Nasjonale faglige råd for kosthold ved diagnoser og sykdomstilstander
Råd om kosthold ved ulike diagnoser og sykdomstilstander
Kosthold ved diabetes
Sist faglig oppdatert: 30.06.2023
Se nasjonal faglig retningslinje for diabetes:
Levevaner ved diabetes og behandling av overvekt og fedme
Kosthold ved hjerte- og karsykdom
Sist faglig oppdatert: 05.10.2018
Hjerte- og karsykdommer oppstår i blodårene i hjertet, hjernen eller andre organer og er fortsatt en betydelig dødsårsak i Norge (fhi.no). En viktig risikofaktor for utvikling av hjertesykdom er mengden kolesterol i blodet. Blodkolesterolet påvirkes av maten vi spiser, og et kosthold med gunstig fettsyresammensetning kan senke det ugunstige LDL-kolesterolet med 5-30 %. Høyt blodtrykk er også en viktig risikofaktor som påvirkes av saltmengden i kostholdet.
Ernæringsbehandling
Utgangspunktet for ernæringsbehandlingen er nøkkelrådskosten. Denne bør tilpasses slik at fettkvaliteten i kostholdet blir best mulig. Det mest hensiktsmessige er å bytte ut / redusere inntaket av matvarer med mye mettet fett til fordel for matvarer med flerumettet fett.
Mettet fett bør ikke erstattes med sukker eller stivelsesholdige matvarer. De største kildene til mettet fett i kostholdet er kjøtt- og meieriprodukter. Gode kilder til umettet fett er myke plantemargariner, nøtter, avokado, raps- eller olivenolje, majonesprodukter, frø, tran, fet fisk og pålegg med økt innehold av sunne oljer. Inntaket av mettet fett i kosten bør være under 10 % av det totale energiinntaket. Dersom dette ikke gir ønsket reduksjon av LDL-kolesterol bør mettet fett senkes til under 7 % av energiinntaket.
Et høyt inntak av plantekost som frukt, grønnsaker, bær, belgvekster og fullkornsprodukter er bra for hjertet. Man bør derfor spise «5 om dagen» eller mer. Omega 3-fettsyrer fra fet fisk er gunstig og bør spises flere ganger i uken.
Ved hypertriglyseridemi bør inntaket av alkohol, sukker og sukkerholdig mat og drikke vurderes, siden disse i stor grad påvirker konsentrasjonen av slike fettstoffer i blodet.
Utfordringer
For mange vil det være utfordrende å redusere inntaket av mettet fett. Samtale og veiledning bør fokusere på praktiske endringer som passer den enkelte.
Praktisk – slik kan rådet følges
- Ha et variert kosthold med mye grønnsaker, frukt og bær, grove kornprodukter og fisk, magre meieri- og kjøttprodukter, og begrensede mengder bearbeidet kjøtt, rødt kjøtt, salt og sukker. Nøkkelhullet er en god guide (helsenorge.no).
- Øk inntaket av flerumettet fett fra fisk og planter som nøtter, frø, oliven, raps og avokado. Unngå kokos, kakaofett og palmeolje, som inneholder mye mettet fett.
- 5 om dagen eller mer bør prioriteres daglig.
- Snacks, godteri og fast food bør begrenses.
- Vektreduksjon eller opprettholdelse av sunn vekt er anbefalt.
- Bruk råvarer eller bearbeidede varer med lite salt (helsenorge.no).
- Røykeavvenning er svært viktig både i primær- og sekundær forebygging.
Begrunnelse – dette er rådet basert på
Sammendrag
Kilder
- Nasjonalt råd for ernæring, Kostråd for å fremme folkehelsen og forebygge kroniske sykdommer, Helsedirektoratet, 2011, IS-1881
- Eckel RH, et al, 2013 AHA/ACC Guideline on Lifestyle Management to Reduce Cardiovascular Risk, A Report of the American College of Cardiology/American Heart Association Task Force on Practice Guidelines, Circulation, 2013
- Nasjonal faglig retningslinje for forebygging av hjerte- og karsykdom, Helsedirektoratet
Kosthold ved osteoporose
Sist faglig oppdatert: 05.10.2018
Osteoporose er det samme som benskjørhet. Osteoporose er vanlig i Norge og det er estimert at om lag halvparten av hoftebruddene kan forklares ut i fra levevaner og ernæringssituasjon. Et høyt alkoholinntak og røyking øker risikoen for osteoporose. Underernæring og svingninger i vekt økte også risikoen for osteoporotiske brudd.
Målsetning
Målet er å forebygge underernæring samt sikre tilstrekkelig inntak kalsium og vitamin D.
Ernæringsbehandling
For personer i ernæringsmessig risiko anbefales energi og næringstett kost. Personer som er i god ernæringsstatus anbefales nøkkelrådskost. For begge gruppene er det viktig med tilstrekkelig inntak av vitamin D og kalsium.
Vitamin D øker opptak av kalsium i tarmen og er nødvendig for mineraliseringen av skjelettet. Eldre over 75 år anbefales 20 µg (mikrogram) vitamin D per dag, hvilket er dobbelt så høyt som anbefalingen til den yngre befolkningen. Derfor er tilskudd ofte nødvendig i denne aldersgruppen. En teskje tran eller 100 gram laks gir henholdsvis 10 µg vitamin D.
Kalsium er en viktig bestanddel i skjelettet. Anbefalt inntak for voksne er 800 mg per dag. Melk og meieriprodukter bidrar med ca 70 prosent av det totale kalsiuminntaket. For postmenopausale kvinner er det holdepunkter for at tilskudd med 500–1000 mg kalsium kan redusere tap i benmasse.
Utfordringer
Osteoporoserisiko kan påvirkes av medisinsk behandling, som for eksempel langvarig bruk av kortisonpreparater. Lege bør følge opp dette og vurdere behov for tilskudd eller medisiner.
Praktisk – slik kan rådet følges
- Et sunt kosthold og fysisk aktivitet er begge viktige faktorer for god benhelse. Regelmessig vektbærende aktivitet 2–3 ganger per uke anbefales.
