Nasjonal veileder for vanedannende legemidler
Ansvarlige – kompetanse, oppgaver og samarbeid
Lege bør ha god kunnskap om vanedannende legemidler og alternative behandlingsmetoder
Bruk av vanedannende legemidler kan føre til skadelig bruk og avhengighet. Kunnskap om de vanedannende legemidlene og formidling av dette til pasienten bør skje på en måte som er tilpasset den enkeltes evne til å motta informasjon. Det er et avgjørende utgangspunkt for god behandling og riktig bruk.
Ved ordinering av vanedannende legemidler vil lege en del ganger stå overfor kompliserte sykdomsbilder som stiller særlige krav til kompetanse for blant annet å unngå:
- Risiko for iatrogent avhengighetssyndrom
- Å vegre seg for å gå inn i slike kompliserte pasientsaker
Lege bør ha god kunnskap om:
- Vanedannende legemidler: virkningsprofil, indikasjoner, kontraindikasjoner, bivirkninger og farer for toleranseutvikling, skadelig bruk og iatrogent avhengighetssyndrom
- Alternative behandlingsmetoder
- Klinisk kommunikasjon
- Systemet for rekvirering av elektroniske resepter
For enkelte grupper vanedannende legemidler gjelder særskilte krav for ordinering og rekvirering:
- Sentralstimulerende legemidler (lovdata.no)
- Cannabinoider (lovdata.no)
- Substitusjonslegemidler, se forskrift om rekvirering og utlevering § 2-1 annet ledd bokstav c og d (lovdata.no).
For å sikre god ivaretakelse av pasientens helhetlige behov for utredning, behandling og oppfølging bør tverrfaglig tilnærming vurderes, for eksempel av et tverrfaglig oppfølgingsteam.
Praktisk – slik kan anbefalingen følges
Iatrogent avhengighetssyndrom
Et avhengighetssyndrom (ICD-10 F10.2-F19.2 (ehelse.no) som skyldes bruk etter ordinering av legemidler.
Vanedannende legemidler
- Barbiturater og barbituratlignende legemidler
- Benzodiazepiner og benzodiazepinlignende legemidler
- Cannabinoider
- Gammahydroksybutyrat
- Klometiazol
- Opioider
- Pregabalin
- Sentralstimulerende legemidler
Opplæringsressurser
- Kvalitetsforbedringspakke om vanedannende legemidler, tilgjengelig i 2022, Senter for Kvalitet i Legetjenester
Øvrige kilder
Begrunnelse – dette er anbefalingen basert på
Det er en lovpålagt oppgave å ha nødvendig kunnskap om å ordinere og rekvirere legemidler, jf. lov om helsepersonell § 4 og §11 (lovdata.no).
Sist faglig oppdatert: 19.10.2021
Fastlege skal ha hovedansvaret for å ordinere og rekvirere vanedannende legemidler til sine listepasienter utenfor institusjon
Fastlege bør enten rekvirere legemiddelet selv eller sikre at behandlingen koordineres når:
- Pasient er i behov av behandling med vanedannende legemidler. Unntak er når pasient er innlagt i døgnenhet, da er legen i døgnenheten ansvarlig for rekvireringen
- Forskjellige leger og/eller behandlingssteder behandler samme pasient med vanedannende legemidler samtidig
Hvis annen lege enn fastlege ordinerer og rekvirerer vanedannende legemidler på resept, er denne lege ansvarlig for behandlingen og nødvendig samarbeid med fastlege. Det kan for eksempel gjelde der pasient får langvarig poliklinisk oppfølging fra spesialisthelsetjenesten og hvor rekvirering av et vanedannende legemiddel er en sentral del av behandlingen. Denne legen skal kjenne til den sentrale rollen fastlege har. Pasient skal informeres om at nødvendig kommunikasjon med fastlege vil finne sted.
Virksomhetsledere i helseforetak og legetjenester i kommunen skal ha rutiner som sikrer nødvendig samarbeid og god og enkel kommunikasjon med fastlege om behandling med vanedannende legemidler og sikre at opplysningsplikten overholdes.
Ved fastleges planlagte fravær bør fastlege avtale med pasient om reseptfornyelser på vanedannende legemidler i aktuelle periode. Fastleger i praksisfelleskap skal ha interne prosedyrer for ordinering og rekvirering ved en fastleges fravær.
Også for pasienter utenfor fastlegeordningen er det viktig at rekvirering kommer frem av reseptformidler og kjernejournal.
Fastleges øvrige plikter (listen er ikke uttømmende):
- Henvisning til spesialisthelsetjenesten.
- Opplysningsplikt og meldeplikt om krav til førerkort
- Meldeplikt til barnevern
Begrunnelse – dette er anbefalingen basert på
Fastlege skal koordinere legemiddelbehandlingen til innbyggerne på listen, jf. forskrift om fastlegeordning i kommunene § 25 (lovdata.no).
Virksomhetsledere har ansvar for legemiddelhåndtering herunder å ha forsvarlige systemer for organisering, samarbeid og informasjonsflyt, dette gjelder også mellom virksomheter, jf. forskrift om legemiddelhåndtering § 4 (lovdata.no).
Sist faglig oppdatert: 19.10.2021
Legevaktslege bør ved akutt sykdom eller skade dele ut eller rekvirere på resept minste antall nødvendige tabletter vanedannende legemidler
For pasienter som får langvarig behandling med vanedannende legemidler bør legevaktslege unntaksvis videreføre denne, eksempelvis hvis fastlege ikke er tilgjengelig ved reseptfornyelse og det er risiko for alvorlige abstinensreaksjoner. I slike tilfeller bør legevaktslege også gi eller rekvirere minste antall nødvendige tabletter på resept frem til pasient kan kontakte sin fastlege eller lege som er ansvarlig for langvarig behandling med vanedannende legemidler.
Legevaktslege bør sende epikrise samme dag til pasients faste lege og det helsepersonellet som trenger opplysningene for å kunne gi pasienten forsvarlig oppfølging. Pasient skal gis kortfattet informasjon om innholdet i epikrisen, formidlet på en måte som er tilpasset den enkeltes evne til å motta informasjon. Pasient bør gis mulighet til å opplyse om hvem epikrisen sendes til.
Hvis pasient ikke samtykker til å dele informasjon med fastlege eller annet relevant helsepersonell, bør legevaktslege vurdere grundig om rekvirering er i samsvar med krav om faglig forsvarlighet. Lege må dokumentere nødvendige opplysninger.
Legevakt skal ha rutiner for ordinering og rekvirering av vanedannende legemidler på resept, formidling av informasjon og samarbeid mellom legevakt, fastlege og spesialisthelsetjenesten. Rutinene skal være kjent for alle som arbeider ved legevakten.
Begrunnelse – dette er anbefalingen basert på
Legevakt behandler i hovedsak akuttmedisinske problemstillinger og har ofte begrenset kunnskap og tilgang til helseopplysninger om pasienten, det er derfor spesielt viktig å utvise forsiktighet ved rekvirering av vanedannende legemidler. Legevaktslegen har informasjonsplikt til fastlege og eventuell annet helsepersonell, jf. lov om helsepersonell § 4, §25 og §45 (lovdata.no).
Sist faglig oppdatert: 19.10.2021
Kommunen skal bidra til å sikre forsvarlig ordinering og rekvirering av vanedannende legemidler
Kommunen skal ha rutiner for ordinering, rekvirering og håndtering av legemidler på resept, formidling av informasjon og samarbeid i og mellom helsetjenesten i kommunen og spesialisthelsetjenesten. Rutinene skal være kjent for alle som har arbeid som berører ordinering, rekvirering og håndtering av legemidler i kommunen.
Praktisk – slik kan anbefalingen følges
- Kvalitetsforbedringsprosjekt om vanedannende legemidler, Molde kommune
- Kvalitetsforbedringspakker for kommuner og allmennleger som legemiddelgjennomgang (skilnet.no). Kvalitetspakke om vanedannende legemidler, tilgjengelig i 2022, Senter for Kvalitet i Legetjenester
Begrunnelse – dette er anbefalingen basert på
Kommuner har lovpålagte plikter for å ha nødvendige styringssystemer med hensyn til legemiddelhåndtering, jf. lov om kommunale helse- og omsorgstjenester § 4-1, forskrift om ledelse og kvalitetsforbedring i helse- og omsorgstjenesten § 6, forskrift om legemiddelhåndtering § 4, forskrift om fastlegeordning i kommunene § 8 (lovdata.no).
Sist faglig oppdatert: 19.10.2021
Spesialisthelsetjenesten bør ved overføring av pasient til fastlege kun ordinere og rekvirere det antall tabletter vanedannende legemidler på resept som er nødvendig frem til fornyet vurdering hos fastlege
Ved overføring av behandlingsansvar bør lege i spesialisthelsetjenesten informere pasient om at det er fastlege eller annen behandlende instans som overtar behandlingsansvar og videre oppfølging, herunder ordinering og rekvirering av vanedannende legemidler på resept.
Epikrise som sendes fastlege og/eller andre relevante instanser skal inneholde nødvendig informasjon om indikasjon, varighet, oppfølging og nedtrapping, samt hvem fastlege kan kontakte for råd og veiledning.
Pasient skal gis kortfattet informasjon om innholdet i epikrise, formidlet på en måte som er tilpasset den enkeltes evne til å motta informasjon. Pasient bør gis mulighet til å opplyse om hvem epikrise skal sendes til.
Helseforetak skal ha rutiner for ordinering og rekvirering av vanedannende legemidler på resept, formidling av informasjon og samarbeid med fastleger og kommunehelsetjenesten for øvrig. Rutinene skal være kjent for alle som rekvirerer og ordinerer vanedannende legemidler i helseforetaket.
