Praktisk veileder i håndtering av matallergi
Laboratorieundersøkelser
Spesifikt IgE
Spesifikt IgE kan måles mot ekstrakt av matvaren og mot enkeltproteiner i matvaren, komponentallergener. I Norge benyttes to systemer for måling av IgE, henholdsvis Thermo Fischer Scientific sitt ImmunoCAP system og Siemens sitt Immunolite system. IgE verdier fra de to systemene er ikke helt sammenfallende, hvilket er viktig å ta hensyn til når en sammenligner resultater.
IgE måles i serum og påvirkes ikke av medikamentell behandling, inkludert antihistaminer, men øker ofte en periode etter eksponering for aktuell matvare. Høy total IgE, som blant annet sees hos pasienter med atopisk eksem, vil påvirke analyseresultatet av spesifikt IgE på grunn av uspesifikk binding mellom IgE molekyl og antigen. Fenomenet inntreffer ved total IgE over 800-1000 kU/L (19) og medfører høyere beslutningsgrenser (20). Det anbefales derfor å måle total IgE i forbindelse med måling av spesifikt IgE.
Spesifikt IgE-nivå sier noe om sannsynligheten for allergi. Generelt er høyere verdi assosiert med økt risiko for allergi, det vil si symptomer ved eksponering. Generelt regnes verdier ≥0,35 kU/L som forhøyede verdier og kun unntaksvis er verdier <0,35 kU/L av klinisk relevans. En metaanalyse som inkluderte hovedsakelig studier med cut-off ≥0,35 kU/L fant sensitivitet og spesifisitet på henholdsvis 88 % og 68 % for melk, 93 % og 49 % for egg, 83 % og 43 % for hvete, 83 % og 43 % for soya og 96 % og 59 % for peanøtt (16).
Mange studier har etablert IgE verdier som kan gi beslutningsgrenser for positiv prediktiv verdi på 95 % og negativ prediktiv verdi på 95 %. Disse varierer imidlertid avhengig av populasjonskarakteristika som alder, annen atopisk sykdom, sensibilisering mot kryssreagerende allergener, og total IgE ved populasjon som undersøkes. Mye referert er Sampsons verdier fra 1997 (21), se tabell 5 nedenfor. Hos små barn vil verdien for 95 % sannsynlighet for at barnet har allergi ligge lavere enn hos ungdom og voksne (22).
TABELL 5: IgE nivå ved positiv og negativ prediktive verdi >95 % i en populasjon med barn og ungdom hvor alle hadde atopisk sykdom
Matvare | IgE nivå ved positiv prediktiv verdi >95 % | IgE nivå ved negativ prediktiv verdi >95 % |
---|---|---|
Egg | 6 | * |
Melk | 32 | 0,8 |
Peanøtt | 15 | * |
Fisk | 20 | 0,9 |
Soya | * | 2 |
Hvete | * | 5 |
* Verdi kunne ikke beregnes
Tilpasset fra (21) som inkluderer en populasjon med barn og ungdom hvor alle hadde atopisk sykdom. Alle verdier i kU/L
Nivå av spesifikt IgE mot mat har i enkelte studier vist en assosiasjon med alvorlighet av allergisk reaksjon ved eksponering, men dette kan i liten grad brukes ved vurdering av sannsynlighet for alvorlig reaksjon hos den enkelte pasient. Nivå av spesifikt IgE er ikke assosiert med terskelverdi for reaksjon (23).
En rekke paneler sammensatt av forskjellige matallergener er tilgjengelige. Disse kan unntaksvis være nyttige ved behov for screening, men er mindre sensitive sammenlignet med analyser av enkeltallergener. Dessuten gir de forsinket svar på analyser og kan medføre betydelig økte kostnader, da det ved positivt panel også analyseres på alle enkeltallergenene som er i panelet, hvilket sjeldent er klinisk indisert. Man skal derfor ikke benytte paneler når en vet at spesifikt IgE mot et av allergenene i panelet er positivt, men være målrettet og spesifikk ved rekvisisjon av IgE analyser.
IgE mot enkeltproteiner (komponentallergener)
Analyser av IgE mot komponentallergener er kommersielt tilgjengelig for en rekke matvarer, og antallet er økende. Kunnskapen som er nødvendig for klinisk tolkning av analysesvar er også økende, men den kliniske nytten av IgE analyser mot komponentallergener varierer fra matvare til matvare. For enkelte matvarer kan komponentanalyser gi informasjon om sannsynlighet for alvorlige allergiske reaksjoner, kryssensibilisering, toleranse for varmebehandlet matvare, toleranseutvikling etc. Presisjonen i den kliniske prediksjonen og således den kliniske nytten av komponentanalyser varierer fra matvare til matvare. Her vil kun de mest benyttede komponentallergenene omtales. Ellers henvises det til spesiallitteratur, for eksempel EAACI Molecular Allergology User’s Guide (24).