- Unngå underernæring.
- Rikelig med frukt og grønnsaker er trolig gunstig.
- Helsepersonell bør oppfordre til røykeslutt.
- Kalsiuminntaket bør vurderes hos personer med lavt forbruk av meieriprodukter.
Begrunnelse – dette er rådet basert på
Sammendrag
Kilder
- Faglige retningslinjer for forebygging og behandling av osteoporose og osteoporotiske brudd, Sosial- og helsedirektoratet 2005
- Anbefalinger om kosthold, ernæring og fysisk aktivitet, Helsedirektoratet, 2014, IS-2170
Kosthold ved kreftsykdom
Sist faglig oppdatert: 05.10.2018
Personer med kreft har svært ulike ernæringsutfordringer avhengig av lokalisasjon av kreft, type behandling og fase i behandlingsløpet. Noen kreftformer gir stor risiko for underernæring. Å opprettholde ernæringsstatus gjennom behandlingsforløpet blir derfor en viktig målsetning.
Ernæringsbehandling
For pasienter som ikke er i ernæringsmessig risiko eller opplever vektøkning anbefales nøkkelrådskost. Pasienter som er i ernæringsmessig risiko bør ha energi- og næringstett kost.
Energibehovet hos personer med kreft kan være både økt, redusert eller uendret. Derfor bør vekten følges for å vurdere behovet. Målsetting er å forebygge og behandle underernæring, forbedre allmenntilstanden, øke toleranse for kreftbehandlingen, redusere bivirkninger, styrke immunforsvaret og bedre livskvalitet.
Vekttap og underernæring er vanlig og kan skyldes symptomer av kreftsykdommen, psykososiale faktorer, økt tap av næringsstoffer, økt behov for næringsstoffer eller kakeksi. Kakeksi er en tilstand der kreftsykdommen påvirker omsetningen av næringsstoffer eller matlysten. Kakeksi gir større muskeltap enn ved tilsvarende vekttap hos friske. Nok og næringsrik mat er derfor viktig for å bremse vekttapet så mye som mulig. Slanking under kreftbehandling er ikke anbefalt.
Utfordringer
Mange kreftpasienter sliter med dårlig appetitt. Årsaken til denne bør utredes for å gi pasienten tilpassede kostråd og forebygge underernæring.
Det finnes mye alternativ og erfaringsbasert informasjon om kosthold ved kreft. Vi anbefaler at man følger Helsedirektoratets anbefalinger i Kosthåndboken og råd fra Kreftforeningen (kreftforeningen.no). Det er ikke dokumentert at man må unngå spesielle matvarer under kreftbehandling. Bruk av høye doser enkeltvitaminer eller mineraler frarådes.
Enkelte kreftformer og behandlinger gir spesielt store ernæringsutfordringer. For eksempel ved strålebehandling mot hode, hals, spiserør, magesekk, bekken eller ved forsnevringer/passasjehinder i fordøyelseskanalen kan det i perioder være aktuelt med ernæring via sonde eller intravenøst.
Praktisk – slik kan rådet følges
Praktiske kostråd ved ulike symptomer
- Kvalme: syrlig, mager, salt eller kald mat frister ofte mest. Kald drikke, små hyppige måltider og frisk luft kan bedre matinntaket.
- Smaksforandringer: kald mat smaker ofte mindre. Bruk milde krydder som urter for å gi maten smak. Skyll munnen med litt sitronvann før måltidet. Velg fisk hvis kjøtt har metallsmak.
- Sårhet i munn, svelg eller spiserør: velg kald eller romtemperert mat. Velg mat som er lett å mose og svelge. Unngå mat som kan irritere som sitrusfrukter, tomat, knekkebrød, ristet brød og rå grønnsaker.
- Munntørrhet: Drikk gjennom hele dagen, for eksempel syrnede melkeprodukter, sitronvann, juice av sitrusfrukt eller grønnsaker, sportsdrikk eller buljong. Bløt eller moset mat er ofte mest behagelig å spise. Tyggegummi eller pastiller kan øke spyttproduksjonen.
Disse rådene er hentet fra Kreftforeningens kostråd til kreftpasienter (kreftforeningen.no), hvor det er mer nyttig informasjon å hente.
Begrunnelse – dette er rådet basert på
Sammendrag
Kilder
- Arends J, et al. ESPEN Guidelines on Enteral Nutrition: Non-surgical oncology. Clin Nutr 2006;25(2):245-59.
- Nasjonalt råd for ernæring. Kostråd for å fremme folkehelsen og forebygge kroniske sykdommer. Oslo, Helsedirektoratet 2011, IS-1881
- Jeppesen E, Juvet LK, Nasjonalt kunnskapssenter for helsetjenesten, red. Komplementær og alternativ behandling for pasienter med kreft (fhi.no), 2011
- Kreftforeningen om kosthold og kreft (kreftforeningen.no)
Kosthold ved overvekt og fedme
Sist faglig oppdatert: 05.10.2018
Overvekt og fedme er et stadig økende problem blant både barn og voksne, og er et av de største helseproblemene i verden. Overvekt og fedme skyldes ubalanse mellom energiinntak og energiforbruk over tid. Genetiske faktorer og biologisk ubalanse i appetittreguleringen kan være avgjørende for at noen er mer utsatt for å utvikle overvekt og fedme enn andre. Medikamenter, ulike sykdommer, psykiske og sosiale forhold kan også være medvirkende faktorer.
Behandling av overvekt og fedme krever grundig utredning av årsakene til vektproblemene hos den enkelte, slik at behandlingen blir individualisert og målrettet. Det er viktig å ha realistiske mål for behandlingen. Oppfølging over lang tid er ofte nødvendig.
Ernæringsbehandling
Målet er at den enkelte kommer fram til et kosthold og aktivitetsnivå som gir varig vektreduksjon. Vekten bør ikke være det eneste målet; mestring, bedret selvfølelse, livskvalitet og redusert risiko for utvikling av tilstander som diabetes type 2 og hjerte- og karsykdommer er også viktige mål. For å oppnå vektreduksjon må man være i negativ energibalanse. Dette kan skje ved hjelp av en reduksjon i energiinntak og/eller økt energiforbruk ved fysisk aktivitet.
