Nasjonale faglige råd for rekvirering av hormonell prevensjon til personer under 16 år
Rekvirering, veiledning og oppfølging
Veiledning og rekvirering av prevensjon bør gis tilpasset den unges alder og livssituasjon
Sist faglig oppdatert: 21.12.2021
Generelt sett er en ungdom som er i stand til å bli å gravid, fysiologisk moden til å bruke hormonell prevensjon.
Som en hovedregel kan unge under 16 år som kan bli gravide også bruke alle former for prevensjon. Unntaket er p-sprøyte, som ikke anbefales unge under 18 år. Se oversikt over prevensjonsmidler i eMetodebok for seksuell helse (emetodebok.no). Det er vanskelig å se andre grunner enn eventuelle medisinske kontraindikasjoner, til at helsepersonell bør reservere seg fra å rekvirere hormonelle prevensjonsmetoder til unge.
Helsepersonell bør ikke forsøke å utsette unges seksuelle debut eller å være seksuelt aktive ved å forhindre dem fra å få sikker prevensjon. Se særskilt om avvergeplikt for unge under 14 år.
Helsepersonell må også ha kjennskap til og kunne anvende relevant regelverk knyttet til seksuell lavalder.
Unge under 16 år bør få veiledning og oppfølging ut ifra sine individuelle behov. Det er den unge som skal ta valget om foretrukket prevensjonsmetode ut fra egen livssituasjon og basert på den informasjonen som blir gitt. Unge under 16 år kan få prevensjon uten at foreldrene samtykker eller orienteres.
Praktisk – slik kan rådet følges
Helsepersonellet bør gi god og balansert informasjon om riktig bruk, mulige positive og negative bivirkninger, risiko for alvorlige bivirkninger og tiltak ved prevensjonssvikt.
Valg av prevensjon
P-stav og spiral er de sikreste hormonelle prevensjonsmidlene. Disse langtidsvirkende, reversible prevensjonsmidlene (LARC) eliminerer brukerfeil og har ingen farlige bivirkninger som for eksempel økt risiko for blodpropp eller hjerte- og karsykdommer.
Den viktigste jobben helsepersonellet gjør er å avdekke de som har en alvorlig kontraindikasjon mot å starte på enkelte prevensjonsmetoder.
Behovet for å beskytte seg mot seksuelt overførbare infeksjoner må løses uavhengig av og i tillegg til prevensjonsbehovet. Kondom er en effektiv metode som beskytter mot de fleste seksuelt overførbare infeksjonene.
Hva er viktig i møte med unge under 16 år
Det viktig å kartlegge om den seksuelle omgangen er gjensidig og at de som har sex er jevnbyrdige i alder og utvikling.
Still åpne spørsmål som gir informasjon for å utelukke eller bekrefte tegn til tvang, press eller truende adferd fra partner eller miljø, eller mistanke om faktorer som fører til ujevn maktbalanse, slik som:
- betydelig aldersforskjell
- overmaktsforhold
- bytte/salg av seksuelle tjenester
- bruk av rus
- seksuelle overgrep
- andre sårbarheter
Unge og helsepersonell kan ha ulik oppfatning av om forhold er bekymringsverdige eller ikke. Fremfor å ha et utelukkende fokus på om vedkommende opplever trusler eller vold, kan en stille mer nøytrale spørsmål som likevel kan gi viktig informasjon i kartleggingssamtalen. Dette kan oppleves mindre invaderende for den unge, som kanskje ikke selv opplever situasjonen som alvorlig.
Slike spørsmål kan være:
- Hva pleier du og kjæresten/partneren din å gjøre når dere er sammen?
(bruk det begrepet som er passende for relasjonen(e) ungdommen har) - Har du lyst, og er du fornøyd med den sexen du har?
- Er du fornøyd med forholdet ditt?
(bruk det begrepet som er passende for relasjonen(e) ungdommen har) - Har noen gitt deg noe (gaver, penger, alkohol, rus, husly, mat, innpass/beskyttelse) for å ha sex?
- Føler du deg trygg på å si ifra om hva du ikke liker eller ikke vil gjøre?
- Hva er forholdet ditt til alkohol eller annen rus?
- Vet foreldrene dine at du har sex?
- Hvor bor du?