Komponentanalyser som er nyttige i klinisk praksis
Komponentanalyser ved utredning av eggallergi
IgE analyser er kommersielt tilgjengelig for ovomucoid (Gal d1), Ovalbumin (Gal d2) og Conalbumin (Gal d3). Det er først og fremst analyse av Gal d1 som gir informasjon utover analyse av eggehvite ekstrakt. Ovomucoid er et varmestabilt protein og nivå av spesifikt IgE mot dette proteinet er forbundet med sannsynlighet for allergi mot varmebehandlet egg. I en japansk studie fant man at spesifikt IgE >10,8 kU/L mot ovomucoid gav 95 % sannsynlighet for positiv provokasjon (25), mens en finsk studie fant beslutningsgrense >3,7 kU/L (26). Beslutningsgrense for 95 % sannsynlighet for negativ provokasjon varierte lite mellom de 2 studiene med henholdsvis <1,1 kU/L og <0,9 kU/L. Høyt utgangsnivå og manglende fall i nivå av spesifikt IgE mot Gal d1 er også assosiert med redusert sannsynlighet for toleranseutvikling for egg (27). Negativ spesifikt IgE mot ovomucoid utelukker ikke reaksjon på rått egg.
Komponentanalyser ved utredning av peanøttallergi
IgE analyser er kommersielt tilgjengelig for proteinene Ara h1, Ara h2, Ara h3, Ara h6, Ara h8 og Ara h9. Ara h1, Ara h2, Ara h3 og Ara h6 er alle varmestabile lagringsproteiner, og IgE rettet mot disse er uttrykk for primærsensibilisering mot peanøtt. Ara h2 og Ara h6 er begge 2S albuminer, og det er stor sameksistens av spesifikt IgE mot disse proteinene. Bare unntaksvis vil man påvise IgE mot kun ett av disse proteinene. Det er derfor vanligvis ikke indikasjon for å rekvirere IgE mot både Ara h2 og Ara 6. Ara h8 er et PR-10 protein som er nært beslektet med hovedallergenet i bjørkepollen, Bet v1. Ara h8 finnes påvist hos 72 % av pasienter med bjørkepollenallergi (28). Ara h9 er et LTP (lipid transfer protein), og IgE antistoffer mot dette proteinet forekommer relativt sjeldent i de nordiske landene og er vanligvis ikke forbundet med klinisk allergi (29, 30).
Påvisning av lagringsproteinet Ara h2 er i en rekke studier vist å være den beste prediktor for klinisk allergi hos pasienter sensibilisert for peanøtt (31). En rekke studier har etablert beslutningsgrense for 95 % sannsynlighet for klinisk reaksjon og i Nord Europa har det vært i overkant av 1 kU/L (30, 32), mens studier fra andre deler av Europa har vist lavere verdier. Enkelte studier har og vist sammenheng mellom nivå av IgE mot Ara h2 og alvorlighet av reaksjon mot peanøtt. Samtidig påvisning av IgE mot Ara h1, Ara h2 og Ara h3 er blitt assosiert med økt alvorlighet. Sensibilisering kun mot Ara h1 og/eller Ara h3 er mer uvanlig, og forbundet med større sannsynlighet for toleranse enn når pasienten også er sensibilisert mot Ara h2 (29, 30).
Monosensibilisering mot det varmelabile proteinet Ara h8 er forbundet med kun lette orale symptomer (pollenassosiert matallergisyndrom) eller ofte ingen symptomer (30, 33).
Komponentanalyser ved utredning av hasselnøttallergi
IgE analyser er kommersielt tilgjengelig mot proteinene Cor a1, Cor a8, Cor a9 og Cor a14.
Cor a9 og Cor a14 er varmestabile lagringsproteiner og påvist IgE mot disse proteinene er uttrykk for primærsensibilisering mot hasselnøtt. Cor a1 er et varmelabilt PR-10 protein og nært beslektet med hovedallergenet i bjørkepollen, Bet v1. Spesifikt IgE mot Cor a1 er påvist hos 98 % av pasienter med bjørkepollenallergi (28). Cor a8 er et LTP (lipid transfer protein), og IgE antistoffer mot dette proteinet forekommer relativt sjeldent i de nordiske land og er vanligvis ikke forbundet med klinisk allergi (34, 35).
Forhøyet spesifikt IgE mot lagringsproteinene Cor a9 og Cor a14 er de sterkeste prediktorer for klinisk allergi mot hasselnøtt. En nederlandsk studie fant spesifisitet på henholdsvis 98 % hos barn og 100 % hos voksne pasienter med spesifikt IgE >0,35 kU/L mot begge disse komponentene. Nesten like høy spesifisitet ble funnet for pasienter med spesifikt IgE >1 kU/L mot Cor a9 eller >5 kU/L mot Cor a14 (34). Sensibilisering mot Cor a1 er vanligvis forbundet med ingen eller milde symptomer (35), selv om mer alvorlig hasselnøttallergi også er rapportert hos pasienter, spesielt voksne, som er monosensibilisert mot Cor a1 (34).