En vektreduksjon på 5–10 % kan gi betydelig helsegevinst og bør anses som vellykket, til tross for at den optimale vekten ikke er nådd. Personer med KMI > 40 eller KMI > 35 med tilleggssykdommer kan ha behov for en større vektreduksjon for å oppnå ønsket helseeffekt.
Utfordringer
Fedme øker risikoen for blant annet høyt blodtrykk, hjerteinfarkt, hjerneslag, flere kreftformer, diabetes type 2, gallestein, muskel- og leddplager og psykososiale plager. Overvekt og fedme er lettere å forebygge enn å behandle. Omgivelsene og omsorgspersoner bør tilrettelegge for et sunt kosthold og gode aktivitetsvaner fra ung alder.
Praktisk – slik kan rådet følges
- Kostveiledningen må alltid ta utgangspunkt i pasientens kosthold, måltidsrytme, spiseatferd og måltidsvaner. Matdagbok kan være et nyttig verktøy for å kartlegge nåværende kosthold og endringer over tid.
- Kostrådene må individualiseres for å imøtekomme personens sosiale, kulturelle og personlige behov.
- Man må også ta hensyn til alder, grad av overvekt/fedme, og sykdomstilstand.
- En tilpasset nøkkelrådskost med et høyt innhold av grønnsaker, grove kornprodukter, fisk, magert kjøtt og magre melkeprodukter anbefales.
- Vann anbefales som tørstedrikk. En bør unngå eller begrense inntaket av søte og energirike drikker.
- Multivitamin-mineraltilskudd anbefales til personer som ikke får dekket det daglige anbefalte inntaket av vitaminer og mineraler.
- Samtale om fysisk aktivitet og motivasjon bør være en naturlig del av kostveiledningen.
Begrunnelse – dette er rådet basert på
Sammendrag
Kilder
- Temasider om overvekt og fedme (helsenorge.no)
- Drevon C, Blomhoff R, Mat og medisin – Lærebok i generell og klinisk ernæring, Cappelen Damm, 6. utgave, 2012
- Forebygging, utredning og behandling av overvekt og fedme hos voksne, Nasjonale retningslinjer for primærhelsetjenesten, Helsedirektoratet, 2011, IS-1735
- Folkehelseinstituttets temasider: Overvekt og Fedme (fhi.no)
Kosthold ved laktoseintoleranse
Sist faglig oppdatert: 05.10.2018
Ved laktoseintoleranse passerer laktose (melkesukker) ufordøyd gjennom tynntarmen og videre til tykktarmen som følge av lav aktivitet av laktase (enzym som skal bryte ned laktose). I tykktarmen blir laktose nedbrutt av bakterier og denne prosessen kan gi luftsmerter og endret avføring.
Laktoseintoleranse er vanlig i deler av verden som Afrika, Sør-Amerika og Asia. Laktoseintoleranse kan også forekomme midlertidig som følge av andre sykdommer eller skader i tarmen. Toleransen for laktose kan også bli gradvis dårligere med årene, og mange eldre opplever å tåle laktose i mindre mengder enn før. Laktose skader ikke tarmen på noe vis, det medfører bare et forbigående ubehag.
Ernæringsbehandling
Målet er å finne ut hvilken grad av laktosereduksjon som er nødvendig for at symptomene opphører.
Laktose finnes bare i melkeprodukter og produkter der melk er en viktig ingrediens. Det er sjelden nødvendig å unngå laktose fullstendig ved intoleranse. De fleste tåler små mengder vanlig melk i kaffen eller rømme til middagen Hver enkelt bør prøve seg frem for å finne ut hvor mye de tåler av ulike meieriprodukter. Utvalget av laktosereduserte og laktosefrie melkeprodukter på markedet blir også stadig større.
Personer med laktoseintoleranse bør innta tilstrekkelige mengder meieriprodukter med lavt laktoseinnhold, som faste hvite oster, laktosefrie- og/eller laktosereduserte produkter.
Utfordringer
Det er viktig å skille mellom laktoseintoleranse og melkeproteinallergi. En person med laktoseintoleranse tåler melkeprotein og mange kan også tåle små mengder laktose. Dette gir fleksibilitet og rom for variasjon i kostholdet. Å dekke kalsiumbehovet uten å innta meieriprodukter kan være vanskelig. Man bør da bruke kalsiumberikede plantemelkprodukter. Det kan være behov for tilskudd av andre vitaminer og mineraler, f.eks B12 og jod.
Praktisk – slik kan rådet følges
- Faste oster som Norvegia, Jarlsberg, brie og blåmuggost inneholder naturlig svært lite laktose og kan brukes.
- Laktosefrie og laktosereduserte varianter av drikkemelk, yoghurt, kesam, fløte, rømme og iskrem anbefales.
- Prim og brunost inneholder mye laktose og er ikke egnet ved laktoseintoleranse.
- Syrnede melkeprodukter i moderate mengder tåles ofte bedre enn søtmelksprodukter.
- Vanlige meieriprodukter kan i de fleste tilfeller erstattes med laktosereduserte varianter uten at det endrer smak eller konsistens. For eksempel risgrøt, pannekaker eller hvit saus.
- Det finnes tabletter på apoteket (Kerutab og Lactrase) som hjelper til å spalte laktase i tarmen. Disse kan brukes ved anledninger der man ønsker å spise laktoseholdig mat.
Begrunnelse – dette er rådet basert på
Kosthold ved matvareallergi/-overfølsomhet
Sist faglig oppdatert: 05.10.2018
Ulike reaksjoner på mat krever ulike kostholdstilpasninger. Man skiller på allergiske og ikke-allergiske overfølsomhetsreaksjoner på mat. En matallergi krever stort sett at man må unngå allergenet totalt. De vanligste matvarene å være allergisk mot er melkeprotein, egg, fisk, skalldyr, trenøtter, peanøtter, hvete, gluten (cøliaki) og soya. Ved ikke-allergisk overfølsomhet vil ikke immunsystemet påvirkes, og som oftest kan man tåle litt. Eksempler på slik overfølsomhet er laktoseintoleranse som er omtalt lenger opp på denne siden.
