Forstoppelse hos barn: råd fra BMJ

De fleste barn får forstoppelse fra tid til annen. Går ikke forstoppelsen over, kan behandling hjelpe.
Redaksjonen, Helsebiblioteket.no
Publisert 20. september 2019 | Sist oppdatert 20. september 2019

Det kan være flere årsaker til at barn får forstoppelse. Noen barn vegrer seg mot å gå på do utenfor hjemmet for eksempel. En annen vanlig årsak til forstoppelse er at man ikke har nok fiber i kosten. Når avføringen står lenge i tarmen kan den bli hard og tykk. Da kan det gjøre vondt å gå på do. Slimhinnen kan briste og man kan blø litt. Noen barn vil grue seg til å gå på do på grunn av smerter, og på denne måten kan det oppstå en uheldig uvane hvor barnet vegrer seg å tømme tarmen. Da blir avføringen enda fastere.

Symptomer

Avføringsmønsteret varierer normalt med alder, næringsinntak og arvelige faktorer. Små babyer kan fylle bleien flere ganger om dagen. I tre-fire års alderen kan noen ha avføring tre-fire ganger om dagen eller tre-fire ganger i uken. Går barnet ditt på do kun to ganger i uken eller mindre, og synes dette er smertefullt, kan det skyldes forstoppelse.

Her er noen tegn på forstoppelse:

  • Smerte og strev når de er på toalettet
  • Lekkasje av avføring i trusa
  • Liten, tørr og hard avføring
  • Barnet unngår å gå på toalettet.

Behandling

Vanligvis varer forstoppelse i noen dager og går over uten behandling. Hos noen barn vedvarer forstoppelsen og plagene tiltar. Behandling kan hjelpe, men det kan ta litt tid før den begynner å virke.

Selvhjelp

Fiberrik mat hjelper sannsynligvis ved forstoppelse. Barnet får flere avføringer og mindre smerter i magen. I en studie av barn med forstoppelse, hadde kun 2 av 10 fremdeles forstoppelse etter å ha spist fiberrik mat.

Tips for fibertilskudd:

  • Begynn dagen med helkorn frokostblanding eller grovt brød
  • Tilby frukt, f.eks. epler og svisker, i stedet for fruktjuice
  • Spis brun ris og helkornspasta
  • Oppmuntre barnet ditt til å spise fiberrike småmåltid, som for eksempel rå gulrøtter.

Du kan også prøve følgende:

  • Oppmuntre barnet ditt til å gå på toalettet med en gang når de får trang, heller enn å vente
  • Avsett nok tid for barnet til å sitte på toalettet uten å føle at det må forte seg
  • Sørg for at barnet drikker mye væske og har mye aktiv lek
  • Dersom avføringen gjør veldig vondt, kan barnet stoppe opp og prøve igjen senere

Legemidler

Dersom fiberrik mat ikke har virket, kan legen anbefale et avføringsmiddel. Det finnes flere forskjellige typer. Forskning har vist at avføringsmidler som gjør avføringen mykere kan hjelpe. Legene kaller disse osmotiske avføringsmidler. Barnet vil sannsynligvis bæsje mer og ha mindre smerter. Denne typen avføringsmiddel brukes også om et barns tarm blir fullstendig blokkert med stor, hard avføring.

Eksempler på avføringsmidler:

  • Laktulose. Dette kommer som mikstur som kan blandes i drikke eller tas med en skje. Laktulose selges reseptfritt på apoteket.
  • Polyetylenglykol. Dette er et reseptbelagt pulver i poser som du oppløser i væske som drikkes.

Ved alvorlig forstoppelse, er det best å kontakte lege før du bruker denne behandlingen. Avføringsmidler kan ha bivirkninger, men disse er vanligvis ikke alvorlige. Barnet kan føle seg tørst eller få magekramper, prompe og rape mer, føle seg oppblåst, bli kvalm eller få mild diaré. Men  -de fleste tåler behandlingen godt.

Ikke-medikamentell behandling

For barn over 18 måneder, kan man prøve med pottetrening eller toalettrening.

Barnet kan lære å bruke litt tidpå toalettet, slappe av i beina og føttene, trekke pusten dypt mens de sitter rett opp. Deretter trykke mens de fremdeles holder pusten og bruke magemusklene til å hjelpe med å få avføringen ut.

Noen prøver også ut faste dotider etter frokost og før leggetid. Du kan bruke en dagbok for å registrere barnets spisevaner og når de går på toalettet for å bli kvitt avføring. Du kan for eksempel skrive ned når barnet spiser et eple eller sitter på toalettet. Du kan bruke dette som en del av et belønningssystem. Barnet får en belønning for vaner som kan hjelpe dem med å gå regelmessig på toalettet.

Det er ikke nok forskning til å vise at disse tiltakene kan hjelpe når de brukes alene. Men noen ganger foreslår legene toalettrening i tillegg til avføringsmidler.

Prognose

De fleste barn får forstoppelse fra tid til annen. Vanligvis varer dette bare noen få dager. Ved langvarig forstoppelse, vil behandling som beskrevet hjelpe de fleste.

En studie fant at behandlingen fungerte bedre for barn under to år enn for de over to år. Barnet har økt risiko til å få tilbakevendende forstoppelse dersom de er svært unge og hvis forstoppelse er vanlig i familien.

Originalbrosjyren er utgitt av BMJ Publishing Group som en del av oppslagsverket BMJ Best Practice. Teksten er oversatt og noe tilpasset norske forhold av Helsebiblioteket.no. Brosjyren må ikke erstatte kontakt med, undersøkelse hos eller behandling av kvalifisert helsepersonell.

For å lage denne informasjonen har BMJ samlet den beste og mest oppdaterte forskningen om hva slags behandling som virker. Du kan bruke den når du snakker med helsepersonell og apotek. Legemidler er oppgitt med navn på innholdsstoffet i preparatet, og ikke med salgsnavn. Salgsnavn kan variere, snakk derfor med apotekansatte eller legen din dersom du har spørsmål om navn på legemidler.