Begrunnelse – dette er anbefalingen basert på
Spesialisthelsetjenesten plikter å samarbeide og informere fastlegen når det er nødvendig for å gi forsvarlig helsehjelp, jf. lov om helsepersonell § 4 første og annet ledd, lov om spesialisthelsetjenesten §§2-2 og 6-3 (lovdata.no)
Det er lovpålagt krav om å sende epikrise ved utskrivning, jf. lov om helsepersonell § 45 a (lovdata.no) og Helsedirektoratets kommentarer til dokumentasjonsplikt for epikriser hvor nærmere innhold i epikrise er angitt.
Sist faglig oppdatert: 19.10.2021
Alternativer til vanedannende legemidler
Før oppstart av et vanedannende legemiddel bør lege i samråd med pasient vurdere behandling med andre behandlingsmetoder enn bruk av vanedannende legemidler
Hvilke behandlingsmetoder som lege bør vurdere og eventuelt tilby pasient når et vanedannende legemiddel er en aktuell behandlingsmetode er betinget av pasientens behov for akuttbehandling. Vurdering av andre behandlingsalternativer enn bruk av vanedannende legemidler er spesielt viktig, når den akutte tilstanden forventes å kunne bli langvarig. Eksempler på andre behandlingsmetoder enn bruk av vanedannende legemidler er motiverende intervju, kognitiv adferdsterapi, fysikalsk behandling eller legemidler som ikke er vanedannende.
Også ved bruk av andre behandlingsmetoder er det viktig med nødvendig oppfølging av en pasient for å undersøke oppnådd/ønsket effekt og/eller opplevde bivirkninger, slik at pasienten unngår mulig forverring av tilstanden og økende behov/ønske hos pasienten for vanedannende legemidler.
Hvis leges behandling ikke er tilstrekkelig, bør henvisning til eller samarbeid med andre i hjelpeapparatet vurderes. Det er viktig at legen får god faglig støtte og rådgivning fra spesialisthelsetjenesten ved behov.
Praktisk – slik kan anbefalingen følges
- For motiverende intervju (MI), Helsedirektoratet
- For læring og mestring innen helse, Nasjonal kompetansetjeneste for læring og mestring
- For hjelp til å endre levevaner og mestre helseutfordringer, Kommunale frisklivssentraler
- Ved søvnvansker, Nasjonal kompetansetjeneste for søvnsykdommer
- Ved angsttilstander, Helsebiblioteket
- Ved langvarige smerter som ikke skyldes kreftsykdom, også de som er under kontroll eller ferdigbehandlet, Smertenettverk.no - et samarbeidsprosjekt mellom de fire universitetssykehusene på oppdrag fra Helse- og omsorgsdepartementet
- Ved ADHD, Nasjonal faglig retningslinje for ADHD, Helsedirektoratet
- Ved opioidavhengighet og smertelindring, Nasjonal faglig retningslinje for legemiddelassistert rehabilitering (LAR) ved opioidavhengighet, Helsedirektoratet
Begrunnelse – dette er anbefalingen basert på
Det finnes dokumenterte behandlingstiltak som bør vurderes og velges fremfor behandling med vanedannende legemidler, se Helsedirektoratet for nasjonale faglige retningslinjer eller Helsebiblioteket for andre kliniske oppslagsverk eller faglige retningslinjer.
Sist faglig oppdatert: 19.10.2021
Generelle anbefalinger om ordinering av vanedannende legemidler
Ordinering av vanedannende legemidler skal bare skje på medisinsk indikasjon
Det skal foretas en individuell vurdering av en pasients medisinske behov for helsehjelp, legemidlenes indikasjon og kontraindikasjon. De kliniske indikasjonene og anbefalt behandlingsvarighet varierer for vanedannende legemidler, disse er omtalt i de spesifikke kapitlene i denne veilederen.
Pasient bør være fysisk til stede ved ordinering av vanedannende legemidler.
Lege skal:
- Vurdere indikasjon og eventuell viderebehandling
- Vurdere om andre behandlingsmetoder enn bruk av vanedannende legemidler er nødvendige som del av helhetlig behandling
- Informere pasient og eventuelt pårørende om forventet nytte/risiko, inkludert risiko for bivirkninger, tilvenning og iatrogent avhengighetssyndrom
- Opplyse om helsekrav til førerkort
- Ved fortsatt indikasjon informere om redusert effekt, avhengighetssyndrom og utforske pasients oppfatninger og forståelse om tilstand
- Ved videreføring vurdere eventuell avslutning eller intermitterende bruk som alternativ for å unngå tilvenning
- Dokumentere årsak til ordinering, planlagt varighet og behov for videre oppfølging
Lege bør:
- Kartlegge pasients bruk av alkohol og andre rusmidler
- Informere om at samtidig bruk med vanedannende legemidler øker risiko for overdose
- Kartlegge pasients risikofaktorer for å utvikle avhengighetssyndrom som tidligere rusmiddelbruk, nåværende eller tidligere avhengighet til rusmidler eller andre vanedannende legemidler
- Tilby og eventuelt avtale ny time med pasient om en til to uker etter første timeavtale, ved sannsynlighet for at symptomer vil vedvare
- Ved tidsnød under konsultasjon, avtale eventuelt en snarlig ny time
- I samråd med pasienten vurdere om pårørende bør involveres
- Vurdere ordinering av nalokson ved forhøyet risiko for overdosedødsfall. Det gjelder:
- spesielt pasienter med langvarige smerter som bruker mer enn 300 mg OMEQ eller over 100 MG OMEQ NPR de kombinerer inntak med benzodiazepiner, benzodiazepinlignende legemidler og/eller gabapentinoider
- ved mistanke om samtidig bruk av rusmidler eller ved avhengighetslidelser
Særskilt aktsomhet
Legen skal vise særskilt aktsomhet med ordinering av vanedannende legemidler i følgende situasjoner:
- Pasient nekter innsyn i reseptformidler eller kjernejournal
- Pasient ønsker ikke at helsepersonell utveksler informasjon
- Pasient vil ikke møte personlig til konsultasjon
- Pasient vil at annen lege enn fastlegen rekvirerer vanedannende legemidler
- Pasient gir vanedannende legemidler videre til tredje person
- Pasient ønsker låst e-resept på vanedannende legemidler
Ordinering av vanedannende legemidler
Oppstart
Lege bør fortrinnsvis ordinere én type vanedannende legemiddel, for eksempel oksazepam, og ikke samtidig kombinere ulike formuleringer av samme legemiddel eller legemidler innenfor samme eller ulike legemiddelgruppe(r). Dette gjelder for eksempel benzodiazepiner og benzodiazepinlignende legemidler som har ulik indikasjon, men tilnærmet samme kliniske virkning.
Det kan være behov for å bruke flere ulike typer vanedannende legemidler samtidig i akutte situasjoner eller i korte perioder, eksempelvis for pasienter som bruker vanedannende legemidler på langvarig indikasjon (legemiddelassistert rehabilitering ved opioidavhengighet, behandling av hyperkinetiske forstyrrelser med sentralstimulerende legemidler) og har behov for behandling med vanedannende legemidler for angst, søvnproblemer eller smerter.
Ved høyt symptomtrykk kan avtaler om oppfølging de nærmeste ukene eller månedene i seg selv skape forutsigbarhet og trygghet for pasient og på den måten dempe symptomene.
Avslutning
Vanedannende legemidler brukt i to til fire uker kan avsluttes og eventuelt nedtrappes over et par dager.
Videreføring
Når tilstanden forventes å kunne bli varig krever det tettere oppfølging av pasient og helhetlige vurderinger med hensyn til blant andre relevante behandlingsmetoder. Det er spesielt viktig at pasient og lege møtes fysisk ofte, når tilstanden har antatt lang varighet. Dette for å sikre en godt klinisk forankret medisinsk vurdering av pasientens behov, tilstand, samt uønskede bivirkninger og risiko for vanedanning. Pasienten vil ofte være i en krevende livssituasjon og ha nytte av tett oppfølging.
Ved behandling utenfor anbefalt indikasjon, hvor dokumentasjonen vurderes utilstrekkelig eller det ikke foreligger bred faglig konsensus, gjelder de nasjonale prinsippene for utprøvende behandling.
Lege skal ha utarbeidet eller utarbeide skriftlig behandlingsplan som grunnlag for å sikre nødvendig oppfølging av pasient. En plan bør tilpasses omfanget av sykdomstilstand og forventet behandlingsvarighet, samt oppdateres i tråd med evaluering av behandlingen underveis. Virksomhet og lege bør også ha systemer for å holde oversikt over forbruk, doseringer og tidspunkter med fare for utvikling av problematisk bruk og avhengighetssyndrom. Ved mindre enkeltstående avvik fra planen bør legen gi mer veiledning og nøyere oppfølging. Ved alvorlige avvik og vedvarende mulig skadelig bruk bør nedtrapping og avslutning av behandlingen vurderes i samråd med pasienten. Omfattende tilrettelegging for gjennomføring av nedtrapping bør tilbys
Hos pasienter med tegn på avhengighetssyndrom som skyldes bruk av vanedannende legemidler, bør lege tilstrebe å få en felles forståelse med pasient om at det er behov for endring i legemiddelbruken og sammen legge en plan for hvordan dette kan håndteres. Planen bør bestå av en stabiliseringsfase etterfulgt av en gradvis, styrt nedtrapping av legemiddelet med sikte på å avslutte bruken. Les mer i anbefaling om vurdering av iatrogent avhengighetssyndrom.
For avslutning og nedtrapping etter langvarig bruk, se anbefaling.
Rekvirering
Legen skal:
- Sjekke reseptformidler og kjernejournal for gyldige og historiske resepter for oversikt over pasientens legemiddelbruk
- Være tilbakeholden om pasient nekter innsyn
- Rydde i reseptformidleren for ugyldige resepter
- Rekvirere nødvendig antall tabletter
Praksisrutiner
Ved tidsnød under konsultasjon bør lege og pasient avtale tidspunkt for en snarlig ny time. I tilfelle behov for vikar eller øyeblikkelig hjelp hos annen lege, er det også viktig med nødvendig journalføring og eventuelt sende epikrise videre.
