasienter med symptomgivende skjelettmetastaser uten viscerale metastaser og hvor de øvrige medikamentene er forsøkt eller kontraindisert (Parker et al., 2013).
I tråd med EAU guidelines, anbefales som hovedregel ikke sekvensiell behandling med nye antihormnelle legemidlerpga. stor grad av kryssresistens.
Utdypende aspekter ved medikamentell behandling
Sist faglig oppdatert: 02.10.2024
Endokrinterapi
De nye antihornonelle legemidlene abirateron, apalutamid, enzalutamid og darolutamid har dels overlappende indikasjoner og anses som likeverdige når det gjelder effekt, men har ulik bivirknings- og interaksjonsprofil. Førstevalg avhenger av LIS-anbud. Abirateron er for tiden foretrukket pga. betydelig lavere pris på generika. Komorbiditet og medikamentinteraksjoner må imidlertid hensyntas.
Abirateron er en syntesehemmer som kombineres med lavdosert kortison for å motvirke mineralokortikoide bivirkninger (hypokalemi, hypertensjon, væskeretensjon). Doseringen i studier har vært prednisolon 5 eller 10 mg, med noe høyere risiko for mineralokortikoide bivirkniner ved den laveste doseringen. Pga. ulempene forbundet med langvarig kortisonbehandling anbefales prednisolon 5 mg som standard oppstartdose. Doseøkning bør forsøkes ved hypokalemi, hypertensjon eller væskeretensjon. Kortikosteroider kan i seg selv gi tumorrespons via sekundære hormonelle mekanismer. Overlevelsesgevinst er ikke dokumentert. Deksametason, 0.5 mg x 1, er mer effektivt enn prednisolon 10 mg/døgn (Venkitaraman et al., 2015). Etter forbigående respons på abirateron/prednisolon, kan det oppnås ny biokjemisk respons ved å skifte fra prednisolon til deksametason, 0.5 mg x 1, samtidig som abirateron kontinueres (Lorente et al., 2014). Behandlende lege må ha klart for seg om steroider brukes som spesifikk tumorrettet behandling, som tillegg til annen behandling eller mot paraneoplastiske symptomer.
Kjemoterapi
Docetaxel 75 mg/kvm hver tredje uke (D-21), eller docetaxel 50 mg/kvm hver annen uke (D-14), er indisert som livsforlengende kjemoterapi i første linje ved kastrasjonsresistent metastatisk prostatakreft. D-21 har siden 2004 vært standard (Petrylak et al., 2004; Tannock et al., 2004). D-14 er senere vist å være minst like effektivt, med lavere risiko for hematologiske bivirkninger (Kellokumpu-Lehtinen et al., 2013).
Kabazitaksel 20 mg/kvmhver 3. uke er indisert som livsforlengende kjemo-terapi hos pasienter som tidligere har fått docetaksel (de Bono et al., 2010; Eisenberger et al., 2017). 25 mg/kvm var tidligerestandard-dosering. En randomisert kontrollert studie har imidlertid vist at 20 mg/kvm er «non-inferior» for primærendepunktet totaloverlevelse, samtidig som det gir mindre hematologisk toksisitet (). 25 mg/kvm ga høyere sannsynlighet for objektiv respons. I praksis vil mange av pasientene være sårbare for toksisitet. 20 mg/kvm anses derfor som Kabazitaksel gir tilnærmet lik total-overlevelse som docetaksel hos pasienter med kastrasjonsresistent metastatisk prostatakreft som ikke tidligere har fått kjemoterapi (Oudard et al., 2017). På grunn av betydelig prisforskjell, anses docetaksel som førstevalg, med mindre det foreligger gode medisinske grunner til å velge kabazitaksel. Dette vil først og fremst gjelde ved nevropati eller andre nevrologiske sykdommer og for de som har fått docetaksel i hormonsensitiv fase.
Platinumbasert kjemoterapi bør vurderes ved nevroendokrint differensierte svulster.
Radiofarmaka
Radium-223 er indisert ved symptomgivende skjelettmetastaser fra kastrasjonsresistent prostatakreft. Overleveselsgevinst sammenlignet med «best supportive care» er dokumentert ved inntil 6 infusjoner hos pasienter uten viscerale metastaser som tidligere hadde fått docetaxel, eller som ikke var aktuelle for kjemoterapi (Parker et al., 2013). Pasienter uten kontraindikasjoner bør også ha vært gjennom behandling med et nytt antihormonelt medikament før man velger radium-223. Kombinasjon med andre kreftmedikamenter, unntatt kastrasjonsbehandling og benresorpsjonshemmer, skal kun gis innenfor eksperimentelle studier.
Lutetium-PSMA617 har vist overlevelsesgevinst hos pasienter med kastrasjonsresistent PSMA-positiv metastatisk prostatakreft som tidligere hadde fått minst ett nytt antihormonelt middel og minst en linje kjemoterapi (Sartor et al., 2021). Preparatet er vurdert av nye metoder og innføres ikke.
Persontilpasset behandling
Med persontilpasset behandling menes medikamenter som velges fordi spesifikke biologiske egenskaper i en pasients tumorvev predikerer sannsynlighet for effekt.
Ved nedarvet eller ervervet BRCA 1 og/eller 2 mutasjon(er) har PARP-hemmeredokumentert effekt på progresjonsfri- og total overlevelse ved kastrasjonsresistent metastatisk prostatakreft. Olaparib er indisert sekvensielt etter progresjon på nytt antihormonelt legemiddel eller sammen med abirateron/prednisolon. Alternativene er talazoparib/enzalutamid eller niraparib/abirateron. Alle kombinasjonene er godkjent av Beslutningsforum. Studier har vist at mikrosatelittinstabilitet (MSI) predikerer effekt av immunsjekkpunkthemmere, også ved prostatakreft (Abida et al., 2019). MSI kan påvises i tumorvev hos ca 3-10%. FDA har gitt markedsføringstillatelse tilpembrolizumab ved mikrosatelittinstabil metastatisk kreftsykdom uavhengig av lokalisasjon av primærtumor. Per i dag har pembrolizumab ikke markedsføringstillatelse fra EMA eller DMP, og har heller ikke blitt vurdert i Nye Metoder. I Norge kan behandlingen gis innenfor kliniske studier.
Benhelse
Sist faglig oppdatert: 02.10.2024
Langvarig kastrasjonsbehandling disponerer for osteoporose. Komplikasjoner til skjelettmetastaser representerer mye av symptombyrden ved metastatisk prostatakreft. Fokus på benhelse kan derfor ha stor betydning for livskvalitet og funksjonsnivå gjennom et behandlingsforløp mot prostatakreft.
Osteoporose
Adekvat inntak av kalsium og D-vitamin gjennom kost eller tilskudd bør tilstrebes. Indikasjoner for behandling med benresorpsjonshemmer i normalbefolkningen inkluderer T-skår <=-2.5 ved bentetthetsmåling, T-skår <= 1.5 + lavenergibrudd, lavenergibrudd i hofte, rygg eller ved minst 2 lavenergibrudd, prednisolon >= 5 mg > 3 mnd + T-skår <-1 eller tidligere lavenergibrudd, hoftebrudd, kompresjonsbrudd i rygg, lavenergibrudd + T-skår < -1.5 eller beregnet FRAX-skår* > 20% 10 års risiko for osteoporosebrudd (Norsk revmatologisk forening, 2022). Siden kastrasjonsbehandling representerer en selvstendig risikofaktor for osteoporose vil i praksis svært mange kastrerte menn falle inn under en behandlingsindikasjon. Behandling med benresorpsjonshemmer bør gjennomføres i henhold til vanlige retningslinjer for osteoporose, med mindre det foreligger «onkologisk indikasjon» for høyere doseintensitet. Førstevalg er ukedosert alendronat 70 mg po. Et pragmatisk alternativ for pasienter som følges opp ved uro-onkologiske avdelinger er å gi zoledronsyre iv en gang årlig.
Dersom benresorpsjonshemmer ikke gis, anbefales bentetthetsmåling som baselineundersøkelse tidlig i et behandlingsforløp med langvarig kastrasjon. Undersøkelsen bør gjentas etter tre år ved T-skår > -1, to år ved T-skår -1 til -2 og ett år ved T-skår -2 til – 2,5 (Eastham, 2007).
Benresorpsjonshemmere ved skjelettmetastaser
Benresorpsjonshemmere forebygger skjelettrelaterte hendelser ved kastrasjonsresistente skjelettmetastaser (blant annet patologiske frakturer, ryggmargskompresjon, behov for strålebehandling og hyperkalsemi) Zoledronsyre 4 mg iv hver 12. uke anses som standard (Himelstein et al., 2017). Denosumab 120 mg sc. hver 4. uke gir noe bedre beskyttelse mot skjelettrelaterte hendelser enn zoledronsyre, men samtidig høyere risiko for kjeveosteonekrose og hypokalsemi (Fizazi et al., 2011). På grunn av risiko for kjeveosteonekrose, bør pasienter som skal motta benresorpsjonshemmer med høy doseintensitet undersøkes hos tannlege før oppstart med spørsmål om det foreligger behov for tannbehandling hvor kjevebenet kan bli skadet, f. eks tannekstraksjon eller rotbehandling. Vanlige hull kan bores og tettes på vanlig måte. Regelmessig tannlegekontroll anbefales underveis.
Zoledronsyre er for tiden førstevalg pga. LIS-anbud. Denosumab kan velges ved kontraindikasjoner (nyresvikt eller dårlig toleranse for zoledronsyre). Optimalt starttidspunkt og behandlingslengde for benresorpsjonshemmere er ukjent. Risiko for kjeveosteonekrose øker ved langvarig behandling. På grunn av depoteffekt av zoledronsyre, kan det være fornuftig med en behandlingspause etter 2 år dersom det foreligger god sykdomskontroll. Rebehandling kan vurderes ved senere progresjon.
Tidlig behandling med benresorpsjonshemmer forsinker ikke skjelettrelaterte hendelser ved nylig diagnostisert «hormonsensitiv» protatakreft med skjelettmetastaser (Smith et al., 2014). Hensikten med benresorpsjonshemmer i denne sykdomsfasen vil eventuelt være å forebygge osteoporotiske frakturer iht. avsnittet om osteoporose. Utbredte sklerotiske skjelettmetastaser vil kunne gi falsk forhøyet T-skår ved bentetthetsmåling, og undersøkelsen har derfor usikker nytteverdi for slike pasienter.
Standarddosering av kjemoterapi ved metastatisk prostatakreft
Sist faglig oppdatert: 02.10.2024
Induksjonskjemoterapi ved hormonsensitiv sykdom
Docetaksel-21: 75 mg/kvm hver 3. uke, med eller uten kontinuerlig prednisolon 10 mg/døgn, totalt 6 kurer
Kastrasjonsresistent sykdom
Første kjemoterapilinje
Docetaksel-21: 75 mg/kvm hver 3. uke + prednisolon 10 mg/døgn
Docetaksel-14: 50 mg/kvm hver 2. uke + prednisolon 10 mg/døgn
Andre kjemoterapilinje
Kabazitaksel: 20 mg/kvm eller 25 mg/kvm hver 3. uke + prednisolon 10 mg/døgn
Rehabilitering
Sist faglig oppdatert: 02.10.2024
Etter kurativ rettet behandling opplever flere menn bivirkninger på kort og lang sikt. Spesielt opplever mange tap av ereksjonsevne, libido, urinlekkasje/obstruksjon. Rehabiliteringen må derfor tilpasses avhengig av hvilken behandling som er gitt.
Det vurderes individuelt om pasienten har behov for kontakt med uroterapeut, fysioterapeut, sexolog, ernæringsfysiolog eller andre relevante fagpersoner.
Fra behandlingsstart skal urologisk/onkologisk poliklinikk informere pasient, og eventuelt pårørende, om hvordan sykdom og behandling kan påvirke livskvaliteten.
Psykiske reaksjoner kan også komme lang tid etter avsluttet behandling.
Behov for profesjonell hjelp i rehabiliteringsfasen kan være de samme som i behandlingsfasen.
Mange pasienter kan ha nytte av et institusjonsbasert rehabiliteringsopplegg. Flere institusjoner har i dag tilbud til kreftpasienter med spesifikke diagnoser. Pasienter med nydiagnostisert prostatakreft, eller ved residiv, bør henvises til Pusterommene på sykehus som har dette tilbudet, eller andre tilsvarende tilbud.
Flere norske studier har konkludert med at fysisk trening under behandling av prostatakreft førte til bedre kondisjon, muskelmasse og livskvalitet (Bøhn et al., 2019; Gjerset et al., 2019; Thorsen et al., 2012). For pasienter med avansert prostatakreft er det også funnet bedring av livskvalitet, og at fysisk aktivitet er assosiert med bedre prognose. Denne effekten ser ut til å være størst ved tidlig igangsetting.