Ernæringsbehandling
Målet med ernæringsbehandlingen er at pasienten skal finne fram til et kosthold uten de matvarene eller næringsstoffer de reagerer på samtidig som kostholdet ikke blir unødvendig begrenset.
Behandling av matvareallergi innebærer ofte streng eliminasjon av proteiner fra aktuelle matvarer. Personer med matvareallergi bør får kostveiledning av ernæringskyndig helsepersonell. Det er viktig at personen med allergi selv har kunnskap om hva man ikke tåler og at de som tilbereder maten har oppdatert kunnskap om matens innhold.
Matvarer skal merkes om de inneholder allergener. Allergener skal være uthevet i innholdsfortegnelsen slik at det er lett å se om matvaren kan spises. Mange produkter er merket med «kan inneholde spor av». De fleste allergikere tåler mat merket med spor av, men svært sensitive bør konferere med lege/helsepersonell.
Utfordringer
Når basismatvarer, som for eksempel melk, korn eller fisk fjernes fra kostholdet, fjerner man samtidig viktige kilder til næringsstoffer. Dette medfører økt risiko for ernæringsmangler. Barn er spesielt utsatt. Feilernæring i ung alder kan få større konsekvenser enn hos voksne. De fleste barn vokser av seg allergi mot egg, melk og hvete. Derfor er det viktig med regelmessig utredning for å revurdere diagnosen.
Praktisk – slik kan rådet følges
- Ved kumelkallergi må man ha et kosthold helt uten meieriprodukter. Meieriprodukter er en viktig kilde til kalsium, jod, B-vitaminer og sink. For å dekke kalsiumbehovet er ofte tilskudd nødvendig. Astma- og allergiforbundets faktaark sier hva som er nyttig å vite om kumelkallergi (naaf.no).
- Ved hveteallergi må man følge et glutenfritt kosthold, altså samme anbefalinger som ved cøliaki. Mer informasjon kan man finne i Astma- og allergiforbundets faktaark om hveteallergi (naaf.no) og på Norsk Cøliakiforenings nettsider (ncf.no).
- Nøtteallergi kan gi svært kraftig reaksjoner, og kan vare livet ut. Nøtter og peanøtter anbefales derfor ikke som en del av standardkosten i korttidsinstitusjoner. Astma- og allergiforbundets faktaark sier hva som er nyttig å vite om nøtteallergi (naaf.no).
-
Allergi mot fisk og skalldyr kan arte seg forskjellig, noen reagerer på stekeos og damp fra tilberedning av fisk. Fisk er en viktig kilde til omega 3-fettsyrer, og personer med fiskeallergi bør derfor ta tran. Mer informasjon kan man finne i Astma- og allergiforbundets faktaark om fiskeallergi (naaf.no).
- Pollenallergi ser ut til å ha blitt mer vanlig enn før, hvilket kan føre til flere kryssreaksjoner mot plantemat som frukt, rå grønnsaker (og) trenøtter og peanøtter, samt lupin. Folkehelseinstituttet omtaler kryssreaksjoner og lupin i sin rapport fra Matallergiregisteret (fhi.no).
Begrunnelse – dette er rådet basert på
Sammendrag
Kosthold ved dysfagi (tygge- og svelgevansker)
Sist faglig oppdatert: 22.12.2022
Dysfagi, eller spise-, tygge- og svelgevansker, er en felles betegnelse for nedsatt munn-, tunge- og svelgemuskulatur eller nedsatt nerveforsyning til disse musklene, som påvirker mat- og drikkeinntaket.
Dysfagi kan oppstå som følge av en rekke sykdommer, tilstander eller skader. Eksempler er hjerneslag, hjernesvulst, kreft, strålebehandling, kirurgi, betennelser eller infeksjoner i munn, svelg eller spiserør, nevrologiske sykdommer eller skader som multippel sklerose, amyotrofisk lateralsklerose (ALS), Parkinsons sykdom, cerebral parese eller demens.
Dysfagi kan også forekomme hos eldre eller syke med svekket almenntilstand, hos personer med spiserørsbetennelser, forsnevringer i spiserøret, eller ved munntørrhet.
Et tverrfaglig team bør utrede tygge- og svelgefunksjonen hos pasienten.
Ernæringsbehandling
En normal tygge- og svelgefunksjon kjennetegnes av at en kan håndtere alle mat- og drikkekonsistenser uten vansker.
Dysfagi kan variere fra lett ubehag til alvorlig manglende kontroll i spise-, tygge- og svelgeprosessen. Når svelgevansker oppstår som følge av akutt sykdom eller skade, blir funksjonen oftest gradvis bedre. Svelgevansker som følger fremskridende sykdom, vil ofte gradvis forverres.
Målet med ernæringsbehandlingen er å sikre pasientens ernæringsmessige behov samt at maten og måltidene oppleves behagelige og trygge for pasienten. Det er ofte behov for å endre konsistens både på mat og drikke. Valg av konsistensnivå bør skje med bakgrunn i kartlegging av tygge- og svelgefunksjonen.
Kartlegging
Kartlegging av tygge- og svelgfunksjon kan gjøres gjennom anamnese (samtale), svelgetesting eller måltidsobservasjon. Vurdering og behandling av spise- og svelgfunksjon og tilpasning ved bevegelsesvansker er ofte et tverrfaglig samarbeid, med blant annet lege, helsefagarbeider, sykepleier, fysioterapeut, ergoterapeut, klinisk ernæringsfysiolog og logoped. Logopeder er eksperter på utredning av kompliserte svelgeproblemer.
Logopeder fokuserer på selve funksjonen i munn og svelg og kan anbefale øvelser eller konsistenstilpasninger. Ved mange sykehus er det mulig å få gjennomført instrumentell svelgefunksjonsvurdering (videofluoroskopisk svelgefunksjonsvurdering) eller fleksibel endoskopisk evaluering av svelgefunksjon (FEES).
