Rundskriv til folketrygdloven § 5-9 – kiropraktor
Innledning
Sist faglig oppdatert: 28.09.2021
Rundskrivet er utarbeidet av Helsedirektoratet 26. mars 2021.
Det ble sist oppdatert 28. september 2021.
Helse- og omsorgsdepartementet har med hjemmel i de ulike bestemmelsene i gitt forskrifter om stønad til dekning av utgifter til helsetjenester.
Bestemmelser om formål og omfang ved stønad etter folketrygdloven kapittel 5 fremgår av og rundskriv til folketrygdloven § 5-1.
Det er som hovedregel et vilkår for stønad etter kapittel 5 at pasienten er medlem av folketrygden, jf. . Som hovedregel er alle som er bosatt i Norge medlem av folketrygden. Reglene om medlemskap reguleres av folketrygdloven kapittel 2. I dette rundskrivet vil medlemmet omtales som «pasienten».
Hvis utgifter til helsetjenester dekkes etter annen lovgiving, gis det ikke stønad etter kapittel 5 i folketrygdloven, jf. § 5-1. Dette kan for eksempel gjelde når pasienter er innlagt i helseinstitusjon i spesialisthelsetjenesten eller når pasienter har opphold i kommunale helse- og omsorgsinstitusjoner.
Dette rundskrivet er Helsedirektoratets fortolkning av hvordan enkelte bestemmelser i folketrygdloven og tilhørende forskrifter skal forstås og praktiseres. Rundskrivet er ikke en sammenhengende beskrivelse av bestemmelsene på området, men gir utdypende kommentarer.
Helfo er Helsedirektoratets ytre etat og forvalter folketrygdloven kapittel 5 om stønad ved helsetjenester.
Rammene for stønadsordningen for kiropraktorbehandling
En kiropraktor er autorisert helsepersonell og må forholde seg til helsepersonellovens bestemmelser.
Kiropraktorbehandling er ikke en lovpålagt helsetjeneste, og de fleste kiropraktorer arbeider som selvstendig næringsdrivende i private klinikker. Norsk autorisasjon er en forutsetning for å drive som kiropraktor i Norge. Kiropraktorer som har direkte oppgjør med Helfo og norsk autorisasjon eller turnuslisens, kan utløse refusjon fra Helfo.
Folketrygdens stønadsordning dekker bare en andel av utgiftene til behandling hos kiropraktor. Kiropraktorer fastsetter selv pris på sine tjenester, og stønadsordningen går ikke inn under ordningen med egenandelstak.
Det er ingen kiropraktorutdanning i Norge i dag. Personer som har avsluttet en femårig kiropraktorutdanning akkreditert av ECCE (The European Council on Chiropractic Education) i utlandet, må gjennomføre ett års fastlagt praktisk tjeneste (turnustjeneste) for å få norsk autorisasjon som kiropraktor. En turnuskandidat skal være under veiledning hos en autorisert kiropraktor.
Relevant regelverk for stønad til kiropraktorbehandling
Hjemmelen for stønad til kiropraktorbehandling er folketrygdloven § 5-9.
Helse- og omsorgsdepartementet har gitt en forskrift med hjemmel i lovens § 5‑9:
Videre har Helse- og omsorgsdepartementet gitt en forskrift med hjemmel i folketrygdloven § 22-2 om direkte oppgjør:
Andre relevante forskrifter:
Formålet med stønadsordningen
Formålet med stønadsordningen til kiropraktorbehandling er å gi delvis dekning av utgifter til undersøkelse og behandling som er av vesentlig betydning for pasientens funksjonsevne.
Kiropraktorer som omfattes av stønadsordningen
Det er et vilkår for stønad til kiropraktorbehandling at kiropraktoren har autorisasjon som kiropraktor eller lisens som turnuskandidat.
Det er også et vilkår for stønad at kiropraktoren har direkte oppgjør med Helfo, jf. fjerde ledd. Kiropraktorer som ikke vil ha direkte oppgjør med Helfo, må informere sine pasienter om at det ikke utløses refusjon for behandling hos dem.
Kiropraktorer kan henvise sine pasienter til legespesialist og rekvirere radiologiske undersøkelser. Formålet med henvisningen må være undersøkelse eller behandling av sykdom eller skade som har direkte sammenheng med muskel- og skjelettsystemet. Kiropraktoren vurderer hvilken spesialist det skal henvises til.
Helsedirektoratets kommentarer til paragrafene i forskriften
Her utdyper vi enkelte bestemmelser i .
§ 1
Lovtekst
§ 1.
Helsedirektoratets kommentar
Inngangsvilkårene for å få stønad etter folketrygdloven kapittel 5 fremgår av .
Kiropraktoren har ansvar for å vurdere om behandlingen er av vesentlig betydning for pasientens funksjonsevne.