Det er utarbeidet faglige råd om seneffekter etter kreftbehandling og flere sykehus bygger nå ut et tilbud for pasienter med betydelige plager etter behandling.
Palliasjon
Sist faglig oppdatert: 02.10.2024
Det er utarbeidet et eget Nasjonalt handlingsprogram for palliasjon i kreftomsorgen. I dette kapitelet omtales kun noen av hovedpunktene som kan skape utfordringer for palliative prostatakreftpasienter, for øvrig vises det til nevnte handlingsprogram.
Truende medullakompresjon, vurderinger og anbefalinger
Sist faglig oppdatert: 02.10.2024
Inntil 8 % av pasienter med kreft i prostata får nevrogene kompresjonssymptomer. Dette er en av de få onkologiske akutte tilstander hvor tidlig diagnose er avgjørende for mulig nytte av behandling, og tilstanden er en medisinsk øyeblikkelig-hjelp situasjon.
Terskelen for å utføre MR-undersøkelse ved progredierende skjelettmetastaser, og spesielt ved ryggsmerter, bør være lav. Ved kraftsvikt, f.eks. vansker med å reise seg fra stol, eller ved andre nevrologiske utfall, skal MR totalcolumna inkludert bekken vurderes.
Ved truende medullakompresjon, eller mistanke om dette, startes høydose steroider (dexametason 4mgx4 eller metylprednisolon16mgx4, ev. prednisolon) iv/po umiddelbart.
Ved nylig oppstått medullakompresjon bør pasienten initialt vurderes av ortoped eller nevrokirurg med tanke på kirurgi hvis det ikke er spesielle kontraindikasjoner. Spesielt ved solitære lesjoner må primær kirurgisk behandling vurderes.
Strålebehandling bør startes raskest mulig hvis pasienten ikke er aktuell for kirurgi. Behandling gjennom helg og høytid bør overveies. Det bør vanligvis gis fraksjonert stråleterapi, f.eks. 3 Gy x 10, eventuelt bør en-fraksjonsregime vurderes.
Hematuri
Sist faglig oppdatert: 02.10.2024
Det finnes flere behandlingsalternativer ved hematuri hos pasienter med prostatakreft. TUR-P, cyklokapron, skylling med aluminiumsløsning og stråleterapi kan gi bedring i symptomene.
Obstruksjon urinveier
Sist faglig oppdatert: 02.10.2024
Kreatinin må følges hos pasienter med langtkommet prostatakreft. Stigende verdier og/eller residiverende urinveisinfeksjon (UVI), og/eller flankesmerter, bør foranledige utredning med tanke på urinveishinder.
Ved obstruksjon av urinveier (urethra/ureteres) må ulike avlastinger vurderes. Intermitterende kateterisering (RIK/SIK), permanent blærekateter, suprapubisk kateter, intern ureterstent eller eksternt nefrostomi er aktuelt.
Mulighet for palliativ strålebehandling vurderes etter akutt avlastning.
Lymfødem
Sist faglig oppdatert: 02.10.2024
Lokal vekst som gir avklemming av lymfedrenasjen kan gi store og plagsomme lymfødem i underekstremitetene og eventuelt genitalia. Dette påvirker bevegelsesmuligheter og sirkulasjon. Aktuell behandling kan være fysioterapi med lymfedrenasje, og/eller tumorrettet palliativ systembehanding.
Stråleterapi kan være aktuelt for noen pasienter.
Oppfølging og kontroll
Sist faglig oppdatert: 02.10.2024
Kontroll av pasienter behandlet for prostatakreft har tre formål, dels å påvise residiv eller sykdomsprogresjon, dels å identifisere komplikasjoner og andre uheldige følger av behandlingen, og til slutt gi trygghet for pasientene.
Når kreftkontroller skal videreføres til fastlege, bør overføringen være tydelig i epikrise/poliklinisk notat. Pasienten bør orienteres om hensikt, innhold og hyppighet av kontrollene, og fastlegen bør få kopi av denne informasjonen.
Oppfølging av pasienter i aktiv overvåking
Sist faglig oppdatert: 02.10.2024
Normalt sett har norske menn allerede fått tatt mp-MRI av prostata før biopsi, i henhold til pakkeforløpet for prostatakreft. Dersom dette ikke er tatt, anbefales mp-MRI før inklusjon i aktiv overvåking.
Dersom mpMRI gir mistanke om understaging eller undergradering, anbefales restaging med målrettede biopsier mot suspekte lesjoner før beslutning om inklusjon tas.
Under aktiv overvåking skal mpMRI brukes før rebiopsier.
Aktiv overvåking kan gjøres i samarbeid med fastlegen - se nærmerer omtale i avsnittet "Oppfølging i aktiv overvåking" i kapittel om Utsatt behanding.
Oppfølgning av pasienter etter robotassistert prostatektomi (RP)
Sist faglig oppdatert: 02.10.2024
Spesialisthelsetjenesten har ansvar for å planlegge oppfølging av pasienter etter RALP. Oppfølgingen bør skje i samarbeid med fastlegen. Kontroller bør gjennomføres etter 3, 6, 9 og 12 måneder første året etter operasjon. Videre kontroller hver 6. måned andre og tredje år, deretter årlig i totalt 5 år. Ved høy-risiko kreft (ISUP 4-5, positiv kirurgisk margin og/eller pT3) bør man vurdere kontroller hos fastlege hver 3 måned de første 3 årene for tidlig å fange opp residiv og vurdere salvage strålebehandling. Det anbefales klinisk kontroll og måling av PSA med fokus på bivirkninger og residiv (PSA >=0.1 ng/ml). Etter 5 år bør det gjøres en individuell vurdering med tanke på videre oppfølging ut fra blant annet komorbiditet og forventet livslengde. Pasienten med mer enn 10 års forventet levetid bør følges årlig. Pas kan rehenvises til urologisk avdeling ved plagsom urininkontinens eller andre vannlatingsplager (strålecystitt), og/eller for videre hjelp med seksuell rehabilitering.
Oppfølging etter kurativ rettet strålebehandling
Sist faglig oppdatert: 02.10.2024
Spesialisthelsetjenesten har ansvar for å planlegge oppfølgning av pasienter etter strålebehandling. Oppfølgningen kan med fordel skje i samarbeid med fastlegen. Arbeidsfordelingen vil variere fra sykehusområde til sykehusområde. En del av oppfølgingen bør med fordel skje hos fastlegen. De første kontrollene vil som oftes være hos behandlende sykehus. Kontroller bør gjennomføres 3, 6, og 12 måneder etter avsluttet strålebehandling. Videre kontroller hver 6. måned i andre og tredje år, og deretter årlig i totalt 5 år. Det anbefalles måling av PSA og klinisk kontroll med fokus på bivirkninger og residiv. Etter 5 år bør det gjøres en individuell vurdering med tanke på videre oppfølging ut fra blant annet komorbiditet og forventet livslengde. Pasienten med mer enn 10 års forventet levetid bør følges årlig. Pas kan rehenvises til urologisk avdeling ved plagsom urininkontinens eller andre vannlatingsplager (strålecystitt), og/eller for videre hjelp med seksuell rehabilitering.
Oppfølging ved PSA residiv
Sist faglig oppdatert: 02.10.2024
Pasienter behandlet for PSA-residiv med kurativ intensjon bør følges på samme måte som pasienter behandlet med primær radikal behandling. Spesialisthelsetjenesten har ansvar for å planlegge oppfølging av pasienter i tett relasjon med fastlegen. Pasient med PSA-residiv bør henvises til nærmeste onkologiske/urologiske avdeling for utredning.
Oppfølging av pasienter med metastatisk prostatakreft
Sist faglig oppdatert: 02.10.2024
Median levetiden ved metastatisk prostatakreft er 4-5 år, men kan variere fra noen måneder til mer enn 20 år. Oppfølgingen bør derfor individualiseres. Dersom det oppnås god sykdomskontroll etter initial systembehandling ved hormonsensitiv sykdom, bør pasientene minimum kontrolleres hver 3. – 4. mnd. Hensikten med kontrollene er å avdekke progresjon, og fange opp negative effekter av behandlingen. Kontrollene bør minimum bestå av sykdomsspesifikk symptomvurdering og blodprøver med PSA, nyreprøver, hematologiske prøver, leverprøver og ALP (Alkalisk fosfatase). Testosteron bør kontrolleres regelmessig ved medikamentell kastrasjonsbehandling for å sikre tilstrekkelig suppresjon. Regelmessig billeddiagnostikk er ofte ikke nødvendig i fravær av biokjemisk eller klinisk mistanke om progresjon. Billedevaluering er likevel nødvendig for å avdekke viscerale metastaser. Ved PSA-stigning og/eller klinisk/radiologisk progresjon, bør pasienten uten forsinkelse vurderes for utvidet systembehandling iht. avsnittet om kastrasjonsresistent sykdom.
Antihormonell behandling er forbundet med økt risiko for metabolsk syndrom og kardiovaskulære hendelser (Haque et al., 2017; Keating et al., 2006) som bør hensynstas ved vurdering av behov for livstilintervensjon og annen forebyggende tiltak. Risikofaktorer som blodtrykk, serumlipider og langtidsblodsukker bør kontrolleres regelmessig.
Antihormonell behandling er blant annet forbundet med svekket seksualfunksjon, redusert vitalitet, redusert muskelstyrke og depresjon. Plagsomme hetetokter kan forsøksvis behandles med catapresan, 75µg tabletter 2 ganger daglig.
Metode og prosess
Bakgrunn
Sist faglig oppdatert: 02.10.2024
Nasjonalt handlingsprogram med retningslinje for diagnostikk, behandling og oppfølging av prostatakreft er utarbeidet av en nedsatt arbeidsgruppe med representanter fra alle de regionale helseforetakene (se punkt Arbeidsform og deltakere), og i samarbeid med Helsedirektoratet.
Mange onkologiske faggrupper la i en årrekke ned et betydelig arbeid for å komme frem til konsensusbaserte faglige anbefalinger for diagnostikk og behandling av ulike typer kreft. Som ledd i Nasjonal strategi for kreftområdet (2006–2009), fikk Helsedirektoratet i oppdrag å videreutvikle og oppdatere faggruppenes anbefalinger til nasjonale handlingsprogrammer for kreftbehandling, i nært samarbeid med fagmiljøene, de regionale helseforetakene, Nasjonalt kunnskapssenter for helsetjenesten og andre relevante myndigheter. De nasjonale handlingsprogrammene representerer en videreføring av faggruppenes arbeid.
Helsedirektoratet takker arbeidsgruppen for stor innsats i oppdateringen av handlingsprogrammet.
Formålet med anbefalingene
Sist faglig oppdatert: 02.10.2024
Nasjonale handlingsprogram med retningslinjer for diagnostikk, behandling og oppfølging av kreft (Nasjonale handlingsprogram) skal bidra til at det offentlige tilbudet i kreftomsorgen blir av god kvalitet og likeverdig over hele landet.
Rettslig betydning
Sist faglig oppdatert: 02.10.2024
Helsedirektoratet skal utvikle, formidle og vedlikeholde normerende produkter, det vil si nasjonale faglige retningslinjer, nasjonale veiledere, nasjonal faglige råd og pakkeforløp, som understøtter målene for helse- og omsorgstjenesten.
Nasjonale anbefalinger og råd skal baseres på kunnskap om god praksis, og skal bidra til kontinuerlig forbedring av virksomhet og tjenester, jf. spesialisthelsetjenesteloven § 7-3, helse- og omsorgstjenesteloven § 12-5 og folkehelseloven § 24.
Anbefalinger/råd utgitt av Helsedirektoratet er ikke rettslig bindende, men er faglig normerende for valg man anser fremmer kvalitet, god praksis og likhet i tjenesten på utgivelsestidspunktet.
I situasjoner der helsepersonell velger løsninger som i vesentlig grad avviker fra gitte anbefalinger, skal dette dokumenteres, jf. journalforskriften § 6, bokstav g. Helsepersonell bør være forberedt på å begrunne sine valg i eventuelle klagesaker, eller ved tilsyn.
Målgruppe(r)
Sist faglig oppdatert: 02.10.2024
Målgrupper for de nasjonale handlingsprogrammene er spesialister innen medisin, kirurgi, onkologi, radiologi og patologi. De vil også være av interesse for allmennleger, pasienter, pårørende og andre aktører på kreftfeltet.