Komponentanalyser ved utredning av soyaallergi
IgE analyser er kommersielt tilgjengelig for Gly m4, Gly m5 og Gly m6. Gly m5 og Gly m6 er lagringsproteiner, og sensibilisering mot disse proteinene er forbundet med klinisk allergi mot soya og også alvorlighet av klinisk reaksjon hos voksne (36) og hos barn (37). Imidlertid har mange soyasensibiliserte pasienter som er tolerante for soya også forhøyet IgE for disse lagringsproteinene (38). Studier som inkluderer en generell befolkning er ikke gjennomført. Nyere studier har imidlertid vist at Gly m8, et 2S albumin, er en bedre prediktor for klinisk reaksjon ved eksponering (38, 39), men analyse for denne komponenten er foreløpig ikke kommersielt tilgjengelig. Hos peanøttallergiske pasienter med høyt spesifikt IgE mot peanøtt vil en kunne se kryssensibilisering mellom Ara h1 og Gly m5 som begge er 7S globuliner, og Ara h3 og Gly m6 som begge er 11S globuliner. Gly m4 er et PR-10 protein og således nært beslektet med Bet v1, hovedallergenet i bjørk. Gly m4 utgjør kun 0,03 % av proteinet i soya og er således i liten grad representert ved IgE analyse på soyaekstrakt. Ved monosensibilisering mot Gly m4 vil en da ofte ha negativ IgE-analyse mot soyaekstrakt, men betydelig forhøyet IgE mot Gly m4. Mer enn 50 % av bjørkepollensensibiliserte har forhøyet spesifikt IgE mot Gly m4 (28). Pasienter med Gly m4-mediert soya allergi vil kunne reagere på ikke-prosessert soya, som soyamelk, proteinpulver og yoghurt, men tolerere varmebehandlet soya. Symptomer på Gly m4-mediert soyaallergi varierer fra milde orale symptomer til anafylaktiske reaksjoner, og det antas at cirka 10 % av bjørkepollenallergikere vil reagere på ikke-prosessert soya (40).
Komponentanalyser ved utredning av kumelkallergi
IgE analyser er kommersielt tilgjengelig for proteinene Bos d4 (α-laktalbumin), Bos d5 (β-laktoglobulin) og Bos d8 (kaseiner) som alle regnes som majorallergener ved kumelkallergi (41). α-laktalbumin og β-laktoglobulin er myseproteiner og denatureres ved koking og steking, mens kaseiner er svært varmestabile.
Flere studier har funnet høyere nivå av IgE mot kasein hos pasienter som er allergiske både mot varmebehandlet og fersk melk sammenlignet med dem som bare reagerer på fersk melk, men det er stor overlapp mellom gruppene (42, 43). En relativt stor studie fant beslutningsgrense for 95 % sikkerhet for positiv provokasjon på varmebehandlet melk på 20,2 kU/L og for 95 % sikkerhet for negativ provokasjon på 0,94 kU/L. Alle som hadde negativ IgE mot kasein var tolerante for varmebehandlet melk (43).
Nivå av spesifikt IgE mot kumelkkomponenter har blitt forbundet med sannsynlighet for toleranseutvikling. I en studie som inkluderte barn under 1 år var lavt IgE nivå mot både Bos d4, Bos d5 og Bos d8 forbundet med økt sannsynlighet for toleranseutvikling (44). I en studie som inkluderte eldre barn var lavt IgE nivå mot Bos d4 og Bos d5, men ikke Bos d8 forbundet med økt sannsynlighet for toleranseutvikling (45). Begge studiene viste imidlertid at analyse av komponentallergener gav lite ekstra informasjon utover analyse av IgE mot kumelkekstrakt alene.
Multiplex IgE analyser
Måling av spesifikk IgE i serum er også tilgjengelig som multiplex microarray tester. Hundrevis av allergener kan testes samtidig ved hjelp av microchip teknologi. I Norge er det foreløpig kun ImmunoCAP ISAC®, analysert ved Fürst Medisinske Laboratorium, som er kommersielt tilgjengelig. Den inneholder 112 allergen komponenter fra 51 allergenkilder og krever kun 30 µL serum eller plasma. Fordelen er at man ved lite serum får testet mange allergener samtidig. Undersøkelsen brukes hovedsakelig ved forskning, men kan være nyttig ved behov for bred screening og for å forstå mer komplekse sensibiliseringsmønstre spesielt, ved sammensatte kryssensibiliseringsmønstre. Den viktigste begrensningen ligger i tolkning med hensyn til hvilke sensibiliseringer som har klinisk betydning og hvilke som ikke har betydning og kan bidra til overdiagnostisering. I tillegg gir testen kun en semi-kvantitativ angivelse av mengden spesifikt IgE, er kostbar og dekkes ikke gjennom refusjonsordningen.