Mini-metodevurdering

Mini-metodevurdering er et verktøy for å ta kunnskapsbaserte og transparente beslutninger i kommunene, og brukes når man ønsker å innføre et nytt tiltak eller vurdere et eksisterende.

Mini-metodevurdering utføres av ansatte i kommunen, med støtte fra FHI eller annet kompetansemiljø. Mini-metodevurderingsskjemaet utfylles digitalt. Her kan du se et eksempelskjema. Alle pågående og ferdigstilte mini-metodevurderinger publiseres i den nasjonale databasen.

Målet med mini-metodevurdering er å synliggjøre grunnlaget for beslutninger og prioriteringer, og må sees i sammenheng med kommunens strategi, organisering, økonomi og praksis. 

Mini-metodevurdering kan også benyttes ved vurdering av samhandlingstiltak, der kommunen og samarbeidende aktører, for eksempel sykehus, utfører mini-metodevurderingen sammen.

Når

Mini-metodevurdering utføres når fagpersoner eller beslutningstagere i kommunen ønsker å utrede om et tiltak er virksomt og trygt, og/eller når det er nødvendig å kartlegge budsjettmessige eller organisatoriske konsekvenser.

Ønsker du å innføre et nytt tiltak eller revurdere et gammelt tiltak, er mini-metodevurdering et nyttig verktøy å bruke.

Eksempler på utførte mini-metodevurderinger for kommune:

Hvordan

Mini-metodevurdering utføres av ansatte i kommunen, vanligvis med støtte fra FHI. Ved vurdering av et samhandlingstiltak kan kommunen og samarbeidende aktører, for eksempel sykehus, samarbeide om mini-metodevurderingen. 

Ved oppstart av en mini-metodevurdering er det lurt å:

  • forankre mini-metodevurderingen på ledernivå
  • etablere en dedikert arbeidsgruppe
  • ta gjerne kontakt med kommunestøtte i FHI

Ansvarlig for mini-metodevurderingen registrerer og oppretter en ny mini-metodevurdering i den nasjonale databasen, og inviterer inn medlemmer i arbeidsgruppen. Gjennomføringen av en mini-metodevurdering består vanligvis av 5-6 møter, med noe hjemmearbeid mellom møtene.

FHI har laget et E-læringskurs for gjennomføring av mini-metodevurdering.

Synlighet

Alle pågående og ferdigstilte mini-metodevurderinger for kommune og samhandling lages digitalt og publiseres i den nasjonale databasen for mini-metodevurderinger. Her finner du også alle forskningsomtalene som er gjort, enten som en del av en mini-metodevurdering eller som en egen publikasjon.

Mini-metodevurderingene, inkludert forskningsomtalene, formidles og deles slik at andre kan dra nytte av dem. Selv om de publiseres i den nasjonale databasen, kan det være nyttig å:

  • holde foredrag for kolleger, beslutningstagere og andre
  • kontakte lokal- eller regionalaviser
  • kontakte fagtidsskrift
  • lage en nyhetssak på kommunens hjemmeside
  • dele på sosiale medier
  • lage podcast
  • vurdere andre kanaler

Hensikten med å dele er blant annet å unngå dobbeltarbeid. Mini-metodevurderinger kan ofte gjenbrukes av andre kommuner.

I den nasjonale databasen finner du også alle pågående og ferdigstilte mini-metodevurderinger for spesialisthelsetjenesten.