Handlingsprogram og Nye Metoder
Sist faglig oppdatert: 02.10.2024
De regionale helseforetakene har ansvar for Nye metoder, et felles system for å beslutte hvilke metoder som kan tilbys i spesialisthelsetjenesten. Nye metoder er et prioriteringsverktøy. Beslutningene i Nye metoder gjelder nasjonalt, les mer her: Bakgrunn: Hvorfor har vi Nye metoder?
En viktig oppgave for Helsedirektoratet er å holde handlingsprogram og retningslinjer oppdaterte i henhold til beslutninger i Nye metoder. Handlingsprogram og andre normerende produkter kan ikke anbefale legemidler, eller andre metoder, som ikke har finansering i den offentlige helsetjenesten. Handlingsprogrammene oppdateres i overenstemmelse med beslutninger i Nye metoder.
Fagpersoner har viktige oppgaver i Nye metoder, for eksempel ved å sende inn forslag eller være med i utarbeidelsen av metodevurderinger. Les mer her: Fagpersoner og fageksperter - Nye metoder
Prostatakreft - Nye metoder
Det er tatt flere beslutninger i Beslutningsforum i Nasjonalt system for innføring av nye metoder i spesialisthelsetjenesten tilknyttet prostatakreft. Beslutninger om medikamenter omtalt i dette handlingsprogrammet gjengis her:
19.05.2014: Kabazitaxel (Jevtana®) innføres ikke.
17.11.2014: Enzalutamid (Xtandi®) (Indikasjon I) og abiraterone acetat (Zytiga®) vurderes som medisinsk likeverdige medikamenter ved 2. linjebehandling av metastaserende kastrasjonsresistent prostatakreft. Xtandi skal med dagens prisforhold være førstevalg framfor Zytiga ved 2. linjebehandling av metastaserende kastrasjonsresistent prostatakreft.
17.11.2014: Denosumab (Xgeva®) skal ikke brukes til forebygging av skjelettrelaterte hendelser ved benmetastaser fra solide tumorer med mindre zoledronsyre ikke kan brukes av medisinske årsaker.
23.02.2015: Radium 223 (Xofigo®) kan innføres til behandling ved kastrasjonsresistent prostatakreft med symptomgivende benmetastaser.
15.06.2015: Abirateron (Zytiga®) kan innføres til førstelinje behandling av metastaserende, kastrasjonsresistent prostatakreft (mCRPC) hos voksne menn med ingen eller lette symptomer og hvor kjemoterapi ennå ikke er klinisk indisert.
- Beslutningen gjelder kun dersom kostnadene holdes på samme nivået eller lavere enn det som er gitt i LIS-anbudet gjeldende fra 1. november 2015.
- Tidligere rangering mellom Zytiga og Xtandi for 2. linjebehandling av metastaserende kastrasjonsresistent prostatakreft i sak 28-2014 og 29-2014 oppheves med denne beslutningen (jf. møte i Beslutningsforum for nye metoder, den 19. november 2014).
15.06.2015: Enzalutamid (Xtandi®) (Indikasjon II) kan innføres til førstelinje behandling av metastaserende, kastrasjonsresistent prostatakreft (mCRPC) hos voksne menn med ingen eller lette symptomer og hvor kjemoterapi ennå ikke er klinisk indisert.
- Beslutningen gjelder kun dersom kostnadene holdes på samme nivået eller lavere enn det som er gitt i LIS-anbudet gjeldende fra 1. november 2015.
- Tidligere rangering mellom Zytiga og Xtandi for 2. linjebehandling av metastaserende kastrasjonsresistent prostatakreft i sak 28-2014 og 29-2014 oppheves med denne beslutningen (jf. møte i Beslutningsforum for nye metoder, den 19. november 2014).
21.08.2017 Kabazitaksel (Jevtana®) kan innføres til behandling av metastatisk kastrasjonsresistent prostatakreft etter førstelinjebehandling. Kabazitaksel (Jevtana) kan inngå i LIS-anbud for onkologi. Framtidig bruk må da styres av rangering i LIS-anbud.
28.01.2019: Abirateron (Zytiga®) innføres ikke til behandling av nylig diagnostisert høyrisiko metastatisk hormonfølsom prostatakreft i kombinasjon med androgen deprivasjonsterapi for pasienter som ikke er egnet for behandling med kjemoterapi
21.10.2019: Enzalutamid (Xtandi®) (Indikasjon III) innføres ikke til behandling av høyrisiko ikke-metastatisk kastrasjonsresistent prostatakreft (CRPC). Det er ikke vist overlevelsesgevinst ved bruk av Enzalutamid (Xtandi) i ikke-metastatisk stadium.
31.08.2020: Apalutamid (Erleada®) kan innføres til behandling av kastrasjonsresistent ikke-metastatisk prostatakreft (nmCRPC). Det forutsetter at prisen er lik eller lavere enn den prisen som ligger til grunn for denne beslutningen. Behandlingen kan tas i bruk fra 1. oktober 2020.
26.04.2021: Darolutamid (Nubeqa®) innføres til behandling av voksne menn med ikke-metastatisk, kastrasjonsresistent prostatakreft (nmCRPC), som har høy risiko for å utvikle metastatisk sykdom. Det forutsetter at prisen er lik eller lavere enn den prisen som er grunnlaget for denne beslutningen.
Legemiddelet skal inngå i anbud og kan tas i bruk fra avtalestart som er 1.07.2021.
30.08.2021: Apalutamid (Erleada®) i kombinasjon med androgensuppressiv terapi innføres til behandling av metastatisk hormonfølsom prostatakreft som ikke er aktuell for kjemoterapi. Det forutsetter at prisen er lik eller lavere enn den prisen som er grunnlaget for denne beslutningen. Behandlingen kan tas i bruk fra beslutningstidspunktet.
25.10.2021: Enzalutamid (Xtandi®) (Indikasjon III – revurdering) innføres til behandling av høyrisiko kastrasjonsresistent ikke-metastatisk prostatakreft. Det forutsetter at prisen er lik eller lavere enn den prisen som er grunnlaget for denne beslutningen. Behandlingen kan tas i bruk fra beslutningstidspunktet.
26.09.2022: Transperineal biopsitakning. Både transperineal- og transrektal biopsitaking er i bruk i klinisk praksis i Norge i dag. Transrektal biopsitaking medfører en høyere risiko for alvorlige infeksjoner enn transperineal biopsitaking. Transperineal biopsitaking kan innføres som rutine ved alle sykehus, og transrektal biopsitaking bør utfases når lokale forhold som tilgjengelige lokaler, kompetanse og kapasitet er på plass, og med mål om utfasing senest innen utgangen av 2023.
21.11.2022: Enzalutamid (Xtandi®) (Indikasjon IV) innføres i kombinasjon med androgen deprivasjonsterapi til behandling av voksne menn med metastatisk hormonsensitiv prostatakreft som ikke er aktuell for kjemoterapi. Det forutsetter at prisen er lik eller lavere enn den prisen som er grunnlaget for denne beslutningen. Behandlingen kan tas i bruk fra beslutningstidspunktet.
21.11.2022: Abirateron (Zytiga®) (Indikasjon III) innføres til behandling av nylig diagnostisert høyrisiko metastatisk hormonfølsom prostatakreft i kombinasjon med androgen deprivasjonsterapi for pasienter som ikke er egnet for behandling med kjemoterapi. Det forutsetter samme prisnivå som grunnlaget for denne beslutningen. Fagdirektørene bes vurdere og eventuelt beslutte om abirateron kan innføres uavhengig av om pasientene er egnet for kjemoterapi. Legemiddelet skal inngå i anbud og det rimeligste alternativet skal benyttes. Behandlingen kan tas i bruk fra 01.12.2022.
12.12.2022: Abirateron (Zytiga®) (Indikasjon IV) innføres i kombinasjon med docetaxel til behandling av pasienter med nydiagnostisert de novo metastatisk cancer prostata. Det forutsetter samme prisnivå som grunnlaget for denne beslutningen. Behandlingen kan tas i bruk fra beslutningstidspunktet.
Legemiddelet skal inngå i anbud og det rimeligste alternativet skal benyttes.
12.12.2022: Abirateron (Zytiga®) (Indikasjon V) innføres i kombinasjon med stråle- og hormonbehandling til behandling av pasienter med høyrisiko hormonfølsom prostatakreft. Det forutsetter samme prisnivå som grunnlaget for denne beslutningen. Behandlingen kan tas i bruk fra beslutningstidspunktet. Legemiddelet skal inngå i anbud og det rimeligste alternativet skal benyttes.
22.01.2024: Olaparib (Lynparza®) og abirateron i kombinasjon med prednison eller prednisolon innføres til behandling av voksne pasienter med metastatisk kastrasjonsresistent prostatakreft (mCRPC), der kjemoterapi ikke er klinisk indisert.
Følgende vilkår gjelder:
- Det forutsettes at BRCA1/2-mutasjoner (kimbane og/eller somatiske) er påvist.
- Det forutsetter at prisen er lik eller lavere enn den prisen som er grunnlaget for denne beslutningen.
- Behandlingen kan tas i bruk fra beslutningstidspunktet.
22.04.2024: Niraparib og abirateron (Akeega) sammen med prednison eller prednisolon innføres til behandling av voksne pasienter med metastaserende, kastrasjonsresistent prostatakreft (mCRPC) og BRCA 1/2-mutasjoner (kimbane og/eller somatiske), hvor kjemoterapi ikke er klinisk indisert.
Følgende vilkår gjelder:
- Det forutsettes at BRCA1/2-mutasjoner (kimbane og/eller somatiske) er påvist
- Det forutsetter at prisen er lik eller lavere enn den prisen som er grunnlaget for denne beslutningen
- Behandlingen kan tas i bruk fra 01.10.2024
22.04.2024: Talazoparib (Talzenna) i kombinasjon med enzalutamid innføres til behandling av pasienter med metastatisk kastrasjonsresistent prostatakreft (mCRPC) der det ikke er klinisk indikasjon for kjemoterapi.
Følgende vilkår gjelder:
- Det forutsettes at BRCA1/2-mutasjoner (kimbane og/eller somatiske) er påvist
- Det forutsetter at prisen er lik eller lavere enn den prisen som er grunnlaget for denne beslutningen.
- Behandlingen kan tas i bruk fra 01.10.2024
23.09.2024 Darolutamid (Nubeqa) innføres til menn med metastatisk hormonsensitiv prostatakreft (mHSPC) i kombinasjon med docetaksel og androgen deprivasjonsbehandling for pasienter, når abirateron ikke er egnet.
Følgende vilkår gjelder:
- Behandlingen er kun aktuell for pasienter med komorbiditet som medfører at abirateron ikke er egnet.
- Dette gjelder pasienter med dårlig regulert eller ukontrollert diabetes, pasienter med vanskelig regulerbar hypertensjon eller pasienter som opplever levertoksisitet under behandling med abirateron.
- Det forutsetter at prisen er lik eller lavere enn den prisen som er grunnlaget for denne beslutningen.
- Behandlingen kan tas i bruk fra 01.10.2024.
Kunnskapsbasert metode
Sist faglig oppdatert: 02.10.2024
Kunnskapsbasert praksis innebærer at både forskningsbasert kunnskap, erfaringsbasert klinisk kunnskap og pasientenes/ brukernes ønsker og behov vurderes samlet.
I utarbeidelsen og revidering av nasjonale handlingsprogram har det ikke vært med brukerrepresentanter i gruppene.
Innholdet i en retningslinje skal baseres på et oppdatert, gjennomarbeidet og dokumentert kunnskapsgrunnlag. Det innebærer at forskningslitteratur, klinisk erfaring og brukererfaring vurderes opp mot ønskede og uønskede konsekvenser av et tiltak. På områder der det er funnet mindre forskningsbasert kunnskap, og/eller overføringsverdien fra internasjonal til norsk helsetjeneste er lav, blir klinisk kunnskap og brukerkunnskap tillagt større vekt.
Dette nasjonale handlingsprogrammet inneholder svært mange anbefalinger. Det er ikke praktisk mulig, innenfor gitte ressursrammer, å samle all relevant forskningsbasert kunnskap for hver anbefaling. Den forskningsbaserte kunnskapen er hovedsakelig basert på forskning identifisert i anerkjente internasjonale retningslinjer og nyere studier. Det er heller ikke praktisk mulig å gjennomgående bruke GRADE eller SIGN-metodikken for gradering av kunnskapsgrunnlaget.
Handlingsprogram og andre normerende produkter skal også forholde seg til prioriteringskriteriene og ressursbruk. Med ressurser menes direkte kostnader, men også personell og tidsbruk.
Grad av normering
Sist faglig oppdatert: 02.10.2024
Grad av normering angis i teksten i hver enkelt anbefaling
- Når Helsedirektoratet skriver «skal», betyr det at anbefalingen/rådet er basert på lov eller forskrift, eller når det er så klart faglig forankret at det sjelden er forsvarlig å ikke gjøre som anbefalt.