Praktisk – slik kan anbefalingen følges
Innhold i en behandlingsplan
Nedenfor er det vist til eksempler på innhold i en behandlingsplan
- Indikasjon og behandlings-/ funksjonsmål
- Beskrivelse av undersøkelser
- Navn på behandlingsansvarlig lege og andre med ansvar for oppfølging og behandling av pasienten
- Planlagt dosering, rekvireringshyppighet, behandlingsvarighet
- Eventuell psykososial oppfølging og behandling
- Tidspunkter for vurderinger og kontroller
- Tidspunkt for seponering og beskrivelse av nedtrapping
- Når og i hvilke tilfeller er vurderinger i spesialisthelsetjenesten nødvendig
- Tidspunkt for oppfølging og revisjon av planen
- Tiltak dersom planen fravikes
Ved ordinering og rekvirering av nalokson
- Vurder samtidig om det er grunn til å redusere/tilpasse ordinering av det som i sum forårsaker øket/høy overdosefare
- Informer om farene for og tegnene til overdose
- Avtal felles konsultasjon med pårørende og pasient for å gi nødvendig informasjon om og opplæring i bruk av nalokson. Om dette ikke er mulig, gi informasjon muntlig og skriftlig til pasient
- Rekvirering av nalokson nesespary kan skje på blåresept. Legemidlet Nyxoid er forhåndsgodkjent for rekvirering på blåresept.
Begrunnelse – dette er anbefalingen basert på
Tall fra Reseptregisteret viser at leger fortsatt ordinerer vanedannende legemidler på resept til pasienter på annen måte enn det som har vært anbefalingene fra helsemyndighetene. Det kan være samtidig bruk av flere legemidler med samme virkningsmekanisme som for eksempel benzodiazepiner og benzodiazepinlignende legemidler, flere vanedannende legemidler over tid eller langvarig, fast bruk. Samtidig bruk av flere vanedannende legemidler øker risiko for utvikling av avhengighetssyndrom (Mellbye A, 2012 (nih.gov)). Ved bruk av slike legemidler utover det som er anbefalt skjerpes kravene til legens vurdering, oppfølging og dokumentasjon, jf. lov om helsepersonell § 4 (lovdata.no) og § 39 (lovdata.no), forskrift om pasientjournal § 6 første ledd bokstav e (lovdata.no). Alle pasienter, uansett livssituasjon og utfordringer, har krav på nødvendig helsehjelp også om det innbefatter akutt behandling med vanedannende legemidler, jf. lov om helsepersonell § 4 (lovdata.no).
Behandlingsplan
De nasjonale prinsippene for utprøvende behandling tilsier at der det er utilstrekkelig dokumentasjon av en behandlingsmetodes nytte og risiko er behandlingsplan en måte for systematisk oppfølging, se nasjonal veileder for utprøvende behandling og lov om helsepersonell § 4 (lovdata.no).
Ordinering og rekvirering av nalokson
Det er om lag 300 overdosedødsfall årlig i Norge. Det har vært en økning i antallet og andelen av overdosedødsfall som har hovedårsak reseptpliktige opioider. Det er uklart om funnene i de rettstoksikologiske analysene skyldes opioider som er rekvirert til den døde, eller skaffet illegalt. Det finnes en økende gruppe pasienter med bruk av opioider ved langvarige smertetilstander og som er utsatt for overdosedødsfall (Folkehelseinstituttet, 2024). Denne gruppen skiller seg fra andelen overdosedødsfall som er relatert til injeksjonsmidler (Folkehelseinstituttet, 2024). Det er derfor vurdert som hensiktsmessig at leger som rekvirerer opioider ved langvarige smerter til utsatte pasienter for overdoser foretar en vurdering om samtidig rekvirering av nalokson.
Sist faglig oppdatert: 05.07.2024
Ved langvarig bruk av vanedannende legemidler skal lege vurdere avslutning
Avslutning av langvarig bruk av vanedannende legemidler skal vurderes i de fleste tilfeller, unntak kan være bruk av vanedannende legemidler på langvarig indikasjon, eksempelvis legemiddelassistert rehabilitering for opioidavhengighet eller behandling av hyperkinetiske forstyrrelser med sentralstimulerende legemidler. Bruk av vanedannende legemidler på langvarig indikasjon bør kontinuerlig vurderes for bivirkninger, manglende effekt eller problematisk bruk.
For pasienter med langvarig bruk av vanedannende legemidler skal lege vurdere nedtrapping med mål om avslutning.
Vanedannende legemidler er en heterogen gruppe legemidler som i varierende grad kan gi abstinensreaksjoner og/eller seponeringssymptomer. Nedtrapping er i de fleste tilfeller nødvendig for å unngå alvorlige abstinensreaksjoner.
Vurderinger
Lege skal vurdere fortsatt indikasjon og omfang av bruk, utforske en pasients forståelse av tilstand og motivasjon for avslutning.
Nedtrapping og avslutning av bruk av vanedannende legemidler vurderes ved:
- Langvarig bruk
- Manglende effekt
- Uhåndterbare bivirkninger
- Bruk av vanedannende legemidler til rusformål
- Tegn på problematisk bruk, skadelig bruk eller avhengighetssyndrom, se anbefaling om vurdering om iatrogent avhengighetssyndrom
Lege bør:
- Informere pasient og pårørende om pårørendetilbud
- Sammen med pasient og eventuelt pårørende bruke tilstrekkelig tid på å forsøke å etablere felles forståelse av problemet
- Sammen med pasient arbeide med motivasjon
- Sikre medvirkning, tett oppfølging og støtte under nedtrapping og tiden etter
- Dokumentere årsakene hvis avslutning eller nedtrapping ikke lykkes
Avslutning hos pasienter med langvarig bruk av vanedannende legemidler og som skal slutte, bør skje ved individuelt tilpasset nedtrapping. For benzodiazepiner, benzodiazepinlignende legemidler og opioider gjelder dette bruk som har vart lenger enn fire uker.
Rådføring og henvisning til spesialisthelsetjeneste
Dersom avslutning og nedtrapping viser seg å være vanskelig å få til, bør fastlege utover å foreta grundige vurderinger, rådføre seg med annen lege eller etablere samarbeid med spesialisthelsetjenesten, se anbefaling om vurdering om iatrogent avhengighetssyndrom.
Manglende pasientsamarbeid
Hvis pasient ikke vil samarbeide og heller ikke henvises til spesialisthelsetjeneste og fastlege trenger bistand, kan fastlege søke veiledning hos enheter tverrfaglig spesialisert behandling av rusmiddelproblemer (TSB).
Avtale med fast apotek for utlevering
Ved nedtrapping som krever faste utleveringsordninger bør lege vurdere å inngå samarbeid med et fast apotek som den aktuelle pasienten kan forholde seg til. Lege kan låse resepter til et fast apotek. Det er nødvendig med god forankring hos pasient og dialog mellom lege og farmasøyt for at slike utleveringsordninger skal fungere.
Se anbefalinger om avslutning av benzodiazepiner og benzodiazepinlignende legemidler og opioider
Begrunnelse – dette er anbefalingen basert på
Ved langvarig bruk av vanedannende legemidler vil det være et krav at nedtrapping vurderes som del av oppfølgingen, jf. lov om helsepersonell § 4 (lovdata.no). Spesialisthelsetjenesten har i så måte en veiledningsplikt, jf. lov om spesialisthelsetjenesten § 6-3 (lovdata.no).
Brå seponering eller for rask nedtrapping av langvarig bruk av vanedannende legemidler kan gi alvorlige abstinensreaksjoner. Gradvis nedtrapping gir bedre resultat og er mindre risikofylt enn å seponere brått ved langvarig, daglig bruk av vanedannende legemidler (Dalsbø T, 2010 (fhi.no)).
Sist faglig oppdatert: 19.10.2021
Ved langvarig bruk av vanedannende legemidler bør lege vurdere om det foreligger iatrogent avhengighetssyndrom
De fleste pasienter som bruker vanedannende legemidler over tid vil oppleve tilvenning til legemidler med økt toleranse og abstinenstilstand ved opphør eller reduksjon av tilførsel av legemidler.
Fysiologiske symptomer som skyldes tilvenning er ikke samme tilstand som avhengighetssyndrom.
Avhengighetssyndrom innebærer psykiske symptomer som opptatthet av legemiddelbruken til tross for uønskede konsekvenser og redusert evne til å kontrollere bruken av legemidler. Ved tegn på bruk av høyere doser enn anbefalt eller ensidig fokus på vanedannende legemidler i konsultasjonen med mer, tyder på at pasient kan være i ferd med å utvikle eller har utviklet avhengighetssyndrom.
Vurderinger ved tegn på iatrogent avhengighetssyndrom
Lege bør:
- Kartlegge og vurdere om det foreligger Skadelig bruk (F11.1-F19.1 (ehelse.no)) eller Avhengighetssyndrom (F11.2-F19.2 (ehelse.no))
- Kartlegge risikofaktorer for å utvikle avhengighetssyndrom for eksempel ved langvarig behandling med toleranseutvikling, historie med avhengighet eller abstinenssymptomer
- Vurdere fortsatt indikasjon for behandling med vanedannende legemidler
- Informere pasient om symptomer på avhengighetssyndrom og utforske pasients oppfatninger og forståelse av sin tilstand
- Informere pasient og pårørende om pårørendes rettigheter
- Dokumentere funn, årsak til funn og behandling og oppfølging i pasientens journal
Klinisk kommunikasjon
Det er viktig at pasient i slike situasjoner ikke opplever seg mistenkeliggjort og avvist, men blir møtt med forståelse for at problemer med legemiddelbruk kan dreie seg om avhengighetssyndrom som er utløst av langvarig bruk av vanedannende legemidler.