- Har du noen voksne i livet ditt du kan snakke med?
- Har du det bra?
- Kan du fortelle litt mer om det?
- Bruker du og partneren din noe form for prevensjon nå?
(bruk det begrepet som er passende for relasjonen(e) ungdommen har) - Har du tidligere testet deg for klamydia eller andre seksuelt overførbare infeksjoner (soi)?
Vær gjerne undrende i samtalen med den unge, gi ros for å være ansvarlig og oppsøke helsehjelp, og vær opptatt av å lage gode avtaler sammen med den unge.
Seksuell lavalder
I Norge er den seksuelle lavalder 16 år. Den seksuelle lavalder skal beskytte barn og unge mot å bli utsatt for overgrep fra voksne, og beskytte dem mot å ha sex før de selv føler at de er klare for dette. Bestemmelsen gjelder altså voksnes seksuelle kontakt med barn under 16 år.
En person som har seksuell omgang med et barn under 16 år, kan bli straffet. Straffen kan bortfalle hvis de som har hatt sex er omtrent like gamle i alder og utvikling. Det betyr at personer under 16 år kan ha sex med en person på sitt eget utviklingsnivå hvis man har lyst, og er fysisk og psykisk klar for det. Seksuelle handlinger skal alltid være frivillig.
Helsepersonell bør kunne veilede unge under 16 år om hva seksuell lavalder betyr i juridisk forstand og i den aktuelle situasjonen den unge står i.
- Loven skal beskytte barn og ungdom mot overgrep fra voksne
- Loven skal beskytte barn og ungdom mot å ha sex før de er fysisk og psykisk klare for det.
- Seksuell omgang er mer enn samleie, det inkluderer også onanering, suging eller slikking av kjønnsorganer, eller å føre en finger inn i kjønnsorganene.
- Straffen kan bortfalle hvis de som har hatt sex er omtrent like gamle i alder og utvikling
- Når to personer som er omtrent like gamle har frivillig sex, er det vanligvis en privatsak som ingen andre har noe med.
- Jo yngre den ene av de to som har sex er, jo mindre forskjeller godtas.
Les mer om seksuell lavalder:
- Hva er seksuell lavalder? (ung.no)
- Seksuell lavalder (barneombudet.no)
- Hvor går grensene? (politiet.no)
- Seksuell lavalder (sexogsamfunn.no)
- Straffeloven kapittel 26 – Seksuallovbrudd (lovdata.no)
Relevante kilder til oppdatert kunnskap og prosedyrer for prevensjonsveiledning og -rekvirering:
Begrunnelse – dette er rådet basert på
Sammendrag
God seksuell helse er en ressurs og beskyttelsesfaktor som fremmer livskvalitet og mestringsferdigheter. Seksualitet omfatter følelser, tanker og handlinger, i tillegg til det fysiologiske og fysiske. Snakk om det! Strategi for seksuell helse (2017–2022) (regjeringen.no).
I puberteten begynner de fleste unge å utforske mer når det gjelder egen og andres kropp og seksualitet. Dette innebærer også å finne ut av egen seksuell identitet.
Debutalderen i Norge har vært stabil i mange tiår. Gjennomsnittlig debutalder for jenter er cirka 16,7 år og for gutter cirka 17,9 år. De fleste unge oppgir at hovedgrunnen til at de har samleie er at de er forelsket, uavhengig av hvor lang tid de har kjent hverandre. Ungdom og seksualitet (bufdir.no).
Nesten hver femte ungdom debuterer seksuelt før fylte 16 år. Dette har vært omtrent uforandret de siste to tiårene. Personer under 16 år har særlig behov for prevensjon fordi et svangerskap hos dem i praksis nesten alltid er uplanlagt. Prevensjonsmidler i eMetodebok for seksuell helse (emetodebok.no).
Lett tilgjengelighet til prevensjon, god veiledning og tilgang til flere sikre prevensjonsmetoder er viktige tiltak i innsatsen for å forebygge uplanlagte svangerskap og abort. Handlingsplan for fortsatt reduksjon i antall svangerskapsavbrudd – informasjon og tilgjengelighet 2020–2024 (regjeringen.no).