- Når det står bør» eller «anbefaler», er det en sterk anbefaling/råd som vil gjelde i de aller fleste tilfeller.
- Når det står «kan» eller «foreslår», er det en svak anbefaling/råd der ulike valg kan være riktig for ulike pasienter.
Tilhørende normerende publikasjoner
Sist faglig oppdatert: 02.10.2024
Arbeidsform og deltakere
Sist faglig oppdatert: 02.10.2024
Handlingsprogrammet utarbeides/revideres av en arbeidsgruppe/oppdateringsgruppe oppnevnt av Helsedirektoratet. Representantene i gruppen er utnevnt av de regionale helseforetakene. Etter Helsedirektoratets bearbeidelse og gjennomgang av utkast til handlingsprogram, blir handlingsprogrammet publisert på Helsedirektoratets temaside om kreft.
Nasjonalt handlingsprogram - 14. utgave (20.09.2024)
Hele handlingsprogrammet ble gjennomgått og oppdatert. (Se kapitlet Oppsummering av endring siden forrige utgavefor nærmere redegjørelse for de endringene/oppdateringene som er gjort).
Nasjonalt handlingsprogram - 15. utgave (2.10.2024)
Handlingsprogrammet er endret ifm. beslutning i Nye metoder, ifm. Darolutamid (Darolutamid (Nubeqa) - Indikasjon II - Nye metoder).
Leder | Andreas Stensvold Kst fagdirektør Sykehuset Østfold |
---|---|
Urolog | Tore Knudsen urolog, UNN |
Kirsti Ass urolog, OUS | |
Alfred Honorè urolog, Haukeland | |
Karol Axcrona urolog, Ahus | |
Epidemiolog | Kim Nilsen Kreftregisteret |
Onkolog | Arne Berg onkolog, Vestre Viken, Drammen |
Sigmund Brabrant onkolog, OUS | |
Jan Oldenburg onkolog, Ahus | |
Torgrim Tandstad onkolog, St. Olav | |
Christoph Muller onkolog, Sørlandet Sykehus | |
Patolog | Ulrica Axcrona patolog, OUS |
Astrid Børretzen patolog, Haukeland | |
Bildediagnostikk og nukleærmedisin | Sverre Langørgen radiolog, St. Olav |
Andreas Tulipan nukleærmedisin, OUS/Haukeland | |
Allmennmedisin | Eirik Viste allmennpraktiker, Stavanger |
Genetiker | Eli Marie Grindedal genetiker, OUS |
Referanser
Sist faglig oppdatert: 02.10.2024
Abdollah, F., Karnes, R. J., Suardi, N., Cozzarini, C., Gandaglia, G., Fossati, N., . . . Briganti, A. (2014). Impact of adjuvant radiotherapy on survival of patients with node-positive prostate cancer. Journal of Clinical Oncology, 32(35), 3939-3947. https://doi.org/10.1200/JCO.2013.54.7893
Abida, W., Cheng, M. L., Armenia, J., Middha, S., Autio, K. A., Vargas, H. A., . . . Scher, H. I. (2019). Analysis of the Prevalence of Microsatellite Instability in Prostate Cancer and Response to Immune Checkpoint Blockade. JAMA oncology, 5(4), 471-478. https://doi.org/10.1001/jamaoncol.2018.5801
Aksnessæther, B. Y., Lund, J., Myklebust, T., Klepp, O. H., Skovlund, E., Roth Hoff, S., & Solberg, A. (2019). Second cancers in radically treated Norwegian prostate cancer patients. Acta Oncologica, 58(6), 838-844. https://doi.org/10.1080/0284186x.2019.1581377
Albertsen, P. C., Hanley, J. A., Gleason, D. F., & Barry, M. J. (1998). Competing risk analysis of men aged 55 to 74 years at diagnosis managed conservatively for clinically localized prostate cancer. JAMA, 280(11), 975-980. https://doi.org/10.1001/jama.280.11.975
Alsadius, D., Hedelin, M., Johansson, K. A., Pettersson, N., Wilderäng, U., Lundstedt, D., & Steineck, G. (2011). Tobacco smoking and long-lasting symptoms from the bowel and the anal-sphincter region after radiotherapy for prostate cancer. Radiotherapy and Oncology, 101(3), 495-501. https://doi.org/10.1016/j.radonc.2011.06.010
Amini, A., Jones, B. L., Yeh, N., Rusthoven, C. G., Armstrong, H., & Kavanagh, B. D. (2015). Survival Outcomes of Whole-Pelvic Versus Prostate-Only Radiation Therapy for High-Risk Prostate Cancer Patients With Use of the National Cancer Data Base. International Journal of Radiation Oncology, Biology, Physics, 93(5), 1052-1063. https://doi.org/10.1016/j.ijrobp.2015.09.006
Andreyev, H. J., Wotherspoon, A., Denham, J. W., & Hauer-Jensen, M. (2010). Defining pelvic-radiation disease for the survivorship era. Lancet Oncology, 11(4), 310-312. https://doi.org/10.1016/s1470-2045(10)70026-7
Association of the Nordic Cancer Registries. (2017). NORDCAN – Kreftstatistikk for de nordiske landene. Version 8.0. [database]. [s.l.]: Association of the Nordic Cancer Registries. Danish Cancer Society. Hentet 20. februar.2017, fra http://www-dep.iarc.fr/nordcan.htm
Attard, G., Murphy, L., Clarke, N. W., Cross, W., Jones, R. J., Parker, C. C., . . . James, N. D. (2022). Abiraterone acetate and prednisolone with or without enzalutamide for high-risk non-metastatic prostate cancer: a meta-analysis of primary resuandomizedwo randomised controlled phase 3 trials of the STAMPEDE platform protocol. Lancet, 399(10323), 447-460. https://doi.org/10.1016/s0140-6736(21)02437-5
Bernard, J. R., Jr., Buskirk, S. J., Heckman, M. G., Diehl, N. N., Ko, S. J., Macdonald, O. K., . . . Pisansky, T. M. (2010). Salvage radiotherapy for rising prostate-specific antigen levels after radical prostatectomy for prostate cancer: dose-response analysis. International Journal of Radiation Oncology, Biology, Physics, 76(3), 735-740. https://doi.org/10.1016/j.ijrobp.2009.02.049
Bolla, M., de Reijke, T. M., Van Tienhoven, G., Van den Bergh, A. C., Oddens, J., Poortmans, P. M., . . . Collette, L. (2009). Duration of androgen suppression in the treatment of prostate cancer. New England Journal of Medicine, 360(24), 2516-2527. https://doi.org/10.1056/NEJMoa0810095
Brand, D. H., Tree, A. C., Ostler, P., van der Voet, H., Loblaw, A., Chu, W., . . . van As, N. (2019).
Intensity-modulated fractionated radiotherapy versus stereotactic body radiotherapy for prostate cancer (PACE-B): acute toxicity findings from an inandomizedl, randomised, open-label, phase 3, non-inferiority trial. Lancet Oncology, 20(11), 1531-1543. https://doi.org/10.1016/s1470-2045(19)30569-8
Bray, F., Lortet-Tieulent, J., Ferlay, J., Forman, D., & Auvinen, A. (2010). Prostate cancer incidence and mortality trends in 37 European countries: an overview. European Journal of Cancer, 46(17), 3040-3052. https://doi.org/10.1016/j.ejca.2010.09.013
Brierley, J. D., Gospodarowicz, M. K., & Wittekind, C. (red.). (2017). TNM classification of malignant tumors (8. utg.). Hoboken, NJ: John Wiley & Sons, Inc.
Briganti, A., Larcher, A., Abdollah, F., Capitanio, U., Gallina, A., Suardi, N., . . . Montorsi, F. (2012). Updated nomogram predicting lymph node invasion in patients with prostate cancer undergoing extended pelvic lymph node dissection: the essential importance of percentage of positive cores. European Urology, 61(3), 480-487. https://doi.org/10.1016/j.eururo.2011.10.044
Bul, M., van den Bergh, R. C., Zhu, X., Rannikko, A., Vasarainen, H., Bangma, C. H., . . . Roobol, M. J. (2012). Outcomes of initially expectantly managed patients with low or intermediate risk screen-detected localized prostate cancer. BJU International, 110(11), 1672-1677. https://doi.org/10.1111/j.1464-410X.2012.11434.x
Burdett, S., Boevé, L. M., Ingleby, F. C., Fisher, D. J., Rydzewska, L. H., Vale, C. L., . . . Tierney, J. F. (2019). Prostate Radiotherapy for Metastatic Hormone-sensitive Prostate Cancer: A STOPCAP Systematic Review and Meta-analysis. European Urology, 76(1), 115-124. https://doi.org/10.1016/j.eururo.2019.02.003
Bøhn, S. H., Fosså, S. D., Wisløff, T., & Thorsen, L. (2019). Physical activity and associations with treatment-induced adverse effects among prostate cancer patients. Supportive Care in Cancer, 27(3), 1001-1011. https://doi.org/10.1007/s00520-018-4389-5
Carrie, C., Hasbini, A., de Laroche, G., Richaud, P., Guerif, S., Latorzeff, I., . . . Dussart, S. (2016). Salvage radiotherapy with or without short-term hormone therapy for rising prostate-specific antigen concentration after radical prostatectomy (GETUandomized a randomised, multicentre, open-label phase 3 trial. Lancet Oncology, 17(6), 747-756. https://doi.org/10.1016/S1470-2045(16)00111-X
Catton, C. N., Lukka, H., Gu, C. S., Martin, J. M., Supiot, S., Chung, P. W. M., . . . Levine, M. N. (2017). Randomized Trial of a Hypofractionated Radiation Regimen for the Treatment of Localized Prostate Cancer. Journal of Clinical Oncology, 35(17), 1884-1890. https://doi.org/10.1200/jco.2016.71.7397
Caulfield, S., Menezes, G., Marignol, L., & Poole, C. (2018). Nomograms are key decision-making tools in prostate cancer radiation therapy. Urologic Oncology, 36(6), 283-292. https://doi.org/10.1016/j.urolonc.2018.03.017
Center, M. M., Jemal, A., Lortet-Tieulent, J., Ward, E., Ferlay, J., Brawley, O., & Bray, F. (2012). International variation in prostate cancer incidence and mortality rates. European Urology, 61(6), 1079-1092. https://doi.org/10.1016/j.eururo.2012.02.054
Chen, H., Ewing, C. M., Zheng, S., Grindedaal, E. M., Cooney, K. A., Wiley, K., . . . Isaacs, W. B. (2018). Genetic factors influencing prostate cancer risk in Norwegian men. Prostate, 78(3), 186-192. https://doi.org/10.1002/pros.23453
Cook, L. S., Goldoft, M., Schwartz, S. M., & Weiss, N. S. (1999). Incidence of adenocarcinoma of the prostate in Asian immigrants to the United States and their descendants. Journal of Urology, 161(1), 152-155.
Cooperberg, M. R., Pasta, D. J., Elkin, E. P., Litwin, M. S., Latini, D. M., Du Chane, J., & Carroll, P. R. (2005). The University of California, San Francisco Cancer of the Prostate Risk Assessment score: a straightforward and reliable preoperative predictor of disease recurrence after radical prostatectomy. Journal of Urology, 173(6), 1938-1942. https://doi.org/10.1097/01.ju.0000158155.33890.e7
Cornford, P., Bellmunt, J., Bolla, M., Briers, E., De Santis, M., Gross, T., . . . Mottet, N. (2017).
EAU-ESTRO-SIOG Guidelines on Prostate Cancer. Part II: Treatment of Relapsing, Metastatic, and Castration-Resistant Prostate Cancer. European Urology, 71(4), 630-642. https://doi.org/10.1016/j.eururo.2016.08.002
Cushman, T. R., Verma, V., Khairnar, R., Levy, J., Simone, C. B., 2nd, & Mishra, M. V. (2019). Stereotactic body radiation therapy for prostate cancer: systematic review and meta-analysis of prospective trials.
Oncotarget, 10(54), 5660-5668. https://doi.org/10.18632/oncotar’et.27177
D'Amico, A. V., Chen, M. H., Renshaw, A. A., Loffredo, M., & Kantoff, P. W. (2008). Androgen suppression and radiation vs radiation alone for prostate cancer: a randomized trial. JAMA, 299(3), 289-295. https://doi.org/10.1001/jama.299’3.289
Dall'Era, M. A., Albertsen, P. C., Bangma, C., Carroll, P. R., Carter, H. B., Cooperberg, M. R., . . . Soloway, M.
