Verktøy og ressurser knyttet til innvandrere og brukermedvirkning

Her finner du verktøy og ressurser knyttet til Innvandrere og brukermedvirkning.
Publisert 06. mai 2021 | Sist oppdatert 06. mai 2021

I pasientens fotspor er en metode for å få til brukermedvirkning. Metoden innebærer at en følger pasienter og observerer deres møte med helsetjenesten en hel dag eller deler av en dag. Det kan bidra til at en ser helsetjenesten fra pasientens perspektiv.

I rapporten «Minoritetsbakgrunn og pasientopplæring» ga Shaista Ayub og Liv Hopen ved daværende Nasjonalt kompetansesenter for læring og mestring ved kronisk sykdom råd om hvordan en kan involvere innvandrere i utforming av tilbud. De anbefalte blant annet å involvere erfarne brukere med samme bakgrunn som målgruppen og innvandrernes egne organisasjoner og nettverk i utvikling av tjenester. Rapporten kan du lese her.

Nasjonal kompetansetjeneste for læring og mestring innen helse (NK LMH) har i samarbeid med FFO (Funksjonshemmedes fellesorganisasjon) produsert flere filmer som handler om brukermedvirkning på tjenestenivå. Disse er tekstet på norsk. Filmene er ikke rettet mot medvirkning fra innvandrerbefolkningen, men kan være av nytte for å se hvordan legge til rette for brukermedvirkning på tjenestenivå generelt. Filmene kan ses her.

Brukermedvirkning i forskning

Sjekkliste for rapportering om brukermedvirkning i forskning. Forskere har, basert på internasjonal kunnskap og konsensus, utviklet en veiledning for å rapportere om brukermedvirkning i forskning. Denne veiledningen heter GRIPP2, og du kan lese mer om den her i Staniszewskas (2017) forskningsartikkel.

Inger Marie Lid, Ole Petter Askheim, & Sigrid Østensjø. (2019). Samproduksjon i forskning: Forskning med nye aktører. Scandinavian University Press (Universitetsforlaget). Det er økende forventninger og krav til at ikke bare forskere, men også brukerne av helse- og velferdsforskning skal delta aktivt i forskningsprosessen. En viktig hensikt med denne boken er å reflektere kritisk over brukermedvirkning i forskning.

NIHR INVOLVE. INVOLVE er en del av National Institute for Health Research i Storbritannia og ble etablert i 1996 for å aktivt støtte brukermedvirkning i helsetjenestene (NHS) og helse- og velferdsforskning. De har en egen nettside med en rekke ressurser om brukermedvirkning, blant annet om strategier for mangfold og inkludering.

Tolk og tolketjenester:

Helsedirektoratet har utgitt Veileder for god kommunikasjon med tolk for ledere og personell i helse- og omsorgstjenestene. Denne veilederen handler blant annet om bestilling av tolk og inneholder råd om hvordan en bør gjennomføre en tolket samtale.

Integrerings- og mangfoldsdirektoratet er nasjonal fagmyndighet for tolkning i offentlig sektor. De drifter Nasjonalt tolkeregister, som er et register over kvalifiserte tolker i Norge, og har informasjon og e-læringskurs om bruk av tolk. Du finner informasjon her.

Redskap for å vurdere om informasjonsmateriale er egnet for målgruppen

Suitability Assessment of Materials (SAM) er et redskap for en systematisk, hurtig og objektiv vurdering av om informasjonsmateriale er egnet for bestemte brukere/ pasienter. SAM er oversatt til norsk og er brukt ved utvikling av informasjon om demens. I en rapport om utvikling av informasjonsmateriell om demens finner vi også SAM-guide på norsk samt scoringskjema. 

Ressurser migrasjonshelse og flyktninghelse

Folkehelseinstituttets temaside om hvordan migrasjonsprosesser og migrantbakgrunn kan påvirke helsetilstand og forekomst av sykdom, samt tilgang til og kvalitet på helsetjenester.

Helsedirektoratet har en nettside om helsetjenetester til asylsøkere, flyktninger og innvandrere, og denne nettsiden inneholder også informasjon om tolk. 

RVTS Ressursportalen om asylsøker og flyktninger.

Den nylig utgitte boken Asylsøkere og Flyktninger. Psykisk helse og livsmestring er skrevet i et samarbeid mellom brukere med egenerfaring som flyktninger eller asylsøkere, helsepersonell med praktikerbakgrunn og akademikere og er et initiativ fra Rådet for psykisk helse. Boken inneholder blant annet et kapittel om bruk av tolk i samtale, om en fastleges erfaringer med fremmedspråklige pasienter og om erfaringer fra Helsesentret for papirløse migranter. Boken er redigert av Lars Lien, Ragnhild Dybdahl, Harald Siem og Irma Julardzija, og Hege Helene Bakke har vært prosjektleder.

Ressurser for asylsøkere og papirløse

Mennesker i Limbo er en interessegruppe for papirløse migranter.

Norsk organisasjon for asylsøkere (NOAS) jobber for asylsøkere og flyktningers rettssikkerhet. NOAS jobber også for å ivareta denne gruppens rett til helsehjelp:

Helsesenteret for papirløse migranter tilbyr helsehjelp for personer uten oppholdstillatelse.

Kulturformuleringsintervjuet

Kulturformuleringsintervjuet er et verktøy utviklet av American Psychiatric Association (APA). Hensikten med verktøyet er å få fram pasientens eget perspektiv og agenda. Kulturformuleringsintervjuet tar utgangspunkt i et personsentrert perspektiv, og pasientens ressurser og forståelsesmåter blir kartlagt. Noen sentrale temaer i intervjuet er personens forventninger til hjelp og behandling, problembeskrivelse, antakelser om årsaker, oppfatninger om stressorer og støtte, opplevde hindre, betydningen av kulturell identitet, hva som gir mestring, og tidligere hjelpsøking.

Diabetesforbundet

Diabetesforbundet formidler helseinformasjon på mange ulike mter, som er tilpasset målgruppene. På nettsidene har de tilrettelagt informasjon på mange språk for personer med innvandrerbakgrunn. Dette er blant annet brosjyrer, lydfiler og treningsvideoer. De formidler informasjon via dialogmøter. Disse er gratis, uten påmelding og gir mulighet til å stille spørsmål. Diabetesforbundet gjennomfører også oppsøkende informasjonsvirksomhet blant minoritetsgrupper og i innvandrerorganisasjoner i Oslo, Akershus og Buskerud. I tillegg drifter de Diabeteslinjen, som er en veiledningstjeneste med svar på norsk, engelsk, tyrkisk, somali og arabisk.

Flyktninghelseteamet i Trondheim kommune

Flyktninghelseteamet i Trondheim kommune tilbyr helsetjenester til asylsøkere, bosatte flyktninger, familiegjenforente med flyktningbakgrunn og personer med endelig avslag. I tillegg underviser og veileder de kollegaer som jobber med disse gruppene.