Leger, helsesykepleiere og jordmødre kan rekvirere hormonell prevensjon til personer under 16 år
Sist faglig oppdatert: 21.12.2021
Det har ikke vært noen aldersbegrensning i legers rekvireringsrett for hormonell prevensjon. Rekvireringen gjøres etter en helsefaglig vurdering og på indikasjon.
Fra 1. januar 2022 er det heller ingen aldersbegrensning i helsesykepleieres og jordmødres rekvireringsrett for prevensjon. Det innebærer at helsesykepleiere og jordmødre med relevant kompetanse kan rekvirere alle typer prevensjonsmidler, også til unge under 16 år.
Denne endringen kan
- føre til lettere tilgjengelighet til prevensjon
- øke bruken av sikker prevensjon
- forebygge uønskede svangerskap og abort for unge under 16 år.
Helsesykepleier- og jordmorutdanningene gir nødvendige kompetanse til både å rekvirere prevensjon og til å snakke med barn og unge om blant annet prevensjon, seksuell- og reproduktiv helse, mestring, selvbestemmelse.
Hvis helsesykepleier eller jordmor i konsultasjoner om prevensjon får mistanke om sykdomstilstander og/eller infeksjoner, risiko for sykdom eller eventuelle alvorlige bivirkninger, skal de henvise til lege som skal gjøre en medisinsk vurdering. Dette kan for eksempel være lege ved helsestasjons- og skolehelsetjenesten eller fastlege. Dersom legen gir sin tilslutning til bruk av det aktuelle prevensjonsmidlet, kan helsesykepleier eller jordmor rekvirere, administrere og følge opp prevensjonsbruken.
Helsesykepleier eller jordmor skal journalføre kommunikasjonen med legen og legens vurdering jfr. helsepersonelloven kapittel 8 (lovdata).
Begrunnelse – dette er rådet basert på
Sammendrag
I forskrift 27. april 1998 nr. 455 om rekvirering og utlevering av legemidler fra apotek (lovdata.no) er følgende endring gjeldende fra 1. januar 2022:
§ 2-5 annet ledd skal lyde:
«Helsesykepleiere og jordmødre med autorisasjon eller lisens etter helsepersonelloven, gis rett til å rekvirere alle typer prevensjonsmidler i ATC-gruppe G02B og G03A, samt legemidler til bruk i praksis som er nødvendig for administrering av prevensjonsmidlene.»
(forskrift om endring i forskrift om rekvirering og utlevering av legemidler fra apotek (lovdata.no))
Helsestasjons- og skolehelsetjenesten er spesielt rettet mot barn og unge. Det er en tjeneste som er lett tilgjengelig og nyter stor tillit både blant barn og unge og i samfunnet generelt. I skolehelsetjenesten og på helsestasjon for ungdom kan barn og unge få rådgivning om seksuell helse fra helsesykepleier og jordmor.
Estimat basert på tall fra Reseptregisteret viser at over 11 000 personer under 16 år hentet ut minst én resept på hormonell prevensjon i 2018. Av disse var det om lag 5 500 som fylte 16 år senere samme år. For noen unge kan det være en høy terskel for å oppsøke lege for å få resept på hormonell prevensjon. Det kan føre til at ikke alle med prevensjonsbehov nås. Når helsesykepleier i skolehelsetjenesten og helsesykepleier og jordmor på HFU kan rekvirere prevensjon også til unge under 16 år vil tilgjengeligheten til prevensjonsmidler øke.
Det kan argumenteres for at reseptbelagt prevensjon kan bidra til å kamuflere et forhold med stor aldersforskjell og mangel på gjensidig tillit og jevnbyrdighet og gjøre det lettere for en voksen/eldre partner å begå overgrep mot unge. Her kan helsesykepleiers nærhet til barne- og ungdomsmiljøet i lokalsamfunn eller ved skolen kan bidra til at utfordringer som gjelder flere i et ungdomsmiljø fanges opp og ivaretas.
Videre kan kondomer og nødprevensjon skaffes anonymt uten at partners alder er et tema. Reseptbelagt prevensjon forutsetter kontakt med helsepersonell for å få resept. Gjennom denne kontakten får helsepersonell mulighet til å snakke med den unge og få innsikt om partners alder og jevnbyrdighet i forholdet. Det kan bidra til at overgrepssituasjoner avdekkes. Tiltak som bidrar til at unge under 16 år kan unngå uønsket graviditet og abort står ikke i motsetning til innsats for å forebygge seksuelle overgrep.