§ 2
Lovtekst
§ 2.
har autorisasjon som kiropraktor etter lov 2. juli 1999 nr. 64 om helsepersonell m.v. § 48, har godkjenning etter tidligere regelverk, jf. helsepersonelloven § 76 annet ledd, har turnuslisens som kiropraktor i henhold til forskrift 21. desember 2000 nr. 1382 om praktisk tjeneste (turnustjeneste) for helsepersonell kapittel 1 og 6, eller er kiropraktor fra et annet EØS-land og yter midlertidige tjenester i Norge, jf. forskrift 8. oktober 2008 nr. 1130 om autorisasjon, lisens og spesialistgodkjenning for helsepersonell med yrkeskvalifikasjoner fra andre EØS-land.
Helsedirektoratets kommentar
Autorisasjon eller lisens som kiropraktor gis av Helsedirektoratet, jf. . Autorisasjonen eller lisensen registreres i Helsepersonellregisteret, som er myndighetenes register over alt helsepersonell med autorisasjon eller lisens etter helsepersonelloven.
Utgifter til kiropraktorbehandling kan bare dekkes dersom kiropraktoren har autorisasjon eller turnuslisens. Kiropraktorstudenter som er i praksis eller har deltidsjobb i studietiden, kan ikke utløse trygderefusjon.
Kiropraktorer med tilleggskompetanse i trygdefaglige emner har rett til å sykmelde i inntil 12 uker, henvise til spesialist og rekvirere radiologiske undersøkelser. Tilleggskompetansen sykmeldings-, rekvisisjons- og henvisningsrett må være registrert i Helsepersonellregisteret (HPR).
Det framgår at departementet fastsetter nærmere krav til innhold i og omfang av opplæringen. Helse- og omsorgsdepartementet har overlatt til Helsedirektoratet å fastsette krav til innhold i og omfang av opplæringen. Helsedirektoratet har inngått avtale med Universitetet i Oslo om gjennomføring av kurs i trygdefaglige emner for kiropraktorer og manuellterapeuter, og kravene til innhold i og omfang av opplæringen framgår av avtalen som er inngått.
§ 3
Lovtekst
§ 3.
Helsedirektoratets kommentar
Takstene i forskriftens § 7 er fastsatt av Helse- og omsorgsdepartementet og regulerer hva folketrygden gir i stønad. Kiropraktoren kan selv fastsette honorar innenfor konkurranselovens rammer, jf. . Takstene regulerer ikke hva kiropraktoren kan ta i betaling fra pasientene.
Det gis kun stønad etter de refusjonstakstene som fremgår av forskriftens § 7. Grupper som er fritatt for egenandeler på andre stønadsområder, for eksempel yrkesskade og barn under 16 år, får ikke utvidet dekning ved behandling hos kiropraktor.
Krigspensjonister kan ha rett til gratis medisinsk behandling for skade eller sykdom godkjent som krigsskade. De må betale vanlig honorar hos kiropraktoren og deretter søke om å få utgiftene refundert av NAV lokalt.
Kiropraktoren må vurdere om pasienten fyller vilkårene for stønad etter folketrygdloven § 5-9. Det gis ikke stønad til alternativ behandling, jf. § 2 tredje ledd.
Kiropraktoren må dokumentere refusjonskravet, herunder hvilke undersøkelser som er utført og hvilken behandling som er gitt i det enkelte tilfellet. Pasientjournalen skal inneholde alle opplysninger som er relevante og nødvendige, jf. helsepersonelloven med tilhørende forskrifter.
§ 4
Lovtekst
§ 4.
Helsedirektoratets kommentar
Hvis pasienten på grunn av sin helsetilstand ikke kan møte opp på behandlingsstedet, dekker kommunen reiseutgifter for kiropraktoren. Nærmere regler om dette er gitt i i forbindelse med reise for å foreta undersøkelse eller behandling. Krav om dekning av reiseutgifter skal sendes til pasientens hjemkommune.
Kiropraktorer har ikke takst for reisetillegg og hjemmebehandlingstillegg.
§ 7
Sist faglig oppdatert: 26.03.2021
Se eget kapittel: «Helsedirektoratets merknader til takstene i paragraf 7».
§ 8
Lovtekst
§ 8. Tilskott til fellesformål for kiropraktorer
Helsedirektoratets kommentar
Tilskudd til fellesformål utbetales av Helsedirektoratet ved Helfo. Ved beregning av hva som er et «passende beløp» per kvartal, skal det tas utgangspunkt i det anslaget for året som er gjort i statsbudsjettet (Prop.1S).
Takster for erklæringer (L-takster)
NAV har ansvar for L-takstene. Nærmere retningslinjer for dette er gitt i . Det er gitt utfyllende merknader i .
Kiropraktoren skal fremme krav om L-takster i sitt oppgjør med Helfo, og Helfo utbetaler honorar etter L-takster på vegne av NAV.
Helsedirektoratets kommentarer til takstene i § 7
Folketrygdens stønad gis i form av takster for utført aktivitet. Takstene er fastsatt i .
Vilkårene for bruk av takstene fremgår av den enkelte takst og av merknad til taksten (se forskriften). Det kan ikke gis stønad utover de fastsatte takstene.
Endret 28. september 2021:
- Takstene K3a og K3b
- Takst K4 – avsnitt med henvisning til merknad til takst K4 i forskriften er fjernet
- Takst K5 – punktet er fjernet
- Takst K6 – punktet er fjernet