Tverrfaglig samarbeid og forsterket behandling
Ved tegn på iatrogent avhengighetssyndrom som skyldes bruk av vanedannende legemidler bør fastlege ha lav terskel for å rådføre seg med spesialisthelsetjenesten. Dette gjelder spesielt tegn på avhengighetssyndrom etter langvarig smertebehandling med opioider. I slike tilfeller bør samarbeid mellom fastlege, tverrfaglig spesialisert rusbehandling (TSB), tverrfaglige smerteklinikker og pasient etableres ved behov. Fysisk møte eller videokonsultasjon med deltakelse av pasientens faste lege, relevant fagpersonell fra spesialisthelsetjenesten og pasient kan være nyttig.
Praktisk – slik kan anbefalingen følges
- Oversikt over kartleggingsverktøy (rop.no) (for eksempel DUDIT, BENDEP-SRQ, MINI 7.0.2, del J)
- Nasjonale prosedyrer for rusmiddeltesting, Helsedirektoratet
- Nasjonal pårørendeveileder, Helsedirektoratet
- Nasjonal veileder for organisering og drift av tverrfaglige smerteklinikker, Helsedirektoratet
Begrunnelse – dette er anbefalingen basert på
Nødvendigheten av å vurdere om en pasient har et iatrogent avhengighetssyndrom og ved behov vurdere tverrfaglig samarbeid med spesialisthelsetjenesten er i tråd med faglige føringer om tidlig innsats og spesialisthelsetjenestens veiledningsplikt jf. lov om helsepersonell § 4 (lovdata.no), lov om spesialisthelsetjenesten § 6-3 (lovdata.no)
Sist faglig oppdatert: 19.10.2021
Lege bør ikke ordinere vanedannende legemidler til eget bruk, egen familie eller andre i nær relasjon til en selv
Helsepersonell bør søke helsehjelp hos andre når helsepersonellet opplever egen helsesvikt eller behandlingsbehov.
Unntak
Hvis lege vurderer at ordinering av vanedannende legemidler til eget bruk, egen familie eller andre i nær relasjon til en selv unntaksvis er nødvendig, bør minste nødvendige antall tabletter ordineres og rekvireres, frem til at annen lege kan overta ansvaret. Ordinering av legemidler omfattes av dokumentasjonsplikten. Det er viktig at helsepersonell etablerer nødvendig kontakt med sin fastlege.
Begrunnelse – dette er anbefalingen basert på
Private relasjoner til en pasient kan innebære fare for at lege ikke har den nødvendige objektiviteten til å foreta en forsvarlig behandling, jf. lov om helsepersonell § 4 (lovdata.no) Dette gjelder også ordinering av vanedannende legemidler til seg selv. Helsepersonell har plikt til avholdenhet, og plikt til å melde fra til arbeidsgiver dersom slike legemidler inntas, jf. lov om helsepersonell § 8 (lovdata.no).
Sist faglig oppdatert: 19.10.2021
Multidose
Vanedannende legemidler bør ikke gis i multidose
Ved unntaksvis bruk av multidose for utdeling av vanedannende legemidler skal lege foreta en individuell vurdering om behandlingen er egnet for bruk i multidose. Lege skal vurdere behandlingen jevnlig. Eksempel på unntaksvis bruk kan være i ledd av kontrollert nedtrapping.
Vanedannende legemidler som ikke gis fast hver dag, men som brukes unntaksvis ved behov bør gis som endoser ved siden av multidose.
Praktisk – slik kan anbefalingen følges
- Nasjonale faglige råd for multidose, Helsedirektoratet
Begrunnelse – dette er anbefalingen basert på
Multidose er ikke tilpasset kortvarig bruk av eller enkelvise doser med legemidler, jf. Nasjonale faglige råd om multidose og lov om kommunale helse- og omsorgstjenester § 4-1 (lovdata.no).
Sist faglig oppdatert: 19.10.2021
Personer over 65 år
Hos personer over 65 år skal lege vurdere indikasjon for vanedannende legemidler nøye
Ved leges vurdering av ordinering av vanedannende legemidler til personer over 65 år bør det særlig tas hensyn til at ved økende alder, kan:
- Legemidler og rusmidler ha annen effekt enn de hadde tidligere i livet, gjelder både bivirkninger og risiko for avhengighet
- Forskjellene mellom fysisk og kronologisk alder øke
- Redusert toleranse for alkohol oppleves
- Samtidig bruk av vanedannende legemidler og rusmidler gi alvorligere konsekvenser enn hos yngre
Fastsettelse av dose
Doseringen bør være lavere enn hos personer under 65 år. Kroppens distribusjon og nedbrytning av legemidler endres med alderen, med økt fettfase og dermed større distribusjonsvolum for fettløselige legemidler. Dette sammen med redusert nyrefunksjon, forlenget virkning og opphopning av aktive metabolitter gjør at eldre er mer sårbare for bivirkninger enn det yngre er. Særlig påvirkes kognitive funksjoner og motorikk hos denne aldersgruppen, noe som kan gi økt risiko for fall.
Pleietrengende og personer med kognitiv svikt
Behandling av smerter, angst og uro hos personer over 65 år kan være en faglig utfordring. Flere somatiske tilstander kan være årsak til søvnløshet, uro og forvirring. Riktig diagnostikk er derfor viktig.
Nedtrapping hos eldre
Innleggelse i institusjon er en god anledning til å trappe ned bruken av vanedannende legemidler. Samtidig er imidlertid flere pasienter i livets sluttfase, og da er tiden ikke nødvendigvis inne for nedtrapping.
Når pasient ofte skifter omsorgsnivå, spesielt hos personer over 65 år, skal lege sikre god informasjonsflyt til neste behandlingsansvarlige.
Praktisk – slik kan anbefalingen følges
- Opioider
- Benzodiazepiner og benzodiazepinlignende legemidler
- Oversikt over kartleggingsverktøy ved bruk av alkohol og eventuelt illegale rusmidler (rop.no)
- Test kognitiv funksjon; MMSE-NR, Helsebiblioteket
- Kartlegg bruk av alkohol og eventuelt rusmidler
- E-læringskurs for helsepersonell om rusbehandling og kognisjon, Nasjonal kompetansetjeneste for tverrfaglig spesialisert rusbehandling
Kilder
- Nasjonal veileder for legemiddelgjennomgang, Helsedirektoratet
- Sjekkliste, Statens legemiddelliste
- E-læringskurs, Senter for Kvalitet i Legetjenester
- Nasjonale faglige råd om livets sluttfase, Helsedirektoratet
- Nasjonal faglig retningslinje for demens, Helsedirektoratet
- Legemiddelbruk hos eldre, Norsk legemiddelhåndbok
Begrunnelse – dette er anbefalingen basert på
Legemiddelrelaterte problemer forekommer ofte i den eldre befolkningen, og er betydelige både hos sykehjemsbeboere og mottakere av hjemmesykepleie. Bruken av legemidler som betegnes som risikofylte er høy blant personer over 65 år. Dette gjelder blant annet for benzodiazepiner, benzodiazepinlignende legemidler og opioider.
Forekomst av legemiddelrelaterte problemer synes å ha en sammenheng med pasientens alder, kjønn, økonomi, tilstedeværelse av depresjon, bruk av angstdempende legemidler, kognitiv svikt og falltendens (Legemiddelbruk og pasientsikkerhetsprogrammet, 2016 (helsebiblioteket.no))
Sist faglig oppdatert: 19.10.2021
Personer under 18 år
Hos personer under 18 år bør det være lege i spesialisthelsetjenesten som iverksetter behandling med vanedannende legemidler
Generell tilbakeholdenhet anbefales ved ordinering av vanedannende legemidler på resept til personer under 18 år, alternativer til bruk av legemidlene bør benyttes.
Iverksetting og oppfølging av behandling med vanedannende legemidler til personer under 18 år bør skje i spesialisthelsetjenesten. Pasienter og foreldre har krav på tilpasset informasjon om legemidlets virkning og bivirkninger, varighet av behandling og annen relevant informasjon. Unntakene for oppstart hos lege i kommunen er ved akutte tilfeller for eksempel benzodiazepiner ved kramper og opioider ved sterke smerter.
Fastlege kan videreføre behandling som er startet i spesialisthelsetjenesten, hvis det er indikasjon for det, som for eksempel ved bruk av sentralstimulerende legemidler. I slike tilfeller skal det foreligge videre plan for oppfølging, utarbeidet av lege i spesialisthelsetjenesten. Planen bør blant annet beskrive hvordan fastlege kan komme i kontakt med lege i spesialisthelsetjenesten ved behov.
Praktisk – slik kan anbefalingen følges
- For læring og mestring, Nasjonal kompetansetjeneste for læring og mestring innen helse
- Ved søvn, Nasjonal kompetansetjeneste for søvnsykdommer
- Ved smerter, Nasjonalt kompetansenettverk for legemidler til barn
- Ved ADHD, Nasjonal faglig retningslinje for ADHD, rekvireringsrett, Helsedirektoratet
- Nasjonale faglige råd for psykofarmaka til barn og unge er under arbeid, Helsedirektoratet
Begrunnelse – dette er anbefalingen basert på
Det er en lovpålagt oppgave å ha nødvendig kunnskap for å ordinere legemidler jf. lov om helsepersonell § 4 (lovdata.no) og §11 (lovdata.no). I de fleste tilfeller vil det være behov for spesialistkompetanse fra spesialisthelsetjenesten for iverksetting av og forsøk med vanedannende legemidler hos personer under 18 år jf. lov om helsepersonell § 4 (lovdata.no).