Prevensjonsbrukere under 16 år bør få tilpasset oppfølging
Sist faglig oppdatert: 21.12.2021
Alle som får rekvirert prevensjon bør oppfordres til å ta kontakt med helsepersonell ved behov og ved spørsmål om bruk, bivirkninger eller annet.
I konsultasjoner der jordmor eller helsesykepleier rekvirerer hormonell prevensjon til unge under 16 år kan det tilbys en årlig oppfølgingssamtale. En slik oppfølgingssamtale er et supplement til at den unge kan ta kontakt ved behov, uavhengig av hvor lenge en har brukt prevensjonsmetoden.
Praktisk – slik kan rådet følges
Hensikten med oppfølgingssamtaler er å lytte til om prevensjonsbrukeren er tilfreds med valgt prevensjonsmetode, veilede og svare på spørsmål relatert til bruk og bivirkninger. Samtalen er også en anledning til å veilede og gi råd i forbindelse med den unges relasjoner og livssituasjon.
Praktiske utfordringer
Når prevensjonsbrukere kommer til samtale, er det en fin anledning til å avdekke hvordan prevensjonsmetoden fungerer. Det gir mulighet for å fange opp problemer eller feilbruk av metoden, noe som kan være spesielt viktig dersom det er p-piller som er valgt.
- Hvis hen for eksempel glemmer å ta p-pillen av og til, kan det være et annet tidspunkt på dagen som gjør det lettere å huske?
- Bør hen ha ett ekstra brett i veska, hvis hen ofte spontant overnatter hos andre?
- For noen kan en daglig alarm eller påminnelse på mobilen være til god hjelp for å huske å ta p-pillen.
Følger for livskvalitet
Det kan være særlig relevant å ta opp om den unge synes at livskvaliteten er like god eller bedre enn før bruk av prevensjonsmiddelet. Grunnen til dette er at en del unge opplever følelsesmessige endringer som humørsvingninger og nedstemthet, samt nedsatt seksuell lyst ved bruk av hormonelle prevensjonsmetoder.
Vurdering av prevensjonsmetode
Det er aldri hensiktsmessig å «presse» noen til å fortsette med et prevensjonsmiddel som de ikke er fornøyd med. Benytt heller anledningen til å veilede, så ungdommen finner et annet prevensjonsmiddel som er bedre egnet. Se oversikt over prevensjonsmidler i eMetodebok for seksuell helse (emetodebok.no).
Relasjoner
Samtalen er en anledning til å veilede og gi råd i forbindelse med hvilke relasjoner den unge er involvert i, for eksempel om:
- aldersforskjell,
- jevnbyrdighet,
- gjensidig tillit og respekt.
Dette er i tråd med at helsepersonell som rekvirerer prevensjon må ha nødvendig kompetanse til å kunne avdekke overgrepssituasjoner uansett alder.
Se også kapittel 2 om avvergeplikt, informasjon og samtykke.
Ved flytting eller bytte av skole
Dersom den unge flytter eller bytter skole og derfor ikke har anledning til å benytte timen, bør den unge oppmuntres til å oppsøke skolehelsetjenesten eller helsestasjon for ungdom på det nye stedet.
For å overføre informasjon om oppfølging kan helsesykepleier også benytte etablerte systemer og rutiner for overføring av informasjon mellom skolehelsetjenester. Den unge skal da informeres og samtykke i informasjonsoverføringen.
Avvergeplikt, informasjon og samtykke
Rekvirenter av prevensjon har avvergeplikt
Sist faglig oppdatert: 21.12.2021
Straffeloven § 196 (lovdata.no) fastsetter en plikt til å avverge overtredelser av nærmere angitte bestemmelser i straffeloven (avvergeplikten). Seksuell omgang med barn under 14 år er omfattet av denne bestemmelsen (jf. straffeloven § 299 (lovdata.no). Det er gjort unntak for tilfeller der de involverte er omtrent jevnbyrdige i alder og utvikling (jf. straffeloven § 308 (lovdata.no).