S. (2012). Active surveillance for prostate cancer: a systematic review of the literature. European Urology, 62(6), 976-983. https://doi.org/10.1016/j.eururo.2012.05.072
de Bono, J. S., Oudard, S., Ozguroglu, M., Hansen, S., Machiels, J. P., Kocak, I., . . . Sartor, A. O. (2010). Prednisone plus cabazitaxel or mitoxantrone for metastatic castration-resistant prostate cancer progressing after docetaxel andomized a randomised open-label trial. Lancet, 376(9747), 1147-1154. https://doi.org/10.1016/s0140-6736(10)61389-x
de Wit, R., de Bono, J., Sternberg, C. N., Fizazi, K., Tombal, B., Wülfing, C., . . . Castellano, D. (2019). Cabazitaxel versus Abiraterone or Enzalutamide in Metastatic Prostate Cancer. New England Journal of Medicine, 381(26), 2506-2518. https://doi.org/10.1056/NEJMoa1911206
Dearnaley, D., Syndikus, I., Mossop, H., Khoo, V., Birtle, A., Bloomfield, D., . . . Hall, E. (2016). Conventional versus hypofractionated high-dose intensity-modulated radiotherapy for prostate cancer: 5-year outandomizedhe randomised, non-inferiority, phase 3 CHHiP trial. Lancet Oncology, 17(8), 1047-1060. https://doi.org/10.1016/s1470-2045(16)30102-4
Droz, J. P., Aapro, M., Balducci, L., Boyle, H., Van den Broeck, T., Cathcart, P., . . . Sugihara, T. (2014). Management of prostate cancer in older patients: updated recommendations of a working group of the International Society of Geriatric Oncology. Lancet Oncology, 15(9), e404-414. https://doi.org/10.1016/s1470-2045(14)70018-x
Eastham, J. A. (2007). Bone health in men receiving androgen deprivation therapy for prostate cancer. Journal of Urology, 177(1), 17-24. https://doi.org/10.1016/j.juro.2006.08.089
Edwards, S. M., Evans, D. G., Hope, Q., Norman, A. R., Barbachano, Y., Bullock, S., . . . Eeles, R. A. (2010). Prostate cancer in BRCA2 germline mutation carriers is associated with poorer prognosis. British Journal of Cancer, 103(6), 918-924. https://doi.org/10.1038/sj.bjc.6605822
Edwards, S. M., Kote-Jarai, Z., Meitz, J., Hamoudi, R., Hope, Q., Osin, P., . . . Eeles, R. A. (2003). Two percent of men with early-onset prostate cancer harbor germline mutations in the BRCA2 gene. American Journal of Human Genetics, 72(1), 1-12. https://doi.org/10.1086/345310
Eisenberger, M., Hardy-Bessard, A. C., Kim, C. S., Géczi, L., Ford, D., Mourey, L., . . . de Bono, J. (2017). Phase III Study Comparing a Reduced Dose of Cabazitaxel (20 mg/m(2)) and the Currently Approved Dose (25 mg/m(2)) in Postdocetaxel Patients With Metastatic Castration-Resistant Prostate Cancer-PROSELICA. Journal of Clinical Oncology, 35(28), 3198-3206. https://doi.org/10.1200/jco.2016.72.1076
Eisenhauer, E. A., Therasse, P., Bogaerts, J., Schwartz, L. H., Sargent, D., Ford, R., . . . Verweij, J. (2009). New response evaluation criteria in solid tumours: revised RECIST guideline (version 1.1). European Journal of Cancer, 45(2), 228-247. https://doi.org/10.1016/j.ejca.2008.10.026
Epstein, J. I., Amin, M. B., Reuter, V. E., & Humphrey, P. A. (2017). Contemporary Gleason Grading of Prostatic Carcinoma: An Update With Discussion on Practical Issues to Implement the 2014 International Society of Urological Pathology (ISUP) Consensus Conference on Gleason Grading of Prostatic Carcinoma. American Journal of Surgical Pathology, 41(4), e1-e7. https://doi.org/10.1097/pas.0000000000000820
Epstein, J. I., Egevad, L., Amin, M. B., Delahunt, B., Srigley, J. R., & Humphrey, P. A. (2016). The 2014 International Society of Urological Pathology (ISUP) Consensus Conference on Gleason Grading of Prostatic Carcinoma: Definition of Grading Patterns and Proposal for a New Grading System. American Journal of Surgical Pathology, 40(2), 244-252. https://doi.org/10.1097/pas.0000000000000530
European Commandomize20. september 2022). European Health Union: A new EU approach on cancer detection – screening more and screening better. [nettdokument]. Brussel: European Commission. Hentet 06. januar 2023, fra https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/ip_22_5562
Ewing, C. M., Ray, A. M., Lange, E. M., Zuhlke, K. A., Robbins, C. M., Tembe, W. D., . . . Cooney, K. A. (2012). Germline mutations in HOXB13 and prostate-cancer risk. New England Journal of Medicine, 366(2), 141-149. https://doi.org/10.1056/NEJMoa1110000
Extermann, M., Boler, I., Reich, R. R., Lyman, G. H., Brown, R. H., DeFelice, J., . . . Balducci, L. (2012). Predicting the risk of chemotherapy toxicity in older patients: the Chemotherapy Risk Assessment Scale for High-Age Patients (CRASH) score. Cancer, 118(13), 3377-3386. https://doi.org/10.1002/cncr.26646
Fanti, S., Goffin, K., Hadaschik, B. A., Herrmann, K., Maurer, T., MacLennan, S., . . . Bjartell, A. (2021). Consensus statements on PSMA PET/CT response assessment criteria in prostate cancer. European Journal of Nuclear Medicine and Molecular Imaging, 48(2), 469-476. https://doi.org/10.1007/s00259-020-04934-4
Ficarra, V., Novara, G., Rosen, R. C., Artibani, W., Carroll, P. R., Costello, A., . . . Mottrie, A. (2012). Systematic review and meta-analysis of studies reporting urinary continence recovery after robot-assisted radical prostatectomy. European Urology, 62(3), 405-417. https://doi.org/10.1016/j.eururo.2012.05.045
Fizazi, K., Carducci, M., Smith, M., Damião, R., Brown, J., Karsh, L., . . . Goessl, C. (2011). Denosumab versus zoledronic acid for treatment of bone metastases in men with castration-resistant prostaandomized a randomised, double-blind study. Lancet, 377(9768), 813-822. https://doi.org/10.1016/s0140-6736(10)62344-6
Fizazi, K., Foulon, S., Carles, J., Roubaud, G., McDermott, R., Fléchon, A., . . . Bossi, A. (2022). Abiraterone plus prednisone added to androgen deprivation therapy and docetaxel in de novo metastatic
castration-sensitive prostate cancer (PEACE-1): a multicentre,andomizedl, randomised, phase 3 study with a 2×2 factorial design. Lancet, 399(10336), 1695-1707. https://doi.org/10.1016/s0140-6736(22)00367-1
Fizazi, K., Shore, N. D., Tammela, T., Ulys, A., Vjaters, E., Polyakov, S., . . . Smith, M. R. (2020). Overall survival (OS) results of phase III ARAMIS study of darolutamide (DARO) added to androgen deprivation therapy (ADT) for nonmetastatic castration-resistant prostate cancer (nmCRPC). Journal of Clinical Oncology, 38(15_suppl), 5514. https://doi.org/10.1200/JCO.2020.38.15_suppl.5514
Focal Prostate Ablation Versus Radical Prostatectomy (FARP). (2017-2024). [pågående studie]. (NCT03668652). Hentet fra https://clinicaltrials.gov/ct2/show/NCT03668652
Forskrift om prioritering av helsetjenester, rett til nødvendig helsehjelp fra spesialisthelsetjenesten, rett til behandling i utlandet og om klagenemnd (prioriteringsforskriften). (2000). FOR-2000-12-01-1208. Sist endret i FOR-2020-02-04-119 fra 01.03.2020. Hentet fra https://lovdata.no/dokument/SF/forskrift/2000-12-01-1208
Fossati, N., Willemse, P. M., Van den Broeck, T., van den Bergh, R. C. N., Yuan, C. Y., Briers, E., . . . Joniau,
S. (2017). The Benefits and Harms of Different Extents of Lymph Node Dissection During Radical Prostatectomy for Prostate Cancer: A Systematic Review. European Urology, 72(1), 84-109. https://doi.org/10.1016/j.eururo.2016.12.003
Fransson, P., Nilsson, P., Gunnlaugsson, A., Beckman, L., Tavelin, B., Norman, D., . . . Widmark, A. (2021). Ultra-hypofractionated versus conventionally fractionated radiotherapy for prostate cancer (HYPO-RT-PC): patient-reported quality-of-life oandomized a randomised, controlled, non-inferiority, phase 3 trial. Lancet Oncology, 22(2), 235-245. https://doi.org/10.1016/s1470-2045(20)30581-7
Gandaglia, G., Trinh, Q. D., Hu, J. C., Schiffmann, J., Becker, A., Roghmann, F., . . . Abdollah, F. (2014). The impact of robot-assisted radical prostatectomy on the use and extent of pelvic lymph node disse“tion in the "post-”issemination" period. European Journal of Surgical Oncology, 40(9), 1080-1086. https://doi.org/10.1016/j.ejso.2013.12.016
Gjerset, G. M., Kiserud, C. E., Loge, J. H., Fosså, S. D., Wisløff, T., Gudbergsson, S. B., . . . Thorsen, L. (2019). Changes in fatigue, health-related quality of life and physical activity after a one-week educational program for cancer survivors. Acta Oncologica, 58(5), 682-689. https://doi.org/10.1080/0284186x.2018.1562210
Graff, J. N., & Beer, T. M. (2014). Pharmacotherapeutic management of metastatic, castration-resistant prostate cancer in the elderly: focus on non-chemotherapy agents. Drugs and Aging, 31(12), 873-882. https://doi.org/10.1007/s40266-014-0224-y
Grindedal, E. M., Møller, P., Eeles, R., Stormorken, A. T., Bowitz-Lothe, I. M., Landrø, S. M., . . . Maehle, L. (2009). Germ-line mutations in mismatch repair genes associated with prostate cancer. Cancer Epidemiology, Biomarkers and Prevention, 18(9), 2460-2467. https://doi.org/10.1158/1055-9965.Epi-09-0058
Haglind, E., Carlsson, S., Stranne, J., Wallerstedt, A., Wilderäng, U., Thorsteinsdottir, T., . . . Steineck, G. (2015). Urinary Incontinence and Erectile Dysfunction After Robotic Versus Open Radical Prostatectomy: A Prospective, Controlled, Nonrandomised Trial. European Urology, 68(2), 216-225. https://doi.org/10.1016/j.eururo.2015.02.029
Hall, W. A., Paulson, E., Davis, B. J., Spratt, D. E., Morgan, T. M., Dearnaley, D., . . . Lawton, C. A. F. (2021). NRG Oncology Updated International Consensus Atlas on Pelvic Lymph Node Volumes for Intact and Postoperative Prostate Cancer. International Journal of Radiation Oncology, Biology, Physics, 109(1), 174-185. https://doi.org/10.1016/j.ijrobp.2020.08.034
Hamdy, F. C., Donovan, J. L., Lane, J. A., Mason, M., Metcalfe, C., Holding, P., . . . Neal, D. E. (2016). 10-Year Outcomes after Monitoring, Surgery, or Radiotherapy for Localized Prostate Cancer. New England Journal of Medicine, 375(15), 1415-1424. https://doi.org/10.1056/NEJMoa1606220
Haque, R., UlcickasYood, M., Xu, X., Cassidy-Bushrow, A. E., Tsai, H. T., Keating, N. L., . . . Potosky, A. L. (2017). Cardiovascular disease risk and androgen deprivation therapy in pandomizeith localised prostate cancer: a prospective cohort study. British Journal of Cancer, 117(8), 1233-1240. https://doi.org/10.1038/bjc.2017.280
Helse- og omsorgsdepartementet. (2015). Nasjonal helse- og sykehusplan (20162019) (Meld. St. 11 (2015–2016)). Hentet fra https://www.regjeringen.no/contentassets/7b6ad7e0ef1a403d97958bcb34478609/no/pdfs/stm20152016001100
Helsedirektoratet. (2015). Kreftkirurgi i Norge (IS-2284). Oslo: Helsedirektoratet. Hentet fra https://www.helsedirektoratet.no/rapporter/kreftkirurgi-i-norge?downloadfalse
Helsedirektoratet. (2. august 2018). Prostatakreft. I: Pakkeforløp for kreft: diagnoseveiledere. [nettdokument].