Sist faglig oppdatert: 19.10.2021
Benzodiazepiner og benzodiazepinlignende legemidler
Behandlingsvarigheten med benzodiazepiner eller benzodiazepinlignende legemidler bør være så kort som mulig, maksimalt fire uker
Indikasjoner
Indikasjoner for behandling med benzodiazepiner og benzodiazepinlignende legemidler er:
- Søvnlidelser, vanligvis inntil to uker, maksimalt fire uker
- Angstlidelser, situasjonsbetinget
- Epilepsi, spasmer
- Abstinensreaksjoner ved behandling av avhengighet og forgiftninger
Se anbefaling om alternativer til vanedannende legemidler
Vurdering av indikasjon
Hva lege skal og bør gjøre ved vurdering av indikasjon, se anbefaling om ordinering av vanedannende legemidler
Behandling med benzodiazepiner og benzodiazepinlignende legemidler bør være så kort som mulig. Risiko for iatrogent avhengighetssyndrom er mindre ved kortvarig bruk, se anbefaling om vurdering om iatrogent avhengighetssyndrom Det bør brukes kun et benzodiazepin eller et benzodiazepinlignende legemiddel siden de gir nærmest lik klinisk virkning uavhengig av indikasjon.
Overgang fra akutt til langvarig tilstand
Når tilstanden forventes å kunne bli varig, kreves tettere oppfølging av pasient og helhetlige vurderinger med hensyn til blant annet behandlingsalternativer.
Avslutning
Et benzodiazepin eller et benzodiazepinlignende legemiddel brukt i terapeutiske doser i to uker kan avsluttes uten nedtrapping. Etter bruk i to til fire uker eller lenger bør seponering skje gradvis fordi toleranseutvikling kan medføre abstinens og forverring av søvnproblemer, angstreaksjoner etter seponering. Se anbefaling om avslutning etter langvarig bruk av benzodiazepiner eller benzodiazepinlignende legemidler.
Særskilt ved rekvirering av benzodiazepiner og benzodiazepinlignende legemidler
Lege bør ikke rekvirere mer enn minstepakning på resept.
Praktisk – slik kan anbefalingen følges
Alternativer til benzodiazepiner og benzodiazepinlignende legemidler
- For læring og mestring, Nasjonal kompetansetjeneste for læring og mestring innen helse
- Ved søvnvansker, Nasjonal kompetansetjeneste for søvnsykdommer
- Ved angsttilstander, Helsebiblioteket
Informasjon til pasienter
- Pasientinformasjon, Helsedirektoratet
- Helsenorge.no
Klinisk farmakologi
- Ekvipotenstabell
- Benzodiazepiner og benzodiazepinlignende legemidler har samme virkningsmekanisme. Selv om de har ulik indikasjon, er det lite hensiktsmessig å bruke flere samtidig eller veksle imellom dem, selv ved ulike symptomer
- Tilvenning av slike legemidler skjer allerede etter to til fire uker
- Overdosefare øker ved kombinasjon av flere vanedannende legemidler og rusmidler
Intermitterende bruk og alternative doseringer
- Med intermitterende bruk menes periodevis bruk som tilsier at legemidlet er metabolisert og ute av kroppen før ny periode. Beregn fire-fem (4-5) halveringstider. Veksling mellom legemidler med samme virkningsmekanisme uten legemiddelfri pause vil ikke være å regne som intermitterende bruk.
- Benzodiazepiner brukes hver dag eller annen hver dag i inntil fjorten dager før tilstrekkelig legemiddelfri pause.
- Benzodiazepinlignende legemiddel brukes hver annen kveld. Ved oppvåkning om natten, vent til neste kveld før neste inntak.
Begrunnelse – dette er anbefalingen basert på
Indikasjon for behandling med benzodiazepiner og benzodiazepinlignende legemidler ved søvnvansker er sammenhengende behandling i opptil to til fire uker (Statens legemiddelverk, 2021).
Ved langvarige angsttilstander bør ikke benzodiazepiner brukes i behandling så lenge det ikke foreligger særskilt indikasjon og andre behandlingsmetoder med både legemidler og annet er forsøkt (Sundhedsstyrelsen, 2021).
Sist faglig oppdatert: 19.10.2021
Ved langvarig bruk av benzodiazepiner eller benzodiazepinlignende legemidler skal lege vurdere avslutning
Indikasjoner
Indikasjoner for vurdering av nedtrapping og avslutning av benzodiazepiner og benzodiazepinlignende legemidler er:
- Manglende symptomlindring uavhengig av dose
- Indikasjon krever en annen type behandling eller kan forverres av langvarig bruk av benzodiazepiner (for eksempel utmattelsessyndrom, depresjon eller søvnløshet)
- Samtidig bruk av alkohol, bruk av rusmidler
- Samtidig bruk av andre vanedannende legemidler inkludert bruk av opioider for smerte eller abstinenslindring
- Betydelige bivirkninger
- Tegn på avhengighetssyndrom
- Risikofaktorer for å utvikle avhengighetssyndrom (langvarig behandling med toleranseutvikling, historie med rusavhengighet, abstinenssymptomer)
Avslutning
Nedtrapping bør tilbys de fleste pasienter som har brukt benzodiazepiner over lengre tid enn fire uker. Langsom nedtrapping anbefales for å unngå betydelige abstinenssymptomer. Nedtrappingsplan bør ta hensyn til brukt dose, virkestoff og behandlingslengde. Nedtrappingsplan bør være tilpasset den enkelte pasient for å sikre brukermedvirkning og optimalisere pasientens fungering i hverdagen til tross for opplevde abstinenssymptomer.
Etter relativ kortvarig bruk og tilvenning til lave, terapeutiske doser bør det tilbys veiledning og råd om gradvis avslutning. Ved mer langvarig bruk og/eller bruk av høyere doser bør legen lage nedtrappingsplan og tilby støttesamtaler.
Pasienter som opplever plagsomme abstinenssymptomer ved bruk av et korttidsvirkende benzodiazepin eller benzodiazepinlignende legemiddel kan ha nytte av å bytte til et mer lengrevirkende benzodiazepin.
For pasienter som opplever økt symptomtrykk ved nedtrapping bør det vurderes andre behandlingsformer, for eksempel kognitiv terapi, avslapningsmetoder eller annen legemiddelbehandling.
Pasienter som bruker benzodiazepiner til annet formål enn medisinsk bruk, flere vanedannende legemidler eller overdoserer legemidler bør vurderes for nedtrapping på institusjon. Alvorlige abstinenssymptomer er også indikasjon for nedtrapping på institusjon.
Enkelte pasienter kan ha betydelige problemer med å avslutte langvarig bruk av benzodiazepiner til tross for flere nedtrappingsforsøk. Vurdering av videre behandling bør gjøres i samråd med pasienten og spesialisthelsetjenesten. Se også anbefaling om vurdering om iatrogent avhengighetssyndrom.
Praktisk – slik kan anbefalingen følges
Forberedelser
- Etabler motivasjon og relasjon med pasient, se motiverende intervju, Helsedirektoratet
- Informer pasient om forventede seponerings- og abstinensreaksjoner som:
- Intensitet og forekomst av symptomer varierer mellom pasienter og er avhengig av inntatt dose, varighet av bruken og hvor raskt nedtrappingen skjer
- Et eller flere symptomer kan ses: angst og -anfall, søvnvansker og forstyrrelser, tremor, svetting, dårlig konsentrasjonsevne, kvalme, oppkast, vekttap, hurtigpuls, hodepine, muskelsmerter og -stivhet, delir, epileptiske anfall (listen er ikke uttømmende)
- Flere av symptomene over er legemiddelinduserte og kan forveksles med grunntilstand
Gjennomføring av nedtrapping poliklinisk
- Opparbeid tillitsfull relasjon med felles forståelse av problemet, enighet om målet
- Kartlegg all bruk av vanedannende legemidler nøye, også om pasient bruker alkohol eller vanedannende legemidler som er skaffet på annen måte enn hos lege
- Presiser at pasienten ikke lenger skal bruke legemidler ved behov, men stå på en fiksert daglig dose, uavhengig av dagsform
- Stabiliser forbruket. Ta legemidler til faste klokkeslett fordelt mest mulig likt gjennom døgnet. Bytt eventuelt til lengrevirkende benzodiazepiner for å unngå stor variasjon i serumnivået
- Gi færrest mulig typer vanedannende legemidler under nedtrapping
- Lag en realistisk plan for nedtrapping sammen med pasient
- Trapp aldri opp dosen ved problemer, bruk heller lengre tid på et visst dosenivå
- Vurder terapeutisk legemiddelmonitorering
- Tilby regelmessig konsultasjon minst hver dosereduksjon og søk eventuell støtte fra den kommunale helse- og omsorgstjenesten for samtaler og utdeling av legemidler i begrensede doser
- Tilby pasient og/eller pasientens pårørende lærings- og mestringstilbud
- Avtal henteordninger med egnet intervall, fra en gang daglig til månedlig. Det legges til rette for ordninger som ikke medfører store utgifter for pasient
Verktøy for praktisk nedtrapping
- Pasientbrev om nedtrapping
- CIWA-B (Clinical Institute Withdrawal Assessment Scale for Benzodiazepines), Legeforeningen
- Trappned.no, Senter for Kvalitet i legetjenester
- Nasjonal retningslinje for avrusning fra rusmidler og vanedannende legemidler, Helsedirektoratet
Begrunnelse – dette er anbefalingen basert på
Ved langvarig bruk av benzodiazepiner og benzodiazepinlignende legemidler vil det være et krav at nedtrapping vurderes som del av oppfølgingen, jf. lov om helsepersonell § 4 (lovdata.no). Spesialisthelsetjenesten har i så måte en veiledningsplikt, jf. lov om spesialisthelsetjenesten § 6-3 (lovdata.no).
Nedtrapping av benzodiazepiner og benzodiazepinlignende legemidler reduserer toleransen og bivirkninger og forebygger utvikling av iatrogen avhengighetssyndrom (Nasjonal retningslinje for avrusning fra rusmidler og vanedannende legemidler).