På bakgrunn av dette vil helsepersonell som blir oppmerksomme på at et barn under 14 år sikkert eller mest sannsynlig vil ha seksuell omgang med en person uten at det er jevnbyrdighet i alder og utvikling ha avvergeplikt.
Den viktigste og mest praktiske avvergingshandlingen er å anmelde forholdet, det vil si å kontakte politiet. Etter omstendighetene kan plikten i stedet oppfylles ved å søke å avverge den seksuelle omgangen eller handlingen på annen måte. I enkelte tilfeller vil det kanskje være tilstrekkelig å samtale med den prevensjonsøkende, mens det i andre tilfeller vil være nødvendig å involvere foreldre, eventuelt andre.
Praktisk – slik kan rådet følges
Forhindre videre skade
Avvergingsplikten innebærer i hovedsak å kontakte politi eller barnevern. I noen tilfeller er det imidlertid helsepersonellet selv, som i praksis er best egnet til for eksempel å forhindre videre skade av noe som allerede har skjedd.
Eksempler på å forhindre videre skade av noe som allerede har skjedd kan eksempelvis være å kartlegge risiko for graviditet, tilby nødprevensjon eller testing for seksuelt overførbare infeksjoner.
Er det gjentakelsesfare?
Enkelte unge forteller først om ting etter at de har skjedd, derfor er det særlig aktuelt for helsepersonell å avdekke om det er gjentakelsesfare. Spørsmål en kan stille seg selv eller ungdommen kan være:
- Hvem har utsatt vedkommende for vold eller overgrep?
- Har hen fortalt noen andre om aktuell hendelse?
- Når skjedde handlingen?
- Er hen redd for at det kan skje igjen?
- Har hen tanker om å skade seg selv?
- Har hen skadet seg selv før, i hvilke situasjoner?
- Hvor gammel er vedkommende?
Ikke stå alene i vurderingen
Avvergingsplikten er individuell. Flere arbeidsplasser har retningslinjer for hvordan en skal håndtere avvergingsplikten. Helsepersonell bør sparre med en kollega eller leder, eventuelt drøfte saken anonymt med barnevern eller konsultasjonsteam ved Statens barnehus. Flere kommuner har også en egen jurist som kan konfereres med.
Foreldre og foresatte
Foreldre er en viktig ressurs i de fleste ungdommers liv, og kan i mange tilfeller være til god hjelp for den unge, også i spørsmål som omhandler seksuell og reproduktiv helse.
Foreldre har i utgangspunktet samtykkekompetanse på vegne av barn under 16, årsaken til det er å ivareta barnets interesser når barnet ikke er i stand til det selv. Dersom barnet selv er i stand til å ivareta sine egne interesser på en fornuftig måte, og det kan stilles spørsmål ved om foreldrene opptrer til barnets beste, faller begrunnelsen for foreldrenes rettigheter bort. Se rundskriv til Pasient- og brukerrettighetsloven – rett til medvirkning og informasjon.
Det er viktig å kartlegge om det vil være til hjelp eller til skade å involvere foreldre. Det skal også tas hensyn til pasienten sin mening i spørsmål om helsehjelp når pasienten er mellom 12 og 16 år.
Dersom pasienten har grunner som bør respekteres, og uttrykker disse, kan en unnlate å informere foreldre. Det må dokumenteres hvilken informasjon en mottar og hvilke vurderinger og tiltak som blir gjort.
For mer informasjon om avvergeplikten og opplysningsplikten:
Unge under 16 år kan få prevensjon uten at foreldrene samtykker eller orienteres
Sist faglig oppdatert: 16.03.2022
Helsehjelp til pasienter under 16 år forutsetter som hovedregel informasjon til og samtykke fra pasientens foreldre. Dette følger av pasient- og brukerrettighetsloven (pbrl.) §§ 3-4 og 4-3.
I pbrl. § 3-4 annet ledd er det gjort unntak fra dette ved at informasjonen likevel ikke skal gis til foreldrene når en pasient mellom 12 og 16 år ønsker dette «av grunner som bør respekteres». I slike tilfeller vil barnet også kunne samtykke til helsehjelpen selv, jf. pbrl. § 4-3 første ledd bokstav c. Reglene er gitt for å sikre at barn og unge oppsøker helsetjenesten når de har behov for det, uten frykt for at foreldrene skal kobles inn.