Oslo: Helsedirektoratet. Hentet 3. oktober 2022, fra
https://www.helsedirektoratet.no/nasjonale-forlop/pakkeforlop-for-kreft-diagnoseveiledere/diagnoseveiledere#pro
Helsedirektoratet. (14. oktober 2019). Nasjonalt handlingsprogram for palliasjon i kreftomsorgen. [nettdokument]. Oslo: Helsedirektoratet. Hentet 3. november 2020, fra https://www.helsedirektoratet.no/retningslinjer/palliasjon-i-kreftomsorgen-handlingsprogram
Helsedirektoratet. (2020). Seneffekter etter kreftbehandling (IS-2872). Oslo: Helsedirektoratet. Hentet fra https://www.helsedirektoratet.no/rapporter/seneffekter-etter-kreftbehandling
Helsedirektoratet. (29. april 2022). Prostatakreft: pakkeforløp. [nettdokument]. Oslo: Helsedirektoratet. Hentet 03.10.2022, fra https://www.helsedirektoratet.no/pakkeforlop/prostatakreft
Himelstein, A. L., Foster, J. C., Khatcheressian, J. L., Roberts, J. D., Seisler, D. K., Novotny, P. J., . . . Shapiro,
C. L. (2017). Effect of Longer-Interval vs Standard Dosing of Zoledronic Acid on Skeletal Events in Patients With Bone Metastases: A Randomized Clinical Trial. JAMA, 317(1), 48-58. https://doi.org/10.1001/jama.2016.19425
Hugosson, J., Roobol, M. J., Månsson, M., Tammela, T. L. J., Zappa, M., Nelen, V., . . . Auvinen, A. (2019). A 16-yr Follow-up of the European Randomized study of Screening for Prostate Cancer. European Urology, 76(1), 43-51. https://doi.org/10.1016/j.eururo.2019.02.009’
Ilic, D., O'Connor, D., Green, S., & Wilt, T. J. (2011). Screening for prostate cancer: an updated Cochrane systematic review. BJU International, 107(6), 882-891. https://doi.org/10.1111/j.1464-410X.2010.10032.x
Ip, S., Dahabreh, I. J., Chung, M., Yu, W. W., Balk, E. M., Iovin, R. C., . . . Lau, J. (2011). An evidence review of active surveillance in men with localized prostate cancer. Evidence report/technology assessment, (204),
1-341.
Italiano, A., Ortholan, C., Oudard, S., Pouessel, D., Gravis, G., Beuzeboc, P., . . . Fizazi, K. (2009).
Docetaxel-based chemotherapy in elderly patients (age 75 and older) with castration-resistant prostate cancer. European Urology, 55(6), 1368-1375. https://doi.org/10.1016/j.eururo.2008.07.078
Jackson, W. C., Silva, J., Hartman, H. E., Dess, R. T., Kishan, A. U., Beeler, W. H., . . . Spratt, D. E. (2019). Stereotactic Body Radiation Therapy for Localized Prostate Cancer: A Systematic Review and Meta-Analysis of Over 6,000 Patients Treated On Prospective Studies. International Journal of Radiation Oncology, Biology, Physics, 104(4), 778-789. https://doi.org/10.1016/j.ijrobp.2019.03.051
James, N. D., Clarke, N. W., Cook, A., Ali, A., Hoyle, A. P., Attard, G., . . . Sydes, M. R. (2022). Abiraterone acetate plus prednisolone for metastatic patients starting hormone therapy: 5-year follow-up results from andomizedDE randomised trial (NCT00268476). International Journal of Cancer, 151(3), 422-434. https://doi.org/10.1002/ijc.34018
James, N. D., Spears, M. R., Clarke, N. W., Dearnaley, D. P., Mason, M. D., Parker, C. C., . . . Sydes, M. R. (2016). Failure-Free Survival and Radiotherapy in Patients With Newly Diagnosed Nonmetastatic Prostate Cancer: Data From Patients in the Control Arm of the STAMPEDE Trial. JAMA oncology, 2(3), 348-357. https://doi.org/10.1001/jamaoncol.2015.4350
Joseph, D., Denham, J. W., Steigler, A., Lamb, D. S., Spry, N. A., Stanley, J., . . . Attia, J. (2020). Radiation Dose Escalation or Longer Androgen Suppression to Prevent Distant Progression in Men With Locally Advanced Prostate Cancer: 10-Year Data From the TROG 03.04 RADAR Trial. International Journal of Radiation Oncology, Biology, Physics, 106(4), 693-702. https://doi.org/10.1016/j.ijrobp.2019.11.415
Karlsson, R., Aly, M., Clements, M., Zheng, L., Adolfsson, J., Xu, J., . . . Wiklund, F. (2014). A population-based assessment of germline HOXB13 G84E mutation and prostate cancer risk. European Urology, 65(1), 169-176. https://doi.org/10.1016/j.eururo.2012.07.027
Keat’ng, N. L., O'Malley, A. J., & Smith, M. R. (2006). Diabetes and cardiovascular disease during androgen deprivation therapy for prostate cancer. Journal of Clinical Oncology, 24(27), 4448-4456. https://doi.org/10.1200/jco.2006.06.2497
Kellokumpu-Lehtinen, P. L., Harmenberg, U., Joensuu, T., McDermott, R., Hervonen, P., Ginman, C., . . . Joensuu, H. (2013). 2-Weekly versus 3-weekly docetaxel to treat castration-resistant advanced prostaandomized a randomised, phase 3 trial. Lancet Oncology, 14(2), 117-124.
https://doi.org/10.1016/s1470-2045(12)70537-5
Kishan, A. U., Cook, R. R., Ciezki, J. P., Ross, A. E., Pomerantz, M. M., Nguyen, P. L., . . . King, C. R. (2018). Radical Prostatectomy, External Beam Radiotherapy, or External Beam Radiotherapy With Brachytherapy Boost and Disease Progression and Mortality in Patients With Gleason Score 9-10 Prostate Cancer. JAMA, 319(9), 896-905. https://doi.org/10.1001/jama.2018.0587
Korfage, I. J., Essink-Bot, M. L., Borsboom, G. J., Madalinska, J. B., Kirkels, W. J., Habbema, J. D., . . . de Koning, H. J. (2005). Five-year follow-up of health-related quality of life after primary treatment of localized prostate cancer. International Journal of Cancer, 116(2), 291-296. https://doi.org/10.1002/ijc.21043
Kote-Jarai, Z., Leongamornlert, D., Saunders, E., Tymrakiewicz, M., Castro, E., Mahmud, N., . . . Eeles, R. (2011). BRCA2 is a moderate penetrance gene contributing to young-onset prostate cancer: implications for genetic testing in prostate cancer patients. British Journal of Cancer, 105(8), 1230-1234. https://doi.org/10.1038/bjc.2011.383
Kvåle, R., Myklebust, T., Engholm, G., Heinävaara, S., Wist, E., & Møller, B. (2017). Prostate and breast cancer in four Nordic countries: A comparison of incidence and mortality trends across countries and age groups
1975-2013. International Journal of Cancer, 141(11), 2228-2242. https://doi.org/10.1002/ijc.30924
Kyrdalen, A. E., Dahl, A. A., Hernes, E., Cvancarova, M., & Fosså, S. D. (2010). Fatigue in hormone-naïve prostate cancer patients treated with radical prostatectomy or definitive radiotherapy. Prostate Cancer and Prostatic Diseases, 13(2), 144-150. https://doi.org/10.1038/pcan.2009.61
Larsen, I. K. (red.). (2024). Cancer in Norway 2023: cancer incidence, mortality, survival and prevalence in Norway. Oslo: Cancer Registry of Norway. Hentet fra https://www.kreftregisteret.no/Generelt/Rapporter/Cancer-in-Norway/cancer-in-norway-2023/
Lawton, C. A., DeSilvio, M., Roach, M., Uhl, V., Kirsch, R., Seider, M., . . . Thomas, C. R. (2007). An update of the phase III trial comparing whole pelvic to prostate only radiotherapy and neoadjuvant to adjuvant total androgen suppression: updated analysis of RTOG 94-13, with emphasis on unexpected hormone/radiation interactions. International Journal of Radiation Oncology, Biology, Physics, 69(3), 646-655. https://doi.org/10.1016/j.ijrobp.2007.04.003
Lawton, C. A., Winter, K., Grignon, D., & Pilepich, M. V. (2005). Androgen suppression plus radiation versus radiation alone for patients with stage D1/pathologic node-positive adenocarcinoma of the prostate: updated results based on national prospective randomized trial Radiation Therapy Oncology Group 85-31. Journal of Clinical Oncology, 23(4), 800-807. https://doi.org/10.1200/jco.2005.08.141
Lehrer, E. J., Kishan, A. U., Yu, J. B., Trifiletti, D. M., Showalter, T. N., Ellis, R., & Zaorsky, N. G. (2020). Ultrahypofractionated versus hypofractionated and conventionally fractionated radiation therapy for localized prostate cancer: A systematic review and meta-analysis of phase III randomized trials. Radiotherapy and Oncology, 148, 235-242. https://doi.org/10.1016/j.radonc.2020.04.037
Leongamornlert, D., Mahmud, N., Tymrakiewicz, M., Saunders, E., Dadaev, T., Castro, E., . . . Kote-Jarai, Z. (2012). Germline BRCA1 mutations increase prostate cancer risk. British Journal of Cancer, 106(10),
1697-1701. https://doi.org/10.1038/bjc.2012.146
Lorente, D., Omlin, A., Ferraldeschi, R., Pezaro, C., Perez, R., Mateo, J., . . . Attard, G. (2014). Tumour responses following a steroid switch from prednisone to dexamethasone in castration-resistant prostate cancer patients progressing on abiraterone. British Journal of Cancer, 111(12), 2248-2253. https://doi.org/10.1038/bjc.2014.531
Lov om pasient- og brukerrettigheter (pasient- og brukerrettighetsloven). (1999). LOV-1999-07-02-63. Sist endret i LOV-2019-12-20-104 fra 01.03.2020. Hentet fra https://lovdata.no/dokument/NL/lov/1999-07-02-63
MacInnis, R. J., Severi, G., Baglietto, L., Dowty, J. G., Jenkins, M. A., Southey, M. C., . . . Giles, G. G. (2013). Population-based estimate of prostate cancer risk for carriers of the HOXB13 missense mutation G84E. PloS One, 8(2), e54727. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0054727
Moch, H., Humphrey, P. A., & Ulbright, T. M. (2016). WHO Classification of Tumours of the Urinary System and Male Genital Organs (4. utg.). (WHO Classification of Tumours, Volume 8). Lyon: International Agency for Research on Cancer;.
Morash, C., Tey, R., Agbassi, C., Klotz, L., McGowan, T., Srigley, J., & Evans, A. (2015). Active surveillance for the management of localized prostate cancer: Guideline recommendations. Canadian Urological Association journal, 9(5-6), 171-178. https://doi.org/10.5489/cuaj.2806
Morris, W. J., Tyldesley, S., Rodda, S., Halperin, R., Pai, H., McKenzie, M., . . . Murray, N. (2017). Androgen Suppression Combined with Elective Nodal and Dose Escalated Radiation Therapy (the ASCENDE-RT Trial): An Analysis of Survival Endpoints for a Randomized Trial Comparing a Low-Dose-Rate Brachytherapy Boost to a Dose-Escalated External Beam Boost for High- and Intermediate-risk Prostate Cancer. International Journal of Radiation Oncology, Biology, Physics, 98(2), 275-285. https://doi.org/10.1016/j.ijrobp.2016.11.026
Moschini, M., Carroll, P. R., Eggener, S. E., Epstein, J. I., Graefen, M., Montironi, R., & Parker, C. (2017). Low-risk Prostate Cancer: Identification, Management, and Outcomes. European Urology, 72(2), 238-249. https://doi.org/10.1016/j.eururo.2017.03.009
Mosele, F., Remon, J., Mateo, J., Westphalen, C. B., Barlesi, F., Lolkema, M. P., . . . André, F. (2020). Recommendations for the use of next-generation sequencing (NGS) for patients with metastatic cancers: a report from the ESMO Precision Medicine Working Group. Annals of Oncology, 31(11), 1491-1505. https://doi.org/10.1016/j.annonc.2020.07.014
Mottet, N., Bellmunt, J., Bolla, M., Briers, E., Cumberbatch, M. G., De Santis, M., . . . Cornford, P. (2017). EAU-ESTRO-SIOG Guidelines on Prostate Cancer. Part 1: Screening, Diagnosis, and Local Treatment with Curative Intent. European Urology, 71(4), 618-629. https://doi.org/10.1016/j.eururo.2016.08.003
Mottet, N., Cornford, P., van den Bergh, R. C. N., Briers, E., Santis, M. D., Fanti, S., . . . Wiegel, T. (2020). EAU
- EANM - ESTRO - ESUR - SIOG Guidelines on Prostate Cancer (rev. utg.). Arnhem: European Association of Urology. Hentet fra https://uroweb.org/guideline/prostate-cancer/
Mulders, P. F., Molina, A., Marberger, M., Saad, F., Higano, C. S., Chi, K. N., . . . Fizazi, K. (2014). Efficacy and safety of abiraterone acetate in an elderly patient subgroup (aged 75 and older) with metastatic
castration-resistant prostate cancer after docetaxel-based chemotherapy. European Urology, 65(5), 875-883. https://doi.org/10.1016/j.eururo.2013.09.005
Murthy, V., Maitre, P., Kannan, S., Panigrahi, G., Krishnatry, R., Bakshi, G., . . . Mahantshetty, U. (2021). Prostate-Only Versus Whole-Pelvic Radiation Therapy in High-Risk and Very High-Risk Prostate Cancer (POP-RT): Outcomes From Phase III Randomized Controlled Trial. Journal of Clinical Oncology, 39(11), 1234-1242. https://doi.org/10.1200/jco.20.03282
Nasjonalt kvalitetsregister for prostatakreft. (2017). Årsrapport 2016 med resultater og forbedringstiltak. Oslo:
Kreftregisteret. Hentet fra
https://www.kreftregisteret.no/globalassets/publikasjoner-og-rapporter/arsrapporter/publisert-2017/arsrapport-20
Nasjonalt kvalitetsregister for prostatakreft. (2022). Årsrapport 2021; Resultater og forbedringstiltak fra Nasjonalt kvalitetsregister for prostatakreft. Oslo: Kreftregisteret. Hentet fra https://www.kvalitetsregistre.no/sites/default/files/2022-06/%C3%85rsrapport%202021%20Nasjonalt%20kvalitet
National Comprehensive Cancer Network. (2018). NCCN Guidelines Prostate Cancer. Plymouth Meeting, PA: NCCN.
