Praktisk veileder i allergologisk laboratoriediagnostikk
Cellulære tester
Basofil aktiveringstest (BAT)
Bakgrunn
BAT måler aktivering av basofile granulocytter etter in vitro eksponering for allergen. IgE bundet på IgE-reseptorer på basofile celler gjenkjenner allergen, og kryssbinding av et allergen til minst to IgE-molekyler fører til celleaktivering. Ved aktivering vil de basofile cellene frigjøre innholdet i sine granula, og resultere i uttrykk av blant annet CD63 på celleoverflaten. Denne brukes som markør for basofil degranulering (76). Analysen utføres på Haukeland universitetssjukehus og Oslo universitetssykehus, og må forhåndsavtales direkte med det aktuelle laboratorium.
Indikasjoner
Ved mistanke om IgE-mediert alvorlig allergisk reaksjon
- der hudtester og IgE mot mistenkte allergener er negative på tross av klinisk mistanke om IgE-mediert anafylaksi
- der provokasjon mot mistenkt allergen er kontraindisert
- der hudtester mot mistenkt allergen er kontraindisert eller utilgjengelig
- der spesifikt IgE mot mistenkt allergen ikke er tilgjengelig
- for å skille mellom utløsende årsak ved kryssensibilisering (77)
Monitorering av effekt av allergen immunterapi (BAT med CD-sens) (78). Denne indikasjonen har per dags dato svak evidens, og anbefales ikke som rutineprøve, da resultatet ikke kan benyttes til å endre behandlingsløp.
Prøvemateriale
Fullblod med antikoagulant, sjekk ditt laboratorium for hvilken type, krav til prøvetaking og forsendelse.
Analysemetode
BAT utføres ved hjelp av flowcytometri. Det benyttes ulike kommersielle kit og in-house metoder ved de forskjellige laboratoriene i Norge. Sjekk ditt laboratorium for hvilke allergener som tilbys.
Referanseområde
Referanseområdet oppgis av aktuelt laboratorium. Svaret gis ut som påvist/ikke påvist, alternativt positivt/negativt.
Tolkning
Positiv BAT påviser celleaktivering og degranulering ved allergenstimuli, og kan styrke diagnosen av IgE-mediert allergi. Analysen har varierende sensitivitet og spesifisitet for ulike allergener. For mange legemidler har testen dårlig sensitivitet (79).
Enkelte artikler viser at fall i sensitiviteten for et allergen målt under AIT kan ha prediktiv verdi for effekt av AIT. Schmid et al. viser at endringer over en kort periode på 3 uker etter oppstart av AIT behandling kan forutsi langsiktige kliniske utfall etter subkutan immunterapi (SCIT) mot gresspollen. (80). Ved AIT ved bi- og/eller vepseallergi har noen studier vist at basofil sensitivitet har en god prediktiv verdi for utfallet av stikkprovokasjon etter insektgift AIT (81, 82). Ved oral immunterapi for peanøtt (OIT) kan man ikke predikere varig effekt av behandlingen. Per dags dato har vi ikke nok evidens til å bruke BAT klinisk til å predikere effekt av AIT.