Sist faglig oppdatert: 19.10.2021
Opioider
Ved ordinering av opioider i behandling av smertetilstander som ikke skyldes aktiv og progredierende kreftsykdom bør den avgrenses til sterke akutte smertetilstander
Indikasjoner
Indikasjoner for ordinering av opioider er:
- Ved sterke akutte smertetilstander
- Postoperative smerter
- Sterke smerter som skyldes aktiv og progredierende kreftsykdom
- Forsøk ved langvarige, sterke smerter som ikke skyldes kreftsykdom, for eksempel hos pasienter med artrose som behandles konservativt eller ved neuropatiske smerter, etter at flere behandlingsmetoder, både legemidler og annet enn legemidler er forsøkt
Sterke, akutte smertetilstander
Behandlingsmålet ved sterke akutte smerter er smertelindring, mobilisering og normalisering av fysisk funksjonsnivå.
Sterke smerter aktiverer stressmekanismer og kan forårsake angst, verstefallstenkning og søvnproblemer som kan forverre smertene i negative sirkler. Ved akutte smerter er oppfølging viktig, og en snarlig konkret oppfølgingsavtale kan skape økt trygghet.
Behandlingsvarigheten bør være så kort som mulig og vanligvis ikke utover to uker.
Postoperative smerter
Behandlingsmålet ved postoperative smerter er smertelindring, mobilisering og god søvn.
Selv etter store operasjoner og skader, vil inflammasjonen avta betydelig etter én uke eller to, og ved fortsatte smerter, som ikke er uvanlig, kan lege som oftest avslutte behandling med opioider og fortsette behandlingen med paracetamol og / eller et ikke-steroid antiinflammatorisk legemiddel som for eksempel naproksen.
Pasienter med svært sterke smerter etter store operasjoner og alvorlige skader skal behandles med opioider. Behandlingen bør begrenses til det nødvendige antall tabletter og det avtales med pasient om å kontakte sin fastlege hvis det fortsatt er smerter. Da bør fastlege, eventuelt i samarbeid med lege fra den operative avdelingen, ta over den videre smertebehandlingen som vanligvis ikke bør innebære opioider. Samtidig med dette bør behandlingen ta hensyn til at sterke postoperative smerter ofte forårsaker angst, verstefallstenkning og søvnproblemer som kan forverre smertene.
For pasienter med svært sterke smerter etter store operasjoner og alvorlige skader bør helseforetakene utarbeide individuelle planer som inneholder legemiddelvalg, doser, behandlingsvarighet og eventuell oppfølging hos fastlege. I epikrisen bør det foreligge en behandlingsplan.
Smerter som skyldes aktiv og progredierende kreftsykdom
Pasienter med sterke smerter som skyldes aktiv og progredierende kreftsykdom skal behandles med opioider i henhold til Verdens helseorganisasjons smertetrapp for kreftrelaterte smerter (legemiddelhandboka.no).
Langvarige smerter som ikke skyldes kreftsykdom
Behandlingsmål ved langvarige smerter som ikke skyldes kreftsykdom er i hovedsak funksjonsbedring og bedre livskvalitet. Dette gjelder også ved fortsatte langvarige smerter når kreftsykdom er under kontroll eller er ferdigbehandlet.
Andre tilnærminger enn behandling med opioider bør tilbys til slike pasienter. Dette gjelder også ved episoder og forverring av smerter ved kroniske sykdomstilstander som for eksempel ryggsmerter og migrene, der risiko for å utvikle avhengighetssyndrom er stor.
Eksempler på indikasjoner hvor opioider kan forsøkes i behandling av langvarige, sterke neuropatiske smerter eller artrosesmerter er:
- Andre behandlingsmetoder både bruk av legemidler og annet er forsøkt
- Smerte har tilstrekkelig negativ påvirkning på en pasients funksjon og/ eller livskvalitet
- Forventet nytte av opioider overgår mulig skade etter diskusjon med pasient om all risiko, nytte og alternativer til opioider.
Forsøket med opioider bør bero på en individuell vurdering av pasients samlede tilstand. Laveste effektive dose bør brukes. Ett opioid bør brukes av gangen.
Lege bør informere pasient om at forventet effekt ikke er smertefrihet, men økt mestring og bedre livskvalitet. Dersom det ikke skjer, bør indikasjonen vurderes spesielt nøye.
Ved ordinering
Hva lege skal og bør gjøre ved vurdering av indikasjon, se anbefaling om ordinering av vanedannende legemidler
Praktisk – slik kan anbefalingen følges
Alternativer til opioider
Informasjon til pasienter
Klinisk farmakologi
- Ekvipotens opioider
- Tilvenning av opioider skjer allerede etter to til fire uker
- Overdosefare øker ved kombinasjon av flere vanedannende legemidler og rusmidler
- Verdens helseorganisasjons smertetrapp for kreftrelaterte smerter gjelder smerter som skyldes kreftsykdom og ikke andre smerter
- Begrepet "gjennombruddssmerter" brukes kun ved kreftrelaterte smerter
Kilder
- Håndbok i lindrende behandling, Kompetansesenteret for lindrende behandling, Universitetssykehuset Nord-Norge
- Helsebiblioteket
Begrunnelse – dette er anbefalingen basert på
Legemiddelmyndigheter har gitt markedsføringstillatelse for bruk av opioidholdige legemidler i behandling av sterke akutte smertetilstander som for eksempel er forårsaket av operasjoner eller alvorlig kreftsykdom (Statens legemiddelverk, 2021)
Ved sterke smerter som skyldes aktiv og progredierende kreft er opioider det mest virksomme smertestillende legemiddelet (Verdens helseorganisasjons smertetrapp for kreftrelaterte smerter (legemiddelhandboka.no))
Pasienter som er ferdigbehandlet for sin kreftsykdom er like utsatt for å utvikle avhengighet av opioider som andre pasienter med langvarige smerter (Fredheim OA, 2019 (tidsskriftet.no)). Opioider er et alternativ for enkelte når annen behandling inkludert legemidler er forsøkt først hos pasienter med langvarige smerter som ikke skyldes kreftsykdom (Sundhedsstyrelsen, 2018).
Det tyder også på ingen dose-respons-sammenheng mellom effekt av behandling med opioider for verken smerter eller fysisk funksjon hos pasienter med langvarige smerter som ikke skyldes kreftsykdom, men det er observert en doseavhengig økning av risiko for ikke-dødelige og dødelige doser ved bruk av høye opioiddoser. Risiko for ikke-dødelige overdoser ved doser under og over 100 mg OMEQ er hhv 0,7% til 1,8%. Risiko for dødelige overdoser ved doser under og over 100 mg OMEQ er hhv. 0,18% til 0,23% (Sundhedsstyrelsen, 2018).
Sist faglig oppdatert: 19.10.2021
Ved vurdering av behandling med opioider utover fire uker skal legen gjøre en konkret vurdering av indikasjon, nytte og risiko ved behandlingen
Vurdering av nytte og risiko ved behandling ut over fire uker
Rekvirering bør kun gjøres etter fysisk oppmøte av pasient når:
- En pasient som mottok behandling med et opioid etter en akutt hendelse tar kontakt for ny resept
- Indikasjonen for behandling med opioider ikke lenger er akutt, men kan bli varig
Lege skal:
- Vurdere om pasienten er tilstrekkelig utredet og tilstanden avklart
- Informere pasienten om behandlings- og funksjonsmål. Ved langvarige smerter som ikke skyldes kreftsykdom er målene i hovedsak funksjonsbedring og livskvalitet, ikke smertefrihet. Smertetopper går over og disse behandles ikke med opioider
- Vurdere alternative behandlingstiltak, for eksempel ikke-vanedannende legemidler
- Vurdere forventet nytte og risiko, inkludert risiko for vanedanning og avhengighetssyndrom
- Eventuelt avslutte behandlingen eller vurdere intermitterende bruk som alternativ. Med intermitterende bruk i denne sammenhengen menes periodevis bruk hvor de legemiddelfrie periodene har en tilstrekkelig varighet slik at legemidlet er skilt ut fra kroppen
- Opplyse om helsekrav til førerkort
- Dokumentere årsak til ordinering, behandling og oppfølging
Videre indikasjon for smertelindring
Ved unntaksvis indikasjon for behandling med smertestillende legemidler, bør lege videreføre behandling med andre smertestillende midler enn opioider.
Ved fortsatt indikasjon for opioider utover fire uker skal behandlende lege lage en skriftlig behandlingsplan i samarbeid med pasienten. Planen bør tilpasses omfanget av pasientens sykdomstilstand. Forventet behandlingsvarighet bør ikke overstige tre måneder.
Ved avslutning av opioider som har vært brukt døgnkontinuerlig i to til fire uker bør dette skje ved nedtrapping over to til fire dager for å unngå abstinensreaksjoner.
Videreføring av behandling med opioider ut over fire uker etter sterke, akutte eller postoperative smerter
Hvis smertene varer utover det som er forventet etter akutte hendelser eller operasjoner og senest etter fire uker, bør lege vurdere om:
- Smertene skyldes forsinket vevstilhelning, smertefulle komplikasjoner eller lignende
- Det er fortsatt indikasjon for smertestillende legemidler
- Pasienten er i ferd med eller har utviklet problematisk opioidbruk
- Det er tegn på et avhengighetssyndrom
Langvarige smerter som skyldes kreftsykdom som er under kontroll eller er ferdigbehandlet
Behandling med opioider bør trappes ned og avsluttes hvis kreftsykdommen er under kontroll eller er ferdigbehandlet.
Pasienter kan fortsatt ha smerter og/eller bruke opioider etter kreftsykdom. Det kan være smerter på grunn av behandlingen eller smerter av uklar årsak. Sterke, langvarige smerter som følge av strålebehandling, cytostatika eller operasjon skyldes ofte nerveskade. Hvis pasientene har fortsatte smerter etter kreftbehandling bør legen vurdere andre smertestillende legemidler enn opioider.
Langvarige smerter som ikke skyldes kreftsykdom
Hvis lege vurderer at fortsatt behandling med opioider ikke gir tilstrekkelig funksjonsbedring eller livskvalitet bør behandlingen avsluttes og andre behandlingsmetoder for smertelindring vurderes.