Oppfølging
Oppfølging av vekt og ernæringsstatus er viktig hos pasienter med dysfagi for å hindre underernæring. Hvis spising gjennom munnen blir for krevende og ikke dekker pasientens ernæringsmessige behov bør sondemat/gastrostomi vurderes.
Dersom pasientens funksjonsnivå endrer seg over tid, positivt eller negativt, er det viktig å ta ny svelgefunksjonsvurdering slik at tiltak og anbefalinger kan justeres.
Mulige tegn på tygge- og svelgevansker
- brekninger, gulping, hoste eller tung pust under eller like etter inntak av mat eller drikke, eller hypping kremting etter svelging
- at måltidene tar lang tid (mer enn 30 minutter)
- at det er matrester i munnen etter måltidet
- uklar eller grøtete stemme under eller rett etter inntak av mat eller drikke
- sikling eller søling fra munnen ved inntak av mat eller drikke
- små måltider eller dårlig væskeinntak og/eller ensidig matvarevalg
- vekttap, underernæring eller dehydrering, eller manglende vektøkning hos barn
- ubehag ved svelging, eller klumpfølelse i halsen
Konsistenstilpasset mat og produkter på blå resept
Konsistenstilpasset kosthold er mat og drikke som er tilpasset tygge- og svelgefunksjonen. Mat som er konsistenstilpasset blir ofte mer utspedd i energi- og næringsinnhold. I tillegg til at mange må velge energirike råvarer og bruke energiberikning, kan det være behov for kosttilskudd og spesialprodukter for at maten skal ha tilstrekkelig energi- og næringsinnhold.
Det finnes ulike energi- og næringstette drikker, supper og puddinger/desserter på apoteket. Det finnes også flere forskjellige typer fortykningsmidler beregnet for fortykning av mat og drikke. Målet med å bruke disse er å oppnå riktig konsistens tilpasset brukeren. De forskjellige fortykningsmidlene brukes i forskjellig mengde for å oppnå rett konsistens, så det er viktig å lese instruksjoner på middelet man bruker.
Ved dysfagi kan flere slike produkter fås på blå resept, som skrives ut av behandlingsansvarlig lege. Det kan søkes etter Lov om folketrygd (folketrygdloven) § 5-14, jf. blåreseptforskriften § 6. Ved alvorlige spisevansker kan det være nødvendig med ernæring gjennom nesesonde eller gastrostomi. Sondeernæring fås på blå resept.
Konsistenstilpasset kost
Helsedirektoratet anbefaler å følge The International Dysphagia Diet Standardisation Initiative (IDDSI) sin inndeling av mat og drikke i konsistensnivåer fra Nivå 0 – Tynn drikke til Nivå 7 – Normal kost (se tabell).
For hvert nivå er det beskrevet hvordan maten skal være med hensyn til konsistens, partikkelstørrelse og så videre for å passe i en gitt kategori. IDDSI spesifiserer også enkle, praktiske metoder for å teste hvilket konsistensnivå en mat- eller drikkeprøve ligger på.
Tabellen under gir en rask oversikt over konsistensnivåene. For mer informasjon, testmetoder og eksempler vises til IDDSIs veiledere, se iddsi.org/translations for å hente ned siste norske versjon av disse.
Konsistensnivå | Mat | Drikke | Beskrivelse | Begrunnelse for konsistensnivået |
---|---|---|---|---|
7 | Normal kost | - | Normal hverdagsmat i varierende konsistens tilpasset alder og utviklingsnivå. Kan spises ved alle slags metoder | Krever evne til å bite hard og myk mat og tygge lenge nok til å forme maten til en svelgeklar masse. Krever evne til å fjerne bein, brusk, skall og annet som ikke kan svelges trygt fra munnen |
7 | Lett-tyggelig | - | Normal hverdagsmat med myk/mør konsistens tilpasset alder og utviklingsnivå. Kan spises ved alle slags metoder | Krever evne til å bite hard og myk mat og tygge lenge nok til å forme maten til en svelgeklar masse. Krever ikke nødvendigvis tenner. Krever utholdenhet til å tygge og behandle myk/mør mat i munnen. Kan passe for personer som synes harde eller seige konsistenser er vanskelige å tygge og svelge |
6 | Myk og oppdelt
| - | Kan moses og spises med skje, gaffel eller spisepinner. Myk, mør og fuktig tvers gjennom. Oppdelt i små biter som ikke er harde eller seige | Behøver ikke å bites. Krever tygging. Tungekraft og -kontroll kreves for tygging og svelging. Kan hjelpe ved smerter eller tretthet ved tygging, manglende tenner eller dårlig tilpassede tannproteser |
5 | Farse* | - | Kan spises med gaffel eller skje. Kan formes til en ball på tallerkenen. Kan inneholde små klumper, men disse er myke og kan moses med tungen eller en gaffel | Krever minimalt med tygging. Egnet ved smerte eller tretthet ved tygging, ved manglende tenner eller dårlig tilpassede tannproteser |
4 | Puré*
| Ekstremt tykk | Spises vanligvis med skje, kan spises med gaffel. Krever ikke tygging. Kan formes eller legges i lag. Opprettholder sin form. Kan ikke helles eller drikkes. Har ingen klumper. Er ikke klebrig. Væske skiller seg ikke fra fast stoff
| Krever ikke tygging. Egnet ved betydelig svekket tungekontroll, risiko for rester i munnen ved for klebrig mat, manglende evne til tygging, forflytting av mat i munnen eller svelging, ved smerte ved tygging eller svelging, manglende tenner eller dårlig tilpassede tannproteser |
3 | Smoothie | Moderat tykk | Kan drikkes fra kopp eller glass. Kan spises med skje/slurpes. Jevn konsistens uten klumper eller artikler. Kan ikke spises med gaffel. Vanskelig å drikke gjennom et vanlig sugerør | Brukes dersom tungekontrollen ikke er tilstrekkelig til å håndtere tynnere væsker. Behøver noen grad av tungeinnsats for forflytning til svelget. Kan brukes ved smerter ved svelging |
2 | | Litt tykk | Kan slurpes, renner raskt av en skje, men saktere enn tynn drikke. Kreves noe anstrengelse for å drikkes gjennom et vanlig sugerør | Hvis tynn drikke renner for raskt til å kontrolleres trygt. Kan være passende hvis tungekontrollen er lett redusert |
1 | | Minimalt tykk | Litt tykkere enn vann, men renner gjennom et sugerør, en sprøyte eller en flaskesmokk | Brukes oftest til spedbarn som behøver tykkere drikke enn normal morsmelk. Hensynet til flyt gjennom flaskesmokk vurderes individuelt fra tilfelle til tilfelle. Kan brukes med voksne der tynn drikke flyter litt for fort til å kontrolleres trygt |
0 |
| Tynn | Renner som vann, Kan drikkes gjennom en hvilken som helst slags kopp, sugerør eller smokk ettersom hva som passer for alder og ferdighetsnivå | Krever evne til å håndtere alle typer væske trygt i munn og svelg |
* Der det finnes en eksisterende kostkonsistens som betegnes som «finmost» eller «findelt», sjekk om denne passer med spesifikasjonene til Nivå 5 – Farse, eller om den behøver justering. Der det finnes en eksisterende kostkonsistens som betegnes som «glatt» eller «geléringskost», sjekk om denne passer med spesifikasjonene av Nivå 4 – Puré.