Norsk revmatologisk forening. (01. mai 2022). Osteoporose. Versjon 0.12. I: Revmatologi (NRF): nasjonal veileder. [nettdokument]. Oslo: Norsk revmatologisk forening. Hentet 30. september 2022, fra https://metodebok.no/index.php?actiontopic&itemAtEEtJ7q
Novara, G., Ficarra, V., Mocellin, S., Ahlering, T. E., Carroll, P. R., Graefen, M., . . . Wilson, T. G. (2012a). Systematic review and meta-analysis of studies reporting oncologic outcome after robot-assisted radical prostatectomy. European Urology, 62(3), 382-404. https://doi.org/10.1016/j.eururo.2012.05.047
Novara, G., Ficarra, V., Rosen, R. C., Artibani, W., Costello, A., Eastham, J. A., . . . Wilson, T. G. (2012b). Systematic review and meta-analysis of perioperative outcomes and complications after robot-assisted radical prostatectomy. European Urology, 62(3), 431-452. https://doi.org/10.1016/j.eururo.2012.05.044
Odisho, A. Y., Washington, S. L., 3rd, Meng, M. V., Cowan, J. E., Simko, J. P., & Carroll, P. R. (2013). Benign prostate glandular tissue at radical prostatectomy surgical margins. Urology, 82(1), 154-159. https://doi.org/10.1016/j.urology.2012.12.063
Ost, P., Reynders, D., Decaestecker, K., Fonteyne, V., Lumen, N., De Bruycker, A., . . . De Meerleer, G. (2018). Surveillance or Metastasis-Directed Therapy for Oligometastatic Prostate Cancer Recurrence: A Prospective, Randomized, Multicenter Phase II Trial. Journal of Clinical Oncology, 36(5), 446-453. https://doi.org/10.1200/jco.2017.75.4853
Oudard, S., Fizazi, K., Sengeløv, L., Daugaard, G., Saad, F., Hansen, S., . . . Sartor, O. (2017). Cabazitaxel Versus Docetaxel As First-Line Therapy for Patients With Metastatic Castration-Resistant Prostate Cancer: A Randomized Phase III Trial-FIRSTANA. Journal of Clinical Oncology, 35(28), 3189-3197. https://doi.org/10.1200/jco.2016.72.1068
Parker, C., Nilsson, S., Heinrich, D., Helle, S. I., O'Sullivan, J. M., Fosså, S. D., . . . Sartor, O. (2013). Alpha emitter radium-223 and survival in metastatic prostate cancer. New England Journal of Medicine, 369(3), 213-223. https://doi.org/10.1056/NEJMoa1213755
Parker, C. C., James, N. D., Brawley, C. D., Clarke, N. W., Hoyle, A. P., Ali, A., . . . Sydes, M. R. (2018). Radiotherapy to the primary tumour for newly diagnosed, metastatic prostate cancer (STAMPEDE): a randomised controlled phase 3 trial. Lancet, 392(10162), 2353-2366.
https://doi.org/10.1016/s0140-6736(18)32486-3
Penson, D. F., & Litwin, M. S. (2003). Quality of life after treatment for prostate cancer. Current urology reports, 4(3), 185-195. https://doi.org/10.1007/s11934-003-0068-1
Petersen, L. J., Nielsen, J. B., Langkilde, N. C., Petersen, A., Afshar-Oromieh, A., De Souza, N. M., . . . Zacho,
H. D. (2020). (68)Ga-PSMA PET/CT compared with MRI/CT and diffusion-weighted MRI for primary lymph node staging prior to definitive radiotherapy in prostate cancer: a prospective diagnostic test accuracy study. World Journal of Urology, 38(4), 939-948. https://doi.org/10.1007/s00345-019-02846-z
Petrylak, D. P., Tangen, C. M., Hussain, M. H., Lara, P. N., Jr., Jones, J. A., Taplin, M. E., . . . Crawford, E. D. (2004). Docetaxel and estramustine compared with mitoxantrone and prednisone for advanced refractory prostate cancer. New England Journal of Medicine, 351(15), 1513-1520. https://doi.org/10.1056/NEJMoa041318
Pfister, D., Bolla, M., Briganti, A., Carroll, P., Cozzarini, C., Joniau, S., . . . Zelefsky, M. J. (2014). Early salvage radiotherapy following radical prostatectomy. European Urology, 65(6), 1034-1043. https://doi.org/10.1016/j.eururo.2013.08.013
Phillips, R., Shi, W. Y., Deek, M., Radwan, N., Lim, S. J., Antonarakis, E. S., . . . Tran, P. T. (2020). Outcomes of Observation vs Stereotactic Ablative Radiation for Oligometastatic Prostate Cancer: The ORIOLE Phase 2 Randomized Clinical Trial. JAMA oncology, 6(5), 650-659. https://doi.org/10.1001/jamaoncol.2020.0147
Pillay, B., Wootten, A. C., Crowe, H., Corcoran, N., Tran, B., Bowden, P., . . . Costello, A. J. (2016). The impact of multidisciplinary team meetings on patient assessment, management and outcomes in oncology settings: A systematic review of the literature. Cancer Treatment Reviews, 42, 56-72. https://doi.org/10.1016/j.ctrv.2015.11.007
Popiolek, M., Rider, J. R., Andrén, O., Andersson, S. O., Holmberg, L., Adami, H. O., & Johansson, J. E. (2013). Natural history of early, localized prostate cancer: a final report from three decades of follow-up. European Urology, 63(3), 428-435. https://doi.org/10.1016/j.eururo.2012.10.002
Resnick, M. J., Koyama, T., Fan, K. H., Albertsen, P. C., Goodman, M., Hamilton, A. S., . . . Penson, D. F. (2013). Long-term functional outcomes after treatment for localized prostate cancer. New England Journal of Medicine, 368(5), 436-445. https://doi.org/10.1056/NEJMoa1209978
Rider, J. R., Sandin, F., Andrén, O., Wiklund, P., Hugosson, J., & Stattin, P. (2013). Long-term outcomes among noncuratively treated men according to prostate cancer risk category in a nationwide, population-based study. European Urology, 63(1), 88-96. https://doi.org/10.1016/j.eururo.2012.08.001
Roach, M., 3rd, Hanks, G., Thames, H., Jr., Schellhammer, P., Shipley, W. U., Sokol, G. H., & Sandler, H. (2006). Defining biochemical failure following radiotherapy with or without hormonal therapy in men with clinically localized prostate cancer: recommendations of the RTOG-ASTRO Phoenix Consensus Conference. International Journal of Radiation Oncology, Biology, Physics, 65(4), 965-974. https://doi.org/10.1016/j.ijrobp.2006.04.029
Rush, H. L., Murphy, L., Morgans, A. K., Clarke, N. W., Cook, A. D., Attard, G., . . . Langley, R. E. (2022). Quality of Life in Men With Prostate Cancer Randomly Allocated to Receive Docetaxel or Abiraterone in the STAMPEDE Trial. Journal of Clinical Oncology, 40(8), 825-836. https://doi.org/10.1200/jco.21.00728
Sartor, O., de Bono, J., Chi, K. N., Fizazi, K., Herrmann, K., Rahbar, K., . . . Krause, B. J. (2021). Lutetium-177-PSMA-617 for Metastatic Castration-Resistant Prostate Cancer. New England Journal of Medicine, 385(12), 1091-1103. https://doi.org/10.1056/NEJMoa2107322
Scher, H. I., Morris, M. J., Stadler, W. M., Higano, C., Basch, E., Fizazi, K., . . . Armstrong, A. J. (2016). Trial Design and Objectives for Castration-Resistant Prostate Cancer: Updated Recommendations From the Prostate Cancer Clinical Trials Working Group 3. Journal of Clinical Oncology, 34(12), 1402-1418. https://doi.org/10.1200/jco.2015.64.2702
Schröder, F. H., Hugosson, J., Roobol, M. J., Tammela, T. L., Zappa, M., Nelen, V., . . . Erspc Investigators. (2014). Screening and prostate cancer mortality: results of the European Randomised Study of Screening for Prostate Cancer (ERSPC) at 13 years of follow-up. Lancet, 384(9959), 2027-2035. https://doi.org/10.1016/S0140-6736(14)60525-0
Schwartz, L. H., Litière, S., de Vries, E., Ford, R., Gwyther, S., Mandrekar, S., . . . Seymour, L. (2016). RECIST 1.1-Update and clarification: From the RECIST committee. European Journal of Cancer, 62, 132-137. https://doi.org/10.1016/j.ejca.2016.03.081
Schwarzenboeck, S. M., Rauscher, I., Bluemel, C., Fendler, W. P., Rowe, S. P., Pomper, M. G., . . . Eiber, M. (2017). PSMA Ligands for PET Imaging of Prostate Cancer. Journal of Nuclear Medicine, 58(10), 1545-1552. https://doi.org/10.2967/jnumed.117.191031
Scott, R., Misser, S. K., Cioni, D., & Neri, E. (2021). PI-RADS v2.1: What has changed and how to report. SA journal of radiology, 25(1), 2062. https://doi.org/10.4102/sajr.v25i1.2062
Shipley, W. U., Seiferheld, W., Lukka, H. R., Major, P. P., Heney, N. M., Grignon, D. J., . . . RTOG, N. R. G. O. (2017). Radiation with or without Antiandrogen Therapy in Recurrent Prostate Cancer. New England Journal of Medicine, 376(5), 417-428. https://doi.org/10.1056/NEJMoa1607529
Siegmann, A., Bottke, D., Faehndrich, J., Lohm, G., Miller, K., Bartkowiak, D., . . . Hinkelbein, W. (2011). Dose escalation for patients with decreasing PSA during radiotherapy for elevated PSA after radical prostatectomy improves biochemical progression-free survival: results of a retrospective study. Strahlentherapie und Onkologie, 187(8), 467-472. https://doi.org/10.1007/s00066-011-2229-3
Simpkin, A. J., Tilling, K., Martin, R. M., Lane, J. A., Hamdy, F. C., Holmberg, L., . . . Donovan, J. L. (2015). Systematic Review and Meta-analysis of Factors Determining Change to Radical Treatment in Active Surveillance for Localized Prostate Cancer. European Urology, 67(6), 993-1005. https://doi.org/10.1016/j.eururo.2015.01.004
Small, E. J., Saad, F., Chowdhury, S., Oudard, S., Hadaschik, B. A., Graff, J. N., . . . Smith, M. R. (2020). Final survival results from SPARTAN, a phase III study of apalutamide (APA) versus placebo (PBO) in patients (pts) with nonmetastatic castration-resistant prostate cancer (nmCRPC). Journal of Clinical Oncology, 38(15_suppl), 5516. https://doi.org/10.1200/JCO.2020.38.15_suppl.5516
Smith, M. R., Halabi, S., Ryan, C. J., Hussain, A., Vogelzang, N., Stadler, W., . . . Small, E. J. (2014). Randomized controlled trial of early zoledronic acid in men with castration-sensitive prostate cancer and bone metastases: results of CALGB 90202 (alliance). Journal of Clinical Oncology, 32(11), 1143-1150. https://doi.org/10.1200/jco.2013.51.6500
Smith, M. R., Hussain, M., Saad, F., Fizazi, K., Sternberg, C. N., Crawford, E. D., . . . Tombal, B. (2022). Darolutamide and Survival in Metastatic, Hormone-Sensitive Prostate Cancer. New England Journal of Medicine, 386(12), 1132-1142. https://doi.org/10.1056/NEJMoa2119115
Sonpavde, G., Pond, G. R., Armstrong, A. J., Galsky, M. D., Leopold, L., Wood, B. A., . . . Michaelson, M. D. (2014). Radiographic progression by Prostate Cancer Working Group (PCWG)-2 criteria as an intermediate endpoint for drug development in metastatic castration-resistant prostate cancer. BJU International, 114(6b), E25-e31. https://doi.org/10.1111/bju.12589
Steineck, G., Bjartell, A., Hugosson, J., Axén, E., Carlsson, S., Stranne, J., . . . Wiklund, P. (2015). Degree of preservation of the neurovascular bundles during radical prostatectomy and urinary continence 1 year after surgery. European Urology, 67(3), 559-568. https://doi.org/10.1016/j.eururo.2014.10.011
Stensvold, A., Dahl, A. A., Brennhovd, B., Småstuen, M. C., Fosså, S. D., Lilleby, W., . . . Smeland, S. (2013). Bother problems in prostate cancer patients after curative treatment. Urologic Oncology, 31(7), 1067-1078. https://doi.org/10.1016/j.urolonc.2011.12.020
Sternberg, C. N., Fizazi, K., Saad, F., Shore, N. D., Giorgi, U. D., Penson, D. F., . . . Hussain, M. H. A. (2020). Final overall survival (OS) from PROSPER: A phase III, randomized, double-blind, placebo (PBO)-controlled study of enzalutamide (ENZA) in men with nonmetastatic castration-resistant prostate cancer (nmCRPC).