Fastlege bør ha lav terskel å rådføre seg med spesialisthelsetjenesten. Det gjelder især ved sammensatte lidelser og ved risiko for utvikling av opioidavhengighetssyndrom. Klinisk erfaring og brukererfaring tilsier at felleskonsultasjoner over video kan være et godt alternativ.
Det kan unntaksvis være grunnlag for fortsatt behandling med opioider også ved smerter som ikke skyldes kreftsykdom, dersom det vurderes at behandlingen gir bedring av funksjon og livskvalitet, og i slike tilfeller bør behandlingen gis ved laveste effektive dose.
Ved økende doser opioider uten at omfanget av smerter avtar, bør lege vurdere å trappe ned og avslutte pasientens behandling med opioider. Dette fordi nytten av behandlingen i slike tilfeller kan være lav og risikoen for utvikling av opioidavhengighet kan være høy. Det bør særlig vurderes når dosen overstiger 65 mg orale morfinekvivalenter (OMEQ) per døgn.
Lege i kommunen bør ikke ordinere mer enn 100 mg OMEQ. Ved behov for vurdering av høyere doser bør pasienten henvises til spesialisthelsetjenesten. Nedtrapping og rådføring med spesialisthelsetjenesten bør være forsøkt før henvisning. Felles konsultasjoner kan være et alternativ før henvisning.
Henvisningen til spesialisthelsetjenesten bør fokusere på behov for tverrfaglig tilnærming. Innad i spesialisthelsetjenesten bør det etableres forpliktende tverrfaglig samarbeid, med deltakelse av blant annet spesialister på smertebehandling og spesialister i rus- og avhengighetsmedisin, for utredning og behandling av pasienter som henvises.
Ved ordinering og rekvirering av doser over 100 mg OMEQ bør lege være ansatt i helseforetak. Leger som ikke arbeider ved en tverrfaglig smerteklinikk i et helseforetak som har organisert samarbeid med tverrfaglig spesialisert rusbehandling (TSB), bør konsultere slik enhet. Leger i spesialisthelsetjenesten bør ikke rekvirere doser høyere enn 300 mg OMEQ per døgn til pasienter i poliklinisk behandling ved langvarige smerter som ikke skyldes kreftsykdom.
For å sikre forsvarlig behandling av pasient, forhindre at opioider inntas i strid med leges ordinering eller at slike legemidler blir gjort tilgjengelig for andre enn pasienten selv, bør lege vurdere behovet for forsvarlig utleveringsordning og undersøke om pasienten tolererer den ordinerte opioiddosen.
For enkelte pasienter som har fått svært høye doser med opioider for sin langvarige smertetilstand og som ikke fyller kriteriene for avhengighetssyndrom, se anbefaling om avslutning.
Refusjonsvilkår
Ved fortsatt indikasjon for behandling med opioider utover den akutte tilstanden kan det søkes individuell refusjon via HELFO (-71). Vilkår for stønaden er at:
- Medlemmet ikke kan motta samtidig stønad på flere søknader
- Søker ved doser over 100 OMEQ til maksimalt 300 mg OMEQ arbeider ved helseforetak. Hvis søker ikke arbeider ved tverrfaglig smerteklinikk med organisert samarbeid med tverrfaglig spesialisert rusbehandling (TSB) skal slik enhet konsulteres.
- Faren for avhengighet er vurdert som underordnet medlemmets behov for behandling
- Det foreligger en plan for behandlingen og oppfølgingen skjer på grunnlag av denne
- Smerteanalyse er utført når søknaden gjelder langvarige, sterke smerter som ikke skyldes aktiv progredierende kreftsykdom, dvs. når kreftsykdom er ferdigbehandlet eller underkontroll, samt smerter som ikke skyldes kreftsykdom
- Smertetilstanden er avklart
- Ny søknad sendes ved behov for doseøkning
- Forhåndsgodkjente legemidler er forsøkt uten tilfredsstillende effekt eller med uakseptable bivirkninger
Praktisk – slik kan anbefalingen følges
Alternativer til opioider
- Legemidler: Paracetamol, trisykliske antidepressiva
- Andre: Smertenettverk.no
Informasjon til pasient
Evaluering av langvarige smerter
Klinisk farmakologi
- Ekvipotens
- Overdosefare øker ved kombinasjon av flere vanedannende legemidler og rusmidler
- Verdens helseorganisasjons smertetrapp for kreftrelaterte smerter (legemiddelhandboka.no) gjelder smerter som skyldes aktiv og progredierende kreftsykdom og ikke andre smerter.
- Tilvenning av opioider skjer allerede etter to til fire uker
Begrunnelse – dette er anbefalingen basert på
Tall fra reseptregisteret viser at om lag 10% av alle brukere av opioider har vedvarende bruk. Antall pasienter som får opioider på blå resept, har økt etter endring i blåreseptordningen i 2008 som gjorde slik rekvirering mulig. Av de som startet med opioider på blå resept i 2009, fortsatte 48% med behandlingen i ni påfølgende år. Av 17 383 pasienter som fikk opioider på blå resept i 2018, fikk 1,9% høyere doser enn det denne ordningen hadde satt som øvre tak (Skurtveit S et al, 2020 (tidsskriftet.no))
Ved bruk av opioider utenom det som er anbefalt skjerpes kravene til behandlende leges vurdering, oppfølging og dokumentasjon, jf. lov om helsepersonell § 4 § 39 (lovdata.no), forskrift om pasientjournal § 6 første ledd bokstav e (lovdata.no). En behandlingsplan vil kunne bidra til å sikre systematisk oppfølging, jf. lov om helsepersonell § 4 (lovdata.no). Se mer i generell anbefaling om ordinering av vanedannende legemidler.
Sist faglig oppdatert: 19.10.2021
Ved langvarig bruk av opioider skal lege vurdere avslutning
Indikasjoner
Indikasjoner for vurdering av avslutning ved langvarig bruk er:
- Det foreligger psykososiale problemer som sannsynligvis har kommet forut for eller uavhengig av smertetilstand
- Pasient har en sammensatt smertetilstand med uklar opprinnelse
- Pasient har generaliserte smerter kombinert med en rekke andre kroppslige symptomer
- Andre behandlingsmetoder enn smertelindrende legemidler og rehabilitering er ikke prøvd ut
- Intense smerter og lavt funksjonsnivå til tross for høye doser opioider
Avslutning
Ved avslutning av opioider som har vært brukt døgnkontinuerlig over fire uker bør det utarbeides en plan tilpasset den enkelte pasient i samarbeid med pasient. I enkelte tilfeller kan nedtrappingen foregå over to til tre måneder, mens andre ganger bør avvenningen skje som ledd i en strukturert poliklinisk behandling. Lege bør vurdere andre tiltak for smertelindring og tilby oppfølging av smertetilstand under nedtrappingen.
Enkelte pasienter som har fått over 300 mg orale morfinekvivalenter (OMEQ) for sin langvarige smertetilstand og som ikke fyller kriteriene for avhengighetssyndrom, bør tilbys nedtrapping eller stabilisering etter en eventuell konvertering til egnede opioider. Det kan da i enkelte tilfeller være aktuelt å behandle med substitusjonslegemidler som ledd i stabilisering av opioiddosen for å understøtte en kortvarig, klart definert og tverrfaglig nedtrappingsplan i spesialisthelsetjenesten.
Praktisk – slik kan anbefalingen følges
- Etabler motivasjon og relasjon med pasient, se motiverende intervju, Helsedirektoratet
- Informer pasient om forventede seponerings- og abstinensreaksjoner:
- Intensitet og forekomst av symptomer varierer mellom pasienter og er avhengig av inntatt dose, varighet av bruken og hvor raskt nedtrappingen skjer.
- Følgende symptomer kan oppstå: svetting, økt tåreflod, gjesping, vekslende varme- og kuldefølelse, nedsatt matlyst og magekramper, kribling i bena, kvalme og oppkast, diaré, skjelvinger, søvnløshet og rastløshet, muskel- og leddsmerter, rask hjerterytme (takykardi), forhøyet blodtrykk (hypertensjon), gåsehud, utvidete (dilaterte) pupiller og økte tarmlyder (listen er ikke uttømmende)
- Flere av symptomene over er legemiddelinduserte og kan forveksles med grunntilstand
Gjennomføring av nedtrapping
- Opparbeid tillitsfull relasjon for å nå felles forståelse av problemet og enighet om målet
- Kartlegg all bruk av vanedannende legemidler nøye, også om pasient bruker alkohol, andre rusmidler og/eller vanedannende legemidler som er skaffet på annen måte enn hos lege
- Presiser at pasienten ikke lenger skal bruke legemidler ved behov, men stå på en fiksert daglig dose, uavhengig av dagsform
- Stabiliser forbruket. Ta legemidler til faste klokkeslett fordelt mest mulig likt gjennom døgnet. Bytt eventuelt til lengevirkende opioid for å unngå stor variasjon i serumnivået
- Gi færrest mulig typer vanedannende legemidler under nedtrapping
- Lag en realistisk plan for nedtrapping sammen med pasient
- Trapp aldri opp dosen ved problemer, bruk heller lengre tid på et visst dosenivå
- Vurder terapeutisk legemiddelmonitorering
- Tilby regelmessig konsultasjon minst ved hver dosereduksjon og søk eventuell støtte fra den kommunale helse- og omsorgstjenesten for samtaler og utdeling av legemidler i begrensede doser
- Tilby pasient og/eller pasientens pårørende lærings- og mestringstilbud
- Avtal henteordninger med egnet intervall, fra en gang daglig til månedlig. Det legges til rette for ordninger som ikke medfører store utgifter for pasient
Verktøy for praktisk nedtrapping
- Trappned.no, Senter for Kvalitet i Legetjenester
- Pasientbrev om nedtrapping
Utdypende informasjon, se Nasjonal retningslinje for avrusning fra rusmidler og vanedannende legemidler
Begrunnelse – dette er anbefalingen basert på
Ved langvarig bruk av opioider vil det være et krav at pasienten følges nøye og at det vurderes om avslutning er aktuelt, jf. lov om helsepersonell § 4 (lovdata.no). Spesialisthelsetjenesten har i så måte en veiledningsplikt, jf. lov om spesialisthelsetjenesten § 6-3 (lovdata.no).