Helsedirektoratet vurderer at dette unntaket vil kunne være aktuelt ved utskrivelse av prevensjon til ungdom under 16 år, slik at utskrivelse vil kunne skje uten at foreldrene orienteres om det. Hvorvidt lovens vilkår er oppfylt må vurderes konkret i hvert enkelt tilfelle.
Vurdering av bakgrunn for unges ønske om at foreldre ikke orienteres
Ved denne vurderingen må det ses hen til bakgrunnen for at ungdommen ønsker prevensjon og til hvorfor den unge ikke ønsker at foreldrene skal orienteres. Helsepersonellet må snakke med ungdommen om begge disse temaene, og på bakgrunn av dette vurdere om ungdommen synes å være i stand til å ivareta sine egne interesser på en fornuftig måte og ta avgjørelsen om prevensjon selv.
Unntak mest aktuelt over 14 år
Etter Helsedirektoratets vurdering vil utskrivelse av prevensjonsmidler til ungdom under 16 år uten informasjon til foreldre som utgangspunkt være mest aktuelt for ungdom som har fylt 14 år. Jo yngre barnet er, desto større ansvar har helsepersonellet for å innhente informasjon for å forsikre seg om at det ikke er nødvendig å orientere foreldrene. I denne forbindelse vil det være viktig å samtale med ungdommen om partners alder, grad av frivillighet og følelser knyttet til den seksuelle kontakten.
Forhold som tilsier at informasjon ikke bør unntas foreldre
Hvis helsepersonellet vurderer at det er grunn til bekymring for ungdommens seksualitet kan dette tilsi at vilkårene for å unnta informasjon fra foreldrene ikke er oppfylt. Det bemerkes også at foreldre har rett til å få informasjon som nødvendig for å oppfylle foreldreansvaret (jf. pbrl. § 3-4 fjerde ledd).
Journal
Hvis helsepersonellet kommer til at helsehjelpen kan gis uten at foreldrene orienteres må dette nedtegnes i journalen. Foreldrene vil ikke ha rett til innsyn i denne delen av journalen eller i resepter. Se barn og ungdoms resepter og legemidler (helsenorge.no).
Rundskriv til pasient- og brukerrettighetsloven
Regelverket er nærmere omtalt i Helsedirektoratets rundskriv til pasient- og brukerrettighetsloven:
Praktisk – slik kan rådet følges
Resepter i Helsenorge
Helsenorge henter opplysninger om aktive resepter fra nasjonal database for elektroniske resepter (reseptformidleren), og de historiske reseptene fra kjernejournal (nhn.no).
Dette gjelder både e-resept og utlevering på papirresept. Reseptformidleren (helsenorge.no) håndterer alle reseptopplysninger, og sikrer at korrekt reseptinformasjon deles mellom helsepersonell som rekvirerer og fastlege, og apotek. Fastlegen vil som hovedregel motta en utleveringsrapport fra apoteket når en resept er aktivert, uavhengig av hvilket helsepersonell som har forskrevet resepten. Reseptopplysninger i reseptformidleren videreformidles til den nasjonale kjernejournalen. Informasjon om resepter vil bli tilgjengelig når man logger seg inn på Helsenorge.
Unge under 16 år har ikke selv innloggingsmuligheter til Helsenorge. Som hovedregel er det foreldre/verge til unge under 16 år som kan se barnets resepter og legemidler ved å logge seg inn i Helsenorge.
Dersom helsepersonell som rekvirerer prevensjon, i samråd med den unge kommer frem til at foreldre/verge ikke skal ha innsyn i at den unge mellom 12 og 16 år har fått resept på hormonell prevensjon, kan dette løses via vergeinnsynsreservasjon.
Vergeinnsynsreservasjon – e-resepter
Av tekniske årsaker kan vergeinnsynsreservasjon bare aktiveres på e-resept og ikke på papirresept.
De ulike elektroniske pasientjournalene (EPJ) kan ha ulike løsninger for hvordan vergeinnsynsreservasjon merkes på e-resepten. Resepter med vergeinnsynsreservasjon vil være markert for apoteket slik at informasjonen ikke vil være tilgjengelig for foreldre/verge. Resepter med vergeinnsynsreservasjon vises for innbyggeren selv når innbygger er over 16 år og kan logge inn på Helsenorge. Men den er skjult når foreldre gjør innsyn på vegne av barn og for en som har fått ordinær fullmakt som gjør innsyn på vegne av innbyggeren.