Valg av konsistensnivå tilpasses den enkeltes behov. En del pasienter kan ha behov for både tilpasset mat og drikke. Betegnelsene over kan med fordel brukes som et spekter – eksempelvis kan en si at pasienten kan spise «Nivå 2 – Litt tykk drikke til Nivå 5 – Farsekost». Dermed inkluderer man alle konsistensene mellom (Nivå 3 og 4), som pasienten også kan spise. Eller «Nivå 0 – Tynn til Nivå 4 – Puré» for å vise at pasienten trenger tilpasset kost, men kan drikke alle drikkekonsistenser.
Praktisk – slik kan rådet følges
- En tverrfaglig utredning av den enkeltes spise- og svelgevansker bidrar til å sikre at både medisinske, funksjons- og ernæringsmessige aspekter ivaretas.
- Individuell tilpasning krever jevnlige faglige vurderinger av pasientens spise- og svelgefunksjon dersom funksjonsnivået stiger eller synker.
- Ved bevegelsesvansker (motoriske vansker) eller kognitive vansker kan det være behov for å tilpasse sittestilling (rett eller fremoverlent), bestikk, drikkeredskaper eller å assistere i måltidet.
- Registrer vekt og matinntak jevnlig.
- Sørg for ro rundt måltidet og nok tid til å spise.
- Tilby energi- og næringsrik kost. Personer med spise- og svelgevansker spiser ofte mindre mengde mat enn personer som er normalt fungerende, og bør derfor ha mer næringstett kost for å kompensere for dette.
- Tilby små, hyppige og appetittvekkende måltider. Det kan være bedre enn få, store måltider særlig for de som synes det er tungt å tygge, har nedsatt spisetempo eller nedsatt matlyst.
- Legg gjerne opp hver del av måltidet for seg på tallerken.
- Pass på at pasienten får svelget unna maten og munnen er tom før det tilbys mer mat. Pasienter som har vansker med å tygge eller flytte mat og drikke rundt i munnen kan ha vansker med å rense munnhulen og svelge alt munninnholdet. Matrester som forblir i munnen, utgjør både en kvelningsfare og et betydelig problem for god tann- og munnhelse. Pasienter som har dette problemet må derfor sjekkes i munnen, og eventuelt renses – eller kanskje ha munnstell/tannpuss direkte etter hvert måltid.
- Pass på at maten ikke er konsistenstilpasset i større grad enn det som er nødvendig. Ved tilpasning av kost ved mosing eller kverning bør hver del av måltidet moses/kvernes og legges opp for seg. Unngå å mose ulike bestanddeler (for eksempel kjøttkaker og poteter) sammen.
- For at pasienter og beboere på institusjoner skal få konsekvent tilpasning til sine behov, er det viktig at kjøkken på slike steder har kunnskap om IDDSI og hvordan det anvendes i praksis.
- Lettere tygge- og svelgevansker kan forverres få hvis allmenntilstand faller/ reduseres , for eksempel dersom vedkommende i har fått en vanlig sykdom som for eksempel en infeksjon.
Begrunnelse – dette er rådet basert på
Sammendrag
International Dysphagia Diet Standardisation Initiative: Komplett IDDSI rammeverk – Detaljerte definisjoner.
Kosthold ved irritabel tarm / IBS
Sist faglig oppdatert: 05.10.2018
Irritabel tarm (forkortet IBS fra Irritable Bowel Syndrome) kjennetegnes av vekslende avføringsplager som luftsmerter, flatulens, diaré, forstoppelse og en følelse av ufullstendig tømming. Medisinsk utredning for alvorlige tilstander som cøliaki og Crohns sykdom bør gjennomføres før diagnosen IBS settes.
Ernæringsbehandling
Målsetningen med ernæringsbehandlingen er å sammen med pasienten finne fram til et kosthold som kan redusere eller fjerne kostrelaterte symptomer. For personer med IBS er det svært individuelt hvilke endringer man bør gjøre i kostholdet. Veiledningen bør ta utgangspunkt i det vanlige kostholdet og vurdere hvilke tiltak som er aktuelle ut ifra det.
Mange personer opplever symptomlindring gjennom endringer i spisevaner. De senere år er såkalt FODMAP-redusert diett blitt vanlig å forsøke for å redusere fordøyelsesplager. FODMAP er en forkortelse for Fermenterbare Oligo- Di- Mono- og Polysakkarider. Dette er karbohydrater som fruktose, laktose, fruktaner, galaktaner og polyoler som finnes i ulike mengder i matvarer. Disse karbohydratene kan gi økt ubehag og symptomer hos personer med IBS. De finnes i stor grad naturlig i sunne matvarer som frukt, grønnsaker, belgvekster og kornprodukter. Derfor anbefales ikke diett med lavt innhold av FODMAP til friske mennesker og bør kun utprøves ved IBS. Eksempler på matvarer med høyt og lavt innhold av FODMAP er vist i tabellen under. Det anbefales å prøve ut dietten under veiledning av ernæringskyndig helsepersonell for å sikre et fullverdig kosthold og hindre unødvendige, langvarige restriksjoner i kosten.