Legemidler til bruk i substitusjonsbehandling ved narkotikaavhengighet kan rekvireres til den enkelte pasient som ledd i en kortvarig, klart definert og tverrfaglig nedtrappingsplan som er utarbeidet i samarbeid med spesialisthelsetjenesten, jf. forskrift om rekvirering og utlevering av legemidler fra apotek § 2-1 tredje ledd bokstav c og d punkt 2 (lovdata.no).
Brå seponering eller for rask nedtrapping av langvarig bruk av opioider kan gi alvorlige abstinensreaksjoner. Gradvis nedtrapping gir bedre resultat og er mindre risikofylt enn å seponere brått ved langvarig, daglig bruk av opioider (Nasjonal retningslinje for avrusning fra rusmidler og vanedannende legemidler).
Sist faglig oppdatert: 19.10.2021
Sentralstimulerende legemidler, cannabinoider, pregabalin og andre vanedannende legemidler
Lege bør foreta en ny vurdering av nytte og risiko ved behandling med sentralstimulerende legemidler, cannabinoider og pregabalin etter fire ukers behandling
Anbefalingen gjelder barbiturater, cannabinoider, gammahydroksybutryat, klometiazol, pregabalin og sentralstimulerende legemidler.
Indikasjoner
Indikasjoner for ny vurdering etter fire ukers behandling er:
- Barbiturater: epilepsi; anestesi
- Cannabinoider: spastisitet
- Gammahydrokybutyrat: narkolepsi med katapleksi
- Klometiazol: kortvarig bruk ved alkoholabstinens, delir eller søvnforstyrrelse.
- Pregabalin: epilepsi; nevropatisk smerte; generalisert angstlidelse
- Sentralstimulerende legemidler: hyperkinetisk forstyrrelse; narkolepsi
Ordinering
Oppstart med sentralstimulerende legemidler og cannabinoider som inneholder mer enn 1% tetrahydrocannabinol (THC) skal skje i regi av spesialisthelsetjenesten. Ved overføring av behandlingsansvar til fastlege skal lege i spesialisthelsetjenesten lage en behandlingsplan for videre oppfølging og informasjon om kontakt for råd og veiledning, se anbefaling om utskrivning fra spesialisthelsetjenesten.
Selv med langvarige indikasjoner for disse vanedannende legemidlene forutsettes det at det foreligger en klinisk bedring av symptomer og funksjoner i hverdagen etter fire ukers utprøvning. Videre behandling forutsetter at legen og pasienten lager en behandlingsplan om videre oppfølging av fortsatt indikasjon, nytte og eventuelt bivirkninger. Dosen bør justeres eller behandlingen seponeres ved manglende nytte og uhåndterbare bivirkninger.
Avslutning
Behandlingen bør avsluttes ved manglende effekt og/eller indikasjon. Klometiazol bør nedtrappes på grunn av fare for alvorlige abstinensreaksjoner ved brå avslutning. Ved avslutning av sentralstimulerende legemidler og cannabinoider som inneholder mer enn 1 % THC bør kortvarig, individualisert nedtrapping tilbys for å redusere risiko for seponeringsreaksjon.
Samtidig bruk av andre rusmidler eller vanedannende legemidler
Samtidig bruk av alkohol, andre rusmidler og/eller vanedannende legemidler kan øke overdosefare og avslutning bør vurderes. Legen bør også vurdere avslutning ved tegn på problematisk bruk, skadelig bruk eller avhengighetssyndrom.
Praktisk – slik kan anbefalingen følges
- For sentralstimulerende legemidler, regler for rekvireringsrett (lovdata.no) og Nasjonal faglig retningslinje for ADHD, Helsedirektoratet
- For cannabinoider, regler for rekvireringsrett (lovdata.no) og veiledning fra Statens legemiddelverk og Helsedirektoratet
Begrunnelse – dette er anbefalingen basert på
Sentralstimulerende legemidler, cannabinoider og pregabalin kan ha langvarige indikasjoner (Statens legemiddelverk, 2021). Det foreligger særskilte rekvireringsbestemmelser for sentralstimulerende legemidler og cannabinoider (Helsedirektoratet, 2021). Som for øvrige vanedannende legemidler gjelder begrunnelsen for ordinering av vanedannende legemidler jf. lov om helsepersonell § 4 (lovdata.no).
Sist faglig oppdatert: 19.10.2021
Om veilederen
Sist faglig oppdatert: 19.10.2021
Bakgrunn
Barbiturater, benzodiazepiner, benzodiazepinlignende legemidler, cannabinoider, gammahydroksybutryat, klometiazol, opioider, pregabalin og sentralstimulerende legemidler er reseptpliktige legemidler med rus- og avhengighetspotensiale. De er kategorisert i reseptgruppe A og B og omfattes av begrepet vanedannende legemidler som brukes i veilederen.
De brukes i behandlingen av pasienter med somatiske helseplager, psykiske lidelser og/eller rusmiddelproblemer og avhengighet. Brukt på riktig indikasjon og anbefalt måte kan vanedannende legemidler være til stor nytte for pasientene.
Annen bruk kan medføre uheldige konsekvenser som redusert effekt, skadelig bruk, avhengighetssyndrom eller til ulovlige formål som bruk i rusøyemed, da ofte i kombinasjon med andre rusmidler. De medisinske vurderingene rundt iverksetting, videreføring og avslutning av vanedannende legemidler kan derfor være vanskelige og preget av dilemmaer.
Nasjonal veileder for vanedannende legemidler - rekvirering og forsvarlighet (IS-2014) og Nasjonal veileder for bruk av opioider ved langvarige ikke-kreftrelaterte smerter (IS-2077) som ble utgitt i 2014 har omfattende faglig overlapp. Helsedirektoratet har sett behov for å slå disse sammen til et kortfattet produkt for å bidra til økt brukervennlighet.
Denne veilederen erstatter Nasjonal veileder for vanedannende legemidler - rekvirering og forsvarlighet (IS-2014) og Nasjonal veileder for bruk av opioider ved langvarige ikke-kreftrelaterte smerter (IS-2077).
Hensikt
Hensikten med veilederen er å gi faglige rammer for ordinering og rekvirering av vanedannende legemidler, samt bidra til å forebygge risikofylt bruk, skadelig bruk og/eller iatrogent avhengighetssyndrom ved bruk av vanedannende legemidler.
Målgruppe
- Leger som ordinerer og rekvirerer vanedannende legemidler
- Annet helsepersonell, pasienter og befolkning
Avgrensninger
Veilederen gir ikke:
- Generelle anbefalinger om behandling av søvn-, angst- og smertelidelser
- Anbefalinger for avrusning, se Nasjonal retningslinje for avrusning av rusmidler og vanedannende legemidler, Helsedirektoratet
- Veiledning i meldeplikt og/eller taushetsplikt
- Behandling av opioidavhengighet, se Nasjonal faglig retningslinje for legemiddelassistert rehabilitering (LAR) ved opioidavhengighet
Kunnskapshåndtering
I planleggingsfasen for revisjonsprosjektet var Helsedirektoratet i kontakt med flere sentrale fagpersoner og aktører for å avdekke fortsatt behov for veiledning på dette området og eventuelle endringer i kunnskapsgrunnlaget. Tilbakemeldingene ved prosjektstart var at behovet for veiledning fortsatt er til stede, men at kunnskapsgrunnlaget ikke har endret seg i nevneverdig grad fra forrige revisjoner. Prosjektet har forholdt seg til tidligere vurderinger, erfaringer og farmakoepidemiologi.
Beskrivelse av begrunnelsene for anbefalingene er kortfattet og til dels overordnet. Anbefalingene må tolkes i lys av helserettslige grunnprinsipper om forsvarlig tjenesteyting, pasient- og brukermedvirkning, taushetsplikt og vern av personsensitive opplysninger, opplysningsplikt, samtykke for å yte helsetjenester og kommunikasjon tilpasset mottakerens forutsetninger (alder, modenhet, erfaring og kultur- og språkbakgrunn).
Organisering og prosess
Arbeidet har vært prosjektorganisert. Disse har deltatt i prosjektgruppen:
- Børge Myrlund Larsen, avdeling retningslinjer og fagutvikling, prosjektleder og kontaktperson: borge.larsen@helsedir.no
- Knut Berglund, avdeling kommunale helse--og omsorgstjenester
- Stine Margrethe Jacobsen, avdeling spesialisthelsetjenester
- Christian Ohldieck, avdeling psykisk helse og rus (til 1.12.2020)
- Minna Hansen, avdeling psykisk helse og rus (fra 1.4.2021)
- Nora Kazaale, avdeling retningslinjer og fagutvikling (fra 1.10.2020 til 1.7.2021)
Helsedirektoratet har underveis fått innspill fra fagpersoner og aktører i sektoren.
Utkastet har vært på offentlig høring fra 28. mai til 18. september 2020. I etterkant av den offentlige høringen, ble det vurdert behov for en ny ekstern innspillsrunde. For å ivareta et representativt utvalg ble følgende invitert til denne innspillsrunden fra 10. mai til 2. juni 2021:
- Bodø kommune
- Helse Bergen HF
- Helsedirektoratets brukerpanel for rusproblematikk og psykiske lidelser
- Molde kommune
- Nasjonalt kompetansetjeneste for sammensatte symptomlidelser
- Norsk forening for allmennmedisin
- Oslo universitetssykehus HF
- Statens helsetilsyn
- Statens legemiddelverk