Helsepersonell som ikke kan rekvirere prevensjon med e-resept bør vurdere et samarbeid med annet helsepersonell som har tilgang på dette og dermed kan aktivere vergeinnsynsreservasjon.
Vergeinnsynsreservasjon – papirresepter
Vergeinnsynsreservasjon er likevel ivaretatt på papirresept. Ettersom det ikke er mulig å merke papirresepter med «vergeinnsynsreservasjon», har Helsenorge en rutine på at papirresepter kun vises til innbygger som selv har innloggingsrettigheter på Helsenorge, det vil si til personer som er helserettslig myndige. Det betyr at papirresepter ikke vises på Helsenorge når foreldre gjør innsyn på vegne av barn 0–16 år, eller når én som har fått ordinær fullmakt gjør innsyn på vegne av innbyggeren. Opplysninger om utlevering på papirresepter er imidlertid tilgjengelig for helsepersonell via kjernejournal.
I tillegg har apotekene innført rutiner for ytterligere å sikre dette. Rekvirenten kan skrive «vergeinnsynsreservasjon» på de aktuelle papirreseptene. Apotekene sikrer da at disse papirreseptene vil bli registrert og skjermet.
Ved ønske om vergeinnsyn
Hvis det er et ønske fra den unge at foreldre/verge har innsyn og oversikt over prevensjonsbruken, bør rekvirerende helsepersonell samarbeide med helsepersonell som har tilgang på e-resepter for å sikre at foreldre/verge får tilgang på legemiddeloversikten på Helsenorge.
Blokkering av tilgang til reseptopplysninger
Som hovedregel vil fastlege få melding om alle resepter som er utstedt til pasienter på hens liste. I noen helt spesielle tilfeller kan det foreligge et berettiget ønske om at fastlege ikke får informasjon om at annet helsepersonell har rekvirert hormonell prevensjon til den unge.
Det er ikke mulig å angi en slik reservasjon på selve resepten. Men dette må pasienten selv ta ansvar for. Unge under 16 år må selv ta opp dette med apoteket ved utleveringen. Apoteket kan da unnlate å sende utleveringsrapport til fastlegen. Fastlegen vil da ikke få melding om utlevering på resepten.
Personer over 16 år kan selv logge seg inn på Helsenorge og administrere blokkering av tilgang til reseptopplysninger. Det er viktig å snakke med den unge om muligheten for blokkering av tilgang til reseptopplysninger. Likeledes er det også riktig å snakke om viktigheten av at fastlegen har god oversikt over pasientens legemiddelbruk for å kunne gi best mulig og forsvarlig helsehjelp i alle situasjoner.
Begrunnelse – dette er rådet basert på
Metode og prosess
Sist faglig oppdatert: 21.12.2021
Bakgrunn
De foreliggende faglige rådene om rekvirering av hormonell prevensjon til personer under 16 år er resultat av et oppdrag gitt av Helse- og omsorgsdepartementet til Helsedirektoratet i tillegg til tildelingsbrev nr. 69, datert 30. september 2021.
Helsedirektoratet ble bedt om å utarbeide veiledningsmateriell til helsepersonell for rekvirering av hormonell prevensjon til personer under 16 år. Veiledningsmateriellet skal blant annet svare ut beskrivelsen som kommer frem av punkt 4.2.1 i Handlingsplan for fortsatt reduksjon i antall svangerskapsavbrudd – informasjon og tilgjengelighet 2020–2024 (regjeringen.no).
Helsesykepleiere og jordmødres rekvireringsrett til prevensjon
Helsesykepleiere og jordmødre i helsestasjons- og skolehelsetjenesten har siden 2002 hatt rekvireringsrett til kortidsvirkende prevensjon. Rekvireringsretten ble 1. mars 2006 utvidet til å gjelde alle typer hormonell prevensjon, med unntak av p-stav og spiral. Siden 2016 har helsesykepleiere og jordmødre kunnet rekvirere alle typer prevensjon, også langtidsvirkende prevensjon som p-stav og spiral til personer over 16 år.