Nasjonal kompetansetjeneste for funksjonelle mage-tarmsykdommer i Helse Bergen har mye informasjon om FODMAP-redusert kost (helse-bergen.no).
Oversikt over matvarer med henholdsvis lite og mye innhold av FODMAP
Matvaregruppe | Lite FODMAP | Mye FODMAP |
---|---|---|
Frukt | Bananer, blåbær, druer, kiwi, sitrusfrukter, ananas, bringebær | Epler, pærer, mango, hermetisk frukt, vannmelon, tørket frukt, fruktjuice, fruktose |
Grønnsaker | Gulrot, selleri, tomat, grønne salater, spinat, oliven, poteter | Asparges, brokkoli, rosenkål, blomkål, bønner, belgfrukter, kål, fennikel, hvitløk |
Kornprodukter | Ris, havre, polenta, mais, surdeig av spelt | Rug, hvete, bygg |
Melkeprodukter | Laktosefri melk, havre, ris- og soyamelk, harde oster, brie, camembert, laktosefri yoghurt, sorbet | Melk, is, yoghurt, bløte oster |
Søtt | Sukker, glukose, sirup (små mengder), søtningsstoffer som ikke ender på -ol | Sorbitol, mannitol, isomalt, maltitol, xylitol, honning |
Mange kan også reagere på kaffe, alkohol og kullsyre.
Utfordringer
Det kan være vanskelig å vite hvilke matvarer som gir symptomer eller ikke. Det er viktig at ikke pasienten utelukker for mange matvarer fra kostholdet, slik at kosten blir ensidig. Langtidseffekter av lav-FODMAP-diett er ikke kjent. Merker man ikke effekt av dietten etter en tid bør den avsluttes.
Praktisk – slik kan rådet følges
- Lege bør alltid konsulteres ved mage- tarmsymptomer som vedvarer over tid for å utelukke sykdomstilstander.
- Veiledning bør fokusere på individuell tilpasning med mål om mestring av egne symptomer og sikre tilstrekkelig inntak av næringsstoffer
- Fysisk aktivitet kan bedre tarmmotiliteten og også redusere stress
- Et regelmessig liv med jevnlige måltider, lite stress og nok søvn kan bedre symptombildet.
- Lege bør alltid konsulteres og kan se på mulighetene for symptomlindrende medikamenter eller henvise til spesialist for utredning
Nasjonal kompetansetjeneste for funksjonelle mage-tarmsykdommer i Helse Bergen har publisert en informasjonsbrosjyre om kostråd ved irritabel tarm som også beskriver FODMAP-redusert kost (helse-bergen.no, PDF).
Begrunnelse – dette er rådet basert på
Sammendrag
Kilder
- Wald A, Treatment of irritable bowel syndrome in adults, updated Sept 16 2015,(uptodate.com)
- Halmos EP, et al, A diet low in FODMAPs reduces symptoms of irritable bowel syndrome, Gastroenterology (nih.gov). 2014 Jan;146(1):67-75.e5
- Gibson PR, Shepherd SJ, Evidence-based dietary management of functional gastrointestinal symptoms: The FODMAP approach, Journal of Gastroenterology and hepatology, 2010;25(2):252-8
- Böhn L, et al, Diet low in FODMAPs reduces symptoms of irritable bowel syndrome as well as traditional dietary advice: a randomized controlled trial, Gastroenterology, 2015;149:1399-1407
Kosthold ved underernæring
Sist faglig oppdatert: 05.10.2018
Underernæring er underdiagnostisert og underbehandlet i helseinstitusjoner. . Dette er alvorlig fordi underernæring øker risiko for komplikasjoner ved medisinsk behandling, øker infeksjonsrisiko, forverrer fysisk og mental funksjon, forsinker rekonvalesensen og gir økt dødelighet. En målrettet identifisering og behandling av pasienter i ernæringsmessig risiko gir helsemessige gevinster for den enkelte og er kostnadseffektivt .Dokumentasjon og oppfølging av ernæringsstatus er en nødvendig del av et klinisk undersøkelses- og behandlingstilbud. God ernæringspraksis omtales på en egen side.
Ernæringsbehandling
Pasienter i ernæringsmessig risiko skal få tilpasset ernæringsbehandling. Dette vil ofte innebære energi- og næringstett kost eller ekstra næringstett kost. Hvilke tiltak som må til for å bedre matinntaket til pasienten vil variere. Underliggende faktorer som påvirker matinntaket bør behandles først, som for eksempel forstoppelse, smerter eller kvalme, se ernæringstrappen.
Ernæringstiltak som skal igangsettes bør vurderes i prioritert rekkefølge. Det kan i noen tilfeller være riktig å begynne på et høyere trinn i trappen, eller hoppe over noen trinn. Poenget er at man kan oppnå mye ved å ta hensyn til tiltak som ligger på et lavere kostnadsnivå.
Energi- og næringstett kost, berikning, ekstra mellommåltider og næringsdrikker er aktuelle tiltak. Berikning kan være ekstra fløte, kesam, margarin, olje eller industrifremstilt berikningspulver. Hyppige mellommåltider bør tilbys underernærte. Mellommåltider kan for eksempel være hjemmelagde eller industrifremstilte næringsdrikker som ikke metter like mye som fast føde og derfor kan bidra til økt energiinntak. Energirik drikke anbefales også til måltidene.
Sondeernæring bør vurderes framfor intravenøs ernæring til pasienter som ikke kan spise selv. Sondeernæring kan også brukes som tillegg hvis pasienten klarer å spise noe, men ikke nok gjennom munnen. Intravenøs ernæring bør kun brukes der inntak av mat gjennom munnen ikke er mulig eller av medisinske årsaker er kontraindisert.