Journal of Clinical Oncology, 38(15_suppl), 5515. https://doi.org/10.1200/JCO.2020.38.15_suppl.5515
Stish, B. J., Pisansky, T. M., Harmsen, W. S., Davis, B. J., Tzou, K. S., Choo, R., & Buskirk, S. J. (2016). Improved Metastasis-Free and Survival Outcomes With Early Salvage Radiotherapy in Men With Detectable Prostate-Specific Antigen After Prostatectomy for Prostate Cancer. Journal of Clinical Oncology, 34(32), 3864-3871. https://doi.org/10.1200/JCO.2016.68.3425
Surgery Versus Radiotherapy for Locally Advanced Prostate Cancer (SPCG-15). (2017-2027). [pågående studie]. (NCT02102477). Hentet fra https://clinicaltrials.gov/ct2/show/NCT02102477
Sweeney, C. J., Chen, Y. H., Carducci, M., Liu, G., Jarrard, D. F., Eisenberger, M., . . . DiPaola, R. S. (2015). Chemohormonal Therapy in Metastatic Hormone-Sensitive Prostate Cancer. New England Journal of Medicine, 373(8), 737-746. https://doi.org/10.1056/NEJMoa1503747
Sydes, M. R., Spears, M. R., Mason, M. D., Clarke, N. W., Dearnaley, D. P., de Bono, J. S., . . . James, N. D. (2018). Adding abiraterone or docetaxel to long-term hormone therapy for prostate cancer: directly randomised data from the STAMPEDE multi-arm, multi-stage platform protocol. Annals of Oncology, 29(5), 1235-1248. https://doi.org/10.1093/annonc/mdy072
Syse, A., Pham, D. Q., & Keilman, N. (2016). Befolkningsframskrivinger 2016 - 2100: Dødelighet og levealder. Økonomiske analyser, (3), 25-36.
Saad, F., Gleason, D. M., Murray, R., Tchekmedyian, S., Venner, P., Lacombe, L., . . . Chen, B. (2002). A randomized, placebo-controlled trial of zoledronic acid in patients with hormone-refractory metastatic prostate carcinoma. Journal of the National Cancer Institute, 94(19), 1458-1468. https://doi.org/10.1093/jnci/94.19.1458
Tannock, I. F., de Wit, R., Berry, W. R., Horti, J., Pluzanska, A., Chi, K. N., . . . Eisenberger, M. A. (2004). Docetaxel plus prednisone or mitoxantrone plus prednisone for advanced prostate cancer. New England Journal of Medicine, 351(15), 1502-1512. https://doi.org/10.1056/NEJMoa040720
Thorsen, L., Nilsen, T. S., Raastad, T., Courneya, K. S., Skovlund, E., & Fosså, S. D. (2012). A randomized controlled trial on the effectiveness of strength training on clinical and muscle cellular outcomes in patients with prostate cancer during androgen deprivation therapy: rationale and design. BMC Cancer, 12, 123. https://doi.org/10.1186/1471-2407-12-123
Thostrup, M., Thomsen, F. B., Iversen, P., & Brasso, K. (2018). Active surveillance for localized prostate cancer: update of a prospective single-center cohort. Scandinavian Journal of Urology, 52(1), 14-19. https://doi.org/10.1080/21681805.2017.1380697
Tikkinen, K. A. O., Cartwright, R., Gould, M. K., Naspro, R., Novara, G., Sandset, P. M., . . . Guyatt, G. H. (2018). EAU Guidelines on Thromboprophylaxis in Urological Surgery. Arnhem: European Association of Urology. Hentet fra https://uroweb.org/guideline/thromboprophylaxis/
Torre, L. A., Bray, F., Siegel, R. L., Ferlay, J., Lortet-Tieulent, J., & Jemal, A. (2015). Global cancer statistics, 2012. CA: A Cancer Journal for Clinicians, 65(2), 87-108. https://doi.org/10.3322/caac.21262
Toussi, A., Stewart-Merrill, S. B., Boorjian, S. A., Psutka, S. P., Thompson, R. H., Frank, I., . . . Karnes, R. J. (2016). Standardizing the Definition of Biochemical Recurrence after Radical Prostatectomy-What Prostate Specific Antigen Cut Point Best Predicts a Durable Increase and Subsequent Systemic Progression? Journal of Urology, 195(6), 1754-1759. https://doi.org/10.1016/j.juro.2015.12.075
van As, N., & Tree, A. (2020). The PACE Trial (Prostate Advances in Comparative Evidence): International randomised study of prostatectomy vs stereotactic body radiotherapy (SBRT) and conventional radiotherapy vs SBRT for early stage organ-confined prostate cancer: radiotherapy plannng and delivery guidelines (PACE-A and PACE-C) (Version: 2.0 utg.). London: Royal Marsden Hospital. Hentet fra https://d1ijoxngr27nfi.cloudfront.net/docs/default-source/default-document-library/pace_c_rtqaguidelines_v2-0-(0
van den Bergh, R. C., Albertsen, P. C., Bangma, C. H., Freedland, S. J., Graefen, M., Vickers, A., & van der Poel, H. G. (2013). Timing of curative treatment for prostate cancer: a systematic review. European Urology, 64(2), 204-215. https://doi.org/10.1016/j.eururo.2013.02.024
van der Poel, H., van der Kwast, T., Aben, K., Mottet, N., & Mason, M. (2020). Imaging and T Category for Prostate Cancer in the 8th Edition of the Union for International Cancer Control TNM Classification. European Urology Oncology, 3(5), 563-564. https://doi.org/10.1016/j.euo.2019.06.001
van der Wielen, G. J., Mulhall, J. P., & Incrocci, L. (2007). Erectile dysfunction after radiotherapy for prostate cancer and radiation dose to the penile structures: a critical review. Radiotherapy and Oncology, 84(2),
107-113. https://doi.org/10.1016/j.radonc.2007.07.018
Vatne, K., Stensvold, A., Myklebust, T., Møller, B., Svindland, A., Kvåle, R., & Fosså, S. D. (2017). Pre- and post-prostatectomy variables associated with pelvic post-operative radiotherapy in prostate cancer patients: a national registry-based study. Acta Oncologica, 56(10), 1295-1301. https://doi.org/10.1080/0284186x.2017.1314006
Venkitaraman, R., Lorente, D., Murthy, V., Thomas, K., Parker, L., Ahiabor, R., . . . Parker, C. (2015). A randomised phase 2 trial of dexamethasone versus prednisolone in castration-resistant prostate cancer. European Urology, 67(4), 673-679. https://doi.org/10.1016/j.eururo.2014.10.004
Ventimiglia, E., Seisen, T., Abdollah, F., Briganti, A., Fonteyne, V., James, N., . . . Cheng, L. (2019). A Systematic Review of the Role of Definitive Local Treatment in Patients with Clinically Lymph Node-positive Prostate Cancer. European Urology Oncology, 2(3), 294-301. https://doi.org/10.1016/j.euo.2019.02.001
Viste, E., Vinje, C. A., Lid, T. G., Skeie, S., Evjen-Olsen, Ø., Nordström, T., . . . Kjosavik, S. R. (2020). Effects of replacing PSA with Stockholm3 for diagnosis of clinically significant prostate cancer in a healthcare system - the Stavanger experience. Scandinavian Journal of Primary Health Care, 38(3), 315-322. https://doi.org/10.1080/02813432.2020.1802139
Wallerstedt, A., Tyritzis, S. I., Thorsteinsdottir, T., Carlsson, S., Stranne, J., Gustafsson, O., . . . Haglind, E. (2015). Short-term results after robot-assisted laparoscopic radical prostatectomy compared to open radical prostatectomy. European Urology, 67(4), 660-670. https://doi.org/10.1016/j.eururo.2014.09.036
Walz, J., Epstein, J. I., Ganzer, R., Graefen, M., Guazzoni, G., Kaouk, J., . . . Artibani, W. (2016). A Critical Analysis of the Current Knowledge of Surgical Anatomy of the Prostate Related to Optimisation of Cancer Control and Preservation of Continence and Erection in Candidates for Radical Prostatectomy: An Update. European Urology, 70(2), 301-311. https://doi.org/10.1016/j.eururo.2016.01.026
Watson, M. J., George, A. K., Maruf, M., Frye, T. P., Muthigi, A., Kongnyuy, M., . . . Pinto, P. A. (2016). Risk stratification of prostate cancer: integrating multiparametric MRI, nomograms and biomarkers. Future Oncology (London, England), 12(21), 2417-2430. https://doi.org/10.2217/fon-2016-0178
Widmark, A., Gunnlaugsson, A., Beckman, L., Thellenberg-Karlsson, C., Hoyer, M., Lagerlund, M., . . . Nilsson,
P. (2019). Ultra-hypofractionated versus conventionally fractionated radiotherapy for prostate cancer: 5-year outcomes of the HYPO-RT-PC randomised, non-inferiority, phase 3 trial. Lancet, 394(10196), 385-395. https://doi.org/10.1016/s0140-6736(19)31131-6
Widmark, A., Klepp, O., Solberg, A., Damber, J. E., Angelsen, A., Fransson, P., . . . Fosså, S. D. (2009). Endocrine treatment, with or without radiotherapy, in locally advanced prostate cancer (SPCG-7/SFUO-3): an open randomised phase III trial. Lancet, 373(9660), 301-308. https://doi.org/10.1016/s0140-6736(08)61815-2
Win, A. K., Lindor, N. M., Young, J. P., Macrae, F. A., Young, G. P., Williamson, E., . . . Jenkins, M. A. (2012). Risks of primary extracolonic cancers following colorectal cancer in lynch syndrome. Journal of the National Cancer Institute, 104(18), 1363-1372. https://doi.org/10.1093/jnci/djs351
Wood, L. J., Nail, L. M., Gilster, A., Winters, K. A., & Elsea, C. R. (2006). Cancer chemotherapy-related symptoms: evidence to suggest a role for proinflammatory cytokines. Oncology Nursing Forum, 33(3), 535-542. https://doi.org/10.1188/06.Onf.535-542
Yu, E. Y., Gillessen, S., & Mottet, N. (2019). What Do the Guidelines Say for Metastatic Prostate Cancer Starting Androgen Deprivation Therapy? National Comprehensive Cancer Network, European Society for Medical Oncology, and European Association of Urology recommendations. European urology focus, 5(2), 162-164. https://doi.org/10.1016/j.euf.2018.09.015
Østerø Í Jákupsstovu, J., & Brodersen, J. (2018). Do men with lower urinary tract symptoms have an increased risk of advanced prostate cancer? BMJ, 361, k1202. https://doi.org/10.1136/bmj.k1202