Helse- og omsorgsdepartementet sende 5. oktober 2020 forslag til ny forskrift om legemiddelresepter og rekvisisjoner på høring. I høringsnotatet foreslo departementet å utvide rekvireringsretten for helsesykepleiere og jordmødre til å gjelde prevensjon til personer under 16 år. Forskriften skal erstatte gjeldende forskrift av 27. april 1998 nr. 455 om rekvirering og utlevering av legemidler fra apotek. Se høringsnotat og høringssvar til forslag til ny forskrift om legemiddelresepter og rekvisisjoner (regjeringen.no).
Helse- og omsorgsdepartementet fastsatte den 24. august 2021 endring i forskrift om rekvirering og utlevering av legemidler fra apotek. Endringen innebærer en utvidelse av helsesykepleiere og jordmødres rekvireringsrett for prevensjon til også å gjelde personer under 16 år. Forskrifts-endringen trer i kraft 1. januar 2022. Det ble videre besluttet at unge under 16 år som mottar hormonell prevensjon fra helsesykepleier eller jordmor, skal anbefales å tilbys årlig samtale med helsesykepleier eller jordmor. Anbefalingen om tilbud om årlig samtale gjelder ikke når det er lege som rekvirerer.
Formål, primærmålgrupper og avgrensinger
Formål
Formålet med de faglige rådene er å bidra til at rekvirering av hormonell prevensjon til personer under 16 år:
- gjøres på en måte som ivaretar hensyn til avvergingsplikten og andre forhold som berører barn under 16 år spesielt
- innebefatter samtaler og veiledning om seksuell helse, prevensjonsbruk og mulige bivirkninger
- bidrar til at helsepersonell som rekvirerer prevensjon har nødvendig kompetanse til å kunne avdekke overgrepssituasjoner (uansett alder), samt veilede og gi råd til unge i forhold med stor aldersforskjell og mangel på gjensidig tillit og jevnbyrdighet
Primærmålgrupper
- Helsepersonell (leger, helsesykepleiere, jordmødre) som skal rekvirere og følge opp unge prevensjonsbrukere.
- Ledere for virksomheter som rekvirerer hormonell prevensjon
- Apoteker
Avgrensninger
De faglige rådene omhandler generelle og praktiske råd rundt veiledning og rekvirering av hormonell prevensjon til personer under 16 år.
De faglige rådene omfatter ikke:
- anbefalinger om valg av legemiddel, samt omtale av kontraindikasjoner, bivirkninger mv. Det henvises til faglig anerkjent kilder for informasjon om dette. I rådene er det lenket til flere relevante kilder.
- spørsmål om fast bidragssats til prevensjonsmidler (helfo.no). Per dags dato gjelder dette for aldersgruppen 16 til og med 22 år.
Prosess
Helsedirektoratets arbeid med de faglige rådene har skjedd i samarbeid med og innspill fra:
- Stiftelsen Sex og samfunn v/ Trine Aarvold og Stine Solli
- Landsgruppen for helsesykepleiere NSF v/Ann Karin Swang
- Oslo kommune, Bydel St. Hanshaugen HFU v/helsesykepleier Camilla Rørtveit
- Haugesund kommune, Helsestasjon 0-5 år, avdelingsleder Ruvejda Trkulja
- Bergen kommune v/ rådgiver og systemkoordinator Grethe Almenning
- Direktoratet for e-helse v/Inger Anette Finrud
- Norsk Helsenett v/Marianne G. Westeng og Sissel L. Bakken
Helsedirektoratet ønsker innspill til de faglige rådene
Helsedirektoratet inviterer til å sende inn innspill til utkastet. Vi ber om at det i innspillene kommer tydelig fram hvilke av rådene det gis innspill eller kommentarer til. Vi vil vurdere innspillene og eventuelt foreta endringer og justeringer fortløpende.
Innspill merkes med saksnummer 21/39506 og sendes til postmottak@helsedir.no. Frist for å gi innspill settes til 30. mars 2022.
Kontaktpersoner:
- Edle Fuglset Buer: edle.fuglset.buer@helsedir.no
- Arild Johan Myrberg: arild.johan.myrberg@helsedir.no