Svært underernærte pasienter kan ha behov for tett oppfølging i startfasen for å hindre reernæringssyndrom. Dette innebærer forsiktig oppstart med ernæring, tiamintilskudd og monitorering av elektrolytter (K, P, Mg).
Utfordringer
Underernæring får ofte utvikle seg fordi problemet ikke blir identifisert. Derfor er kartlegging av ernæringsstatus/ernæringsmessig risiko hos alle pasienter viktig for å fange opp pasienter i risiko tidlig i forløpet.
Praktisk – slik kan rådet følges
- Regelmessig vurdering av ernæringsstatus, inkludert veiing
- Vurder pasientens behov for energi, protein og mikronæringsstoffer
- Registrer matinntak og vurder hvilke tiltak som må igangsettes for å nå behovet og oppnå ønsket vektøkning
- Monitorer utviklingen og effekt av tiltakene og juster ved behov
Begrunnelse – dette er rådet basert på
Sammendrag
Kilder
- Nasjonal faglig retningslinje for forebygging og behandling av underernæring, Helsedirektoratet, 2010, IS-1580
- Arends J, et al, ESPEN Guidelines on enteral nutrition: Geriatrics, Clin Nutr, 2006;25(2):245-59
- National Institute of Healthy and Care Excellence, NICE Quality Standard, Nutrition support in adults, November 2012 (nice.org.uk)
- Mehanna H. et al: Refeeding syndrome, what it is and how to prevent it (nih.gov) BMJ. 2008 Jun 28; 336(7659): 1495–1498
Kosthold ved revmatiske sykdommer
Sist faglig oppdatert: 05.10.2018
Revmatologiske sykdommer defineres som «smertefulle tilstander i bevegelsesapparatet og bindevevet». Revmatiske sykdommer kjennetegnes av kronisk betennelse, hovedsakelig i leddhinnen, som medvirker til ødeleggelse av brusk og ben over tid. Kosthold kan bidra til å lindre symptomer, bedre funksjon, opprettholde god ernæringsstatus og redusere risikoen for følgesykdommer.
Målsettingen er å oppnå et kosthold som kan gi overskudd i hverdagen og forebygge livsstilssykdommer på sikt.
Revmatoid artritt – ernæringsbehandling
Ved revmatiske sykdommer anbefales det å ta utgangspunkt i nøkkelrådskosten. Det kan være gunstig med rikelig med frukt, bær og grønnsaker, kornvarer, olivenolje, nøtter og belgvekster, samt fisk oftere på bekostning av kjøtt. Ved behov for energiberikning bør det benyttes matvarer med enumettet fett som raps-, olivenolje, avokado eller nøtter.
Det eneste næringsstoffet som er vist å ha direkte påvirkning på sykdomsaktivitet er omega 3-fettsyrer. Fet fisk er en god kilde til disse fettsyrene, men de fleste trenger et fiskeoljetilskudd i tillegg for å innta stor nok mengde. Inntak over 4–5 gram per dag anbefales ikke, så mengden tilskudd bør tilpasses inntaket av omega 3-fettsyrer fra kostholdet. Konsulter med lege eller klinisk ernæringsfysiolog før eventuelt tilskudd startes opp.
Mange opplever at smertene forbundet med revmatisk sykdom kan forverres av enkelte matvarer. Disse pasientene bør veiledes i forbindelse med eliminering av matvarene de mistenker å reagere på. Hvis de opplever symptomlindring bør de så gjeninnføre én og én matvare og registrere om symptomene forverres. Det kan være behov for tilskudd hvis mange næringsrike matvarer utelates.
Urinsyregikt – ernæringsbehandling
Urinsyregikt er en form for metabolsk revmatisme. Det felles ut salter fra urinsyre i leddene som gir betennelse og smerte. Det første symptomet er ofte betennelse i stortåleddet, såkalt podagra.
Overvekt og et høyt inntak av alkohol og purinrik mat øker risiko for urinsyregikt. Etter sykdomsutbrudd kan også faste øke risiko for smerteanfall.
Kostholdsveiledning bør fokusere på matvarer som kan utsette og/eller forhindre nye anfall. Å oppnå normalvekt samt et kosthold som kan forebygge andre livsstilsykdommer er viktig.
Utfordringer
Revmatiske sykdommer kan gi redusert allmenntilstand. Mange blir mindre aktive og får redusert energibehov. Kortison er et vanlig medikament ved revmatiske sykdommer og kan gi økt appetitt som kan føre til overvekt. Mange pasienter kan eliminere unødvendig mange matvarer på grunn av smerter, og det kan være krevende å oppnå et fullverdig og sunt kosthold. Disse pasientene bør få individuelt tilpasset veiledning.
Praktisk – slik kan rådet følges
Praktiske råd ved urinsyregikt
- Drikk mye væske, opp til 2–3 liter væske om dagen, det hjelper utskillelsen av urinsyre.
- Alkohol, spesielt øl og sprit øker urinsyreproduksjonen og reduserer utskillelsen.
- Ved overvekt anbefales vektreduksjon. Den bør ikke være raskere enn 0,5 kg i uken, siden energiunderskudd kan ligne en fastesituasjon som øker utskillelsen av urinsyre.
- Et kosthold med normale mengder protein er anbefalt, fordi et høyt proteininntak kan utløse urinsyregiktanfall. Magre meieriprodukter er vist å kunne redusere risikoen for urinsyregiktanfall, og anbefales derfor som proteinkilde.
- Matvarer med svært mye puriner bør begrenses ut ifra individuelle behov. Slike matvarer er for eksempel innmat som nyre og lever, kjøttbuljong, kraft, sardiner, sild, ansjos, kaviar, rogn, øl, lettøl og spritdrikker.
Begrunnelse – dette er rådet basert på
Sammendrag
Kilder
- Hagen KB et al, Dietary interventions for rhematoid arthritis, Cochrane Database Systematic Review 2009
- Choi HK et al, Alcohol intake and risk of incident gout in men: a prospective study, Lancet 2004
- Choi HK et al, Purine-rich foods, dairy and protein intake, and the risk of gout in men, New England Journal of Medicine, 2004